Hva er bedre – en peis eller en komfyr?

Det er ikke mange ting som kan se mer behagelig ut og lukte bedre enn å brenne tømmerstokker. Det er derfor, før hver eier av et privat hus, spørsmålet om valg oppstår: en peis eller en komfyr? Begge alternativene har sine egne fordeler og ulemper. Derfor er det verdt å sammenligne dem med hverandre og ta den riktige avgjørelsen..

Estetikk

La oss begynne å sammenligne peisen og komfyren fra et estetisk synspunkt. Den autentiske utformingen av en ekte steinpeis er uforlignelig med noe annet. Mosaikkfliser, murverk, pent lagt stein, marmorbekledning vil alle bli midtpunktet i ethvert boareal. Dansende flammer, steinhvelvetes utrolige utseende, lukten av vedfyring i peisen gjør det ekstremt populært blant huseiere..

På den annen side, selv om peisovner kan lages i forskjellige stiler: fra moderne glatte og blanke til tradisjonelle gamle russiske, er det ikke så lett å passe dem inn i det generelle interiøret. På grunn av at alle vedovner nødvendigvis er utstyrt med glassdører, vil du ikke kunne nyte synet av en levende ild.

Sikkerhet

Enhver design med en fokal enhet kan møte naturlige sikkerhetsproblemer. I motsetning til gassdrivstoff kan biprodukter og kreosot fra vedfyring samle seg i skorsteinen og skape en alvorlig brannfare. Sertifiserte frittstående ovner gir en mer komplett forbrenningsprosess enn åpne peiser. Og de er ikke like utsatt for kreosotoppbygging som åpne brennende mantler..

Gnister er en annen farlig forutsetning for brann. De kan lett fly ut av åpne ildsteder og forårsake personskade eller skade på eiendom. Selvfølgelig kan installasjon av skjermer og dører på peiser bidra til å sikre brannsikkerhet. Men på den annen side er ovnene allerede forhåndsutstyrt med disse beskyttelsesmekanismene, og du trenger ikke å gjøre ekstra innsats..

En åpen peis kan også være et potensielt sikkerhetsproblem for barn og kjæledyr. Vedovner er igjen tryggere i denne forbindelse. Selv om det er fare for brannskader ved direkte kontakt med ovnen eller døren.

Velg etter funksjon

Det er ingen hemmelighet at tre generelt er det billigste drivstoffet blant gass, olje og kull. Peis er imidlertid ikke den mest effektive måten å varme rom på. Deres termiske effektivitet er omtrent 10%. Det meste av varmen kommer rett og slett ut av skorsteinen. På den annen side kan vedovner gi 3 ganger varmen fra 1/3 av veden, noe som betyr at de er mer effektive og gir mer varmeeffekt enn åpne peiser. Når det gjelder oppvarmingseffektivitet, er det fordeler vedovner.

Miljøvennlighet

Å brenne vedfyring avgir ikke mer CO2 enn treverk som naturlig forfaller i skogen. Derfor produserer sertifiserte vedovner svært lite skadelige utslipp på grunn av deres lukkede forbrenningssystem. Ifølge anmeldelser er de mer effektive, varme bedre og gir varme. De kan også utfylle ditt nåværende varmesystem og redusere strømregningene i de kaldere vintermånedene..

Designfunksjoner

I motsetning til ovner er peiser åpne og lukkede. Åpne er de som ikke kan forlates og være borte, fordi det minste trekket eller en faktor som barn eller kjæledyr kan påvirke brannsituasjonen. Hva produsentene stadig advarer om.

Fra et praktisk synspunkt har åpne peiser også noen nyanser:

  • manglende evne til å kontrollere forbrenningsprosessen. Oksygen tilføres kontinuerlig til en åpen ildkasse, og brannen er i et intenst forbrenningsstadium. Dermed brenner ved veldig raskt ut, noe som er uøkonomisk..
  • selv om peisen er av murstein, vil oppvarmingsprosessen fortsatt være ganske lang. Siden mursteinen først vil absorbere varme i seg selv, og først da gi den til rommet.
  • på grunn av intensiteten til den åpne peisen, er det en sjanse til å overopphetes rommet, siden det ikke er mulig å stenge oksygentilførselen til det åpne brennkammeret.

