Vedfyrt peis

I den moderne verden anses en peis ikke lenger utelukkende som en varmekilde. Denne innledende funksjonen er selvfølgelig av stor betydning – spesielt for beboere i private hus – men i dag har peisen også blitt et element i interiøret, innredningen, og legger til originalitet og unikhet i hele rommet. Å tenne peisen for mange har blitt et ekte ritual, og rommet der den ligger er et samlingssted for hele familien, og tiltrekker seg med sin atmosfære av komfort og fred..

Funksjoner og arbeidsprinsipp

Peisens arbeid er basert på prinsippet om frigjøring av varme til det omkringliggende rommet, hentet fra forbrenning av tre i brannkassen. Rommet varmes opp med konveksjon: bevegelsen av varm og kald luft. Peisen har en større peis sammenlignet med en vanlig vedovn, noe som forbedrer luftstrømmen og forringer trekk. Det er på grunn av dårlig trekkraft at effektiviteten til de fleste moderne peisovner ikke overstiger 10-20%. Av denne grunn er det ikke en god idé å bruke en peis som hovedkilde for oppvarming; selv om dette i noen tilfeller også er mulig.

I tillegg til lav effektivitet inkluderer peisens egenskaper et bredt prisklasse og mange forskjellige design og modeller: kjøperen har alltid muligheten til å velge mellom et imponerende antall alternativer.

Når du velger, er det nødvendig å ta hensyn til den generelle stilen og egenskapene til interiøret og størrelsen på rommet. Alt dette er en arbeidskrevende prosess, men ingenting skaper en varm og koselig atmosfære som en peis.!

Typer modeller

Veggmontert

De tradisjonelle og mest allsidige modellene, ettersom de kommer i mange forskjellige størrelser og kan installeres i nesten alle hjem. Vanligvis rektangulær.

Denne kategorien kan deles inn i to undergrupper:

  • Peiser ved siden av bakveggen i rommet. Det finnes et stort antall modeller i forskjellige størrelser og design. De er å foretrekke for installasjon i romslige rom, for eksempel i stuer, da de selv ofte har imponerende dimensjoner..

  • Peiser ved siden av veggen i rommet med en endevegg. Slike modeller er vanligvis relativt små, så de er best egnet for installasjon i mellomstore rom..

En del av

De danner en helhet med bygningsmuren. De kan bygges inn i både ytre og indre, avgrensende vegger. I det første tilfellet er skorsteinen også plassert i ytterveggen og tar ikke plass i rommet, derfor er slike modeller vanligvis mer å foretrekke. Når det gjelder en peis innebygd i den indre veggen, går bare portalen direkte inn i rommet.

Innebygde modeller er de mest kompakte og utfører ofte bare en dekorativ funksjon..

Hjørne

Disse modellene, som veggmontert, kan deles inn i to kategorier:

  • Ligger i det ytre (ytre) hjørnet. Disse peisene er beregnet på romslige rom med en ikke-standard layout. Brennkamrene er i krysset mellom to rom, og selve peisen dekorerer to rom samtidig, så valg av design må næres med spesiell forsiktighet.

  • Ligger i det indre hjørnet. Modeller av denne typen ser ut til å koble veggene i rommet diagonalt. De er mer vanlige enn representantene for den forrige kategorien, og mer kompakte, derfor er de egnet for installasjon i rom med et relativt lite område. Størrelser og former er veldig varierende; tilgjengelighet av flere deler og elementer er mulig.

Nedenfor er noen flere kategorier uthevet basert på de funksjonelle funksjonene til peiser.

Lang brenning

Peiser som kan varme et rom i ti eller flere timer fra en tenning, blir vanligvis referert til som modeller som brenner lenge. Imidlertid demonstreres slike indikatorer i praksis bare av spesielle ovner med en gassgenereringsfunksjon, derfor kalles en daglig brennende peis i daglig forstand en som er i stand til å varme et rom på en drivstofftapp i fem timer eller mer . Slike modeller kan for øvrig fungere ikke bare på tre: kull kan også være drivstoff for dem..

Gulvstående

Gulvstående peiser er elektriske modeller, hvis fordel er den relative enkle installasjonen og den visuelle komponenten. I tillegg kjennetegnes slike modeller ved evnen til å flytte fra ett rom til et annet..

Hengslet

Modeller i denne kategorien kan enten veggmonteres eller bokstavelig talt henges opp fra taket. Fordelen med denne typen peis er deres grasiøse utseende, men de passer ikke til alle interiører..

Bærbar

Mobil elektrisk oppvarmingsmodell. Det er et stort utvalg av former og design som passer best i jugendinteriøret. Mange moderne produsenter av varmeutstyr er avhengige av mobilitet og kompakthet av peisene sine, så de blir presentert på markedet i et veldig bredt spekter..

Med kjele

Funksjoner i utformingen og utformingen av noen hus lar deg kombinere en peis med hovedvarmesystemet; i dette tilfellet blir peisen som er koblet til vannkretsen, i tillegg til å utføre oppvarmingsfunksjonen, også en fast drivstoffkjele. Kjelen er funksjonell og trygg nok.

