Ortopedisk sengebunn

Det er ingenting bedre enn en god og sunn søvn etter arbeidsdager. Og for å sove så komfortabelt som mulig, må du ta vare på kvaliteten på soveplassen. Ingen vil sikkert argumentere for at uansett hvor komfortable moderne sofaer er, er de fortsatt langt fra en full seng. Denne fordelen blir spesielt tydelig når det gjelder ortopedisk ytelse..

Det er ingen hemmelighet at ortopediske madrasser, som er i stand til å ta en form som tilsvarer kurvene til kroppen til en ferierende, blir mer og mer populære. Imidlertid vet ikke alle at for deres effektivitet er det også nødvendig å ta vare på en pålitelig sengebunn..

Fordelaktige funksjoner

Først og fremst er sengens bunn, som består av en solid ramme og de såkalte lamellene, nødvendig for å forbedre de anatomiske egenskapene til madrassen du har valgt. Dette er en av hovedårsakene til at de fleste soveromsmøbelprodusenter har sluttet å tilby sine kunder senger med standard lameller eller flat base i lang tid. Vanligvis brukes hovedrammen med lameller som et bestanddel. Den danner sengens indre base, og fyller i hovedsak sengens indre rom..

I tillegg kan en slik base i noen situasjoner, hvis den kjøpes separat, fjernes fra møblene og kan brukes som soveplass..

Funksjonene og fordelene med et slikt element bestemmes av strukturen. Vanligvis er basen for en ortopedisk madrass en rektangulær ramme av tre eller metall, som er utstyrt med en grill på toppen av spesielle elastiske lameller – lameller. Lameller kan være laget av ethvert spenstig materiale, men tre anses å være “gullstandarden”, spesielt noen arter, for eksempel bøk, bjørk, bambus. Selvfølgelig brukes ikke et solid materiale, men den spesielle bøyde limte formen, som gjør at noe buede lameller kan justeres under vekten til en sovende person.

Således har en velvalgt base for en seng under en ortopedisk madrass følgende nyttige egenskaper:

 • En slik gitterbase garanterer ekstra fri luftsirkulasjon i sengen din, noe som igjen sikrer hygiene;
 • Den ortopediske effekten er sterkt forbedret, og blir faktisk mulig. I de fleste tilfeller negerer en dårlig sengebunn de anatomiske egenskapene til madrassen din, men en god lamellbase garanterer jevn vektfordeling og kroppsstøtte;
 • Sammenlignet med konvensjonelt stålnett opprettholder en slik base ikke bare møblets ortopediske kvaliteter, men garanterer også helsesikkerhet, laget av naturlige, økologiske materialer;
 • Funksjoner i strukturen gir en høy sikkerhetsmargin og dermed lengre levetid;
 • Den ortopediske basen er lettere og mer mobil;
 • Tåler mer vekt. En lamellbase av høy kvalitet tåler en belastning på 100-150 kg per køye.

Designfunksjoner

Grunnlaget for et slikt design er som regel representert av en ganske enkel rektangulær ramme, som kan leveres separat for sengen, eller først bygges inn i den. Ovenfra er rammen dekket med et spesielt gitter, som kan festes med en mortise eller flyttbar metode og består av separate lameller – lameller, plassert med den konvekse siden opp, det vil si mot den sovende personen. Den spesielle elastiske strukturen til lamellene gjør at de kan rette seg under kroppen, på grunn av hvilken det oppstår en jevnere fordeling av vekten, og madrassen praktisk talt ikke henges, og beholder sin mykhet og elastisitet.

Som allerede nevnt, kan festemidler for støtte av lamellene, de såkalte sideholderne, være av to typer: dør eller overhead, det vil si avtagbart. Flyttbare alternativer anses som mer allsidige, som igjen kan være laget enten av plast eller av naturgummi. Nylig har gummi lat holdere blitt spesielt verdsatt, ettersom de gir en mykere og sikrere passform, noe som er spesielt viktig for madrasser opp til 20 cm tykke. Hvis madrassen din er mye tykkere, kan alternativet for lat holdere være forsømt når du velger.

Moderne baser kan overraske deg med sine tilleggsfunksjoner. Mange av dem er utstyrt med alle slags alternativer for rammetransformasjon. Den lar deg endre formen, for eksempel å heve en del av basen ved hodegjerden eller på siden av bena. Slike mekanismer kan være helt manuelle eller leveres med en elektrisk stasjon..

På noen modeller er det også mulig å endre stivheten til basen langs hele lengden eller i et bestemt område. Disse alternativene er spesielt nyttige for personer som lider av kroniske sykdommer i ryggraden eller er overvektige..

