Vedfyrte peiser for langvarig brenning

Vedfyrte peiser for å gi langvarig brenning tjener til å fylle rommet med varme uten konstant regulering av ovnprosessen og praktisk talt uten aske og sotavfall. Derfor er det i de fleste av dem ingen askepanne, som i de vanlige varmesystemene. Å installere en peis som denne er den beste måten å skape en koselig hjemmestemning med en synlig brann med minimalt vedlikehold og lite ved..

Langbrennende peisovner kan velges for huset, for et bad, med enkel oppvarming av rommet eller med tilleggsfunksjoner på koketoppen, med en vann- eller luftkrets for oppvarming av tilstøtende rom. Det er verdt å vurdere mer detaljert de vanligste typene av slike strukturer og deres funksjoner..

Visninger

Prefabrikkerte peisovner

I henhold til installasjonsmetoden kan ovnene være ferdige fabrikkproduserte alternativer og mer komplekse modeller som må bygges inn i interiøret. Hvis du ikke vil utføre komplekse konstruksjonsarbeider, er det en mulighet til å kjøpe en fabrikkmodell, hvis kropp er laget av støpejern og utstyrt med gjennomsiktige dører. I et sett med slike ovner er det ofte skorsteiner som er festet vertikalt over brannkassen. Disse enhetene på bena er enkle å bære, det er mulig om nødvendig å installere dem på et nytt sted.

8 bilder

Innebygd

For et lite rom på 20-30 kvm. m. en kompakt modell av en innebygd peisovn på langbrennende ved er ganske egnet. Fasaden kan kles med murstein eller naturstein, og inne er det en fabrikkprodusert støpejerns brannkasse med gjennomsiktig demper. Fordelene med et slikt prosjekt er at du kan implementere hvilken som helst peisdesign etter din smak og organisere tilleggsfunksjoner: ovner, benkeplater, varmekretser.

8 bilder

For et bad

Funksjoner av peiser-ovner for et bad i deres økte fuktmotstand og kompakthet for et lite rom. Badstue modeller på vedfyring i lang tid kommer i ferdige versjoner som enkelt kan installeres i damprommet. Kapslingene er laget av høyfast rustfritt stål, de gjennomsiktige dørene er herdet glass. De fleste design sørger for regulering av varmeforsyning, og dimensjonene til slike produkter overstiger ikke 1000 x 800 x 700 mm, noe som gjør at de enkelt kan transporteres og installeres i ethvert hjørne av badekaret.

De mest populære og innenlandske modellene av langbrenne badstueovner er Teplodar, Termofor og Ermak, og importerte er finske Harvia og Kastor..

Med koketopp

En peisovn med en komfyr som kombinerer to funksjoner er veldig praktisk. Det er optimalt å installere dem på kjøkkenet for å varme det, sammen med hvilket det er praktisk å lage retter over en åpen naturlig ild. Et eksempel kan være Okhta-modellen med et solid svart stålhus, en brannkasse i støpejern og en innrammet enbladet herdet glassdør. På keramisk koketopp med en brenner kan du koke en vannkoker, varme opp suppe eller lage middag på kort tid. På grunn av de små dimensjonene, er denne ovnen egnet selv for et lite landskjøkken, og utseendet med brennende ved er veldig attraktivt.

7 bilder

Med vann eller luftkrets

Fabrikkmodeller av peisovner med vann- eller luftkrets gjør det ikke bare mulig å varme opp rommet de befinner seg i, men også å levere oppvarming og varmt vann til andre rom i huset. Et komplekst rørsystem som er flere titalls meter langt kan kobles til dem, gjennom hvilket oppvarmet vann kommer inn i radiatorbatteriene i nærliggende rom eller slippes ut i kranen på badet eller badekaret. Gjennomsnittlig effekt på slike systemer er 9-11 kW, noe som er ganske nok til å varme en en-etasjers bygning med 2-3 rom, selv i alvorlig frost. Av de vanligste peisovnene med vannkrets kan man merke Angara-Aqua og Pechora-Aqua..

Peisovnen med luftkrets bruker varm luft til det lokale varmesystemet i huset. Gjennom rør som er skilt fra varmeenheten, trenger den inn i andre rom. Fordelene med denne metoden er større pålitelighet, i motsetning til vannsystemer virker mindre trykk på luftrørene, og de risikerer ikke plutselig å bryte gjennom. Blant manglene er det verdt å merke seg at luftsystemet ikke er egnet for rom med ventilasjon: kjøkken, bad, toaletter..

Konstruksjoner

Utformingen av ovner i støpejern eller stål ved lang brenning består av følgende elementer:

 • metallkasse med ben eller en varmeisolerende base for å beskytte gulvet;
 • brannkasse;
 • lukker laget av gjennomsiktig varmebestandig glass;
 • askeform for oppsamling av sot;
 • støpejernsrist;
 • røykgassuttak;
 • luftkanaler for å sikre en stabil forbrenningsprosess.

Driften av en slik varmeenhet er basert på langvarig forbrenning av drivstoff på grunn av forbedrede gassdannelsesprosesser. Det vil si at det ikke er intens forbrenning som oppstår i ovnen, men en sakte ulm av tre. Dette produserer en stor mengde gass. På grunn av det og tilgangen til ekstra oksygen gjennom grenrørene, passerer de gassformige forbrenningsproduktene stadiet av sekundær etterforbrenning. Som et resultat oppnås et minimum av avfall, og effektiviteten til ovnen øker..