Selvfølgelig er det andre modeller av peiser som ikke er utpekt i en egen gruppe, men fortjener ikke mindre oppmerksomhet. Det er mange modeller på det moderne markedet, blant dem er det ganske originale: for eksempel tosidige peiser med panoramaglass. Disse peisene er montert på en vegg som skiller to rom og tjener til samtidig å varme og dekorere to rom. Generelt er glasselementer mye brukt i utformingen av forskjellige modeller av peiser og ovner, noe som gir ytterligere sjarm og nåde til utseendet..

Noen firmaer spesialiserer seg på produksjon av peiser uten skorstein. Slike modeller kalles øko-peiser og i stedet for røyk avgir de ufarlige forbrenningsprodukter til miljøet. Kjøpet av en bioetanol-drevet peis vil bidra til å bevare miljøet.

Det er også peiser på markedet uten grunnlag – i vanlig språkbruk, “komfyrovner”. Disse mobile og kompakte miniovnene brukes ikke bare til oppvarming, men også til matlaging, noe som gjør dem til et utmerket alternativ for sommerhytter..

Hjem peiser har et bredt spekter; for et bad, ville det beste alternativet være en klassisk vedfyrt peis med lukket peis – den lar deg raskt oppnå ønsket temperatur i rommet og holde den lenge.

Valgte funksjoner

Selvfølgelig er valg av peis i et hus eller en leilighet en prosess som krever en betydelig investering av tid og arbeidskraft: det er nødvendig å bestemme den foretrukne modellen, ta hensyn til alle nyansene i rommet, velg det riktige alternativet , og deretter også utføre installasjonen.

Spesiell oppmerksomhet bør rettes mot noen produsenter av varmeutstyr.

“Teplodar” (Russland). Selskapet har eksistert siden 1997 og tilbyr et stort utvalg av peiser: mer enn tjue forskjellige modeller og over hundre komfyrmodifikasjoner. I tillegg gjør et stort prisklasse og rykte merkevaren spesielt attraktiv i en potensiell kjøpers øyne..

“Meta” (Russland). Nok en veteran på hjemmemarkedet. Selskapet garanterer kjøperen påliteligheten til varene sine, et imponerende sortiment og et bredt prisklasse (et stort utvalg lar deg finne modeller av både økonomi og premiumklasse). I tillegg er en udiskutabel fordel tjenesten med å lage en peis på en individuell forespørsel, som lar deg tilfredsstille behovene til selv de mest kresne kundene. På grunnlag av selskapet er det et verksted som gjennomfører slike bestillinger.

“Viking” (Russland). En serie modeller fra Meta -selskapet. Peiser i Viking -serien kjennetegnes ved effektivitet og pålitelighet. Deres fordeler inkluderer sikkerhet, evnen til å regulere trekket, rask oppvarming av rommet og varigheten av brenning..

Vesuv (Russland). Produsenten forsikrer at ved hjelp av avansert teknologi og den siste utviklingen innen varmeutstyr har det vært mulig å oppnå en kvalitet som kan sammenlignes med de finske ovner som er anerkjent over hele verden. Selskapet bestikker med rimelige priser med høy kvalitet og pålitelighet av modeller.

Utenlandske produsenter tilbyr også et bredt spekter av peiser som passer til et bredt spekter av kundens behov. Blant dem kan du finne både teknologiske og dyre premiummodeller (for eksempel peiser produsert av Konig Feuer og Thorma), samt mer økonomiske alternativer..

De mest kjente på det russiske markedet er utenlandske produsenter Kratki (Polen), Ferlux (Spania), Nordica (Italia) og Hitze (Polen), og de er etterspurt. For eksempel fengsler polske peiser “Kratki” klienten med en rekke modeller som er vesentlig forskjellige i pris og funksjonalitet..

Over hele verden er finske ovner og peiser utbredt og veldig populære. De mest kjente selskapene er Tulikivi og Nunnauuni. Ved hjelp av anerkjennelse av kjøpere rundt om i verden tvinger finske produsenter andre selskaper til å se opp til seg selv..

Økonomiklasse

Billige peiser til de allerede nevnte firmaene “Meta” og “Teplodar” er veldig populære. De enkleste modellene kjennetegnes ved sin pragmatiske design og lave pris, noe som gjør dem å foretrekke for kjøpere. I russiske nettbutikker er polske og tsjekkiske ildsteder også bredt representert, for eksempel av firmaene “Kratki” og “Liseo”.

Generelt gir kjøpere ganske positive anmeldelser om peiser i både innenlandsk og utenlandsk produksjon..

Form og dimensjoner

Dimensjonene til peisen bør bestemmes av dimensjonene til rommet der installasjonen skal utføres. I de romslige hallene og stuer kan en stor peis installeres, noe som vil endre visjonen om hele interiøret; i rommet er det tilrådelig å bruke små og smale elektriske peiser som utfyller interiøret, men ikke radikalt endrer utseendet.

