Finesser ved å velge et brett for et gjerde

I den moderne verden foretrekker eiere av landsted gjerder av skifer, betong eller bølgepapp, med tanke på at disse materialene er mer holdbare enn tre. Men et slikt tradisjonelt alternativ som et gjerde laget av brett er fortsatt relevant og etterspurt. Moderne tregjerder er tross alt ikke primitive palisader rundt hyttene, men ekte kunstverk.

Særegenheter

Et gjerde av treplanker har mange fordeler i forhold til andre materialer. Det vil ikke bare beskytte territoriet mot nabos nysgjerrige øyne, men det vil også vare mer enn tjue år med riktig omsorg. Dessuten vil et slikt gjerde koste mindre enn et murstein eller stein. Den er laget av tre, som ikke bare er et miljøvennlig alternativ, men også ser estetisk vakkert ut..

Forresten, i tillegg til ekte tre, bruker folk ofte kunstig materiale som etterligner et trebord, som ikke kan skilles fra det virkelige på lang avstand. Det har fordeler og ulemper.. Slikt materiale er billigere, noe som betyr at du kan spare penger..

Slike gjerder er veldig forskjellige: høye og lave, tettstrikkede eller grasiøse, bare brukt for beskyttelse eller for å utføre en dekorativ funksjon. Valget av det perfekte gjerdet, som regel, avhenger av stilen der huset er bygget og tomten er dekorert..

Riktig nok, i tillegg til alle disse fordelene, har brettgjerder også sine ulemper.. Tre er ikke det mest pålitelige materialet. Dårlige værforhold påvirker ofte gjerdets tilstand negativt. For eksempel, ved øsende regn, kan brett råtne, og i solen brenner de ut..

For å forhindre at dette skjer, er platene i utgangspunktet dekket med alt slags verneutstyr. Over tid må lakken eller malingslaget fornyes. Det anbefales å gjøre dette omtrent hvert annet til tredje år..

Typer brett

Det er mange typer planker som brukes til å bygge gjerder.. De er alle veldig forskjellige og hver har sine egne ulemper og fordeler:

 • Ubeskåret. De primære trebearbeidingsmaterialene inkluderer ikke -kantet brett. Den representerer den ekstreme delen av stokken, som har uregelmessigheter med restene av barken. Denne typen ubeskåret brett brukes ofte til å lage dekorative gjerder. En annen variant er croaker. Dette er den mest ukravede delen av stokken, som har en konveks side. Ved bygging av gjerder tar imidlertid ikke et slikt brett det siste stedet..

 • Plast. Plastplater har et ganske stort bruksområde. De er rimelige og krever heller ikke vedlikehold. Et slikt gjerde er gunstig i landet. Et plastbrett er mye lettere enn et trebord, og forringes samtidig og eldes ikke like raskt. Et gjerde av denne typen brukes til å beskytte området mot nysgjerrige øyne, og ikke mot potensielle innbruddstyver..

 • Trimmet. Kantbrett brukes oftest til å legge gulv, men mange bruker det til å bygge brettgjerder. I butikker eller markeder selger de emner, noen ganger med en avrundet kant eller med forskjellige dekorative elementer. For eksempel er det spesialbrente brett, som er preget av økt styrke og ikke råtner lenger. Hovedmaterialet for kantede brett er furu.

 • Høvlet. Denne typen brett er av høyere kvalitet eller annenrangs. Første klasse består av glatte, knutfrie, godt huggede brett, mens råvarene i andre klasse kan inneholde noen feil. Du kan skille dem ut fra fuktighetsgraden..

