Peis med vannoppvarming

Enhet og driftsprinsipp

En peis med vannoppvarming kan samtidig varme flere rom i et hus med et areal på ca 100 m2, og i noen tilfeller også tjene til oppvarming av gulv og matlaging i huset. Vanligvis er det en brannkasse forbundet med rør med en ekspansjonstank og en vannfordelingskrets for husholdningsoppvarming for å levere varmt vann til den. Avgasser fra forbrenning av drivstoff i peisen varmer opp tanken og vannet i den til 90 ° C. Varmt vann kommer inn i oppvarmingsradiatorene og oppvarmer rommet.

Et annet navn for denne typen enheter er peis med vannkappe, siden strukturelt kan vann oppvarmes ved å passere gjennom en spole i en kappe med to metallplater bak brannkassen.

Fordeler og ulemper

De viktigste fordelene med en peis med vannoppvarming

 • økt areal med varmelokaler. På grunn av en godt designet vannvarmekrets lar slike enheter deg isolere flere rom eller et helt landsted samtidig. Til og med ovner av denne typen er utviklet for bygårder..

 • multifunksjonalitet. I tillegg til estetikken og den direkte oppgaven med å varme opp rommet, kan en vannpeis varme opp koketoppen og dermed tjene til matlaging i huset. Det kan også være en kilde til “varme gulv” i huset..

 • lav drivstoffkostnad. Hoveddrivstoffet som brukes i disse peisene er tre eller torv. Peisanlegget er helt autonomt og krever ikke ekstra strømforbruk eller annen energi..

 • vakkert utseende og muligheten til å bruke overflatematerialer. Uansett finish på peisen din – murstein, fliser eller stein – vil den tiltrekke seg beundrende blikk fra gjestene;

9 bilder

 • kompakt størrelse på peisen som gjør den egnet for en leilighet.

ulemper

Til tross for den imponerende listen over fordeler, har peiser med vannoppvarming en rekke ulemper:

 • lav effektivitet av vannoppvarming. Det blir definitivt ikke varmt i huset fra en slik peis. Jo mer omfattende varmeanlegg som er installert i huset, desto lavere blir temperaturen på vannet i radiatorene. I denne forbindelse anbefales det ikke å installere peiser med vannoppvarming i områder med kaldt klima. Det er optimalt å bruke varmen fra en slik peis sammen med elektrisk romoppvarming;

 • lav grad av systemautomatisering. Du må selv legge ned ved eller torv i brannboksen, og også overvåke rettidig tilførsel av en ny porsjon drivstoff. Også i disse peisene er det en langsom regulering av temperaturen på vannet som tilføres radiatorene..

Valg

Valget av vannpeis bør kontaktes med tanke på følgende faktorer:

 • ovnvolum. Jo større volumet i ovnen er, desto større er volumet av forbrenningsprodukter. Det store volumet i brannkassen gir økt kraft til peisen med et vannvarmesystem. Men forbruket av brennbare materialer vil også bli økt, noe som ikke alltid er berettiget for installasjon i små rom;

 • oppvarmet areal. Peiser med vannvarmesystem klarer ikke helt effektivt den direkte oppgaven i store rom. Romslige hus bør forsynes med varme i henhold til et kombinert opplegg – en elektrisk varmeapparat eller en gasskjele pluss en komfyr med vannoppvarming;

 • romdimensjoner. I leiligheten vil en miniatyrversjon av enheten være mer passende, og i stua på hytta er det tilrådelig å montere en massiv peis med en lukket eller åpen kjele.

9 bilder

Peis typer

Det er også viktig å bestemme seg for typen peisdesign. Peiser med vannoppvarming er åpne og lukkede..

Når du installerer systemet åpen type vanntanken er installert på kretsens høyeste punkt (vanligvis på loftet). Vannet varmes opp i en åpen ildkasse når det passerer gjennom spolen. Fra tanken kommer vann inn i varmeelementene under tyngdekraften.

Lukket type peiser vannoppvarming skiller seg fra den åpne installasjonen av en sirkulasjonspumpe for bevegelse av væske langs vannoppvarmingskretsen. Dette har en rekke fordeler: For det første kan en slik peis varme et stort område av rommet. For det andre er muligheten for overoppheting av elementene i peisen og oppvarming utelukket på grunn av tilstedeværelsen av sikkerhetsventiler i systemet.

