Dam i landet: varianter og gjør-det-selv-teknologi

Dam i landet: varianter og gjør-det-selv-teknologi

En privat kunstig dam i landet har sluttet å være en luksus, nå kan alle bygge et slikt mesterverk. En slik struktur kan være estetisk og funksjonell. Noen dammer er designet for å forskjønne landskapet, andre er beregnet for svømming eller fiskeoppdrett. Selv den enkle observasjonen av vannet i dammen beroliger og forbedrer humøret. Det er lett å lage en dam på nettstedet ditt, bare forstå de grunnleggende nyansene.

Særegenheter

For noen mennesker er en kunstig dam ikke en dekorasjon, men en nødvendighet. Hvis en irriterende bekk strømmer gjennom nettstedet ditt, eller du lenge har holdt på med sumpete land, vil dammen fundamentalt forbedre situasjonen din. Det er best å bygge et reservoar om våren. For selvbygging av en dam er det mange alternativer som innebærer bruk av spesielle dyre materialer eller tilgjengelige (til og med improviserte) midler. En slik konstruksjon krever ikke mye tid, krefter og penger.. Du trenger bare oppmerksomhet på detaljer og streng overholdelse av anbefalingene.

Visninger

En kunstig dam i landet bygges for forskjellige formål.. Det er ved dette kriteriet at følgende typer kan skilles:

 • Liten. En liten dam blir en del av landskapsdesign. Det er designet for å dekorere et bestemt område i hagen. I nærheten av en slik dam kan du lese en bok i en lenestol, men det innebærer ikke aktiv hvile.
 • Dekorativt. Dypere enn det forrige alternativet. En slik dam har en fontene inne, belysning rundt omkretsen, en åpent bro og andre dekorative elementer. Hensikten med pryddammer er å tiltrekke seg all oppmerksomhet. Slike reservoarer ligger i nærheten av et lysthus eller en åpen terrasse..
 • For oppdrett. Et slikt reservoar vil glede fiskere, barn og katter. Vakker fisk er hyggelig å se på, og mange arter er gode til middag. Det er viktig ikke bare å starte fisken, men også å skape komfortable forhold for avl for dem..
 • For svømming. En privat dam på stedet er et godt alternativ til et enkelt basseng. En slik dam er ikke bare begrenset til estetiske egenskaper, men er også gunstig. En liten dam vil gi deg muligheten til å kjøle deg ned i varmen, og en dyp og stor dam lar deg bade og spille vannspill.

Sentrale spørsmål som plassering, størrelse, form og stilistisk design avgjøres basert på reservoortypen. Sett derfor først et klart mål for deg selv, bare gå videre til de neste stadiene..

Materiale

Moderne produsenter tilbyr en stor overflod av materialer for å lage din egen dam. Alt avhenger av dine mål og økonomiske evner. For det riktige valget må du nøye studere alle mulige alternativer. For bygging av et svømmemagasin er et godt alternativ å bygge en betongskål..

Ved å fylle dammen kan du bruke den lenge. Dette alternativet er ganske dyrt, men pålitelig.. Et mer passende og rimelig alternativ er polyvinylklorid (PVC) eller glassfiber. Materialets pålitelighet gjør at bollen kan brukes fra 5 til 30 år, det avhenger direkte av utført arbeid og materialtype. Begge alternativene for å lage en dam lar deg lage ønsket dybde og form.

Kjøpte skjemaer – en forenklet versjon. Det er nok bare å grave en grop, montere formen og forsterke strukturen med sand. Plastskåler er ganske holdbare og tåler lett vinterfrost. Boller laget av polypropylen er redde for ultrafiolette stråler og blir ubrukelige på grunn av deres langvarige eksponering. Ulempene med slike strukturer anses å være en ganske høy pris og vanskelig transport..

Bollen under den store dammen vil være vanskelig å ta med til destinasjonen uten skader. Videre trenger du elementære ferdigheter i å montere slike strukturer; det er vanskelig for nybegynnere å takle en slik oppgave uten å skade bollen..

Av alle ferdige former anses glassfiberkonstruksjonen med en gummibase med rette som det beste alternativet. Denne formen er pålitelig og holdbar. Hvis det oppstår et problem, kan det repareres, i motsetning til enklere alternativer. Denne damskålen tåler et foranderlig klima. Et ganske interessant materiale for en dam i landet er en polymerfilm. Med sin hjelp kan du lage en dam i hvilken som helst ønsket form..

