Åpen peis

Den vanligste typen peiser er den åpne. Slike peiser er kjent for alle takket være filmer og romaner. På grunn av det faktum at det gjør det mulig å sole seg nær en åpen ild, forbinder de fleste en slik peis med varme og komfort..

8 bilder

Historie

Slike peiser dukket opp for lenge siden. De var til stede selv i middelalderslott. Da ble slike peiser ikke så mye brukt på grunn av det attraktive utseendet, men av praktiske årsaker..

Peiser av denne typen var gode ved at de var enkle å stable og bruke til oppvarming. Røyken i slike peiser steg oppover, og brannen bidro til å varme opp bygningen fullt ut..

Hva er bra?

Åpen peis har mange fordeler. Først og fremst er det verdt å merke seg det faktum at denne typen peis ser veldig attraktiv ut. Oftest brukes åpne peiser nettopp for å dekorere et rom, og ikke for å virkelig varme det. Denne peisen lar deg skape en koselig atmosfære og gi rommet en spesiell luksus. Når det gjelder funksjonene som varmeapparat, mister den definitivt andre alternativer..

En annen fordel med denne typen peis er at på grunn av særegenhetene ved utseendet, kan en slik peis være plassert i hvilken som helst del av rommet eller huset..

Til slutt kan kvalitetsspørsmålet ikke ignoreres. En god peis vil varme deg mye bedre enn noen varmeapparat. Og for å være garantert å få en oppvarmingsenhet av høy kvalitet, referer du til pålitelige merker. Blant firmaene som lager gode peiser, kan man spesielt trekke frem "Fastland".

ulemper

Men peiser av denne typen har visse ulemper. Først og fremst må vi ikke glemme at en peis med åpen ild tar oksygen fra rommet. Derfor er det lurt å plassere det i et rom som kan ventileres regelmessig. Et alternativt alternativ er et rom med et godt ventilasjonssystem.

Et annet viktig poeng å huske på er at slike peiser kan være ganske farlige. Åpen ild provoserer ofte utilsiktede branner, så du må være veldig forsiktig med det..

I tillegg er effektiviteten til en slik peis ganske lav, noe som betyr at den fremdeles ikke kan erstatte et fullverdig varmesystem for deg. Slike peiser er også forskjellige ved at de avkjøles veldig raskt og ikke tillater opphopning av varme i rommet. Derfor bør den bare brukes som en ekstra varmekilde..

I mange design er det også en såkalt “trekkeffekt”. Dette begrepet refererer til blåsing av luft fra skorsteinen og den påfølgende nedkjøling av peisen. Derfor er en slik peis veldig ofte vanskelig å smelte, og det tar mye tid..

Visninger

Veggmontert

Et av de mest populære og praktiske peisalternativene er det veggmonterte. Det, som navnet tilsier, ligger under veggen. Utformingen av denne peisen er ganske praktisk – den kobles enkelt til en eksisterende skorstein og tar ikke mye plass. Den veggmonterte peisen er åpen på tre sider og ser veldig stilig ut i ethvert interiør.

Du bør bare være forsiktig hvis du installerer denne typen peis i et hus med trevegger. I dette tilfellet bør det være et slags belegg på veggene som beskytter dem mot utilsiktet brann. Oftest brukes stålplate eller tett filt impregnert med en leireblanding, som er gjemt bak tett murverk, for isolasjon fra åpen ild..

Vinklet

En annen populær type slike peiser er hjørne. Slike modeller sparer betydelig plass, derfor, hvis du har en liten leilighet eller et rom, er det fornuftig å se nærmere på hjørnepisene. Slike peiser, som lukkede, kan være symmetriske eller asymmetriske. De er vanligvis åpne fra to sider..

De mest populære måtene å installere en peisdør

I åpne peiser er det vanligvis ingen dør. Men i sjeldne tilfeller kan de suppleres med en gjennomsiktig dør som lar deg se på brannen. En slik dør er vanligvis plassert i midten, uavhengig av hvor du installerer peisen din..

Installasjonsprosedyren for en åpen eller halv åpen peis er ikke mye forskjellig fra installasjonen av en klassisk modell.

Hvordan beskytte deg mot brann

Siden åpne ildsteder ofte bærer en viss fare, må du følge visse regler når du installerer det.

Først og fremst må en slik peis hele tiden overvåkes. Ikke la en åpen peis stå uten tilsyn i lang tid, spesielt når du forlater huset eller leiligheten..

Det er også ønskelig at det er et område beskyttet mot brann ved siden av peisen. En slik plattform kan dekkes med ethvert ildfast materiale – messing, stein, murstein eller kobber. Det bør heller ikke være tremøbler, myke tepper eller viktig utstyr i nærheten av den åpne peisen. Til slutt bør det bemerkes at aske ikke bør forbli i brannkassen etter forbrenning..

For at du ikke skal stå overfor noen risiko under oppvarmingsprosessen, anbefales det å bruke bare tømmerstokker av høy kvalitet. Først og fremst er det hornbjelke, bjørk eller aske. Det er disse tømmerstokkene som brenner mest rolig og ikke etterlater en stor mengde sot etter brenning. Husk også at hver fuller ikke bør overstige to tredjedeler av volumet til selve brannboksen..

Velge en peis for interiøret

Når du dekorerer huset eller leiligheten, tar de fleste hensyn til utseendet til hver detalj – en peis er intet unntak fra denne regelen. En velvalgt peis passer inn i det generelle interiøret i rommet og utfyller det.

Så, en enkel peis med en glatt eller litt grov overflate, laget i stil med minimalisme, vil best passe inn i et jugendinteriør. Det er best hvis en slik peis er laget i klassiske farger og er minimalistisk dekorert. En peis som denne vil se bra ut både på verandaen og på soverommet..

Et universelt alternativ for ethvert interiør er en peis i klassisk stil. Det kan gjenkjennes av sin kvalitetsmarmorbekledning og bruk av nøytrale toner. En peis som denne passer godt til både antikke møbler og mer moderne. Peisen i klassisk stil ser koselig og familieaktig ut, derfor er den perfekt for installasjon i en leilighet og på landet..

Peiser i engelsk stil er også populære. De kjennetegnes ved tilstedeværelsen av en liten brannkasse og diskret design. En peis av denne typen vil passe perfekt inn i interiøret på et lite kontor og en luksuriøs stue..

Et annet populært peisalternativ er gresk. Det ser flott ut under alle forhold og gir rommet en koselig og hyggelig familieatmosfære..

Et annet alternativ for peis er fransk. En slik peis med åpen ildkasse er satt sammen av ferdige blokker og er spesielt praktisk. Slike peiser kjennetegnes også ved bruk av overveiende lyse farger av marmor og murstein, samt tilstedeværelsen av spesifikke dekorative elementer..

Generelt er åpne peiser gode fordi de ser veldig stilige ut og kompletterer ethvert interiør, uansett hvilken stil den skulle bli laget..

11 bilder