Peis flis

Det kan virke som om peisen blir flislagt, vil varmekapasiteten minke. Men det motsatte er sant, med fliser i nærheten av peisen, blir varmeoverføringen høyere og rommet der peisen ligger, vil varme opp raskere. Men det er ikke nok bare å kjøpe fliser, det er nødvendig å følge visse regler under arbeidet..

Funksjoner i bruk for kledning

Det særegne ved enhver flis for å vende mot peisen er at den må ha en høy temperaturbestandighet. Når du velger en bestemt type fliser, må du være oppmerksom på at den overholder parameterne:

 • muligheten for å bruke denne flisen ved høye temperaturer må angis;
 • flisene må være sterke nok, minst 8 mm tykke. Hvis flisen er tynnere, vil den ganske enkelt sprekke første gang peisen varmes opp;
 • strukturen på flisene må være lav porøs.

Ikke alle motstående fliser oppfyller alle disse kravene, så valget vil ikke være for omfattende:

 • terrakottafliser;
 • majolica;
 • fliser;

 • porselen steintøy;
 • klinker (kun beregnet for peiser og ovner).

Varianter

Alle de oppførte peisflisene, i tillegg til andre alternativer, har en annen struktur, er laget på forskjellige måter og har en annen kostnad..

 • Majolica er en presset flis med et dekorativt mønster på en glassert overflate.
 • Terrakotta er omtrent det samme, bare denne flisen har ingen glasur eller dekorativt mønster. Kostnaden for slike fliser per stykke er fra 100 til 1000 rubler.
 • Klinker er den samme keramiske flisen, men mer kompleks i strukturen og litt tykkere. Slik kledning vil være dyrere enn de to foregående alternativene..
 • Fliser er keramiske fliser med et mønster påført dem. Det er dyrt.
 • Porselen steintøy er en moderne kledning, hvis utførelse ligner mest mulig naturstein..

Varmeresistent

Varmebestandige fliser er basert på spesiell leire, som inneholder spesielle mineraler (aluminosilikater). De kjemiske bestanddelene i dette mineralet, for eksempel natrium, kaolin, magnesium og andre metalloksider, bestemmer produktets fargevalg..

Flisene er tilgjengelige i forskjellige design, så det er mulig å velge dem med et enkelt mønster, for eksempel for et badehus, og et som harmonisk vil passe inn i stilen til et bestemt rom..

Marmor

Men det er mange andre materialer som kan brukes til å dekorere innendørs peiser. For eksempel har de allerede lært å dekorere med marmor ikke bare fasader på bygninger. Det er nå et viktig element i mange interiører. Et slående eksempel på dette er å dekorere et rompeis med marmorplater, og dette er virkelig en virkelig trend i vår tid..

Alternativer for marmor

Formen på marmorerte dekorative elementer kan være forskjellig, bortsett fra vanlige fliser, brukes dette materialet i søyler, i statuer, i overliggende hjørner. Og det er alternativer for bruk av ferdig ferdige marmorportaler, klare til installasjon og reparasjon.

Klinker

Peisklinkerfliser kan brukes i stedet for mot murstein. Utad er disse to materialene veldig like, men det er fortsatt betydelige forskjeller mellom dem. Først og fremst er klinkerfliser mye tynnere enn murstein, og de er forskjellige i hele settet med tekniske egenskaper. Riktig utvalgte fliser er en garanti for at peisen vil fungere med økt effektivitet, noe som direkte avhenger av varmeledningsevnen og varmekapasiteten til den valgte kledningen..

Terrakotta

Terrakottafliser er mye brukt som kledningsmateriale. Og dette er ikke bare en peis eller komfyr, fasadene på bygninger og gjerder ser bra ut med en slik innredning. Terracotta -plater har utmerkede tekniske egenskaper og er visuelt attraktive, derfor er de ideelle som kledning, for eksempel på en grill, grill eller et badehus..

Terrakottafliser er naturlig hvit kaolinleire uten tilsetningsstoffer. Flisen oppnås etter en lang (mer enn 48 timer) fyring ved høy temperatur (mer enn 1100C).

Flislagt

Av alle alternativene for motstående peiser, er det beste å bruke fliser. Det er en mester blant alle keramikk når det gjelder kvalitet på etterbehandling, og et materiale som oppfyller alle parametrene som er nødvendige i dette tilfellet. Men visse regler og ferdigheter for å legge slike kledninger finnes absolutt, og de bør overholdes..

Denne prosessen er ganske vanskelig og tidkrevende, men resultatet blir fantastisk. Prisen på kledning fra fliser er ganske stor, og derfor er det fornuftig å gjøre alt selv, da blir det brukt mye mindre penger på hele strukturen. I dette tilfellet er det en advarsel – det anbefales fortsatt å gjøre legningen i fire hender, fordi arbeidet med å legge murstein og fliser bør utføres parallelt.