Plastfolie er den rimeligste. Etter å ha blitt fristet av dette alternativet, vær forberedt på at dammen ikke vil glede deg lenge. Du kan forlenge gleden med PVC -film. Hvis du følger alle regler for installasjon og bruk, vil filmen vare mer enn 10 år, som eksperter forsikrer. Materialet kan erstattes med billigere materiale ved hjelp av gamle bannerannonser. De selges ofte til lave priser..

Den mest pålitelige filmen anses å være butylgummi, laget av gummi. Mestere anbefaler å bruke slikt materiale for de som har en dam med imponerende dybde, en bunn med mange steiner og røtter. Du kan nyte en dam med slik vanntetting i 50 år. Den store fordelen med materialet er dets gunstige reaksjon på gjentatt frysing og tining. Spesialiserte materialer er å foretrekke, men ikke det eneste. Håndverkere tilbyr følgende alternativer:

 • Gammelt bad. Et slikt objekt kan males og installeres på overflaten, eller det kan senkes ned i bakken til en vilkårlig dybde. Sammen med reservoaret kan du enkelt installere en liten fontene.
 • Dekk. Bruk eventuelt dekk eller hjul som rammen til en liten dam.
 • Basseng. Installasjonsmetoden ligner på badet. Selve objektet er så lett at slike dammer ofte er laget av barn og kvinner, mens de ikke kan takle et bad. Det er viktig å være spesielt oppmerksom på innredningen for ikke å overbelaste plassen med detaljer..
 • Plast flasker. Slikt materiale gjør det mulig å lage små reservoarer med maksimal hastighet. Det er nok å kutte auberginen på ønsket nivå og grave på riktig sted.

Husk at det avhenger av materialet hvor lenge sommerdammen vil glede deg. Det er viktig å velge materialer som er miljøvennlige. Ellers vil giftstoffer trenge gjennom bakken, og dette vil påvirke høsten din..

Størrelsen

Det kan ikke uttales entydig at en stor dam vil koste mer enn en liten eller vil ha bedre estetiske egenskaper. De beste alternativene må velges ut fra dine mål. Viktige faktorer ved valg av størrelse:

 • Dimensjoner. Denne parameteren avhenger utelukkende av reservoarets plassering. Det antas at reservoaret ikke bør dekke mer enn 3-10% av arealet til hele sommerhuset. Det er ingen klare grenser, alt avhenger av dine preferanser.
 • Lengde og bredde. Dette kriteriet avhenger også i stor grad av størrelsen på stedet, formålet med reservoaret og dine evner. Det siste gjelder å grave en grop – du kan grave en liten selv, for en stor trenger du en spesiell teknikk.
 • Dybde. Jo større dammen er, jo dypere kan den gjøres. Så en ministruktur kan ha en dybde på flere titalls centimeter og en badedam – flere meter.

 • Soneinndeling er relevant for store vannmasser. Designeksperter anbefaler å dele reservoaret i 3 soner. Kystsonen er 10-40 cm dyp for å nærme seg dammen og plante prydplanter. Grunt vannsone – fra 40 cm til 1 m, på denne dybden kan du plante en vinterherdig vannlilje eller nymphea. Hvis dette er en dam for bading, så er det en slik sone som gjør det mulig å gå jevnt inn i vannet. Barn kan svømme på grunne dyp. Dypvannsone – mer enn 1 meter dyp, voksne kan svømme her, og det blir også avlet fisk på en slik dybde.
 • Biodynamisk balanse. Det er nødvendig å ta denne faktoren i betraktning hvis alle slags dyr vil bo i dammen. Gi en balanse slik at den kunstige dammen kan rense seg selv. Rensing av vann i en dam med fisk eller planter ved bruk av klor eller ozon er ikke gitt.
 • Omsorg. Vanligvis, jo større vannmengde, jo lettere er det å rydde opp. Husk å tenke på måter å ta vare på planter, fisk og selve dammen.

plassering

Det er veldig viktig å plassere reservoaret riktig. Spesielt når det gjelder en storskala struktur som vil tjene deg i mer enn ett år.. Viktige faktorer når du velger sted:

