Landskapsdesign: planter for høstblomster

Mange drømmer om en luksuriøs blomsterhage på stedet, men med høstens ankomst visner sommerblomster og blomsterbedene begynner å tynne ut. Det er lett å fikse situasjonen – du kan plante blomster av sene varianter, som vil glede seg over deres skjønnhet til den første frosten. Fra denne artikkelen vil du lære om alle vanskelighetene med landskapsdesign av planter for høstblomster..

8 bilder

Særegenheter

Med høstens begynnelse blir dagen kortere, og solen gleder seg ikke mye med varme og lyse stråler. Men det er denne gangen som er ideell for senblomstrende planter som du kan dekorere hagen din med. I tillegg vil blomsterbed i nærheten av huset alltid muntre deg opp og hjelpe deg med å takle høstbluesen..

Blomstringsperioden for sene planter begynner i september og varer nesten til slutten av november. Før du utstyrer et blomsterbed, må du gjøre deg kjent med funksjonene til hver plantetype. Det er nødvendig å ta vare på sene prøver siden våren. Erfarne gartnere først dyrkes frøplanter hjemme, og først på slutten av blomstringen av sommerplanter transplanteres de i jorden.

Når all natur visner og begynner å forberede seg til overvintring, kan du dekorere stedet med lyse og uvanlige blomstrende planter. Høstblomster er det beste alternativet for sommerhytter eller landsted, hvor eierne ikke går så ofte. Og alt fordi de absolutt ikke er lunefulle og ikke krever for nøye omsorg. Noen arter vil glede seg over rikelig blomstring selv etter den første frosten..

Hvilken å velge?

Det er mange høstfarger. Alle navnene deres er utallige, og det er veldig vanskelig å velge den vakreste senblomsten. De har alle sine egne egenskaper og fordeler. Vi vil fortelle deg om de mest populære og vakre høstfargene..

Krysantemum er den viktigste høstblomsten som finnes i nesten alle blomsterbed. Fargen på krysantemum er forskjellig, men hvite, syrin, rosa, burgunder, gule varianter ser mest imponerende ut. Tidlige krysantemum blomstrer fra sensommeren til midten av høsten, mens sene krysantemum kan overleve til den første frosten.

Sorten krysantemum med store blomster tolererer ikke kaldt vær, men små arter med små hoder er mindre følsomme og upretensiøse. Nylig har den koreanske krysantemum vært veldig populær – busken vokser liten, men hele er dekket med små lyse blomster.

Pleie av krysantemum er praktisk talt unødvendig. Det viktigste er å forberede jorden og løsne den dypt før du planter. Du kan gjødsle med organisk gjødsel, da blir blomstringen mer rikelig.. Krysantemum elsker fuktighet, og drenering kan gjøres for overvintring. Mulching av planten vil hjelpe til med å motstå de første frostene..

Det er mange varianter av krysantemum, som hver har sin egen stammehøyde, knoppstørrelse, fargepalett. De høyeste blomstene kan nå opptil 0,5 m.

Sene arter inkluderer høy buskflox med lyse saftige blomster – fra blekrosa til lilla. Stripete varianter av phlox ser spesielt vakre ut på et blomsterbed..

Blomstringstiden tar høstens første tiår. For å opprettholde en vakker utsikt i et blomsterbed, må du regelmessig fjerne tørkede hoder fra blomsterstengler.

Phloxes elsker godt befruktet jord, som med jevne mellomrom må løsnes og vannes.

Gelenium er et ekte naturlig mirakel som perfekt utfyller landskapet med en hette med solfylte gule, rødoransje eller mursteinsrøde blomster. Den er lett å ta vare på og regnes som en art som vokser høyt – buskens høyde når opptil 0,5 m.

Gelenium elsker fuktig, godt befruktet jord, derfor er den best egnet for å dekorere en blomsterhage nær bassenger og innsjøer. En heleniums hekk vil perfekt utfylle en stor hagetomt. Vanligvis ved siden av asters, monarda, delphinium eller verbena.

Den begynner å blomstre fra sensommeren til tidlig på høsten. Gelen bør plantes i godt opplyste blomsterbed.. Selv om været er regnfullt, vil denne blomsten blomstre voldsomt gjennom hele perioden..

