Vatterte madrasser

Vatterte madrasser

Søvn er et naturlig menneskelig behov. Sengen og dens egenskaper har fulgt menneskeheten siden den fjerne huletiden. Kvaliteten på sengetøyet, det være seg en pute eller et teppe, sengetøy, madrass, har ikke endret seg for mye siden den gang. Den funksjonelle muligheten for disse elementene har alltid kommet først. Blant de mange oppfinnelsene av menneskeheten som har overlevd praktisk talt uendret den dag i dag, kan bomullsmadrasser skille seg ut for en behagelig søvn..

Funksjoner og fordeler

En vanlig vattert madrass, som våre bestemødre fortsatt sov på, er i dag en enkel og pålitelig følgesvenn til kongeriket Morpheus. Enkelheten og påliteligheten til produktet er sikret av særegenhetene ved produksjon, design eller rettere sagt mangelen på det. Dette skiller i utgangspunktet dette produktet fra andre typer madrasser, mer moderne: polyuretanskum, fjær, ortopedisk, – du kan liste lenge.

Men er det verdt å bruke tid og penger hvis en elementær komfortabel hvile kan fås fra et upretensiøst, men veldig fint deksel laget av lyse naturstoffer med tett fylling med allergivennlig fyllstoff?.

I mangel av en seng er det mulig å bruke den direkte på gulvet (er det ikke derfor madrasser vanligvis selges i møbelbutikker). Koselig mykt og varmt for et barn, sterkt og hardt nok for en voksen, vatterte vatterte madrasser har ikke mistet sin relevans og popularitet i dag..

Uansett vekten til en person, beholder denne typen produkter sin form og viser elastisitet uten fjærer. Produktet er ganske fleksibelt: det bretter seg godt til en tung rull, praktisk for transport, transport. Polyuretan, polyuretanskum, og enda mer, fjærene vil neppe kunne gi en så kompakt form.

Budsjettpriser for denne typen sengetøygenskaper bidrar også mye til etterspørselen i dag. Om nødvendig kan du erstatte et nytt produkt uten store skader på lommeboken..

Takket være alle disse funksjonene, er vatterte madrasser fremdeles mye brukt ikke bare hjemme, men også i offentlige institusjoner: sykehus, hoteller, internater, hærbrakker. Produktet er funksjonelt og økonomisk for midlertidige opphold som ikke krever spesiell komfort: på herberger, herberger. Det er også hyggelig å strekke seg ut på hyllen til en reservert setevogn på et langdistansetog, dekket med en trofast følgesvenn – en bomullsmadrass fylt med ferskt sengetøy, sovner under den målte lyden av hjul.

Hvordan virker det?

Strukturen til denne gamle sengeattributten har praktisk talt ikke endret seg siden Peter I.s tid. Da ble de først brakt til Russland fra Tyskland og Holland. Slitesterkt, elastisk deksel i sengestørrelse er tett fylt med bomullsull. Deretter blir det quiltet sammen med fyllstoff på en bestemt måte, som minner om et slips..

Omslaget til omslaget sys på alle sider i kort avstand fra kanten. De resulterende sidene danner rammen til produktet.

Dette gjør det mulig å beholde formen på strukturen etter å ha fylt omslaget med et bomullsfyllstoff, noe som gir den styrke og samtidig fleksibilitet.. Trekket på den vatterte madrassen er ikke avtagbart, det er sydd fast. Produktet er quiltet (dykket) over hele overflaten med en spesiell søm med topper. Det sikrer saken med fyllstoffet og forbedrer produktets egenskaper og kvalitet..

Spesifikasjoner

Produsenters overholdelse av disse produktene med standardene for gjeldende GOST opprettholder standardkvaliteten på produktene. Dette sikrer vellykket konkurranse med mange moderne modeller av sengetøysattributt, og bidrar til dets relevans..

Standardene fastsatt for fyllstoffet til produktet gir det ikke bare mykhet, prakt, men også elastisitet, lav varmeledningsevne.

Kvaliteten på dekkmaterialet – dens tetthet, angitt i området 110-190 g / m, – tillater ikke støv å passere inne og bomullsfibre utenfor. Alle egenskapene til materialet til omslaget er regulert av gjeldende GOST 7701-75, samt GOST 11039-2015. Det sistnevnte dokumentet erstattet den mye brukte 11039-84, men uten store endringer. For eksempel bør stoffet, som før, ikke overstige formaldehydutslippsstandarden, slites ut, falmer.

Gjennomsømmingen med topper (“knapper”) øker produktets levetid hvis antallet (minimum – 16 topper) oppfyller standardene. Forbedring av produksjonsprosesser har økt den garanterte levetiden til denne typen produkter med opptil fem år. I praksis, underlagt regler for omsorg og drift, kan det dobles. For dette, så vel som for å lette pleien av produktet, kan du eventuelt kjøpe et ekstra avtagbart deksel, velge størrelsen på produktet.

