Philippe Zdar din duo-ul Cassius a fost ucis într-un accident

Philippe Zdar, jumătate din celebrul duo de muzică electronică Cassius, a încetat din viață miercuri la vârsta de 52 de ani. Artistul ar fi „avut o cădere accidentală, lângă fereastra unui etaj înalt al unei clădiri pariziene”, conform declarației agentului său.

Philippe Zdar a murit accidental miercuri, 19 iunie

fotografie alb-negru a lui Philippe Cerboneschi alias Zdar de Cassius, care a murit de o cădere accidentală

Philippe Cerboneschi, numele său real, l-a cunoscut pe Hubert Blanc-Francard în studiourile pariziene (Plus XXX) ale tatălui său în 1988, când a ocupat un post de asistent inginer de sunet acolo. Vor participa împreună la albumul de debut al unui anume MC Solaar. În timp ce Hubert Blanc-Francard se concentrează pe producțiile muzicale alături de Jimmy Jay, Zdar își pune și urechea muzicală în slujba mixajului. Această primă colaborare între duo și Mc Solaar a dus la titlul „Bouge de Là” în 1990, devenind rapid unul dintre primele hituri ale scenei rap franceze încă în curs de naștere. Asocierea viitorului Cassius și a rapperului vor continua pentru patru albume.

Philippe Zdar și Hubert Blanc-Francard au cucerit lumea cu primul album „1999” al lui Cassius

Philippe Zdar, care a format duetul Cassius cu Hubert Blanc-Francard, a fost ucis pe 19 iunie accidental

Cassius 99 și Feeling For You, două melodii din primele zile ale lui Cassius care au devenit cult

Duo-ul Zdar și Blanc-Francard s-au angajat atunci în aventura La FunkMob, un proiect trip-hop care combină influențele celor doi protagoniști. Duoul a lansat „Extra-senzoriale tribulations” în 1994 pe eticheta britanică Mo’Wax. De asemenea, un fan al muzicii electronice, Zdar și-a unit forțele cu colegul său de atunci, un anume Etienne de Crécy, pentru a forma duo-ul Motorbass. Acesta va publica albumul Pansoul în 1996 și va așeza astfel primele pietre ale ceea ce va deveni în ochii întregii lumi French Touch, recunoscută printr-un sunet foarte dansant și plin de probe filtrate..

Philippe Zdar se reunește apoi cu colegul său Hubert Blanc-Francard pentru a continua pe calea muzicii electronice producând prima piesă Foxxy Lady, lansând oficial cariera grupului nenăscut Cassius. Duo-ul decide să-și schimbe prenumele, The Man Who Worth Three Billion, în Cassius, cu referire la boxerul american Cassius Clay. Perechea a lansat primul său album în 1999, numit „1999” și al cărui prim single „Cassius 99”, lansat cu câteva luni mai devreme, fusese un real succes, devenind hitul său fondator. Grupul nu va înceta să-și surprindă fanii în următorii ani, cu hituri precum Toop Toop sau I Love U So..

Moartea lui Philippe Zdar vine cu doar două zile înainte de lansarea noului album al lui Cassius, programat pentru 21 iunie

Philippe Zdar a fost ucis într-o cădere accidentală, cu două zile înainte de lansarea noului album al lui Cassius Dreems

Alături de cariera sa pur muzicală, Zdar continuă să funcționeze în umbra anumitor grupuri și artiști precum Franz Ferdinand, Phoenix și Kanye West. Prin studioul său „Motorbass Studio Paris”, participă la diverse proiecte sub etichetele de producător sau inginer de sunet..

Apreciați în unanimitate de fanii săi și de lumea muzicală care plătește omagiu astăzi din cele patru colțuri ale lumii, Philippe Zdar va rămâne unul dintre artizanii lumii de renume de care se bucură scena electronică franceză timp de 25 de ani. Moartea sa accidentală, care amintește de cea a prietenului său Dj Mehdi în 2011, a avut loc cu doar două zile înainte de lansarea noului album al lui Cassius, programat pentru 21 iunie, ziua festivalului de muzică din Franța și prima zi de vară. .. RIP

Philippe Zdar: 1967-2019

Zdar, unul dintre artizanii scenei electronice franceze French Touch, a murit la vârsta de 52 de ani