Selv om det klassiske rektangelet er den tradisjonelle formen på peisen, finnes det originale designmodeller. De kan ha hvilken som helst form, inkludert runde, trapesformede og avrundede rektangler..

Materialer

Materialet påvirker peisens evne til varmeoverføring, pålitelighet og levetid..

Teglmodeller av peis er tradisjonelle og tjener til å varme opp rommet så raskt som mulig. Effektiviteten er lav, men de krever ikke mye drivstoff og presenteres i et veldig bredt spekter og prisklasse..

Metall – støpejern og stål – peiser har en høyere effektivitetsfaktor, siden de monteres ved hjelp av materialer og teknologier som gir den beste varmeoverføringen. Brannkassen kan være både åpen og lukket. Modeller av denne typen er noe mer allsidige enn sine motstykker i murstein: i tillegg til overflaten for matlaging, er mange metallpeiser også utstyrt med en vann- eller luftkrets for å bruke den til oppvarmingsformål (peiser-kjeler).

Glass brukes også ofte til montering av peiser, men oftere for dekorative formål. Det er også modeller laget utelukkende av glass. Denne designtilnærmingen lar deg nyte kontemplasjonen av flammen hvor som helst i rommet. Selvfølgelig må glass for peisovner oppfylle en rekke krav, først og fremst være holdbart og varmebestandig..

Overnatting

Oftest installeres peiser i private hus: i landlige hytter og i sommerhytter. Kravene til modellen i dette tilfellet er ikke for kompliserte og dikteres hovedsakelig av rommet og interiøret. Badstueovner krever mye kraft og varmeoverføring. Innendørs modeller skal være kompakte, pålitelige og mobile, siden et relativt lite areal er tilgjengelig for kjøperen..

Landpeiser er vanligvis ikke forskjellige i utsøkt design, for dem er pålitelighet og funksjonalitet viktigere. Som badstuovner må de raskt og effektivt varme opp rommet, ved å bruke minimalt drivstoff; ofte brukes en peis på landet som kjele eller minikomfyr.

Portaldekorasjon

Kledning er en av de viktigste designdetaljene som former utseendet på hele peisen. Oftest brukes fliser i dekorasjonen av portalen – det enkleste og mest vanlige alternativet. Ganske mange mennesker påtar seg uavhengig av hverandre å installere en slik finish. De mest brukte materialene er steintøy i porselen, majolika og terrakottafliser..

Kunstig stein brukes også ofte når du vender mot en portal. Dens fordeler inkluderer styrke, enkel installasjon og allsidighet. Å bruke kunststein som en del av en peisdesign er ofte en vinnende løsning..

For vedfyrte peiser med panoramaglass, anbefales det å bruke en radiusportal. Dette kan skape en mer harmonisk kombinasjon.

Til tross for at du kan flislegge peisen selv, er det bedre å overlate valg og installasjon av materialer til fagfolk: dette vil bidra til å unngå feil og unøyaktigheter som fører til driftsvansker og forringelse av peisens utseende..

Interiørdesign eksempler

I stua

Oftest kjøpes peiser for installasjon i stuen. Dette er ikke overraskende – det er stua som er det tradisjonelle samlingsstedet for hele familien, og det krever varme, kos og en hjemmekoselig atmosfære. Vakre peiser er et flott verktøy for å skape en slik atmosfære. Ulike designalternativer, dekorative portaler, kledninger fra forskjellige materialer – produsenter tilbyr mange alternativer for et stort utvalg av interiørtyper.

Det er flere vanlige interiørstiler og tilhørende varianter av peiser..

Klassisk

Vanligvis er dette peis med peis i tre. Det tradisjonelle utseendet er allsidig nok til å passe interiøret i forskjellige rom, inkludert stuer og kontorer. Samtidig stramt og stilig utseende vil aldri gå av moten og vil alltid være populært. Den er preget av klar geometri, symmetri av former og en nøytral fargepalett..

Moderne

I stuer og rom, laget i en moderne “moderne” stil, brukes oftest elektriske peiser: hengende, gulvstående og bærbare. Utformingen av slike peiser kjennetegnes ved originalitet, ekstravaganse og samtidig attraktivitet og harmoni. Målet med at folk velger denne stilen for interiørdekorasjon er å finne en uvanlig kombinasjon av elementer, å skape et vakkert og uttrykksfullt kunstnerisk ensemble..

Alle disse funksjonene bør tas i betraktning når du velger peis både i hytta og i leiligheten, både i stuen og i stuen eller kontoret. Det er viktig å huske en ting – i interiørdesign spilles hovedrollen av harmoni og fullstendighet. En vakker og staselig peis vil se latterlig ut i en liten, tynt møblert stue. En riktig valgt modell vil ikke se sjokkerende ut, men samtidig vil den understreke originaliteten og særegenheten i hele rommet..