Alt om halmhus

I dag er boligbygg laget av mange materialer. Til tross for dette mangfoldet virker de alle kjente, vanlige. Derfor er det mange som tviler sterkt på halm som byggemateriale. Faktisk er halm flott for å bygge hus..

Fordeler og ulemper

Selv om det i utgangspunktet ser ut til at et stråtakhus er lite konkurransedyktig blant andre byggematerialer, har det faktisk sine egne merkbare fordeler..

 • Billighet. I motsetning til andre byggematerialer er halm et urprodukt. Murstein lages ved å fyre leire, metall smelter fra malm. Halmen blir igjen etter slått av gresset. Etter det må du lage blokker av det, og materialet for konstruksjon er klart. På grunn av dette er halmkostnadene svært lave..
 • Letthet. Et av de tyngste materialene er murstein. Det særegne ved å jobbe med det ligger i konstruksjonen av et forsterket fundament, i bruk av spesialutstyr for bygging av bygninger i flere etasjer. Når det gjelder halm, kan alt dette unngås, siden vekten er mye mindre. Hun trenger ikke et sterkt fundament, og det er mye lettere å legge ut veggene på grunn av den lave halmen.
 • Lav varmeledningsevne. Halmhuset er energisk. Det særegne ligger i det faktum at den holder seg varm. I slike hus kan du spare betydelig på oppvarming. Ifølge beregninger er halmens varmeledningsevne 4 ganger lavere enn for tre, og 7 ganger lavere enn for murstein..
 • God støyisolasjon. Denne indikatoren vil være svært nødvendig hvis stråtaket ligger i et støyende område av byen. Denne egenskapen vil også bidra til å gjøre hvert rom i huset roligere..
 • Miljøvennlighet. Halm produseres faktisk ikke av noen kjemisk reaksjon. I denne forbindelse er halm som tre, men for trehus må du felle skog. Når det gjelder halm, trenger dette ikke gjøres, gresset lever bare i et år, og etter det tørker det opp og fungerer som byggemateriale eller forfaller.

Selvfølgelig gjør moderne teknologi det mulig å lage et godt byggemateriale fra enhver ressurs..

Men uansett vil det ha sine ulemper, og halm er intet unntak.. Ulempene med stråtakshus er følgende..

 • Høy brannfare. De prøver å bygge moderne hus av ikke-brennbare råvarer, trehus finnes bare utenfor byen og som private bygninger. Halm er flere ganger farligere enn tre i denne forbindelse. Derfor bør spørsmålet om brannvern behandles svært ansvarlig..
 • Fare for råtnelse. Det skjer hvis halmen på byggestadiet ikke var helt tørket. Råtning hjemme kan også skje hvis det ble gjort en feil ved legging av pressede blokker..

Oversikt over arter

Bygging av hus med halmtak krever viss kunnskap og ferdigheter. Samtidig er det veldig viktig å forstå selve byggeprosessen. Det er forskjellige måter å bygge stråtakhus på. Hver av dem er bra på sin egen måte..

Alle halmbygninger er delt inn i to helt forskjellige typer: Ramme- og rammeløse bygninger.

Wireframe

Denne typen hus skiller seg ut ved at den har en treramme eller en ramme laget av et annet materiale. Dette designet er et sett med sammenkoblede bjelker, mellom hvilke komprimerte halmblokker legges.

Selve rammen kan være av to typer-ensidig og tosidig. I det første tilfellet plasseres en halmblokk mellom to bjelker som er på motsatte sider. I den andre øker antall bjelker til 4.

Materialet som brukes til å sette rammen kan være annerledes. Men i de fleste tilfeller er dette et tre, siden det er lettest å lage en struktur ut av det med egne hender. I store hus praktiseres også metallrammer..

“Skeleton” kan være i form av panelhalm. Hvert panel er en trekledd stråtak..

Rammer brukes i konstruksjonen av to-etasjers og høyere bygninger.. I slike hus er styrke og pålitelighet veldig viktig, som er gitt av rammestrukturen..

I bygninger med en interessant form, for eksempel rund eller oval, er det også best å bruke rammetypen.

Rammeløs

Bygget uten bruk av hjelpestrukturer. Veggene er lagt ut av halmblokker på fundamentet, festet med mørtel og, i noen tilfeller, med et spesielt vertikalt metallbånd, som er festet i fundamentet i den ene enden, og går ut ovenfra med den andre. En mutter settes på et slips som presser blokkene.

Fordelen med slike hus er de lave kostnadene.. Svak festing pålegger imidlertid noen begrensninger for konstruksjonen. For eksempel kan bare enetasjes bygninger være rammeløse. Disse begrensningene gjelder også for taket, som ikke kan være veldig massivt og tungt..

Materialkrav

Uavhengig av typen stråtak, vil materialkravene til konstruksjon være de samme.

 • Pressede blokker er laget av halm, og halmpaneler er laget av dem.. Selve halmen skal være fersk, det vil si at den ikke skal ligge mer enn 6 måneder etter slåtten. Den må også være godt tørket, ellers råtner den veldig raskt. Enhver dyrket kornplante er egnet for produksjon, for eksempel kan du få halm fra hvete, lin eller rugører..
 • Utgangsmaterialet må presses til baller, og alle må ha samme størrelse. Ballene er pakket med spesielle tau. Tettheten til det opprinnelige byggematerialet skal være høy nok, men uten å bøye seg. Hvis blokkene er for tette, vil varmeledningsevnen øke, men hvis de er veldig lette, vil de ikke være veldig sterke..
 • Det er viktig å ta hensyn til fargen på halmen.. Lysegul eller hvitaktig indikerer at dette materialet er egnet for konstruksjon. Hvis det er mørke flekker, er dette et tydelig tegn på dårlig kvalitet på byggemateriale..