 • KDP. Et annet materiale som brukes er WPC. De dekode det som en tre-polymer kompositt, som nylig har dukket opp på byggemarkedet. Perfekt for å bygge gjerder. Et slikt brett krever ikke ekstra vedlikehold, det tørker ikke ut, og er heller ikke redd for noen klimatiske forhold. Ser vakkert ut eksternt. I dag brukes polymerdekk oftest. Hun er i stand til å gi stedet et mer velpleid og ekstravagant utseende enn et gjerde laget av vanlige brett. Et slikt terrassebrett er dyrere enn vanlig, men kostnadene lønner seg, fordi et slikt gjerde ikke trenger å males. Et slikt gjerde vil vare opptil tjuefem til tretti år..
 • Blant WPC er det verdt å merke seg dekkbrettet. Det er det mest lønnsomme og enkle å vedlikeholde materialet. Den brukes oftest til terrasseskap og har en avrundet topp. Platene ligger veldig tett til hverandre, noe som resulterer i at selv sprekkene ikke er synlige. Dekkplank er en blanding av ubakkede planker og polymerer, og derfor blir den også ofte referert til som en plastplanke..

Det krever ikke ytterligere behandling. Komposittmaterialer forverres ikke under påvirkning av værforholdene, råtner ikke og ser også veldig vakre ut, takket være sammensetningen, som inkluderer sytti prosent naturlig tre.

 • Børstet. Brettet behandles med en spesiell børste, hvoretter rammen på treet forblir synlig. Børsten riper litt i overflaten, slik at brettet ser gammelt ut. En slik overflate ser veldig fin ut fra siden. Oftest brukes et gjerde som bruker et børstet brett til dekorasjon, og ikke bare for å beskytte territoriet..

 • “Amerikansk”. Slike plater brukes til å lage små gjerder. De er korte og pene. De brukes som regel til gjerderterrasser..

Konstruksjoner

Etter å ha funnet ut hvilke typer brett det er, kan du begynne å vurdere design av gjerder. De er vertikale og horisontale:

 • Horisontal. Utformingen av et slikt gjerde består av brett festet sammen og fordelt horisontalt. Stativene er dekket med en skrå stang for å beskytte den mot regn. Et av de enkleste og billigste alternativene er en plateinnhegning, det vil si et buet brett.

Hvis du finpusser det litt, fjerner du barken, sliper den og også lakkerer den, får du et veldig vakkert gjerde. Men hvis dette ikke er gjort, er det bare egnet for gjerder for husdyrbod. Et slikt gjerde vil se bra ut med trebygninger..

 • Vertikal. I et slikt gjerdesign plasseres alle brett vertikalt. Den enkleste og vanligste av dem er det klassiske stakittgjerdet. Hvis den er lakkert eller malt med mørk brun maling, vil den ikke bare foredle den, men også beskytte den mot værpåvirkning. Vertikal veving fra brett vil også se bra ut, og hvis du kombinerer det med et stakittgjerde i tillegg, får du et veldig vakkert design. Det ypperlige tilskuddet vil være en port laget i barokkstil..

Installasjonsanbefalinger

Etter å ha undersøkt typer brett og gjerdedesign, må du velge et spesifikt alternativ som passer for nettstedet ditt. Deretter kan du fortsette til installasjonen av gjerdet. For å gjøre dette må du lage en arbeidsplan, lager materialer og verktøy:

 • Tavler. Først av alt må du velge hvilken type brett som er mer egnet for nettstedet ditt..
 • Støttestolper kan være laget av metall, betong, murstein og selvfølgelig tre.
 • Selvskærende skruer eller spiker for feste av brett.
 • Bor, nivå og andre gjenstander som vil være nødvendige for å installere gjerdet.

Installasjonen av gjerdet er også delt inn i flere hovedtrinn:

 • Enhver konstruksjon begynner med merking. Avstanden mellom støttepostene er omtrent tre meter, men hvis de ikke er sterke nok, må du redusere den til 2 meter.
 • Det neste trinnet er å fylle grunnlaget., tross alt er dette det viktigste stadiet i installasjonen av gjerdet. Derfor må alt gjøres effektivt slik at gjerdet skal stå i mange år. Det første trinnet er å grave hull for søyler og fylle dem med mørtel. Små forsterkningsstykker eller skifer legges til dem for styrke. Stolper kan være murstein, jern eller tre.
 • Etter å ha installert søylene, kan du fortsette med installasjonen av spennene. Hvis horisontal veving velges, installeres flere vertikale brett først. Videre settes brett på støttene. Det øverste brettet må spikres på støttene uten å veve det.
 • Den siste fasen er korrosjonsbehandling og maling. For utendørs arbeid brukes både maling og lakk. Etterbehandling må utføres hvert annet til tredje år, slik at flettgjerdet gleder seg over sin skjønnhet og har tjent i mer enn ett år..