Flislagt

Det er mange typer fliser, men ikke alle er egnet for peis. Vi trenger slike alternativer når flisene ikke blir ubrukelige av den konstante oppvarmings- / kjøleprosessen.

Konvensjonelle leire- og sementmørtler for keramisk peisbekledning er ikke egnet, spesielle limblandinger vil være nødvendig her.

Majolica

Majolica tilhører de gamle glaserte flisene som ble brukt til å vende mot ovnene. Flisen skylder navnet sitt til en spansk øy som heter Mayorsky. Der ble den oppfunnet. Dette var stedet hvor kjøpmenn lenge har vært engasjert i transport av motstående fliser, fat og andre produkter malt med tinn-blyglasur. Ryktene om eksistensen av slik keramikk kom til Europa og Russland mye senere..

Kjernen i en slik teknikk som majolica er det manuelle arbeidet til talentfulle kunstnere som er engasjert i maleri. Av denne grunn, i eldgamle tider, kunne peiser med majolica bare gis av de rikeste menneskene, og selv i dag er denne gleden ikke billig..

Gips

Å dekorere en komfyr eller peis med en gipsblanding er en ganske original løsning, og det er gunstig av mange positive årsaker:

 • evnen til å lage et unikt design;
 • det er en rimelig kledningsmetode;
 • du kan gjøre alt med egne hender;
 • designet vil vise seg å være lyst og unikt, fordi det bare vil avhenge av fantasien din;
 • du må jobbe med tilgjengelig materiale som ikke er vanskelig å bruke;
 • en slik finish er miljøvennlig, fordi den ikke inneholder noen skadelige stoffer;
 • en peis som er ferdig med gips, vil sikre holdbarhet, takket være alle elementers motstand mot høye temperaturer og mange andre negative påvirkninger.

Gipsblanding for å vende mot en peis ved hjelp av gipsblanding er et utmerket valg, fordi det er en mulighet til å designe dekorasjoner som fantasien din kan skape.

Granitt

En granittflis er en blanding av kvartssand, leire av forskjellige typer og smuler (marmor og granitt). Metalliske salter og oksider brukes som fargestoffer, og miljøvennlige stoffer brukes som belegg..

Når det gjelder struktur, er granittfliser ganske tette og ikke-porøse, tåler både høye temperaturer og lave.

Fra granittfliser kan du etterligne alle ovennevnte beleggingsalternativer, så vel som naturstein. Granittfliser endrer ikke farge selv fra direkte sollys.

Granittfliser varierer i tykkelse fra 9 til 12 mm og festes med smeltelim. For å bruke en peis med granittfliser ute, er det bedre å bruke frostbestandig lim i stedet for smeltelim..

Shamotnaya

Fireclay-fliser kalles også syrefast, og de egner seg som kledning, både til komfyren og til peisen. Flisen tåler perfekt både varme og kulde. Dette er en utmerket finish, flisene kan ha forskjellige størrelser og i henhold til bruksforholdene..

I produksjonsprosessen blir flisete fliser testet for utholdenhet med varm overflate og frost, kan brukes i hverdagen og i produksjonen.

Flisen består av ildfaste leirer med tilsetning av steinmel. Avfyring forutsetter 1300C, den ferdige flisen er porøs, har økt styrke, er motstandsdyktig mot syre, brann, alkali, løsningsmiddel og andre stoffer.

Design

En rompeis varmer ikke bare rommet, det er også en elegant dekorasjon. Formen og dekorasjonen påvirker i stor grad rommets generelle stil, så utformingen av et peis i rommet er en viktig sak..

Du kan gjøre en peis mer attraktiv på forskjellige måter, avhengig av etterbehandlingsmaterialene som brukes til disse formålene (naturlig og kunstig).

Den vanligste måten å dekorere en peis på er å bruke veggfliser. Materialet må lede varme godt.

Denne metoden for å dekorere en peis har mange fordeler:

 • materialet er tilgjengelig i forskjellige nyanser og tekstur;
 • høye temperaturer er ikke forferdelige;
 • det er ingen problemer med vedlikehold av flisene;
 • forskjellige andre alternativer er mulige, bortsett fra én valgt sammensetning;
 • flisene er enkle å installere.

Det må huskes at det er bedre å velge små fliser for å vende mot peisen, så sannsynligheten for at den sprekker vil være mye lavere..

Under gzhel

I Russland ble det kjent at ovnen kan trimmes og samtidig dekoreres med fliser på 1500 -tallet. Samtidig økte effektiviteten til ovnen og sikkerhetstiltakene, og hele rommet der den befant seg fikk et helt annet utseende.