Prosjekter

Du kan finne et ganske stort antall stråtakprosjekter. De er hovedsakelig laget av halmpaneler.. Her er noen av dem.

 • Prosjektet med halmhuset “Yantar” er en kubisk bygning med et trekantet tak. Antall etasjer – 2. Den har en inngang fra en veranda innebygd i huset, en trapp som fører til andre etasje er i sentrum. Skiller seg ut i sin enkle form og slående design.

 • “Tsjechov” – et prosjekt av et to -etasjers halmhus med en liten garasje. Utad har den en interessant form – første etasje, sammen med garasjen, er større enn den andre. Derfor har bygningen to tak: det ene over garasjen og det andre over andre etasje. Det særegne ved dette prosjektet er utvendig mursteinfinish.

På grunn av dette er det nesten umulig å forstå at huset faktisk er laget av halm og ikke murstein..

 • Upretensiøs en-etasjes hus “Sofrino”. På baksiden er det en liten kalesje koblet til taket. Utvendig finish – tre, eller rettere sagt, brett. Pyramidtak. Hovedforskjellen er enkelhet, som ikke bare ligger i konstruksjonen, men også i utseendet..

 • Et dyrere alternativ – “House on the Yauza”. Har to etasjer og flere balkonger. Den utvendige finishen lar deg skjule det virkelige produksjonsmaterialet helt. I motsetning til de andre, er dette prosjektet preget av det uvanlige. Husets form er kompleks, noe som stort sett dekorerer hele bygningen..

Byggetrinn

For å bygge en stråtak med egne hender, anbefales det å rådføre seg med fagfolk på dette feltet for ikke å gjøre dumme feil.. De generelle trinnvise instruksjonene vil se slik ut.

 • Oppføring av fundamentet. En grøft er gravd rundt omkretsen av huset, som betong vil helles i. Hvis bygningen er en-etasjers, kan fundamentet gjøres mindre stivt, men ved oppføring av bygninger med flere etasjer er det bedre å gjøre et fullverdig fyll. Metallstenger bør settes inn i betong slik at de stikker ut 1 m.

 • Legge vegger. Det gjøres på to måter, avhengig av type hus. Hvis huset er ramme, bør en hjelpestruktur bygges av trebjelker. Halmblokker eller paneler er plassert mellom dem. Hvis bygningen er rammeløs, legges blokkene som murverk.

 • Avrettingsmasse. Ved hjelp av metallstenger er det nødvendig å “trekke sammen” blokkene for bedre fiksering. For å gjøre dette legges de nedre radene på fundamentets pinner, og de høyere blokkene legges på ytterligere stenger. På toppen av den ferdige veggen er det nødvendig å stramme mutteren på tappen og derved “trekke” blokkene.

 • Tak- og gulvmontering. Gulvet er laget etter eierens skjønn. Den kan monteres fra planker eller støpes av samme betong. Taket skal hvile på tykke bjelker plassert på to motstående vegger. Takkonstruksjonen skal være trekantet i form: enten en forbindelse av to fly, eller en pyramide. Det er også verdt å tenke på hullet for pipens utløp..

 • Oppvarming og etterbehandling. Huset er isolert i alle deler, inkludert tak og gulv. Utendørs etterbehandling gjøres på en slik måte at du blir kvitt typen halm.

Innredning kan være absolutt hvilken som helst, avhengig av eierens preferanser.

Hjemmebeskyttelse

Stråtakhus er utsatt for ulike farer. Derfor er det veldig viktig å gi riktig beskyttelse.

 • Så, spesiell brannsikker gips kan redde fra brann.. Det påføres blokkene fra begge sider, og skaper et slags skall rundt sugerøret. Dette tiltaket vil gjøre stråtaket mindre brannfarlig..
 • Det er viktig å gi beskyttelse mot forfall.. Det vil bestå i konstruksjonen av en spesiell drenering av overflødig fuktighet. Og generelt er det bedre å beskytte blokkene så mye som mulig mot konstant inntrengning av fuktighet på dem..
 • Gnagere er også en fare for et halmhus. Men hvis baller av samme størrelse og tetthet ble brukt under konstruksjonen, burde det ikke være noen problemer med gnagere, siden det i dette tilfellet ikke er ledig plass i veggene. For pålitelighet kan halmblokker behandles med kalkmørtel.

Eksempler av

Stråtakhus er ikke den vanligste typen hus i dag.. Imidlertid er det forskjellige interessante eksempler på halmhus i verden..

 • I det sørlige USA er det en stråtak i skogen for friluftsliv. Det er pusset med en leireblanding, og inni det er det tent med lys..

 • Et annet eksempel er Hobbit -huset. Designeren hans ønsket å lage et hus av en fantasibok i den virkelige verden, og han valgte halm som byggemateriale. Denne bygningen ser veldig autentisk ut både fra utsiden og fra innsiden..

 • Et flott sted å bo er et lite stråtakhus i England. Utenfra er huset ferdig på en slik måte at halmblokkene ikke er synlige i det hele tatt.

Halmhus, men ikke overalt og ikke veldig mye, praktiseres i den moderne verden.. Akkurat som hus fra andre bygningsmaterialer, har disse bygningene sine fordeler og ulemper, er krevende for materialet og kan bygges for hånd..

For enda mer informasjon om halmhus, se neste video..