En annen vanlig utforming av ovner som brenner lenge, er basert på gradvis fremdrift av flammen i stablet tre fra topp til bunn. Denne prosessen øker tiden til fullt drivstofforbruk, og samtidig frigjøres ikke mindre varme. Tenk som et eksempel på en brennende fyrstikk – hvis hodet er rettet oppover, vil flammen bevege seg veldig sakte ned, hvis du vipper hodet ned, så brenner fyrstikken ut på veldig kort tid.

Utformingen av en langvarig varmeenhet med vertikal nedadgående bevegelse av flammen kalles Bubuafonya-ovnen med navnet på utvikleren. I brannkassen er det en bevegelig plate, som spiller rollen som et stempel, som synker når det øvre laget av ved brenner ut. Det er åpninger mellom skiven og veggene i forbrenningskjelen, gjennom hvilken den resulterende røyken stiger opp og ut gjennom skorsteinen. Over komfyren er utstyrt med en luftkanal for oksygen som er nødvendig for at forbrenningen skal komme inn, den horisontale skorsteinen fra brannkassen er koblet til skorsteinen som går ut i gaten. I tillegg gir denne designen en beholder for oppsamling av kondensat..

Ikke bare tre brukes som drivstoff, det finnes varianter av langbrenne ovner på kull- og torvbriketter. Deres spesifikke forbrenningsvarme er høyere, men ved er bedre egnet for å skape en koselig atmosfære, en hyggelig lukt av brann og et estetisk utseende i peisen til en slik peis..

Peisovner med vannkrets består av nesten de samme elementene som den vanlige typen, som brukes til å varme et rom. Men rundt brannkassen har de en varmeveksler i form av en radiator eller en spiral. Den består av metallrør som vann sirkulerer gjennom. Når det varmes opp, kommer væsken inn i varmesystemene fordelt over hele huset..

I tillegg til å kjøpe fabrikkmodeller med vann- eller luftkrets, kan du lage et prosjekt og bygge peiser etter din smak og behov, for eksempel murstein, stein, monolitisk. Denne metoden er unik ved at det er mulig å lage en peisportal med en peisinnsats av hvilken som helst størrelse og følgelig hvilken som helst kraft – for store bygninger med flere etasjer.

Hvis en ferdig peisovn i støpejern eller stål med varmekrets er kjøpt, indikerer dets tekniske pass driftskraften. Basert på denne verdien, velges en modell avhengig av bygningens område:

 • 60-200 kvm m – opptil 25 kW;
 • 200-300 kvm m. – 25-35 kW;
 • 300-600 kvm m – 35-60 kW;
 • 600-1200 kvm m. – 60-100 kW.

For en hjemmelaget peisovn kan du selv beregne gjennomsnittlig generert effekt, med tanke på drivstofftypen og dens spesifikke forbrenningsvarme, ovnens volum, skorsteinsform og tverrsnittsareal.

Med egne hender

Det er lettest å lage en langvarig peisovn til et landsted ved å kjøpe en ferdiglagd brennkasse i støpejern. Det er flere varianter av dem:

 • veggmontert – beregnet for montering i en peis nær veggen, de vil bli dekket med mur på tre sider, og et gjennomsiktig spjeld er plassert på forsiden;

 • hjørne peiser – installert i en hjørne peis;

 • tosidige modeller har gjennomsiktige dempere på motsatte sider og er egnet for samtidig oppvarming av to tilstøtende rom;

 • med varmeveksler for tilkobling til varmekretsen.

Etter at brannboksen er kjøpt, må du lage et peisprosjekt med en fasadebekledning rundt den. Her må du vurdere om metallvarmeskapet har ben i bunnen eller beskyttelse mot høye temperaturer. Hvis det ikke er der, må du bygge en varmebestandig base av betong, murstein eller keramikk i gulvet..

Vendt mot forsiden av en peis med en ferdig ildkasse gjøres best med ildfaste keramiske eller leiresteiner i ett lag. Etter at legging er utført, bør man ikke umiddelbart ta i gang full tenning. Det er nødvendig at mørtelen er helt tørr og veggene krymper. Dette vil ta 2 til 4 uker. I løpet av denne tiden er det verdt å tørke peisen. For å gjøre dette er det nødvendig å varme det daglig med en liten mengde tørt ved, ikke mer enn 2 kg..

Du kan lage en langfyret peis med hjemmelaget ildkasse uten å bestille et dyrt støpejernsprodukt i butikken. Populære modeller som enkelt monteres med egne hender er engelske peiser..

Den engelske peisen er konstruert av klassisk rød murstein uten ekstra dekorativ kledning. Åpningen av ovnen er i form av en trapes, og pipen er rett eller lett avsmalnende fra toppen av portalen til taket. Skorsteinen inne har en buet form som forhindrer varme i å slippe ut gjennom skorsteinen.

Langsiktig støtte for varme i en engelsk peis utføres av de indre veggene i brannboksen, som er plassert i en liten vinkel mot basen. Dermed reflekteres varme fra veggene, varm luft sirkulerer inne. Denne versjonen er åpen, det vil si at den ikke har en beskyttelsesklaff laget av slitesterkt brannsikkert glass..

Uavhengig begynner en engelsk peis å bli reist fra fundamentet. For konstruksjon i full høyde på et gulv på 2-2,7 m er det nødvendig å legge et fundament med en tykkelse på minst 20-30 cm. Det kan være laget av samme murstein eller et stripefundament med forskaling kan helles . Etter tørking og krymping av fundamentet utføres en ordentlig legging av murstein. En blanding av M200 -sement med sand tas som en mørtel. For 1 kubikkmeter m. murverk vil kreve cirka 0,3 kubikkmeter. m. av betong. I arbeidsprosessen trenger du en baufil eller en kvern for å kutte en murstein for skrå vegger inne i brannkassen til en engelsk peis.