Håndverkere lærte å dekorere ovner og peiser med originale ornamenter, og i lang tid ble fliser (med lettelse og flat) ansett som fasjonable blant russere.

Først hadde bare adelsmenn råd til å dekorere en komfyr eller peis med Gzhel, men veldig raskt begynte en slik kledning å bli ansett som en russisk tradisjon.

Under steinen

En peis er som regel et sted i huset, elsket av alle, og det er med ham husholdningene samles i fritiden for å chatte. Det blir dobbelt hyggelig å sitte ved peisen med en vakker finish, og akkurat en slik finish fra steinfliser tilhører dette. Dekorative steiner er holdbare, pålitelige, holdbare og vakre.

Moderne teknologier gjør det mulig å lage fliser av enhver form for dekorativ stein, og de vil være så like som mulig til deres naturlige motstykke. Hva er steinflisene laget av:

 • fra sand;
 • sement;
 • fyllstoffer (ekspandert leiresand og perlit);
 • gips;
 • naturlige pigmenter.

Produksjonsteknologien er ganske enkel: du trenger bare å helle den tilberedte blandingen i en spesiell form med relieffer og vente til den har lagt seg.

Det er viktig at sementbaserte fliser er motstandsdyktige mot fuktighet, noe som ikke kan sies for en ren gipsfinish..

Under mursteinen

Kledningsfinishen sørger for foreløpig legging av ildfaste murstein. Dette materialet er lyst i fargen og glatt å ta på, dessuten vil det veldig godt holde varmen i rommet..

I konstruksjonen av peisen er det noen avvik med konstruksjonen av ovnen, men de er ubetydelige. Ovnen, i likhet med peisen, er bygget av ildfaste murstein (det kalles også en spesiell komfyr), og fliser mot murstein vil være et utmerket valg for etterbehandling. En slik peis vil vise seg å være ikke bare en nyttig ting i huset, men også veldig vakker. Men du kan gjøre som en finish og bare pussing og påfølgende kalking.

Speilet

Speilfliser ser veldig uvanlige ut som peisdekorasjon. Denne finishen er perfekt for et moderne høyteknologisk interiør, så vel som minimalisme. For installasjonen er det nødvendig å bruke et varmebestandig forsterket lim som er spesielt utviklet for overflater som skal utsettes for høye temperaturer. Varmebestandigheten til slikt lim er lik 400C, og den må påføres både på peisoverflaten og på selve flisen.

I tillegg brukes speilfliser også til å dekorere en falsk peis. Speiloverflaten på bakveggen vil reflektere flammen av lys plassert langs imitasjonsportalen til den falske peisen, og derved skape effekten av en naturlig peisbrann. Og hvis du legger ut portalen til den falske peisen med speilfliser, blir refleksjonen grafisk.

Panel

Denne metoden for flislegging av peisen vil gjøre den til et verk av ekte kunst. Det kan være et bilde som etterligner et tre eller en stein, eller vakre planter, frukter, originale mønstre eller bare et tekstilmotiv, når peisens overflate ikke kan skilles fra et lerret eller stoff med en annen tekstur..

Enhver peisflis er et slitesterkt materiale, fuktresistent, vil vare i mer enn et dusin år. I tillegg er materialet som panelet vil bli laget av brannbestandig og miljøvennlig, noe som betyr at en slik overflate ikke er utsatt for brann og ved oppvarming ikke vil avgi skadelige stoffer..

Omsorg for panelet er ganske enkelt – med et vanlig vaskemiddel.

Dimensjoner på girkasse

Tykkelsen på peisflisen er vanligvis innen 8 mm, for klinker og granitt er denne verdien 2 millimeter mindre på grunn av styrken til disse materialene.

Når det gjelder størrelsen på selve flisen, anbefaler eksperter ikke å bruke KP -er som overstiger 25 * 25 cm. Dette skyldes ulempen med å jobbe med store størrelser: flisen må kuttes ofte, og det er ingen tillit til at en slik flis vil være en mulig byrde for varmebestandig lim.

Men det er også upraktisk å jobbe med veldig små fliser, og derfor er en størrelse mindre enn 10 * 10 cm heller ikke egnet.

Hvordan gjøre det selv

Å lage en peis på en hytte, på et landsted eller i et privat hus med egne hender – dette betyr at du i mange år kan beundre frukten av arbeidet ditt og gi deg selv og alle husholdninger en behagelig hvile . Dette vil kreve litt forberedelse..

Som fagfolk sier, å lage en flis på en peis betyr å påføre et etterbehandlingslag på selve strukturen. Flislegging av peisen er den vanligste metoden. Mesterovnen vil perfekt klare dette arbeidet, men teknologiene er ikke så kompliserte her at de ikke kan klare seg selv..