Rudbeckia finnes også ofte i sommerhytter. Store lyse gule og oransje blomster som ligner en stor kamille vil være en fantastisk dekorasjon for ethvert sted. Rudbeckia ser bra ut i bakgrunnen til en blomsterhage, i perfekt harmoni med bartrær. Spesielt populær i utformingen av steinblomster og plen i bakgården.

Blomstringsperioden begynner i det første plantingsåret og varer til den første frosten. Elsker godt fuktet jord, vokser under nesten alle forhold og trenger ikke spesiell omsorg. Til tross for knoppene er enkle og ukompliserte, er rudbeckia det opprinnelige valget for å dekorere landskapet..

Stemorsblomster (eller fiolett Vitrokka, bratsj) er en lavvoksende plante (15-30 cm i høyden) som ligner en fiolett. Ofte funnet i byens blomsterbed, husholdningstomter, balkonger, blomsterpotter. Vokser godt i skyggen, men i dette tilfellet vil blomstringen ikke være for rikelig.. Et stort antall bratsjvarianter har blitt avlet – hvit, gul, lilla, blå, rød og til og med svart. Knoppens fargeområde er variert, takket være at stemorsblomstene blomsterbedene er lyse og interessante.

Yarrow er en høy plante som tåler tørke godt, men regelmessig vanning anbefales for rikelig blomstring. Rosa, gul, rød og hvit ryllik ser flott ut mot andre blomster i midten av blomsterbedet.

For at blomstringen skal være konstant, bør tørkede hoder fjernes i tide..

Aster regnes fortjent som høstens viktigste blomst, og alt takket være den store og store blomstringsperioden. Det er mange varianter av asters, som varierer i høyden på busken og fargeskjemaet, men de er alle upretensiøse i dyrking, formerer seg lett og tåler lett kalde snaps. Erfarne gartnere planter forskjellige typer asters, som kombinerer flerårige og årlige varianter. Hvite, blå, rosa, lilla asters vil bli en ekte perle i hagen din.

Dahliaer er en mystisk blomst som ser bra ut ikke bare i et blomsterbed, men også i en bukett. Overfører skygge og vokser under nesten alle forhold. De elsker fuktighet, men overflødig fuktighet er ødeleggende for dem..

Det er seks hovedtyper dahliaer:

 • peon;
 • sfærisk;
 • nåleaktig;
 • anemisk;
 • halsbånd;
 • nymfe.

Alle varianter skiller seg fra hverandre i form, størrelse og terrygrad. De største blomstene kan nå opptil 10-12 cm. Hittil har mer enn 2000 varianter blitt avlet, og alle forbløffer med sin skjønnhet og aroma. Dahliaer blomstrer i relativt kort tid – før den første frosten. Men dette forhindrer dem ikke i å være hovedblomstene i parkbedene..

Colchicum er en søt vårplante som av en eller annen grunn bestemte seg for å blomstre om høsten. Den tilhører tuberous og bulbous flerårige varianter, når en høyde på bare 20 cm, foretrekker løs jord og sørsiden av blomsterbed. Upretensiøs og trenger ikke hyppig vanning. Det er omtrent 70 varianter av denne planten..

Det skal bemerkes at disse delikate blomstene på ingen måte er ufarlige. – colchicum tilhører giftige planter, så du må håndtere dem forsiktig. Colchicum glades mot bakgrunnen i et kjedelig høstlandskap fascinerer ganske enkelt med herlig delikate blå, rosa, hvite blomster. Kolhikum er uunnværlig for å lage originale blomsterbed og er best egnet for steinhager.

Marigolds (tagetis) er favoritter blant sommerboere. Det er omtrent 50 årlige og flerårige varianter av denne planten. Det utrolige solsortimentet av morgenfruer inkluderer rik solrik gul, rødbrun, tofarget og til og med dobbel blomst.

Basert på formen på blomsterhodet, er ringblomstene enkle, nellik, krysantemum, doble og halvdoble. De har en karakteristisk aroma og vokser bare 15-20 cm i høyden. Et pittoresk blomstret teppe av morgenfruer vil glede deg med herlig blomstring gjennom høsten. Marigold hybrid varianter er spesielt populære blant gartnere..

Zinnia er elsket av mange gartnere. For en jevn, som om den ikke bøyde stammen, kalte folket ham “Major”. Formen på blomsten er enkel og dobbel, og blomstene er spesielt store og saftige. Blomstringsperioden varer hele september. De foretrekker næringsrik jord, elsker solen og tåler ikke sterk vind.