Sammensetning

Hovedfyllstoffet er, som det fremgår av navnet på produktet, bomullsull. Dette er en spesiell ikke-medisinsk bomullsull. Den nåværende GOST 5679-91 “Bomull for klær og møbler. Spesifikasjoner ”definerer kvalitetsegenskapene til fyllstoffet som brukes i produktet. Hvit bomullsull består av en blanding av korte og lange bomullsfibre. De forhindrer at massen faller i klumper og kaker seg. Det er blandingen av fibre av forskjellige lengder som gir det ferdige produktet prakt, mykhet, elastisitet..

Hvite ullmadrasser, når de brukes, forårsaker ikke allergi, i motsetning til polyuretan og polyuretanskum.

Vanligvis skriver madrassprodusenter ordet GOST på etikettene. Dette betyr at fyllet er hvit bomullsull av 100% bomull (sying, Premium eller Lux). PB -etiketten betyr regenererte fibre, det vil si gjenvunnet fra restene av vevematerialer. PB kan være hvit, men dette er en annen kvalitet..

Fibrene, godt bearbeidet på spesialutstyr, er proppet i deksler av standardstørrelser fra bomullsstoffer: teak eller grov calico, polycotton. Som et resultat av denne prosessen får de en standardvekt som tilsvarer dimensjonene (fra 6 kg for et produkt 60×190 cm, opptil 13 kg for 160×190).

Hvilket er bedre – skum eller bomull?

Å velge det beste produktet fra de to ovennevnte er en smakssak. Hver type produkt har fordeler og ulemper.. Skumgummi er syntetisk, bomullsull er et naturlig produkt, det vil ikke forårsake allergi. Skumgummi eldes ganske raskt: det blir gult, smuldrer til fint støv når det ødelegges. I dette tilfellet trenger støv gjennom overflaten av dekselet til utsiden, noe som ikke bidrar til brukerens helse.. Bomull er mer holdbar. Det er ikke for ingenting at denne typen madrasser ofte vandrer blant familiene til slektninger og blir med hell videreført av “arv” til neste generasjon som vokser..

På den annen side er skumgummiprodukter lettere enn bomull. Men de slapper også lettere, vattert mer elastisk, holder formen bedre med en stor brukervekt. Prisene er sammenlignbare, men de med vadder er fortsatt mer økonomiske, selv om fyllstoffet er av luksusklassen, og omslaget er merket med “100% bomull”.

Dimensjoner

Bomullsmadrasser er delt inn i:

 • enkelt;
 • dobbelt;
 • en og en halv;
 • baby.

De er produsert i henhold til det samme dimensjonale rutenettet. Alle størrelser på produktet er standard og korrelert med parametrene til en person: hans høyde og skulderbredde.

GOST bestemmer dimensjonene til produktene: parametere, vekt. Dimensjonalt diagram for enkeltartikler:

 • 90 x 200;
 • 80 x 200;
 • 80 x 190;
 • 90 x 190.

Dobbel madrasser har dobbel bredde:

 • 160 x 200;
 • 140 x 200;
 • 200 x 200;
 • 160 x 190;
 • 140 x 190;
 • 190 x 190;

Det er såkalte en og en halv: bredere enn singel, men allerede dobbel:

 • 120 x 200;
 • 120 x 190.

Som du kan se fra det dimensjonale rutenettet som presenteres her, kommer alle madrasser, som senger for dem, i to lengdestandarder – 190 cm og 200 cm (for veldig høye personer – over 175 cm).

Barnas madrasser er mye smalere i bredden, kortere i lengden (60×120, 80×160). Men lengden kan nå størrelsen på et standard voksenprodukt (70 x 190).

Tykkelsen på produktene varierer også: fra tynn (4-8 cm) til 18 cm for premiumprodukter. Jo tykkere, jo høyere madrass og jo bedre føles ryggraden. Men kostnaden for et slikt produkt vil bli dyrere..

Produsenter

Dette produktet er bredt representert på det russiske markedet av både innenlandske og utenlandske produsenter. Importerte modeller er vanligvis laget i Kina.. Det er å foretrekke å velge et produkt fra Russland, siden normene som er regulert av GOSTs overholdes under produksjonen. I innenlandsk produksjon overvåkes overholdelse av regulatoriske sanitære og hygieniske krav, kvalitetskontroll, i motsetning til utenlandske modeller. Kvalitetskriteriene deres stemmer kanskje ikke overens med innenlandske standarder.

Med all enkelheten i utformingen av en bomullsmadrass, kan faren komme fra kvaliteten på behandlingen av fyllstoffet, sammensetningen av fargestoffene til omslaget.

De lyse, attraktive fargene kan skjule giftige og allergifremkallende materialer som brukes i produksjonen. Fyllstoffet kan behandles med ukjente reagenser. Produkter tilbys ofte “fra produsenten” – små verksteder. Du bør være mer forsiktig her, siden det er vanskeligere for små næringer å overholde alle kravene til GOST og kvaliteten på råvarene som brukes..

