Gunoiul de urzică – beneficiile și pericolele. Informează-te!

Știm cu toții că urzica are mai multe proprietăți medicinale și că are un efect benefic asupra sănătății umane. Experții recomandă să îl consumăm des sub formă de supă sau ceai, de exemplu. Deci, de ce să nu le oferim plantelor noastre o parte din acest elixir miraculos? Dacă îți place această idee, citește articolul nostru pentru a găsi rețeta ușoară și eficientă de gunoi de grajd pe care o vor iubi plantele tale. De asemenea, vă vom împărtăși alte avantaje secrete ale acestui produs natural, precum și unele riscuri de prevenit.

Urzica: plină de beneficii

gunoi de urzici frunzele verzi de urzică

Cum se face gunoi de grajd ?

Rețeta de gunoi de grajd are mai multe avantaje. Se prepară foarte ușor, conține doar ingrediente naturale și este ieftin.

Ai nevoie :

 • urzică care nu s-a dus încă la sămânță – 1 kg
 • apă – 10 L (este preferată apa de ploaie)
 • mănuși groase
 • foarfece sau pereche de foarfece
 • îmbrăcăminte potrivită cu mâneci lungi și picioare
 • coș de plastic sau lemn (metalul trebuie evitat aici) prevăzut cu un capac

Preperație:

 1. Îmbrăcați îmbrăcăminte și mănuși adecvate care protejează împotriva mușcăturilor de urzică.
 2. Alege urzica.
 3. Pune urzica într-un castron și amestecă cu apa.
 4. Apoi puneți capacul și lăsați să macereze 10-15 zile. Dacă este rece, fermentarea va dura puțin mai mult.
 5. Se amestecă coșul în fiecare zi.
 6. Deschideți recipientul și amestecați amestecul cu un instrument de lemn. Dacă apar bule mici, fermentarea nu este completă.
 7. Se filtrează amestecul, îndepărtând toate plantele pentru a-l putea păstra câteva luni (cel mult 6). Depozitarea se efectuează într-un recipient din sticlă sau plastic opac, plasat la umbră.
 8. Diluați amestecul fermentat. Pentru a face un îngrășământ natural, respectați proporția – 2 L gunoi de grajd lichid pentru 10 L apă. Dacă doriți să obțineți un insecticid, diluați 1 L de gunoi de grajd lichid în 10 L de apă.

Alege urzica cu mănuși

urzică culegătoare de gunoi de grajd cu mănuși

Urzica este deja culeasă !

urzici de casă gunoi de grajd un coș de urzici

Gunoiul de urzică este gata să înceapă fermentarea

urzică rețetă gunoi de grajă smulgută într-o cadă cu apă

Când și cum să folosiți gunoi de grajd în grădină ?

Gunoiul de urzici ca protector

Elicitorul este o substanță care este capabilă, în caz de pericol, să inducă o reacție naturală de apărare în organism. Ca elicitor, gunoiul de urzică întărește plantele și le face mai rezistente la diferite boli. În plus, este un remediu destul de puternic împotriva atacurilor insectelor precum afidele și acarienii. Cu toate acestea, există unele insecte rezistente la gunoiul de urzică. Acestea sunt larvele găsite în interiorul plantelor, gândacilor și cojilor. Pulverizați frunzele la fiecare două săptămâni și nu uitați partea inferioară a frunzelor.

Îngrășământ pentru roșii mai bune

Gunoiul de urzică are toate calitățile de a fi un îngrășământ natural foarte eficient. În primul rând, este bogat în azot, ceea ce stimulează dezvoltarea părții aeriene și a rădăcinilor plantelor. Apoi, elemente nutriționale precum fierul, magneziul, potasiul stimulează creșterea plantei și ajută la îmbunătățirea sistemului său de clorofilă.

Fertilizați roșiile

roșii de gunoi de grajd fertilizează roșiile din gunoi de grajd

Stimulați plantele mici pentru a crește

îmbrăcăminte superioară a plantelor noi de răsaduri de castraveți cu îngrășământ lichid din împrăștiere

Cum să-l folosească ?

