Pæon i en gryde? Nej, det er ikke svært!

Legender siger, at pæonen var blomsterdronningen. Som et tegn på overflod, skønhed og kongelige omringede 10.000 arter kejserens palads i Kina. I dag er situationen ikke for anderledes. Denne overdådige blomst omgiver os altid. Vi kan godt lide at tilbyde buketter af pæoner, vi planter dem i haven. Der er endda mennesker, der får pæontatoveringer. Hvorfor ikke også byde disse dejlige blomster velkommen i huset? Hvis du kan lide denne idé, kan du tage et kig på vores artikel. Vi har fundet alle de vigtige oplysninger om, hvordan man planter og vedligeholder en pæon i en krukke.

Der fortælles mange historier om pæoner

pottepæle gule pæoner på en bog

En storslået buket !

pæonudstilling en buket lyserøde pæoner på bordet

Typer af pæoner

Træpæon

Det latinske navn for denne sort er Paeonia suffruticosa. Den er hjemmehørende i Himalaya og repræsenterer en lille busk. Dens blade er løvfældende, og deres forgreningsstængler er synlige hele året. De kan nå en højde på 3 meter. Træpæonen er modstandsdygtig over for kulde og varme. Derfor er vedligeholdelsen ikke for vanskelig, men det kræver nok tålmodighed. Væksten af ​​denne plante er meget langsom, men den har en lang levetid. Denne plante blomstrer i begyndelsen af ​​april i 3 uger.

En lyserød træpæon

træpæon en lyserød pæon i en lerkrukke

Den urteagtige eller flerårige pæon

Paeonia lactiflora er den mest udbredte og let at dyrke pæon. Ligesom en flerårig forsvinder dens stilke om efteråret for kun at dukke op igen om foråret. De kan nå en højde på 1 meter. Væksten af ​​den urteagtige pæon er også ret langsom. Den urteagtige pæon blomstrer i slutningen af ​​april i 15 dage. Denne sort har flere medicinske egenskaber.

En flerårig cyklamenpæon

urteagtig pæon en lyserød pæon i haven

Hybridpæonen eller Itoh -pæonen

Det er en ny type pæon, skabt i 1980’erne. Den er opkaldt efter sin opfinder – den japanske planteskole Toichi Itoh. Det repræsenterer en krydsning mellem træpæon og urteagtig pæon, hvilket er meget vellykket. Hybridpæon tilbyder en lang række farver. Den har flerårig vegetation, der forsvinder om vinteren, men formen på blade og blomster minder om en busk.

En hybridpæon i gul og pink

pæon sæson hybrid pæon i interessant farve

Dronningen er klædt i pink og rød

pæonsæson hybridpæon i pink og rød i haven

Sikke en række farver !

pæonsæson peony itoh i hvid og pink

En Itoh -pæon i koral 

pæonsæson peony itoh i blomstrende koral

Hvilken charme !

pæonsæson gul pæon og hybridkoral

Blomsters former

De tre typer pæoner kan have forskellige blomsterformer. Den enkle form har en enkelt række kronblade. Den halvdoble form har lidt mere række kronblade – 2 eller 3. Hvad angår den dobbelte form, den er kendetegnet ved det store antal kronblade, der fuldstændigt dækker blomstens hjerte.

Lær om blomsterformer

blomstrende pæon en række forskellige former for pæon

Enkel blomst

blomstrende pæon blomstrer i enkel form af en lyserød pæon

Halv-dobbelt form

blomstrende pæon blomstring i halv dobbelt form af en lyserød pæon

blomstrende pæon dobbeltblomstring af en lyserød pæon

De forskellige pionerarter

Der er 33 arter af pæoner. De adskiller sig fra hinanden i størrelse, farve eller form. Nogle foretrækkes til udendørs dyrkning, andre er mere velegnede til vedligeholdelse indendørs. Vi har udvalgt de fire arter, der er ideelle til dig, hvis du vil bevare en pottepæon. Deres højde er mere begrænset, og de vil ikke optage meget plads.

Peony ‘Rome’ – en lyserød pæon

Det er en urteagtig og flerårig hybridplante. Dens maksimale højde er cirka 20 cm. Hvad angår blomstring, vises de første blomster i det tidlige forår. De er lyserøde og har en imponerende skønhed.

lyserød pæon en rig lyserød rompæon

Peony ‘Oslo’ – en lyserød pæon

Det er også en hybridart, der er kendt for sin finesse og stil. Højden overstiger ikke 35 cm. Blomsterne er stadig lyserøde, men denne gang har de en lilla undertone. Denne farve i kombination med blomsternes specifikke form minder om den orientalske valmue. Kronbladene er høje og brede. De er arrangeret i en, to eller tre linjer. Den søde duft, som planten afgiver, er meget behagelig.