Oppvarming av ovn

Før du begynner å installere en peis med vannoppvarming med egne hender, bør du tenke på følgende punkter:

Før du begynner å installere en peis med vannoppvarming med egne hender, bør du tenke på følgende punkter:

 • peis plassering. Siden utformingen av peisen innebærer en åpen ildkasse, er det uønsket å installere den overfor vinduer eller dører for å unngå trekk. Det bør også bemerkes at når peisen er i drift, varmes bakveggen intensivt opp;
 • valg av materiale og dimensjoner på ovnen. En metallpeisinnsats kan være stål eller støpejern. En brennkasse i støpejern lar deg holde varmen i peisen lenger, men den har større vekt sammenlignet med en stål. Konstruksjon av stålplater er mer kompakt og lett;
 • beregning av størrelse og dybde på forbrenningshullet. For effektiv drift av peisen, bør området til brannkammervinduet være 1/70 av arealet i rommet der det ligger. Dybden på brannboksen bør ikke være liten, ellers vil røyken fra vedforbrenning fylle rommet og ikke gå til oppvarming av vannet. I en brannboks som er for dyp, reduseres effektiviteten.

Hvis en peis bygges i et hus eller en hytte og er ment å varme et stort område, er det nødvendig å bygge et fundament før du bygger det. Dybden på fundamentet er ca 60 cm. Det består vanligvis av et lag med pukk, et vanntett lag og forskaling, fylt med sementmørtel. Etter dannelsen og tørking av fundamentet, er mursteinbunnen til peisen bygget.

For små rom eller leiligheter er det kompakte versjoner av peiser. De er ikke installert på et fundament, men på et varmebestandig beleggark. Denne funksjonen kan utføres av murstein- eller stålskjermer montert på veggen og i gulvet..

Tilkobling til vannkrets

Du kan koble peisen til oppvarmingen som allerede er tilgjengelig i huset. Rør for tilførsel og fjerning av vann, samt skorstein er koblet til peisen. Hvis det er nødvendig å varme gulvet for et privat hus, installeres ekstra rør for vannsirkulasjon i kjelen.

Ved tilkobling av vannkretsen må følgende viktige punkter overholdes:

Ved tilkobling av vannkretsen må følgende viktige punkter overholdes:

 • installasjon på en flat overflate. Hvis det ikke er mulig å planere gulvet som peisen skal stå på, kan du bruke justerbare ben. Ujevn installasjon medfører fare under drift og en betydelig reduksjon i effektiviteten til peisen;
 • obligatorisk sjekk for lekkasjer etter at systemet er fylt med vann. Kontroller først alle rørleddene uten å påføre trykk. Så, ved å slå på sirkulasjonspumpen, skal du igjen utelukke lekkasjer og lekkasjer i rør og ledd. Det er også nødvendig å sikre tettheten i skorsteinen ved å dekke leddene med et varmebestandig tetningsmiddel;
 • kontrollere driften av peisen og varme opp vannet. Ikke vær redd for lukten fra peisen under den første tenningen – den forsvinner i løpet av kort tid. Det er nødvendig å kontrollere at automasjonen er korrekt: hvor nøyaktig er reguleringen av vanntemperaturen i radiatorene, er det mulig å justere hastigheten på tilførselen.

Utnyttelse

En peis med vannoppvarming krever oppmerksomhet under drift og har følgende funksjoner:

En peis med vannoppvarming krever oppmerksomhet under drift og har følgende funksjoner:

 • det er nødvendig å sjekke vannstanden i hydrauliktanken med jevne mellomrom ved åpen installasjon. Vann fra et slikt system fordamper raskt, og hvis nivået synker under det kritiske merket, kan varmesystemet svikte;
 • om vinteren anbefales det å tømme vannet fra systemet hvis peisen ikke vil bli brukt. Frosset vann ekspanderer og kan føre til at rør brister;
 • kundeanmeldelser indikerer en langsom endring i temperaturen på vannet som tilføres radiatorene. Følgelig, ved å senke eller øke oppvarmingstemperaturen på sensoren, vil du føle effekten først etter en stund. Dette skyldes de termofysiske egenskapene til vann..