Vom lua ca exemplu roșii. Este bine să le udați mai întâi cu gunoi de urzică la plantare pentru a le fertiliza. Apoi, în timpul întreținerii roșiilor, puteți pulveriza frunzele la fiecare 3 săptămâni. Luați în considerare vremea – nu are rost să pulverizați înainte să plouă. Dacă ploaia te surprinde, pulverizează din nou. Este recomandat să faceți o pauză și să nu pulverizați plantele în timp ce înfloresc. Pe de altă parte, există plante cum ar fi mazărea, fasolea și fasolea pe care gunoiul de urzică nu are impact..

O recoltă bună datorită gunoiului de urzică !

gunoiul de urzică folosește o femeie culegând roșii

Ce marime !

roșie de gunoi de grajd un copil care deține o roșie imensă

Trebuie să știți că beneficiile gunoiului de urzică nu sunt doar pentru plante. Într-adevăr, îmbogățește solul, el însuși cu bacteriile, enzimele, nutrienții și elementele nutriționale pe care le cuprinde..

Un activator de compost

Activatorul de compost este o substanță care își propune să accelereze transformarea materiei organice în humus contribuind la descompunerea sa rapidă. În acest caz, puteți folosi gunoi de grajd nefiltrat sau aveți, de asemenea, opțiunea de a folosi restul gunoiului de grajd după filtrare..

Compost pentru grădină

folosiți gunoiul de urzică ca compost pentru grădină

Gunoiul de urzică vine în ajutor

natürlicher dünger brennnesseljauche

Un ucigaș natural

Vedeți și contradicția? Cum poate fi utilizată o substanță destinată să stimuleze dezvoltarea plantelor ca instrument de eliminare a buruienilor? Cheia este în cantități. Deoarece gunoiul de urzică este un remediu extrem de puternic, supradozajul poate provoca efectul opus. Pentru a scăpa de vegetația inutilă, ar trebui să folosiți gunoi de grajd pur, adică fără a o dilua. Deoarece este foarte bogat în azot, va arde buruienile și va fi un medicament natural foarte eficient..

La revedere, buruieni !

luptător împotriva gunoiului de grajd urzică

gunoiul de urzică elimină buruienile

Gunoiul de urzică interzis în Franța ?

Da, trebuie luat în considerare faptul că distribuția rețetei de gunoi de urzică sau utilizarea acesteia în scopuri comerciale au fost interzise în Franța în 2006. Este clasificată printre produsele PNPP (Preparations Naturelles Unpreoccupantes), deoarece utilizarea sa necontrolată poate dăuna solului și plante. Cu toate acestea, întrucât este imposibil să se neglijeze efectele sale benefice, rețeta de gunoi de grajd lichid poate fi partajată în mod liber începând cu 2018. Prin urmare, sunteți autorizat să o preparați și să o utilizați acasă, dar fără a o vinde.

Riscurile pe care le ascunde gunoiul de urzică

Am spus deja că gunoiul de urzică ne oferă o mare varietate de beneficii de care ne putem bucura foarte ușor. Cu toate acestea, este foarte important să luăm în considerare și riscurile pe care le ascunde pentru a nu ne deteriora grădina. Deci, nu vă excitați prea mult – abuzul acestei substanțe bogate în azot vă poate arde plantele. În plus, vi se recomandă să nu tratați legumele cu gunoi de grajd, deoarece acestea preiau suficient azot din atmosferă. Cantități excesive de azot pot atrage afide în loc să salveze plantele.

gunoiul de urzică fertilizează o frunză verde arsă

Ce trebuie făcut în cazul unei intepături de urzică ?

În timpul culesului de urzici, adesea ne înțepăm în ciuda mânecilor și picioarelor lungi. Nici mănușile nu ne protejează 100%. Firele fine de urzică care conțin o substanță lichidă, asemănătoare cu veninul unor insecte, sunt responsabile de aceste mușcături. Din fericire, nu sunt periculoase, dar provoacă în continuare o mâncărime neplăcută. Puteți clăti zona afectată. Apoi îndepărtați firele de păr cu o bandă adezivă. Dezinfectați cu un antiseptic nealcoolic și, în cele din urmă, aplicați o cremă calmantă fără parfum.

urzică de casă gunoi de grajd o femeie aplicându-și cremă pe mâini