Disse upretensiøse blomstene ser flotte ut i byens blomsterbed, i hager, de brukes til å dekorere grenser, rygger, balkonger. Ofte plantet i store utendørs blomsterpotter.

Kombinasjonen av flere varianter av zinnias i ett blomsterbed ser spesielt vakker ut..

Petunia – utrolig populære blomster, upretensiøse for voksende miljø, trenger ikke spesiell omsorg og er egnet for planting i forskjellige regioner og klimasoner.

Det er omtrent 20 varianter av denne blomsten, det er flerårige og årlige arter. Avhengig av sorten, kan petunia ha en oppreist eller krypende stilk. Uansett er lengden på stammen ikke over 10 cm. Disse blomstene er en flott mulighet til å fortynne grønne parkplener, forhager, plener med lyse blomster. Se bra ut i hengende potter, de kan bli en ekte dekorasjon av den personlige tomten.

Rhododendron. Tilhører eviggrønne, som ofte brukes i landskapsdesign av landsted. Blomstringsperioden er i juni, men dens mørkegrønne løvverk vil merkbart gjenopplive utsiden av stedet i høst-vinterperioden..

Vintervarianten er optimal for klimaet vårt – rhododendron katevbinsky grandiflorum. Den har en karakteristisk frodig krone og høye sterke stilker (opptil 4 m høyde). Et år etter plantingen vokser den med nesten 10-12 cm. Planten tilhører langsiktige varianter og vil med riktig pleie blomstre i nesten hundre år. Liker sur, litt sur torv eller lerjord.

Rose er dronningen av blomsterbed, i stand til å forandre det ytre og tilføre det aristokrati og sjarm.

Moderne frostresistente varianter er i stand til å blomstre selv etter lette frost. I tillegg er det til dags dato utviklet mange vinterrosa varianter som er optimale for vårt område. Disse inkluderer kanadiske og amerikanske arter, parkavlinger, som gleder seg ikke bare med frostbestandighet, men også med mange nyanser. Sortimentet er så mangfoldig at det rett og slett er umulig å velge den vakreste sorten..

Landing

Å plante blomster om høsten er bra fordi frøene deres vil ha tid til å gå gjennom en lagdelingstid i jorda før sommeren, og neste sesong vil de gi skudd og begynne å blomstre. For høstplanting er varianter av asters, matthiol, calendula, ringblomster, godetia, krysantemum, delphinium, iberis, lavater, rezada, scabiosa egnet.

Alt jord er egnet for planting, det viktigste er å sørge for at det er tilstrekkelig gjødslet og dyrket. Vanskeligheter med å plante oppstår når du arbeider med saltvann. I dette tilfellet begynner arbeidet med fjerning av salter, og først da begynner de å løsne jorda og plante frø. Hvis tomten er liten, vil saltet forsvinne umiddelbart etter rikelig vanning. Å bytte det øverste jordlaget med et mer fruktbart, hjelper godt.

I store hagetomter er saltfjerning ikke nok. Det er nødvendig å forbedre jordens struktur ved å tilsette humus, bladjord, kompost.

Det hender at i noen områder renner grunnvannet nær overflaten. Dette er egnet for ettårige planter hvis røtter vokser i matjorden. Men å plante flerårige varianter i slikt land innebærer opprettelse av drenering for å fjerne overflødig vann. For å mette jorden med oksygen, tilsettes blad- og torvjord, humus, gjødsel, sand.

Du kan lage grønne bakker selv. Dette gjøres som følger:

 • om høsten må du samle blader på stedet (alle passer, bortsett fra eik);
 • det er nødvendig å ha dem opp, fortynne dem med jord, kalk og mineralgjødsel;
 • hele sommeren i haugen, må du opprettholde et fuktig miljø og løsne det med jevne mellomrom.

Etter anbefalingene vil bladlandet være klart for neste sesong. Landet til blomsterbedet må være forberedt på forhånd..

Først må du grave opp jorda til en dybde på 30-40 cm og la den stå uforstyrret. Dette vil bidra til å kvitte jorden med skadelige insekter som lever i den. I tillegg vil store jordklumper fange snø og dermed mette jorden med fuktighet..