Enhver ramme kan plasseres inne i selve sengen på spesielle festemidler – dette er de såkalte innsatsrammene, eller på egne festeben. De fleste doble modeller er utstyrt med seks ben: to par i hjørnene på rammen og to i den sentrale delen.

Moderne alternativer for enkeltsenger har i stedet fem ben. En ekstra er installert nøyaktig i midten av rammen, der den tverrgående indre overliggeren er plassert. Dette bidrar til å redusere og fordele belastningen på risten riktig. Spesielt praktisk og mobil er også modeller med uttrekkbare ben eller en sammenleggbar base, som til og med kan passe for en køyeseng.

Dimensjoner

Vanligvis tilbyr produsenter standard proporsjoner av ortopediske baser som passer til en enkeltseng eller dobbeltseng. Høyden varierer avhengig av modellen eller kan være helt orientert mot en bestemt seng. Vanligvis kan du finne baser med parametere 80×200 eller 90×200 cm, 120×200, 120×190 cm, 140×200 cm, 160×200 og 180×200 cm.

Ikke glem at basen er et ganske individuelt element, derfor er det lettere og mer pålitelig å bestille fra produsenten et alternativ som er tilpasset dine behov, ikke bare med tanke på dimensjonene, men også materialene som brukes, som du synes er mest egnet når det gjelder pris og kvalitet..

Rammetyper

I dag er valget av rammemateriale ikke så stort: ​​metall eller tre. Frem til nå har disse to materialene vist de beste indikatorene på kvalitet og utholdenhet, men de har fortsatt sine ulemper og fordeler..

For eksempel har en treramme følgende positive kvaliteter sammenlignet med en metall:

 • Lettere vekt;
 • Oftest er den sammenleggbar. En slik ramme er mye lettere å transportere til et rom med en smal døråpning og montere på stedet;
 • Laget av naturlige økologiske råvarer;
 • Kan gi ekstra luftsirkulasjon i soveområdet.

Det er imidlertid verdt å merke seg her at metallrammene har en forsterket base. Vanligvis er de en ramme med vegger som ikke er mer enn 1,2 – 1,7 mm tykke. I motsetning til en trekonstruksjon selges en slik modell alltid montert og “sveiset”, det vil si at den er mer klumpete, tunge og ikke så lett å transportere. På den annen side er det metallbaser som har lang levetid, som når 20 år..

I tillegg kan metallstrukturer være mer teknologisk avanserte. De er ofte utstyrt med forskjellige mekanismer for automatisk eller manuell justering av hellingen til sengebunnen. Dette kan virke som en overkill, men slike transformerende senger har ekstra ledig plass til oppbevaring av sengetøy, noe som er veldig praktisk..

Typer lameller og holdere

Som nevnt tidligere, er nøkkelen for ortopedisk base ikke så mye rammen som lamellene selv – lamellene som danner gitteret. Takket være deres buede design er vekten til personen som ligger på sengen jevnt fordelt, noe som gjør det mulig å forbedre madrassens ortopediske effekt, forlenge levetiden og sikre en mer behagelig søvn generelt.

Det er generelt akseptert at ekte ortopediske lameller bør være laget av bambus eller eik..

I dette tilfellet er det viktig at de ikke er rette, men ligger med den konvekse delen oppover. Selvfølgelig er det i dag en billigere og rimeligere versjon av lameller, for eksempel laget av bjørk, valnøtt, bøk og annet tilgjengelig tre. Dessuten brukes plast ofte som hovedmateriale, men det har en kortere levetid og er ikke alltid i stand til å gi tilstrekkelig stivhet. Forslag om å kjøpe en ortopedisk base med metalllameller bør kategorisk unngås.!

Det er også viktig å ta hensyn til typen festing av lamellene til rammen, det vil si de såkalte sideholderne. Selvfølgelig er det alternativer for ortopediske baser der lamellene er innebygd, det vil si at de er tett festet i rammen. Dette kan gi en lengre levetid, men det utelukker muligheten for selvskifte av skinnen ved brudd eller ved justering av stivheten.

Vanligvis kan latholdere være laget av plast eller gummi. Gummihylser er mer verdifulle. De har ekstra demping, gir en myk passform på gitteret og eliminerer muligheten for ubehagelig gniss i sengen. I tillegg kan selv de enkleste plastklipsene gi deg muligheten til å justere stivheten til basen manuelt..

Generelt er det tre alternativer for sideholdere:

 • Mortise er et opprinnelig forberedt spor for lameller med en viss bredde. Slike klemmer brukes vanligvis i metallmodeller av rammer;
 • Overheads er en forberedt eskefeste laget av plast, metall eller gummi, som er utstyrt med to festepinner. Dermed settes de på fra begge ender av lamellene og “klikker” på rammen av rammen;
 • De såkalte “målrettings” -holderne brukes oftest til tømmerrammer. De er spesialbeslag som består av en festeboks og en separat brakett. Boksen settes på hver side av lamellen, og deretter, ved hjelp av et hjørne og en spesiell stiftemaskin, “klikker den på plass” på en treramme.