Lukkede peiser finnes mye oftere. En lukket brannkasse er trygg, moderne og praktisk. Den har en lang brenningsfunksjon. Det er også mulig å kontrollere flammeens forbrenningsintensitet, det vil si at vi kan redusere eller øke tilførselen av oksygen til forbrenningskammeret, og dette vil spare vedressursen. I tillegg kan du alltid åpne en åpen bare ved å løfte døren fra en lukket peis.

Hvor du skal installere?

Flammen har kraftig energi. Brann har forent mennesker siden antikken. Når det oppstår en brann i huset, det være seg i peisen eller stearinlys, tiltrekker det hele familien..

Hvis du vil plassere en Feng Shui peis / komfyr, så er det beste stedet for dem i stua. De må alltid rengjøres, det vil si uten brent aske og med en ren skorstein. Veden må lastes konstant, peisen må ikke stå tom.

Peisen / komfyren og brannen som stammer fra dem er naturelementer. Det er upassende når de plasseres i maktens sentrum i huset, og skaper et “brennende hjerte” -fenomen. Derfor bør de installeres langs veggene, hovedsakelig på sørsiden. Motsatt kan et speil plassert over peisen forbedre proffene og forhindre ulemper. Det er hensiktsmessig hvis det er løvrike blomster i en gryte på sidene av varmestrukturen, fordi treelementet mater brannen, som igjen mater jordelementet..

Hybridovn og peis

Denne hybrid kalles også “peisovn”. Det er dette designet som nå får en enestående popularitet. Deres største fordel ligger selvfølgelig i å kombinere grunnidéene til peisen og komfyren. Peisovnen har en stor peis med lukket varmebestandig dør, hvis glass lar deg observere flammen. Tilstedeværelsen av røykkretser sikrer varmeakkumulering enda bedre enn en komfyr. Brannboksen gjør det mulig å plassere et stort antall tømmerstokker om gangen. En peisovn er i stand til å varme opp et rom på omtrent 80 kvadratmeter.

En hybrid av komfyr og peis kan oversvømmes i forskjellige moduser:

  1. Den første metoden ligner metoden med åpen peis. Gasser går umiddelbart til taket og rammen til selve ovnen blir ikke varm.
  2. Gasser følger og går ut av regulerte røykstrømmer.
  3. På grunn av sin allsidighet regnes en hybrid av komfyr og peis som det beste oppvarmingsmiddelet..

Installasjonsmetoder

Standard peis / komfyrkonstruksjon: peisinnsats koblet til skorsteinen med et veggrør i rustfritt stål. Skorsteinen må ha en base – dette er en kondensatfelle; inspeksjonshull og tilkoblingspunkt. Tidligere var et nødvendig element i ovnen grovt, men nå er et slikt design nesten aldri funnet. Når vi brenner ved i en peisinnsats, fjernes forbrenningsproduktene gjennom skorsteinen og kjelen, som drives av en innebygd hette. Umiddelbart etter at brenningen begynte, begynner varmen å strømme inn i rommet gjennom glasset i brannkassen.

Produsenter av ovner og peiser anbefaler ikke å installere dem selv. Du kan alltid finne et konstruksjonsteam, selv for et landsted, som, etter å ha koordinert prosjektet med deg, vil håndtere både installasjon av varmekonstruksjoner og etterbehandling. Forresten, du kan gjøre ferdig både selve ovnen / peisen og pipen deres.

Så valget av varmeapparat avhenger av hva du foretrekker. Hvis estetikk, atmosfære og autentisitet er hovedkriteriene dine, vil valget falle på peisen. Hvis du vil ha et svært effektivt varmesystem, er det bedre å velge en peisovn..