Peisinnlegg: hvordan velge og hvilke som er bedre?

Peisen har bestemt plass i interiøret i mange landsteder og leiligheter. Det er en enhet preget av skjønnhet og funksjonalitet. Oppvarmende, det omslutter rommet med en koselig og varm atmosfære. For at peiser skal utføre sine oppgaver med maksimal effektivitet, må du ta hensyn til riktig valg av peisinnsats for portalen. Mye avhenger av hvor kompetent du velger denne komponenten i alle henseender. Hva vil vi vurdere i denne artikkelen..

Grunnleggende strukturelle elementer

Følgende elementer er tilstede i utformingen av en peisinnsats:

 • Vegg. Antall og dimensjoner på veggene avhenger av typen varmeenhet. Hvis du har en helt åpen modell, er det ingen vegger, i panoramaversjonen er det to elementer, i den innebygde modellen er det tre elementer. Vegger kan være laget av stål, murstein eller varmebestandig glass;
 • Utgangspunkt. For metallkonstruksjoner er det laget av støpejern, og mursteinenheter er laget av steiner eller murstein;
 • Røykoppsamler. Den er designet for å samle og evakuere røykstrømmen som genereres under forbrenning. Denne komponenten i peisinnsatsen kan utformes som en egen enhet. I dette tilfellet er den festet til skorsteinen eller til de øvre veggene i brannboksen. Ofte spiller røykoppsamlere rollen som et kammer for etterforbrenning av gasser i en pyrolyseovn;
 • Dør. Den kan være laget av glass, noe som gjør det mulig å observere prosessen med å brenne portalen;
 • rist. Denne komponenten brukes til å transportere aske fra peisinnsatsen. Frisk luft strømmer gjennom hullene, noe som bidrar til forbrenningsprosessen. Som regel er denne delen laget av støpejern, siden den utsettes for høye temperaturer;
 • Askepanne. Denne komponenten er askeoppsamlingskammeret. Den plasseres under brannkassen, rett under risten. Askepannen kan være en skuff eller et stasjonært kammer, som er laget av brannsikre materialer;
 • Portspjeld. Den eksisterer for delvis eller fullstendig overlapping av skorsteinen, og regulerer dermed trekket og intensiteten til brannen i peisen.

Varianter

Peisinnsatser er delt inn i typer i henhold til flere kriterier. For eksempel er en peisinnsats av lukket eller åpen type. Det er også en inndeling i en luftovn, eller produkter med vannkretser. Sistnevnte design er ansvarlig for flere handlinger: oppvarming av et rom, innhenting av varmt vann til husholdningsbehov.

Lukket

Hvis du vil installere en peis i hjemmet ditt, som krever god funksjonalitet sammen med sikkerhet, så vil en portal med en lukket brannkasse passe deg. Som regel er dørene og veggene til slike enheter laget av varmebestandig glass. Med denne typen peis kan du beundre flammene uten å bekymre deg for muligheten for gnister fra brannen som kommer inn i rommet..

Det er mange forslag fra produsenter som gir løftedører, på grunn av hvilke du kan konvertere en lukket enhet til en åpen. For de som liker å beundre en åpen flamme, er dette alternativet det mest å foretrekke..

Fordelene med disse modellene inkluderer:

 • høy produktivitet;
 • lang brukstid;
 • brannsikkerhet;
 • askepartikler sprer seg ikke gjennom rommet, da de går rett til askeskuffen.

Ulempene inkluderer:

 • lukkede brannkasser er dyrere sammenlignet med åpne alternativer;
 • Hvis modellen ikke har mulighet til selvrensende briller, må du rengjøre dem selv.

Åpen

Dette er det beste alternativet for et avslapningsområde. Å observere utsikten, selve lukten og lyden av brennende ved, kan bringe alle i en tilstand av avslapning. Den virkelige varmen vil gi tilskuerne en følelse av sikkerhet og trygghet. Fordelen med modellene er rimelig pris.. Blant ulempene er følgende:

 • lav produktivitet;
 • brannfarlig. Hvis du bestemmer deg for å installere en peis med åpen ildsted i hjemmet ditt, må du ta hensyn til kravene til brannsikkerhet. Disse portalene bør installeres på et ildfast mursteinfundament, og gulvbeskyttelse med ikke-brennbart materiale vil også være nødvendig..
 • slike brannkasser utgjør en fare for barn og dyr, siden du i nærheten av dem lett kan få brannskader.

