Dekorative elementer i landskapsdesign

Dekorative elementer er en viktig del av landskapsdesign. De representerer store gjenstander, små arkitektoniske komposisjoner og små dekorative detaljer..

Hovedprinsippene for deres plassering er harmonisk kombinasjon med andre elementer i komposisjonen, overholdelse av det generelle designtemaet og samsvar med den naturlige balansen mellom dyrelivselementer og dekorative gjenstander..

Visninger

Dekorative elementer presenteres i naturlige og kunstige alternativer.

Naturlig innredning

Den første inkluderer planter som presenteres i følgende typer:

 • “Bendelorm” – en enkelt voksende enkelt busk eller et tre, som er sentrum for oppmerksomheten og hovedemnet i komposisjonen.

 • “Kulisa” – en populær teknikk for å dekorere området, som består i å lage en levende vegg av trær eller busker, lage et grønt gardin og perfekt sonere plassen.

 • “Labyrint” – et dekorativt element av vegetabilsk opprinnelse, kjent siden renessansen. Det er en svingete hekk og når en høyde på opptil to meter. For hagetomter i et lite område lages labyrinter i form av grenser som ikke er mer enn 50 cm høye.

 • “Topiary” – figurativt trimmet småbladet trær og busker. Ved å danne de nødvendige figurene får kronen konturene av dyr, husholdningsartikler og skulpturer av forskjellige emner.

Kunstige elementer

Kunstige komponenter spiller en betydelig rolle i dannelsen av landskapsdesign og presenteres i et stort utvalg:

 • Benk. Denne viktige landskapsdetaljen, i tillegg til hovedfunksjonen, har en kraftig dekorasjonseffekt. Benker velges i henhold til den generelle utformingen av stedet. De vanligste er treprodukter med smieelementer, naturstein og plast. Utskårne overflater i kombinasjon med åpent smidde detaljer ser veldig imponerende ut, så vel som helt tremodeller.

Etter konstruksjonstype er benker bærbare og stasjonære. Mobilalternativer har ofte en sammenleggbar ramme og kan fjernes under regn eller lang fravær. Sod benker og klipte sofaer ser uvanlige ut. De er dannet av torv eller jord og spiller bare en dekorativ rolle. De er ikke beregnet på avslapning..

Rygg og armlener på benker er ofte dekorert med klatreplanter eller planter med vakre blomster. Benker er installert i rekreasjonsområder ved siden av attraktive gjenstander eller på de stedene hvorfra en vakker utsikt åpnes. I hager i et stort område er det plassert benker langs smug, hekker, buer, under spredende trær, samt ved inngangen til huset. En populær beliggenhet er plenen.

For å gjøre dette, blir det sådd med gress som er motstandsdyktig mot mekanisk belastning og forhåndsdekket med en geoframe.

Å installere en benk i nærheten av en kunstig dam eller et basseng ville også være en god løsning. Hvite og svarte benker ser bra ut, samt produkter laget av umalt tre med et klart mønster av trefibre, lakkert. For landlig stil er en rund tømmerbenk ideell. I jugendstil vil strukturer i støpejern plassert på en hvit bakgrunn se harmonisk ut. En smijernsbenk med et minimum antall utsmykkede elementer vil passe godt i en naturlig stil.

Åpent design med mange krøller og mønstre vil være en gave fra rom som er dekorert med vintageelementer. Grove benker i naturstein er egnet for naturlige hager, mens menneskeskapte landskap bruker glatte eller utskårne modeller av grov granitt, hvit marmor og kvartsitt. Steinbenker er utstyrt med et varmt tresete.

 • Kurvstoler og benker passer harmonisk inn i landskapet i rommet, de er lette og estetiske, stilige og praktiske. Rottingmodeller ser luksuriøse ut og kan sammenlignes attraktivt med produkter av naturlig tre eller stein..

 • Buer, pergolaer og espalier er mye brukt i moderne planlegging og design av nettsteder. Strukturene er dekorert med klatreplanter og er designet for å lage grønne korridorer, labyrinter og skyggefulle områder. De er egnet for romzonering og kan fungere som både et uavhengig dekorativt element og som en del av en original komposisjon eller ensemble..

 • Pergola kjent siden antikkens Roma, hvor det var ment å støtte vintreet og samtidig skape et skyggefullt hvilested. I dag er det et uunnværlig element for dannelsen av gående gallerier og dekkede gangveier i hager og parker med forskjellige tematiske fokus. Pergolaer er laget av stein, tre og metall. Strukturen består av kuleformede søyler som er stilt opp bak hverandre for å danne en korridor. Pergolaen er installert på en slik måte at utgangen fra den fører til et vakkert sted med en pittoresk komposisjon eller til et observasjonsdekk med en vakker utsikt.