Hva du skal se etter når du velger?

Når du velger en ortopedisk base for en seng, bør du være spesielt forsiktig, siden du kan kjøpe et passende alternativ for deg, noe som vil sikre en god og sunn søvn, bare ved å ta hensyn til alle detaljene..

Ellers kan en dårlig valgt modell ikke bare vise seg å være ubrukelig, men til og med skade helsen din, noe som er spesielt viktig for personer med kroniske sykdommer i ryggraden og overvekt..

Husk å ta hensyn til følgende punkter:

 • Først av alt, sjekk nøye alle indikatorer på dimensjonene til basen. Høyden bør som regel være minst 50 cm. Generelt må alle parametrene tas i betraktning basert på dimensjonene til din køye;
 • Kvaliteten på lamellene er av avgjørende betydning. Sørg for at de er laget av naturlige materialer. I tillegg bør de ikke ha noen åpenbare tegn på ekteskap som grater, sprekker, knuste områder;
 • Antall lameller per seng må være minst 15;
 • Vær oppmerksom på hyppigheten av lektene, samt deres tykkelse og bredde. Vanligvis bør lameller ha en tykkelse på minst 0,8 cm og en bredde på 5,3 til 6,8 cm. Videre er de plassert i en avstand på 6-8 cm fra hverandre;
 • Det er best å velge en basismodell der klippene lar deg justere stivheten til visse deler av sengen ved å flytte individuelle lameller manuelt;
 • Velg type ramme nøye ut fra dine behov: Metallmodeller har lang levetid, tre er lette, økologiske, mobile;
 • Gi preferanse til gummiplateholdere av høy kvalitet;
 • Sørg for å sjekke den protetiske basen for sannsynlighet for å knirke. En uttalt knirk er det første tegn på dårlig kvalitet på slike møbler;
 • For en fjærmadrass er et gitter med brede lameller som ikke er tett plassert best egnet. Modeller som er for faste kan ikke velges for solide madrasser, for eksempel de som er laget av kokosnøtt.

Hvordan gjøre det selv?

Den enkleste basen for sengen kan lages uavhengig i henhold til diagrammene ved å kutte ut en passende bunn, hodegjerde og fotbrett, støttesider fra laminerte og polerte sponplater. Alle disse elementene festes enkelt til hverandre ved hjelp av selvskruende skruer, men du bør ikke glemme avstandsstykket som basen under madrassen vil passe på.

Selvfølgelig er det best å gjøre basen ikke flat, men fra lameller. De kan kjøpes separat fra produsenten sammen med matchende gummi- eller plastholdere.

De viktigste strukturelle elementene regnes som fotbrett, hodegjerde og ytre sider. Så snart de er klare, kan du begynne å montere basen på stedet der sengen skal ligge i fremtiden. I den monterte rammen plasseres den såkalte sentrale stangen først, som vil tjene som en støtte, som basen under madrassen allerede er lagt på. Støtter, tømmer og holdere festes til hverandre i serie ved hjelp av selvskruende skruer, og danner dermed en stabil trekonstruksjon.

Ikke glem at dimensjonene på basen under madrassen bør være noe mindre i forhold til elementene i saken, siden den må plasseres fritt i den for å bytte ut ytterligere.

Selvfølgelig er det mye lettere å kjøpe en ferdig ramme i en demontert versjon fra produsenten, siden alle komponentene vil bli festet til den, samt et detaljert monteringsdiagram. Ellers må du uavhengig utføre alle emnene basert på rammedimensjonene du trenger og kjøpe lameller med holdere separat.

Anmeldelser

Fordelene med en ortopedisk base under en madrass fremfor en flat seng er åpenbare. De fleste kjøpere som allerede har prøvd lamellgitter av høy kvalitet på seg selv, merker en betydelig økning i søvnkomfort. Lameller av naturlig tre forbedrer madrassens anatomiske egenskaper, slik at den mer nøyaktig kan gjenta kroppens posisjon og forlenge levetiden.

Det er også verdt å merke seg det faktum at moderne madrassbunner er utstyrt med flere praktiske funksjoner. Risten lar deg justere vippen på hodegjerden eller fotbrettet, og gir ekstra plass til sengen din for å lagre sengetøy eller andre viktige ting.

En ortopedisk sengebunn av høy kvalitet er like viktig for en god søvn som naturlige anatomiske madrasser. Med det riktige valget vil du sikre deg en kvalitetshvile etter en hard dag på jobben, som får deg til å føle deg uthvilt og full av energi neste morgen.!

For neste type rackbaser, se neste video..