Finesser av loftisolasjon

For ikke å varme det kalde loftet om vinteren, må du isolere loftsgulvet i rommet. Ikke varm opp loftet hvis det ikke brukes til det tiltenkte formålet..

For å løse dette problemet må du tenke på hvordan du kan isolere loftet ved hjelp av moderne byggematerialer. Prosessen kan foregå både fra innsiden av rommet og fra utsiden. Isolasjon utføres under komplekse reparasjoner før sluttbehandling..

Selv om loftet ikke var isolert under byggingen, kan du alltid takle dette problemet og utføre tilleggsarbeid.

Særegenheter

De fleste varme luftmassene rømmer gjennom taket. Derfor, når du bygger et hus med et uisolert loft, må du nøye nærme deg temaet for isolering av et loftsgulv med trebjelker. Tross alt skaper det en viss barriere mellom varme rom og et kaldt loftsrom..

Vurder de spesielle kriteriene for varmeisolering av loftet, som påvirker bevaringen av temperaturen i huset:

 • Formålet med rommet. Loftet er en slags buffer mellom miljøet og de bebodde rommene. Dens oppgave er å regulere temperaturforskjellen mellom det ytre miljøet og huset..
 • Temperaturregime. I en hvilken som helst sesong og hvilken som helst dag vil temperaturen på luftmassene på loftet alltid være høyere enn utenfor vinduet. Derfor er det veldig kaldt på loftet om vinteren, og ulidelig varmt og tett om sommeren..
 • Varmetap om vinteren. Jo mer et stoff varmes opp, jo mindre tett blir det. Dette er et fysisk fenomen. Derfor er varm luft fra husholdningsapparater konsentrert i takområdet i boliger med varmesystem. Det vil si at hvis taket ikke er isolert, vil all varm luft om vinteren varme loftet.

 • Overdreven varme om sommeren. Den omvendte prosessen kan observeres om sommeren. Taket oppvarmet av solstrålene vil varme opp loftet, som igjen vil trenge inn i rommet gjennom loftsgulvene..
 • Omvendt sirkulasjon av luftmasser. Kommer i kontakt med et tak uten varmeisolasjon, blir varm luft kaldere, tettere og synker som et resultat av gulvet. Dette gjenspeiles i boligkvarteret i form av gåtrekk, som er skadelig for menneskers helse..

 • Overdreven fuktighet. Ved kontakt med et ikke-isolert loft blir fuktig varm luft til kondens. Det generelle fuktighetsnivået i hjemmet øker, noe som fører til muggvekst i hjørnene..
 • Sparer. Varmen tapt gjennom taket uten isolasjon er ca 30%. Dette betyr at med riktig varmeisolering av loftsgulvet kan 30% av drivstoffet som brukes, spares. Bruk av klimaanlegg om sommeren vil også være forbundet med lavere kostnader..

Inntrengning av varme luftmasser på det tekniske loftet (ikke-bolig) fører til negative konsekvenser:

 • Det kan dannes kondens på loftet som følge av blanding av varme og kalde masser. Vann som faller på overflaten kan føre til forfall av tre på de bærende bjelkene.
 • Hvis det er varmt på loftet, begynner snøen som samles på taket å smelte. Vannet som drypper samtidig vil begynne å bli til istapper. Det dannes is på dreneringssystemet.

Det er best å velge isolasjon i henhold til anbefalingene fra SNIP.

Materialer

For å velge riktig type isolasjon for taket, må du vite flere faktorer. Varmeisolatoren må ikke bare ha en lav varmeledningskoeffisient, men også har visse egenskaper:

 • Motstand mot fuktighet og mekanisk belastning. Tetningen bør ikke endre form under mekanisk belastning. Dens kvaliteter må forbli uendret, selv om det er vått..
 • Varme motstand. Materialet må ikke brenne og støtte forbrenning. Høye temperaturer bør ikke ha en ødeleggende effekt på det..
 • Lett vekt. For å lage en beskyttende termisk ramme, må du velge materialer med lav vekt. Da vil ikke loftsgulvene bli utsatt for mekanisk belastning..

 • Evnen til å passere damp. Boligene skal ha en akseptabel temperatur og normalt fuktighetsnivå. For å sikre dette må du bare velge dampgjennomtrengelige etterbehandlingsmaterialer..
 • Miljøfaktorer. Varmeisolatoren må overholde alle sanitære og hygieniske standarder. Hypoallergenisitet og kjemisk nøytralitet er hovedkravene til materialet. Og den skal heller ikke inneholde giftige stoffer og flyktige forbindelser..
 • Mineralbase. Isolasjonsmaterialer bør ikke inneholde organiske forbindelser, basen bør være laget av polymerer. Dette vil forhindre gnag av mugg og mus..