Trebjelker må behandles med et antiseptisk middel. Før det fjernes alle uregelmessigheter fra overflaten. Delen som vil være i bakken blir i tillegg behandlet med bitumen eller brent over en høy brann.

Hvis dette ikke er gjort, vil treet rett og slett råtne. Den tredje delen av stolpen er begravet i bakken og helles med betong slik at støtten tåler gjerdets vekt.

Vakre eksempler

Hver person vil at landstedet hans ikke bare skal bli et eksempel på god smak, men også en pålitelig festning for familien. Gjerdet av territoriet spiller en viktig rolle her. Det skal ikke bare beskytte huset, men også bli en fortsettelse av designet. Tross alt er gjerdet en del av en enkelt sammensetning.. Ved å bruke enkle eksempler er det lett å forstå hvordan du skal oversette ideene dine til virkelighet:

 • Stein og tre. Det første eksemplet er en tomt med moderne design og passende gjerder. For en moderne hytte laget av lyse murstein, er et gjerde bestående av en kombinasjon av stein og treplanker perfekt. Det hele ser pent og stilig ut. Et gjerde av denne typen er ganske høyt og omgir stedet helt. Platene er ikke montert for tett, på grunn av at gårdsplassen er godt synlig, men samtidig er den delvis skjult for nysgjerrige øyne. Stenets “base” på gjerdet tar ikke mye plass og passer veldig godt til fargen på taket og andre detaljer.

Et slikt gjerde, blant annet, er også enkelt å installere, så det passer for de som ønsker å ordne alt på stedet med egne hender..

 • Antikt gjerde. Det andre eksemplet viser veldig godt at ikke alle brettgjerder er av samme type. Et slikt gjerde er perfekt for en sjarmerende tomt i Provence-stil. En vakker gårdsplass fylt med en enorm mengde grøntområder og grasiøse blomster er i seg selv et fantastisk sted å slappe av. Og hvis du supplerer det med et gjerde som også er egnet i stil, så får du et ekte paradishjørne, beskyttet fra alle sider mot nysgjerrige øyne. Området er omgitt av et pent gjerde av lyst tre. Bare den nedre delen av den består av tette brett, montert på hverandre. Den øvre delen av gjerdet ser mye mer elegant ut: det består av en sammenveving av tynne trelister. Kantene er avrundede og ser fine ut. Bare en ekte mester kan lage et slikt gjerde med egne hender..

Et slikt gjerde vil appellere til både klassiske elskere og de som vil ha noe nytt. Når du legger det på nettstedet ditt, kan du gjenskape atmosfæren i en koselig fransk landsby.

 • Pålitelig beskyttelse. Det siste alternativet er et tett gjerde som beskytter stedet. Det vil se bra ut i enhver dacha med et enkelt, pålitelig hjem. I dette tilfellet er gjerdet laget i brune og røde toner, som matcher fargen på mursteinen som huset ble bygget av. Både boligen og gjerdet er flettet sammen med eføy, som “gjenoppliver” huset og dekorerer det. Bortsett fra disse klatreplantene er det ikke mye grønt på stedet. Men det vi har er ganske nok. Det er små blomsterbed nær gjerdet. Det er ikke mye arbeid med dem, men de ser veldig bra ut. De samme dekorative blomsterbedene kan plasseres på selve området..

Gjerder laget av brett kan være veldig forskjellige, egnet for både ranchstil og minimalisme. Dette manifesteres i valg av materialer, og i spørsmål om dekorasjon, og i hvilke detaljer som dekorerer gjerdet og selve stedet. Derfor brukes de nesten overalt, uavhengig av stilen i selve huset..

For informasjon om hvordan du lager et gjerde selv, se neste video..