Gjør-det-selv peis på landet

Et sjeldent landsted er komplett uten peis. Hvis det er tillatt å installere elektriske peiser eller biopeiser i en leilighet, så kan du på dacha underholde din indre “hulemann” og sette ned en ekte ildsted med egne hender, som er oppvarmet med tre.

Ideell hvis du planlegger å lage en peis i huset ditt mens det fremdeles er under bygging. I dette tilfellet har du muligheten til å bygge et hus på en slik måte at du legger en skorstein nøyaktig de stedene du trenger det. Det er ikke nødvendig å legge en peis umiddelbart under byggingen av et hus; det er nok å legge en nisje og en skorstein. Deretter kan du fullføre peisen når som helst som passer deg..

Hovedpunktene som må tas i betraktning når du bygger en peis:

 • styrke fundamentet på stedet der ovnen skal ligge;
 • ekstra plass ikke bare i taket mellom etasjene, men også i taket;
 • ekstra plass til ovnen og til portalen;
 • peisen skal ikke plasseres foran et vindu eller en dør, dette fører til røykutvikling på grunn av trekk.

Hvor skal installasjonen startes?

Peisinstallasjon begynner med å bestemme vekten. Det avhenger av hvor mye sluttproduktet vil veie om det er nødvendig å legge et forsterket fundament under det. Grunnlaget må styrkes hvis peisens vekt overstiger 500 kg. Hvis du planlegger å dekke peisen med en stein (for bedre varmebesparelse), må du umiddelbart kaste 150 kg til vekten.

Grunnlaget for peisen er selvnivellerende og teglstein. Murstein brukes til peiser som veier opptil 500 kg, hvis peisen er tyngre, må du lage en bulk.

Det selvnivellerende fundamentet faller under gulvnivået med 15 cm, i ekstreme tilfeller kan det skylles med det. For tunge store peiser er det i tillegg installert beslag i fundamentet. Grunnlaget for blandingen er sement, som blandes med grus eller annet materiale (ødelagt murstein, keramiske fliser).

Mursteinsfundamenter lages både i første og andre etasje i huset. For det brukes en sterk murstein, som er plassert på kanten. Dermed legges minst 6 rader med murstein ut fra veggen. Sement av høy kvalitet brukes til liming.

Et spesielt fundament er laget for et tregulv. I utgangspunktet er stedet under peisen dekket med ekspandert leire med et lag på minst 15 cm (ildfast lag), deretter legges en stålplate, og deretter er hovedfundamentet allerede laget.

Før du begynner å lage hoveddelen av peisen, må enhver type fundament tørke ut i minst en uke..

Materialer

Ildfaste murstein i en mengde på minst 300 stykker. Den enkleste måten å velge en god murstein er å se på fargen: lys (underbrent) murstein smuldrer ved oppvarming og er helt skjør. Glanset murstein, som om det er dekket med en skorpe (brent), veldig skjør, prikker selv fra en svak belastning.

Når du velger murstein, må du se slik at de ikke har sprekker og flis, samt store hulrom inne.

Bindematerialet for mur er basert på chamotte leire. Du kan ikke bruke vanlig sement til mur. Spesialløsningen kan kjøpes pakket i poser med forberedelsesinstruksjoner på pakken. For en gjennomsnittlig peis trenger du omtrent 100 kg murblanding.

Sement, sand og pukk skal brukes for å styrke fundamentet. Hvis du planlegger å sette et mursteinfundament, så fortsatt en solid murstein. Du må legge ut seks rader med murstein, plassert ende-til-ende.

En ferdig peisovn med skorstein eller individuelle elementer: støpejernsrist, dør (muligens med glass). Flere porselens steingodsfliser eller vanlige keramiske fliser for å dekorere plassen foran peisen.

Trinn-for-trinn instruksjon

 • Sortering av murstein. Ødelagte, sprukne og andre ikke-standardiserte murstein avvises, den må brukes til konstruksjon av fundamentet.

 • De tre første radene med murstein er veldig viktige fordi dette vil være bunnen av peisen. De må plasseres strengt i henhold til nivået, og begrensere settes inn mellom mursteinene for et jevnere murverk.

 • Legger ut to rader med murstein uten mørtel, legger den neste på mørtelen.

 • Den fjerde raden er plassert rundt de tre første og et hull for ovnen begynner å danne fra den..

 • I den femte raden er det verdt å vurdere plasseringen av viften. På samme trinn installeres festemidler for et metallgitter i murverket. Du kan lage dem selv.

 • Den sjette raden fester støttene. Det fungerer også som en støtte for risten (støpejern eller stålrist som holder drivstoffet. Ask søl ut gjennom det).

 • Den syvende raden er grunnlaget for peisportalen.

 • Fra åttende til trettende rad er den dekorative fremre delen av peisen lagt ut, som er bundet sammen. Fra den ellevte raden begynner dannelsen av et “speil” – den indre bakveggen på peisen, som ligger i en vinkel.

 • På fjortende og femtende rad er portalene igjen bundet.

 • Fra den sekstende raden er “speilet” ferdig og “tannen” begynner, som er belagt med leire dynket noen dager tidligere. Dette er for å forhindre brann i huset..

 • Fra den syttende til den nittende raden dannes fasaden til peisen.

 • På den tjuede andre rad er opprettelsen av et skorsteinrør med tilgang til gaten. De aksepterte dimensjonene for dette hullet er 15×28 cm. Jo bredere skorstein, desto mer varme lagres, standardstørrelsen gir godt trekk og tillater optimal fjerning av forbrenningsprodukter.

 • På den tjuetredje raden dannes en “svalehale” – formen på et røykhull.

 • Det siste laget av murstein legges.

Installere brannboksen

Den kjøpte brannboksen er installert i peisnisjen som er reservert for den. Deretter kobles skorsteinsrøret ved hjelp av et grenrør til brannkassen, hvoretter det må belegges med et brannsikkert materiale, for eksempel leire. For en skorstein vil det beste alternativet være et metallrør, som er pakket med glassull eller andre varmeisolerende materialer. Essensen i dette er at røret ved sterk oppvarming ikke ødelegger skorsteinsmuren. Den siste berøringen er installasjonen av en dør som regulerer trykket i peisen. Den er plassert i en avstand på 10 cm fra taket.