Innebygd

Slike peisinnsatser kalles innsatser. De er topp moderne produkter som er innebygd i et forhåndsvalgt kledningsmateriale eller i en peisportal. Installasjon utføres samtidig med montering av kledning og skorstein. De fleste innebygde ovner har dobbel etterbrenning, kontroll av forbrenningsegenskaper, temperaturforhold, rengjøring av glass og andre funksjoner.

Dobbelsidet

Dobbeltsidige peisinnsatser kalles konstruksjoner med to fasader som står overfor hverandre. De brukes i hjørner, vegger og øyer av typen peis. Når du installerer en skorstein med og en brannkasse, kan flammen beundres i tilstøtende rom.

Bio

For bioovner er det ikke nødvendig med avtrekkshette eller skorstein, fordi de ikke avgir skadelige stoffer under forbrenning. Denne typen brannkammer går på spesialdrivstoff, derfor brukes spesielle dekorasjoner til dem, som fungerer som tømmerstokker..

Trilateral

Disse peisinnsatsene er designet som en brannkasse som er åpen på tre sider. De er delt inn i to typer:

 • med en forstørret del og smale glass på sidene;
 • en U-formet brannkasse med smal frontvegg og lange sidevegger.

Rund

Runde brannkasser er preget av en særegen glassform. De er elsket av folk som liker stilige og uvanlige ting i interiøret..

Vermikulitt

Vermikulittovner kjennetegnes ved utmerket varmeisolasjon og er populære, siden selve materialet som disse strukturene er laget av, kjennetegnes av miljøvennlighet, motstand mot høye temperaturer, brannmotstand og reflekterende evne.

Konveksjon

En brannkasse med konveksjonskammer er et røverkjøp. I dette tilfellet lukkes skorsteinen med et spesielt foringsrør av varmeisolerende gipsplater, og mellom brannkassen og nisjen er det luft som strømmer gjennom hullene over og under brannkassen..

Ende til ende

Den gjennomgående peisinnsatsen ser presentabel ut. Det er modeller fra innenlandske og utenlandske produsenter. Det andre navnet på slike produkter er tosidig. De ligner på hjørnetypen med to glassvegger, men i dem er glassene plassert overfor hverandre..

Ved hjelp av en slik brannkasse kan du avgrense plassen i rommet og visuelt koble til naborommene på grunn av den brennende flammen..

Vortex

Moderne virvelovner er utstyrt med ildfaste keramiske fliser. Når en sekundær luftstrøm tilføres, beholdes brennbare gasser i den i lang tid, som brenner helt ut og danner en minimumsmengde av skadelige stoffer.

Hvordan velge

Før du setter en peis i hjemmet ditt, må du velge en peisinnsats. Mange nybegynnere lurer på valget av et produkt. Det mangfoldige produktutvalget er skremmende, og de fleste vet ikke hvor de skal begynne. Ovnene kan ha forskjellige stiler, farger, produsent.

For å gjøre et valg, bør du gjøre deg mer kjent med tilbudene fra forskjellige produsenter og velge det mest passende alternativet..

Installasjon og beskyttelse

Ytelsen til hele strukturen avhenger av hvor riktig du installerer den. Eksperter anbefaler å bruke noen regler under installasjonen:

 • Før du bestemmer deg for plasseringen av peisen, bør du ta vare på veggenes brannsikkerhet..
 • Bunnen av brannkassen må være utstyrt med en stålplate, med en tykkelse på 2 mm.
 • Basaltbasert bomull fungerer som varmeisolasjon. Den må plasseres mellom gulv og tak..
 • Ved legging må brannboksen gradvis avrundes og hver mursteinrekke legges 6 cm nærmere enn den forrige.
 • Fjern overflødig mørtel fra murstein med en svamp.
 • Tykkelsen på sideveggen skal være 20 cm og baksiden 10 cm.
 • Hvis du installerer i et steinrom, kan du plassere peisen i nærheten av hvilken som helst vegg. Når du arbeider med tre, må du utstyre et beskyttende lag med murstein eller byggesteiner.
 • For å unngå skade på overflaten under drift av ovnen, må pipen tas ut av taket i en avstand på minst 1 meter..
 • Den delen av skorsteinen som krysser loftet, bør behandles med varmeisolasjon.
 • Krysset mellom brannkassen og skorsteinen må være lufttett.
 • Brannkassen må være plassert over gulvet i en høyde på minst 20 cm.
 • Avstanden mellom brannkassen og veggen må være minst 10 cm.

Materialer

Det moderne markedet tilbyr et bredt utvalg av peisinnsatser. Alle som ønsker kan enkelt kjøpe akkurat det alternativet som passer deres behov. Du trenger bare å velge materialet for produksjon av brannboksen. For øyeblikket tilbyr butikkene produkter fra støpejern og stål.

For å gjøre det riktige valget, må du gjøre deg kjent med fordelene ved hver type produkt. Brennkammeret i støpejern er et tradisjonelt produksjonsalternativ som har vært populært i flere tiår. Ulike moderne teknologier og utviklinger utføres på grunnlag av dette..

Konstruksjonen av en peisinnsats i støpejern består av flere partikler, presentert som separate komponenter. Under installasjonen settes alle elementene sammen til en helhet. For konstruksjonens tetthet brukes en spesiell komfyrsnor, som brukes i krysset..

Sammenlignet med stålovner kan støpejernsprodukter beholde varmen i lang tid. Denne egenskapen skyldes materialets bemerkelsesverdige varmelagringsegenskaper. Metallet varmes opp saktere og avgir gradvis varme. En annen fordel med støpejern er dets termoplast. En ovn laget av et slikt materiale er ikke utsatt for deformasjon og ødeleggelse..

Hvordan fullføre

Bekledning av peisinnsatsen er en viktig faktor for portalens utseende. Dessuten bestemmes dens betydning av det faktum at denne designen tjener til å varme opp rommet og regnes som en integrert del av hele utformingen av rommet. For å bruke peisen for å gi maksimal glede, bør du på forhånd bestemme fargeskjemaet på interiøret og stilen på rommet selv..

Hvis du følger disse reglene, vil peisen være en ekte dekorasjon av soverommet, stuen eller kjøkkenet ditt. Stort utvalg av kledningsmaterialer for enhver smak.

Materialets egenskaper kan bestemme effektiviteten til en peisinnsats. Som regel brukes en åpen brannkasse i portaler, som er lagt ut fra murstein eller steiner. Det er verdt å merke seg at bruken er ledsaget av noen problemer, fordi ikke hver overlapping mellom etasjene vil tåle den store massen av peisen. I denne forbindelse bør installasjon av steinkonstruksjoner bare utføres i de første etasjene..

I dag er støpejern og stål peisinnsatser populære, som de fleste bestemmer seg for å legge med keramikk, brannstein eller vermikulitt. Dagens ildfaste materialer gjør kledningsarbeid mye lettere. Gipsplatekonstruksjoner, kunstige steiner gjør det mulig å fullføre fasaden på 7-10 dager.

Hvis du tenker på hvordan du skal legge en brannkasse av støpejern med naturstein, bør du vurdere arbeidets varighet. Eksperter anbefaler å kontakte kvalifiserte håndverkere om dette problemet..

Fra et teoretisk synspunkt er det mulig å bruke brannkassen uten kledning. Imidlertid er det vanlig at vegger avgir infrarød stråling. Når veden er brent, er kroppen nesten rødglødende, slik at du lett kan bli brent av berøring.

Bekledning med murstein er veldig populær. Du kan ta ideen om en loftstil for interiøret. Arbeidet bruker keramiske og motstående typer murstein, samt klinker.