I høstens første tiår kan du begynne å plante planter. I begynnelsen av september kan du plante phlox, solidago, rudbeckia, astilba. Små løkplanter kan plantes fra august. Disse inkluderer krokus, scilla, muscari, pushkaria, hionodox.

Erfarne gartnere anbefaler ikke å plante alle plantene samtidig.. Hver plante bør plantes i henhold til anbefalingene fra spesialister. For eksempel vil sen planting av påskeliljer føre til at planten dør: røttene vil ikke ha tid til å danne seg før froststart.

Plantedybden til løkplanter er tre løddiametere. Ikke glem å ta hensyn til jordens tilstand – dette er også viktig for overvintring av planter. Etter planting av løkene må jorden vannes, komprimeres og mulkes..

Den første delen av september er også bra for å plante toårige og flerårige blomster som tusenfryd, bratsj, glem-meg-ikke og nelliker. Frøplantene vil få tid til å slå rot før det første kalde været og vil kunne utholde de kalde månedene..

I tillegg er denne tiden optimal for deling og sitteplasser av astilbe, verter, lupiner, iriser, brunners, daylilies. På slutten av arbeidet skal seksjonene på plantene drysses med et tynt lag knust kull eller aske.

Inndelingen av buskene rudbeckia, aquilegia, phlox bør utsettes til slutten av måneden.

Alle planter plantet før begynnelsen av et stort bladfall eller en måned før jordens frysing vil kunne slå rot i jorden, og overvintringen vil lykkes. I oktober plantes hyacint og tulipan i bakken. Hvis høsten er rik på nedbør, kan sengene med hyasint dekkes med tett polyetylen – dette vil bidra til å unngå vannlogging av jorda. Tulipaner er fuktighetselskende planter og trenger ikke ly.

Det er verdt å merke seg at hvis tulipaner plantes i begynnelsen av oktober, blir røttene, stilkene og bladene praktisk talt ikke påvirket av variasjonsviruset. Oktober er egnet for å plante liljer i dalen, dele og plante peoner. Hvis du ikke klarte å plante tulipaner i oktober, kan du gjøre det i begynnelsen av november. I dette tilfellet vil de imidlertid bare kunne slå rot under betingelse av klart og tørt vær. Når temperaturen synker til +5 grader, dør pærene.

November er ikke bra for å plante flerårige planter. På dette tidspunktet utføres bare dekning og mulching..

Selvfølgelig er det plantesorter som kan plantes helt til kjøttet til den første frosten. Så må såbedet klargjøres før jorda fryser. Planter må plantes i tette rader, siden frost reduserer spiring av skudd. Hvis frøene spirer for tykt om våren, kan de tynnes ut..

Vakre komposisjoner

Du kan lage et unikt landskapsdesign for et forstadsområde ved å bruke et blomsterbed med kontinuerlig blomstring. For dette er det viktig å ikke bare vite blomstringsperioden til forskjellige planter, men også kravene til forhold og omsorg for dyrking..

Når du planter flerårige planter på stedet, bør du holde en viss avstand mellom løkene. Dette vil skape passende forhold for vekst, blomstring og reproduksjon av planter..

Blomster til et blomsterbed må velges nøye, med tanke på behovet for vanning, jordfunksjoner og behovet for omsorg. Flerårige plantesorter er gode fordi du ved å bruke bare noen få arter kan lage et unikt blomsterbed som vil glede deg over kontinuerlig blomstring.

Hver plante har omtrent 3-4 ukers blomstring. Dette betyr at hvis den ene planten blomstrer, produserer den andre enten bare en knopp eller allerede blekner. Derfor jo mer blomstrende og dekorative løvfellende planter på blomsterbedet, jo mer originalt og vakkert blir utseendet.

Du kan lage et unikt blomsterbedmønster ved å tenke over kombinasjonene av forskjellige planter på forhånd. Dette vil fortelle deg hvor mange frø eller løker du trenger. I tillegg er dette en fin måte å beregne fargevalget på et blomsterbed..

Nesten alle blomsterbed består av et senter, sidesammensetninger og en oversikt. Bunndekkplanter med lyse farger er egnet som kontur. Men i midten kan du legge til lavvoksende blomster av forskjellige varianter. Ved å plassere et blomsterbed langs en hekk eller vegg, kan høye prøver plantes bak – de vil være bakgrunnen for hele komposisjonen.