Når du danner en skyggelagt grønn korridor ved hjelp av pergolaer, brukes skyggetolerant kirkazon, sitrongress, humle og treorm. For å dekorere komposisjoner som ligger i solen, er det bedre å bruke klatreroser, klematis og druer.

Litt skyggelagte områder av pergolaer kan dekoreres med krypende hortensia og actinidia.

 • For små mellomrom er det bedre å bruke buer, å ha originale design, for eksempel en bue med en wicket. En populær trend er bersot -teknologien, som består i dannelse av halvkuler fra en ramme eller trekroner og brukes til å dekorere dekkede veier. Høyden på disse unike strukturene kan nå flere titalls meter. Raser som egner seg godt til klipping og forming er egnet for bersot: lind, druer, hornbjelke og hagtorn.

 • Dekorative hagebroer i stand til å gi landskapet originalitet og raffinement. De kan både være sentrum for et blomsterarrangement og fungere som en ferge over en dam eller kløft. Observasjonsøyer dannes ofte i dammer, og i disse tilfellene er broen uerstattelig. En liten buet bro over en tørr bekk ser bra ut, hvis “kanal” er foret med småstein, og “bredden” er dekorert med planter av kystarter.

 • I anlagte hager i nærvær av et stort reservoar er broen installert på den smaleste delen, og skiller dermed grunt vann fra et dypere sted. En bro kan brukes til å skille en prydmyr fra et stort vann eller et område med kystplanter. Når du skal dekorere vanlige hager, kan du installere en bro midt i reservoaret og gjøre den til en ferge til lysthuset på den motsatte bredden. For japanske hager, bruk en dekorativ buet versjon, og for landlig stil, bruk en rett trebro med brede rekkverk. Et enkelt gulv laget av abbor eller bare tømmerstokker kastet fra land til strand er egnet for “villskogen”.

 • Dekorative hageskulpturer er en vesentlig egenskap ved hagedekorasjon. Majestetiske figurer laget av marmor og bronse er egnet for fransk stil, og keramiske figurer og lamper i forskjellige farger for en hage med engelsk tema. Sammensetninger av steinblokker og steinskulpturer kombinert med japanske lanterner bør installeres i det steinete japanske landskapet..

Når du dekorerer en rustikk stil, er tredimensjonale trefigurer av fugler og dyr passende, samt skulpturer laget av naturlige materialer og hageredskaper..

 • Dumping er et populært element i landskapsdesign og kan være laget av dekorative flis, furubark, sedertre, grus, småstein, steinsprut, skjell, sand og kunstige steiner. Den brukes til å lage steinhager, steinhager, dumping av reservoarer, dannelse av stier og blomsterbed. Fordelene inkluderer enkel styling, tilgjengelighet og lang levetid for kunstige materialer. Ulempen med dumping er ganske møysommelig fjerning av søppel, den korte levetiden til organiske komponenter som bark, skall og flis, samt behovet for regelmessig fjerning av spirende ugress..

 • Dekorativt reservoar er en verdig dekorasjon av stedet og kan lages i form av en dam, en brusende bekk med demninger, et basseng og en fontene. Plasser den i nærheten av huset eller rekreasjonsområdet. Når man etterligner naturlige reservoarer, er det nødvendig å oppnå maksimal likhet med det naturlige miljøet, og organisk passe vannforekomsten inn i det naturlige landskapet. Vannglade seler og siv bør plantes langs bredden, og lotus og vannliljer bør plantes på grunt vann. Når du utstyrer fontener og bassenger, bør du bli guidet av tilgjengeligheten av vannledninger og stilen til det anlagte området.

Vakre eksempler

En kompetent layout og en harmonisk kombinasjon av naturlige og dekorative elementer vil skape en unik atmosfære og perfekt arrangere plassen.

Dekorative gjenstander av naturlig opprinnelse dekorerer landskapet perfekt og understreker estetikken til plantekomponenter.

Hagebenken er et flott sted å slappe av og en stilig dekorasjon av stedet..

Pergolaer dekorert med klatreplanter kan skape en unik atmosfære av varme og komfort.

Hagebroer og kunstige reservoarer gjør stedet stilig og hviler hyggelig og behagelig..

Korrekt utvalgte skulpturer vil bringe aristokratiets ånd inn i rommet og gjøre hagen luksuriøs.

Dekorativ utfylling kan forvandle det mest upretensiøse landskapet.

For informasjon om hvordan du lager hageinnredning med egne hender, se neste video..