Nylig har fronten til peisinnsatsen ved hjelp av luftbetong blitt utbredt. Fordelene med denne metoden inkluderer effektiviteten av arbeidet. Ulemper: obligatorisk tilleggsarbeid, lav strukturell styrke, som krever forsterkning.

Gips er et godt alternativ for selvfinish av en peisinnsats. Den kan brukes til å lage klassiske og ikke-standardiserte portalmodeller..

Pris

Peisinnsatser tilbys av mange innenlandske og utenlandske produsenter. Produktene er forskjellige i funksjonelle tillegg og priskategori. Det er flere populære brannkasseproduserende selskaper som er tillit hos forbrukere:

Selskapet erobret markedet i Ukraina "Varmt", som tilbyr den mest moderne utviklingen med tilpasning til lokale realiteter. "Varmt" støtter fullt ut kvalitetskravene som er deklarert i Europa, Ukraina og Russland, takket være den på de ledende stedene i implementeringen av ovner og peiser.

Peisinnsats fra Air Long Lux “Snowflake” er preget av økt ytelse, sammen med en utmerket effekt på 20 kW. Vekten av strukturen er 192 kg. Oppmerksomheten trekkes til den opprinnelige designen og den brede diameteren på skorsteinen på 200 mm. Slike ovner koster omtrent 60 tusen rubler..

Hvis du vil få en prestisjetung versjon, tilbyr den franske produsenten Laudel hjørnemodeller av brannkasser, hvis kostnad er 80 000 rubler. Mange eiere av landsted eller prestisjetunge sommerhytter velger Laudel 700 Grande Vision Turbo.

For elegante elskere er det den stilige XE Invicta Prismatic 700 brannkassen, som er preget av en prismatisk form. Strukturen er laget av støpejern av høy kvalitet, som smeltes på fabrikker i Europa. Kostnaden for en slik modell er 61 tusen rubler..

Den tilgjengelige modellen Ferlux C-17 Air ext har en komplett røykgassfunksjon etter forbrenning, sammen med ekstern lufttilførsel. Denne designen er preget av en effekt på 10 kW. Til tross for de små dimensjonene, kan en slik peisinnsats varme et hus med et areal på 75 kvadratmeter. Kostnaden for en slik ovn er 26 tusen rubler..

Kostnaden for peisinnsatser kan variere avhengig av produsentenes prestisje og posisjon på markedet. Hver kjøper vil kunne velge akkurat det alternativet som passer hans økonomiske evner.

Hjørneinnlegg har den enkleste konfigurasjonen, som utvilsomt gjenspeiles i kostnadene: de er de billigste blant peisene. Slike strukturer er enkle å installere og tar liten plass. Det er verdt å merke seg deres høye varmeoverføring, som dannes på grunn av refleksjon av varme i luften fra veggene..

Oversikt over produserende land

Det er ikke for ingenting at peisen kalles peisens hjerte. Den spiller rollen som den viktigste delen, som påvirker ytelsen til hele enheten. Hjemmemarkedet for peisinnsatser tilbyr et variert utvalg blant produsenter fra forskjellige deler av verden.. Nedenfor er de vanligste merkene:

tysk

Det tyske selskapet Schmid har lenge fått sin berømmelse som produsent av varmeutstyr av høy kvalitet. Produksjonen ligger i Rathenau. Russiske forbrukere likte denne modellen på grunn av den virkelig gode kvaliteten..

Spartherm peisinnsatser tilhører verdens ledende innen varmeutstyr. Apparatene har en moderne stil og god kvalitet. I alle land er disse produktene i stand til å finne sine kunder, fordi ovner av dette merket oppfyller alle deklarerte verdensstandarder..

Italiensk

Edilkamin har avansert støpeteknologi, og derfor produseres de mest moderne peisinnsatsene i støpejern her. Edilkamine er ekstremt populær over hele verden.