Pæon ‘Moskva’ – rød pæon

Denne art har strålende røde blomster, der er halvdoble i form og afgiver en vidunderlig svag duft. De dukker op i slutningen af ​​april. Grønne blade danner en tyk busk.

rød pæon en overdådig rød pæon

‘London’ pæon – rød pæon

Denne pæon blomstrer meget tidligt i mørkerød og i en dobbelt form. De ydre kronblade er store og brede, mens interiøret er mindre. Planten har form som en kompakt busk, og derfor er den perfekt til beholderdyrkning.

Plantning af en pottepotte

Det er allerede blevet sagt, at pæonen ikke er blandt de ustadige blomster, og at dens vedligeholdelse normalt ikke forårsager problemer. Det eneste specifikke punkt, der kræver mere opmærksomhed, er plantning og mere specifikt valget af en passende krukke.

Hvilken gryde til min pæon ?

Som en overdådig og rig blomst kræver pæon mere plads end andre blomster. Find en gryde til hende med en dybde på cirka 50 cm. En mindre dybde ville kræve hyppigere repotting. Ikke kun at dette er helt unødvendigt, men du skal også vide, at planten slet ikke kan lide at blive flyttet. Hvad angår materialet i gryden, skal du vælge plastik og harpiks, da de ikke tørrer jorden i din fugtglade pæon. Sørg til sidst for at gryden har drænhuller.

Hvilken jord til pottepioner ?

For at blomstre godt har en pæon brug for rig, fugtig jord. Du kan tilføje gylle uden at give den kontakt med rødderne. Naturlig gødning er også en god mulighed. Om foråret skal de være rige på nitrogen og fosfor (f.eks. Brug kaffegrums), mens de om efteråret skal indeholde mere kalium. For at holde jorden fugtig kan du klippe den ved hjælp af bark fra maritim fyr. Inden pottejorden skal du lægge et lag dræning på bunden af ​​potten. Afløb kan laves af grus- eller lerkugler.

pæonplantage en mand, der holder pottejord i sine hænder

Maritim fyr

olympus digitalkamera

Hvornår skal man plante en pottepotte? ?

Hvis du har besluttet at plante en pæon alene i stedet for at købe en, skal du gøre det mellem oktober og april. Vi foretrækker stadig efterår, så blomsten kan sætte sig godt om vinteren, så den kan begynde at udvikle sig i det tidlige forår..

Sådan plantes en pæon i en gryde ?

  1. Forbered jorden en måned før plantning ved at blande den med naturgødning i gryden.
  2. Grav et ret dybt hul og plant pæonen.
  3. Vandbrønd.

Plant min pæon eller køb den i butikken ?

Det er godt at plante din pæon alene, så du kan følge hele udviklingsprocessen. Du skal dog vide, at de første blomster vises efter 3 år. Du har så meget tålmodighed ?

pæon, der skærer en lyserød pæon i dobbelt form

Omsorg for en pottepotte

Hvilken udstilling for min pæon ?

Vi råder dig til at finde et solrigt og beskyttet sted til din pæon. Tag dog højde for, at hun ikke kan lide den varme direkte sol.

Sådan vandes pæon i en gryde ?

Det er allerede blevet nævnt, at pæonen kan lide fugt. Det giver derfor mening, at det kræver regelmæssig vanding – hver dag eller hver anden dag. For at undgå at gå til den anden ekstreme, se jorden.

pæonpleje vand en lyserød pæon under solen

Beskær pæonen – en vanskelig opgave ?

I modsætning til plantning er beskæring af en pottepæde ikke en vanskelig eller specifik opgave, men den er vigtig nok for den smukke og rige blomstring. Du kan klippe dødt træ og fjerne de mest skrøbelige grene enten i efteråret eller om vinteren. Rør ikke ved bladene, før de er visne. Tag højde for, at den urteagtige pæon drager fordel af sine blade til at opbygge reserver, der hjælper den med at blomstre igen.

pæon beskærer en mand, der beskærer sin røde pæon

Skal jeg ompotte pæonen ?

Nej! Peony kan ikke lide bevægelse. Repotting er altid en risiko for hende. Derfor er det rigtige valg af krukke og jord meget vigtigt. Hvis du stadig kan se, at rødderne stikker ud af drænhullerne, eller pæonen ikke har det godt – den blomstrer ikke, eller den tørrer ud, du kan ompotte den. Gør dette efter dets blomstring ved at følge alle de råd, der er givet om plantning..