Basert på det foregående er det flere populære typer isolasjon for å isolere trekonstruksjoner på loftet:

  Mineralisolasjon

  Mineralull produseres i to typer – rullet og i matter. Den produseres ved å smelte bergarter ved svært høye temperaturer. Basaltull er den mest egnet for isolering av loft. Den kombinerer alle egenskapene til en varmeisolator. Mineralull er ganske lett og skjørt. For å beskytte det mot mekanisk belastning (trykk, knuse), legges et tregulv på toppen av isolasjonen.

   Den beste typen isolasjon for disse formålene vil være en hard matte med høy tetthet, forsterket med folie på den ene siden. Det legges ned med folien. Samtidig gir den varmerefleksjon og har en dampsperre..

   Glassull

   Produksjonsteknologien til materialet ligner veldig på produksjonen av basaltull. Men smeltet glass er tatt som hovedkomponenten. Den har gode våregenskaper. Men samtidig er det skjørhet i det. Det bryter sammen under mekanisk belastning. Glassull er billigere enn mineralisolasjon, så det passer for de som har et budsjett..

    Men man må huske på at når fuktighet kommer inn, forringes dens varmeisoleringsegenskaper. Det er skadelig for mennesker, ettersom små glassbiter skader huden og kan føre til irritasjon..

    Løs isolasjon

    Utvidet leire er avrundede brune småstein. De er laget av visse typer rød leire som sintres ved en veldig høy temperatur. Utvidet leire har en veldig lav termisk konduktivitetskoeffisient, siden strukturen består av lukkede kuler. Hver småstein er beskyttet mot fuktighet ved at det er et tett leirelag på overflaten. Små småstein av ekspandert leire er i stand til å fylle ut vanskelig tilgjengelige steder, skjulte hulrom i bærende treelementer.

    Denne naturlige mineralvarmeisolatoren er ikke utsatt for forbrenning, det er ingen skadelige stoffer i den, mugg starter ikke og gnagere liker den ikke..

    Isoporark

    En varmeisolator med en polymerstruktur produseres ved sintring av små sfæriske granulater. Standardstørrelsen er 100×100 cm. Tykkelsen varierer fra 1 til 15 cm. Polyfoam er et av de tilgjengelige og billige isolasjonsmaterialene. Men den har samtidig den laveste termiske konduktivitetskoeffisienten. Siden den består av polymerer, er det ikke noe organisk materiale i sammensetningen. Dette betyr at det er fuktresistent, ikke råtner og at det ikke dannes mugg i det. Varmeisolatoren er ikke utsatt for brann, men ved høye temperaturer begynner den å avgi giftig røyk og det er fare for høy røyk. Ulempene med skum inkluderer det faktum at det på grunn av den lukkede strukturen ikke tillater vanndamp å passere i det hele tatt..

    Det anbefales ikke å isolere loftsgulvene fra siden av stua med polystyrenskum, da det er fare for fuktakkumulering.

    Utvidede isoporplater oppnådd ved ekstrudering

    Når det gjelder sammensetningen av stoffer, er de det samme som polystyren, men fremstillingsmetodene er radikalt forskjellige. Utvidet polystyren oppnås ved varm ekstrudering når en tilberedt polymerblanding føres gjennom et spesielt apparat. Materialets spesifikke tetthet er høyere enn polystyren, strukturen er porøs og homogen. Dette fører til høyere varmeledningsevneverdier. Isolasjonen er sterk og tåler tung vekt.

    Erfarne byggherrer anbefaler dette materialet som isolasjon for loftsgulv..

    Polyetylenskum med reflekterende folie

    Materialets konstruksjonsnavn er penofol. Det er en rulleformet isolasjon laget av skummet polyetylen, dekket med folie. Den kan kombineres med andre typer varmeisolatorer, siden den i seg selv har et begrenset omfang. Den lukkede cellestrukturen gir lav varmeledningsevne. Luft, væske, vanndamp passerer ikke gjennom polyetylen. Derfor er penofol et godt vanntettingsmiddel. Folie fungerer som en reflektor, det vil si at den returnerer varmen tilbake til stua. Tykkelsen er fra 3 til 15 mm.

    Trespon for armert betongplate

    Dette er først og fremst tilgjengelighet og rimelighet. De brukes som isolasjon for tak i boder, bad, uthus. Påføringsmetoden er belegg av loftsstrukturer i tre med en blanding av leire og sagflis. Selv om metoden er primitiv, er den effektiv. Sagflis kan kjøpes på sagbruket. Leire er også tilgjengelig i tilgjengelige mengder. Å elte løsningen er ikke vanskelig. Med lav tyngdekraft er blandingen veldig hard, spesielt etter fullstendig tørking. Derfor laster det ikke tregulv. Materialet er dampgjennomtrengelig, men muggbakterier kan utvikle seg på grunn av sagflis, i tillegg ødelegger gnagere gjerne denne typen isolasjon.