Omsorgstips

Landskapsarbeid innebærer ikke bare å lage den riktige sammensetningen, men også valget av slike planter som vil se harmoniske ut på territoriet til ett blomsterbed. Du kan sikre et vakkert utseende av et blomsterbed ved å kjenne de grunnleggende reglene for omsorg for dem..

Omsorg for sene blomster foregår i flere stadier: fôring, lossing av jord, fjerning av ugress og vanning.

Vanning

I den kalde årstiden trenger blomsterbed av sene planter ikke hyppig og rikelig vanning. Dette gjelder spesielt fading planter, som ikke trenger fuktighet i store mengder. Hvis det kommer nedbør regelmessig, kan vanningen stoppes eller minimeres. Det er noen plantesorter (for eksempel roser) som ikke blir vannet i det hele tatt i september.. Dette gjelder imidlertid ikke planter som nettopp har blitt plantet i jorden – vanning for dem må være regelmessig..

Topp dressing

Om høsten blir jorda kun gjødslet med kalium og fosfor. Gjødsel er spredt rundt blomsterbedets omkrets i tørr form, hvoretter de blir lagt ned i bakken og må vannes.

Det anbefales ikke å introdusere nitrogenholdige grunnbiter i jorda. I tillegg trenger ikke alle blomster befruktet jord. For eksempel trenger du ikke å mate ettårige..

Gjødsel påføres jorden først etter at plantene er fjernet fra den..

Forbereder seg til vinteren

Å klargjøre jorda for vinteren er en viktig del av forarbeidene på sommerhuset. Imidlertid overser mange det eller til og med anser det som ubetydelig. Men erfarne gartnere vet at denne perioden er en sentral periode i hagearbeid..

Å forberede et blomsterbed for overvintring tar mye tid, og alt fordi arbeidet foran innebærer å løsne jorden, beskjære og pakke inn. Hvis du mangler et punkt ute av syne, kan du skade blomstene, som et resultat vil de miste sin tidligere sjarm, og mange planter kan lett dø..

For å spare plantene for det neste året, må følgende arbeid utføres:

 • Graver ikke-overvintrende blomster. Forberedelsene til vinteren begynner akkurat når det er på tide å fjerne alle sesongblomster fra hagen. Flerårige termofile planter som ikke går i dvale i bakken, er utsatt for graving. Dette gjelder varianter av løkblomster, som dahliaer, gladioli. Gladioli bør graves opp før frysing, og dahliaer kan vente på den første frysetemperaturen. Husk: alle knolleløkplanter tåler ikke minus, så du må grave opp løkene før store frost. Etter å ha gravd dem opp, må de tørkes skikkelig, behandles med mangan eller soppdrepende middel fortynnet i vann. Oppbevares på et tørt, mørkt sted.

 • Beskjære planter og blomster og rense blomsterbedet. Det anbefales å starte arbeidet med å trimme tørre og unødvendige blomster. På denne måten trenger du ikke rydde opp to ganger. Hver blomst har sine egne individuelle egenskaper. Derfor, når du starter beskjæring, bør du sørge for at denne planten må reduseres i volum. Treaktige eller skadede blader, grener, blomster, frukt beskjæres.

 • Neste trinn er rengjøring. Det er nødvendig å rydde blomsterbedet for alt rusk som gjenstår etter blomstring og beskjæringsperiode: fallne blader, rester av sommerhus, tørkede grener, planteavfall. Kort sagt, du må fjerne alt rusk som er på jordoverflaten..

 • Den siste fasen er mulching og innpakning. For å gjøre dette, ta rene, tørre blader av woody planter. Du kan ikke bruke bladene på falne blomster som vokser i et blomsterbed. De kan inneholde skadelige insekter, sporer, noe som vil føre til råtning og død av planter. Innpakningsprosessen tar mye tid og er alltid avhengig av værforholdene. Du kan bare begynne å pakke inn med vanlig nattefrost. Innpakningsperioden begynner vanligvis i midten av oktober og varer nesten til begynnelsen av november..

De fleste stauder er dekket på omtrent samme tid og i henhold til samme opplegg, og noen frostbestandige planter kan bare dekkes med de første frostene..

Se nedenfor for mer informasjon.