Hvordan velge?

Velg en vattert madrass med organoleptiske egenskaper. Du må berøre, lukte, kanskje til og med sitte på den (hvis selgeren ikke har noe imot det). Produktet skal være behagelig å ta på, glatt, uten klumper og ha en nøytral lukt. Ekstern kjemisk lukt eller muggen lukt som kommer fra produktet, bør varsle deg. De signaliserer mulige uregelmessigheter under produksjonen av produktet eller lagringen. Bomullsdressen må være ren, fri for støv og flekker. Det er verdt å sjekke integriteten og kvaliteten på sømmene, tilstedeværelsen av hull i fyllfibre.

Det anbefales å studere produktmerking for å klargjøre:

 • størrelsen;
 • fyllstoffkomposisjon;
 • dekkmateriale;
 • produsent;
 • indikasjon på GOST.

Det er til og med mulig, til og med nødvendig, å be selgeren om dokumenter om varens samsvar med sanitære og hygieniske standarder. Dette er spesielt viktig hvis produktet er kjøpt for barn. Bare da kan du være sikker på produktets høye kvalitet og sikkerhet..

Restaurering

I tilfelle det oppstår en liten reparasjon av bomullsmadrassen under drift, utføres den uavhengig.

Du kan rydde opp skitt med hjemmelagde vaskemidler..

Når du velger dem, må du huske på muligheten for påfølgende kontakt av produktets overflate med huden. Sjampo, pisket til skum, vil håndtere flekker. Det er lett å sy opp en løs søm, påfør en lapp på det utette stoffet på trekket. Selv om du har syferdigheter og en skrivemaskin, er det ikke så vanskelig engang å krysse saken med selve fyllstoffet..

Det kan være kostbart å sende produktet til et spesialisert verksted for restaurering.. Det er lettere og mer økonomisk å kjøpe en ny bomullsmadrass. Mange problemer kan unngås ved regelmessig tørking av madrassen i frisk luft. Bomull er veldig hygroskopisk og kan dempe. Det anbefales også å snu produktet til den andre siden av og til for å unngå å slå ned klumper og klemme på fyllstoffet..

Fordeler og ulemper

Som alle produkter har dette produktet sine positive og negative sider, fordelene og skadene det gir. På den ene siden bomulls madrasser:

 • gi behagelig hvile og sunn søvn;
 • som et naturlig produkt, trygt for mennesker, ikke avgir giftige stoffer, allergener;
 • miljøvennlig (ufarlig for miljøet under drift og avhending) av samme grunn;
 • kompakt i lagring og lett å transportere;
 • enkel omsorg forårsaker ingen spesielle problemer;
 • budsjettpris tilgjengelig for enhver kjøper.

På den annen side er det negativitet: vatterte madrasser har ikke ortopediske egenskaper.

De kan ikke gi en komfortabel resten av nivået på moderne madrassprodukter med fjærer fra nye materialer som tilhører den ortopediske gruppen..

Fyllstoffet (vata) følger ikke kroppens konturer nøyaktig nok, så det vil ikke være mulig å slappe helt av. Langvarig opphold på en tilstrekkelig hard seng fører til nummenhet i forskjellige deler av kroppen. Mulig smerte i livmorhalsen eller korsryggen.

Med utilstrekkelig tørking og ventilasjon er det mulig å provosere utvikling av sopporganismer, hvis avfallsprodukter kan føre til fysisk ubehag (i det minste hodepine, hukommelsestap, oppmerksomhet), forårsake allergiske manifestasjoner, spesielt farlige hos barn.

Anmeldelser

Med et stort utvalg madrasser på det moderne markedet, er det få anmeldelser av disse produktene. I utgangspunktet forholder de seg til problemet med å velge barns produktmodeller.

Det er gledelig at mange foreldre fokuserer på bomullsmadrasser for å unngå en allergisk reaksjon hos barnet sitt. De bryr seg også om holdningen til sitt elskede barn. I begynnelsen av livet slapper en for myk seng ikke av musklene og fører til en krumning av ryggraden. Familier med mange barn viser særlig interesse for dette produktet, overbevist av sin egen mangeårige erfaring med praktisk, kostnadseffektivitet og klare fordeler for barns helse..

Etter anmeldelser fra berørte foreldre å dømme, kan den individuelle reaksjonen til barnets kropp på sammensetningen av de syntetiske komponentene i modellene som markedsføres av markedsførere ikke falle sammen med de deklarerte egenskapene til disse produktene. Det er her den gamle og snille, myke og varme bomullsmadrassen, som mer enn en generasjon russere har vokst opp på, kommer til unnsetning..

For informasjon om hvordan du kan rengjøre madrassen, se neste video..