    Oftest skjer isolering av en betongkonstruksjon med en mineralsk plate, mineralull, hakket halm og sagflisbetong.

    Arbeidsplan

    Først må du forberede varmeisoleringsmaterialer og verktøy:

    • hammer;
    • baufil;
    • fly, meisler;
    • bor og skrutrekker;
    • konstruksjon stiftemaskin;

    • linjal, målebånd;
    • stige;
    • trebjelker og -plater;
    • dampsperre;
    • etterbehandlingsmateriale.

    Bestem hva slags isolasjon som skal brukes:

    • mineralull;
    • utvidet polystyren;
    • sagflis;
    • penofol;

    • glassull;
    • Isopor;
    • utvidet leire.

    Deretter bør du utføre installasjonsarbeidet.

    Installasjonsteknologi

    Avhengig av valg av isolasjon, varierer også installasjonsmetoden..

    Mineralisolasjon

    Bomull legges på tre måter: celler, riller og et kontinuerlig lag. Valget avhenger av belastningsgraden. Den beste konstruksjonen er hentet fra et solid lag. Først må du installere en dampsperrefilm. Den fjerner vanndamp, som ledes fra rommet til loftet. Filmen legges strengt i henhold til merkingen, med en overlapping. Trestrukturer må være tett dekket med en film, ellers vil de råtne.

    På den andre fasen legges bomullsull. Dette er en enkel prosedyre, isolasjonen kuttes i strimler. Når du legger, må du sørge for at isolasjonen ikke rynker, og det ikke er hull mellom arkene.

    Loftsgulv må være vanntett. Legg deretter det grove belegget, som senere vil være grunnlaget for etterbehandlingen.

    Isopor eller ekstrudert polystyrenskum

    Det er ganske enkelt å installere stiv isolasjon. Først må du jevne ut basen, fjerne uregelmessigheter, gulvfall. Legg en sement-sand avrettingsmasse. Ark er stablet mellom bjelkene. Hvis ingen vil bo på loftet, må isolasjonen dekkes med plastfolie. Og hvis gulvet skal betjenes, bør OSB -plater legges på skumplasten eller fylles med en sementmørtel.

    Sagflis

    Først blandes sagflisen med sement og vann (10: 1: 1). Denne blandingen helles i bunnen av loftet. Hvis det er ubebodd, brukes sagflis uten ramme, en enhet for styrking. Men med økt belastning er det viktig å styrke basen, ellers vil sagfliset krumme seg. Det er viktig å utføre beregningen og beregne distansen til veggen.

    Utvidet leire

    Ulempen med isolasjon er at det er vanskelig å levere det til installasjonsstedet. De helles over gulvplater og en pai. Først monteres kassen, deretter plasseres undergulvet på den. Varmeisolatoren fylles opp og utjevnes med en rive. På slutten helles alt med sementmørtel. Det er bedre å jobbe med første etasje i et privat hus med en slik varmeapparat..

    Tips og triks

    For å utføre arbeidet riktig, bruk råd fra fagfolk:

    • folieisolasjon legges med den blanke siden ned;
    • det er bedre å legge en tynn varmeisolator i to lag, bruk et rutemønster;
    • ved arbeid, skal leddene forsegles;
    • siden tre kan råtne, kan bare dampgjennomtrengelige materialer brukes i par med det (takmateriale kan ikke brukes i slike tilfeller);
    • når du arbeider med glassull, må du følge beskyttelsesteknikken (bruk hansker, briller, masker);
    • skumisolering anbefales ikke å kombineres med trebaser;

    • det tekniske gapet mellom vanntettingslaget og varmeisolatoren er fra 20 til 50 mm;
    • Isoporark må stables veldig tett;
    • alle ledd og hver node må fylles med polyuretanskum;
    • fugene i vanntettingsfilmen må limes med tape;
    • du må kombinere varmeisoleringsmaterialer med hverandre for å oppnå det beste resultatet.

    I dag er det flere hovedtyper isolasjon for loftrom. For hver enkelt situasjon bør du velge din egen type varmeisolator. Hvis du følger instruksjonene strengt, vil arbeidet med å isolere loftet bli utført perfekt. I arbeidet kan du bruke nye typer isolasjon (ecowool). Men for installasjonen er det nødvendig med spesialutstyr..

    For korrekt isolasjon av loftsgulvet, se følgende video.