De beste europeiske designerne og høyt kvalifiserte ingeniørene er involvert i utformingen av modeller. For Edil -peisen var en patentert teknologi fra denne produsenten utbredt, som består i en harmonisk tilførsel av luft til brannkassen, en sekundær etterbrennerteknologi, et alternativ for aerodynamikk for å fjerne brennbare produkter.

fransk

Invicta 700 peisinnsats regnes som bestselgeren. Funksjonaliteten, kombinert med en rimelig prislapp, tiltrekker seg oppmerksomheten til mange kjøpere. Disse produktene regnes som en modell for høyden på designerens stil, noe som hele tiden bringer glede til forbrukerne. Produsenten tilbyr semi-antikke, skinnlignende og andre lønnsomme alternativer..

Det er verdt å merke seg et annet fransk selskap, som eier Termovision vision 700 d brannboks. Selskapets hovedspesialisering er produksjon av støpejernsovner. Produktet inneholder en portspjeld, som er installert på brannkammerets grenrør og gjør det mulig å kontrollere trekket, kle seg med oppbevaring av varme inne i rommet.

Russisk

I Russland er selskapet Optima Aqua engasjert i produksjon av peisinnsatser. Hvert produkt kjennetegnes ved en vannkrets, sidedører og en skyvedør. Lyra -merket er også etterspurt blant befolkningen..

Tsjekkisk

Det tsjekkiske selskapet Liseo ble kjent for produksjon av peisinnsatser ved hjelp av avansert teknologi. Disse produktene er på ingen måte dårligere i kvalitet enn vesteuropeiske produsenter, selv om de er mye billigere. Tsjekkiske produkter er godkjent av eksperter og forbrukere.

I sin produksjon bruker Liceo høyfast støpejern, som er produsert av det tyske anlegget Sud Guss, men monteringen av selve brannkassen utføres i Tsjekkia..

Hviterussisk

Meta peisinnsatser er beregnet for å legge produktet inn i kledningen. Meta -selskapet produserer brannkasser under tre varemerker: Metafire, Euroamin og Ardenfire. Alle produktene er laget av materialer av høy kvalitet, har en forbedret design og en rimelig pris..

Det er verdt å merke seg at selskapet samarbeider med det franske merket Invicta og bestiller et støpt karosseri for ovner laget av støpejern Underfire. For Metafire brukes en stålkasse, som er satt sammen i Hviterussland.

Finsk

Blant finske selskaper kan Tulikivi skilles, som produserer klebersteinbaserte peisinnsatser. På grunn av dette kjennetegnes produktene til merket ved sin egenart. Brannkassen leder raskt varme og akkumulerer den perfekt. Tulikivi er et familiemerke som har spredt seg over hele verden.

Pusse

Produkter fra varemerket Nordflam er laget av støpejern av høy kvalitet. Opprinnelseslandet til slike ovner er Polen. Produktene er produsert på et av de mest moderne utstyrene, derfor er de klassifisert som høyteknologiske enheter med konstant forbrenning. Nordflam utvider stadig sitt utvalg av brannkasser, og for øyeblikket er det et stort antall forskjellige modeller å kjøpe. Et særtrekk ved peisinnsatser fra denne produsenten er deres spesielle forbrenningstype.

Interessante interiørløsninger

Å installere en peis i hjemmet ditt har alltid symbolisert rikdom og livlighet. Hvis du har en slik ildsted, kan du beundre flammen i en koselig atmosfære når som helst på året..

Du bør tenke over hele designet til den minste detalj, slik at peisinnsatsen kombineres med resten av interiøret. I dag er det mange interessante forslag i interiøret på nettverket. Du kan bruke hvilken som helst av dem, avhengig av dine smakpreferanser..

For eksempel ser åpne peiser flott ut i midten av rommet, takket være at de umiddelbart fordyper seg i atmosfæren fra antikken, da mennesker samlet seg rundt flammen for å lage mat eller bare varme opp. Slike peiser er i stand til å varme opp hele rommet og understreke stilen og særegenheten..

I små rom kan du installere hjørnepeiser; for elskere av uvanlige ting tilbyr produsenter en høyteknologisk stil. Dette er den mest uforutsigbare avgjørelsen for interiøret, som helt avhenger av fantasiens mot..

Bekledningsmaterialet vil bidra til å gjøre peisinnsatsen unik og unik, så vel som den passer godt inn i omgivelsene..