 • Tomtestørrelse. Denne faktoren er nært knyttet til størrelsen på selve dammen, og derfor til beliggenheten..
 • Lettelse. Det er viktig å ta hensyn til kombinasjonen av landavlastningen med selve dammen..
 • Jordsammensetning og grunnvann. Denne faktoren er direkte knyttet til dammenes maksimale dybde. Under ugunstige omstendigheter venter ekstra stress- og materialkostnader på deg.
 • Belysning. Velg et skyggelagt område. Det er umulig for solen å treffe vannet i mer enn 5-6 timer om dagen. Forsømmelse av denne faktoren fører til aktiv fordampning av vann og til økt aktivitet av bakterier. For å velge riktig sted, observer solsystemet i 2-3 dager. Det er spesielt viktig å evaluere dette kriteriet riktig når man avler fisk. I oppvarmet vann reduseres mengden oksygen, noe som kan føre til at kjæledyr dør.
 • Synlighet. Velg et sted der dammen er synlig fra et vindu eller lysthus. En dekorativ dam vil bli et kjennetegn på nettstedet ditt hvis det er merkbart ved inngangen til territoriet.

 • Speilbilde. Merkelig nok er det bedre å tenke på forhånd hva som vil gjenspeiles i reservoaret ditt. Hvis et toalett på gården eller et skur gjenspeiles i refleksjonen, kan dette ødelegge helhetsinntrykket..
 • Grad av landskapsarbeid. Sørg for at trerøtter ikke kan skade damskålen. Vær også oppmerksom på at blader og grener kan falle ned i dammen om høsten og bli til silt i bunnen. Uforsiktighet ved å velge riktig sted kan føre til vanskeligheter med å vedlikeholde dammen. Hvis du virkelig vil dekorere omkretsen av dammen med busker, bør du vurdere alternativet for planter på fat (kar).
 • Strømforsyning. Noen pyntegjenstander drives av strøm. Så du kan sette en interessant fontene, lage belysning og mye mer. Det viktigste er å nøye vurdere muligheten for å levere vann til strøm. Det er bedre å tenke over dette spørsmålet på designstadiet. Det er tryggest å plassere ledningene under jorden i en sikker bølgepapp. Utstyr en luke for konstant tilgang til dem.
 • Fremtidige utvidelser og forbedringer. Planlegge på forhånd. Det kan være lurt å utvide dammen eller trene et mer detaljert rekreasjonsområde rundt den. Gi ledig plass på minst den ene siden av dammen.

Farge

Tonen i vanntettingen er av stor betydning, den påvirker det generelle bildet. Den svarte bunnen skaper illusjonen av et speil. I et slikt reservoar reflekteres planter og himmelen perfekt. Brunt og svart materiale lar deg lage en etterligning av naturlig jord, som vanligvis er plassert i bunnen av reservoaret.

Blå og kremdammer ligner ikke sterkt på skapelsen av naturen, men er et utmerket alternativ for avl av variert fisk. Også blues og gråtoner er flotte for dammen du har tenkt å bade i. Disse fargene etterligner bunnen av bassenget..

Derfor bør fargen velges ut fra formålet. Den dekorative dammen vil komme nærmere sitt naturlige utseende takket være den mørke bunnen. For oppdrett av fisk og svømming bør du velge lyse farger, opptil hvitt.

Skjemaer

Det er nesten umulig å beskrive alle former for dammer, fordi designmestrenes fantasi ikke kjenner noen grenser. Vanligvis kan du velge riktige geometriske former og fantasi. Blant de første er de mest populære designene i form av en sirkel, oval, rektangel. Fantasiformer er mer bisarre, og det er deres sjarm. Slike dammer ligner mest på skapelsen av naturen, som ikke tåler alvorlighetsgrad. Blant de populære formene er det nettopp imitasjonen av den naturlige formen som kan skilles..

Stil og design

Designspesialister erklærer ansvarlig at en landdamm kan lages i to versjoner, men de kan ha mange modifikasjoner. Designalternativer:

 1. Formell. Navnet taler for seg selv. En slik sommerhytte har klare geometriske former. Dette alternativet er godt egnet for tomter i moderne stil, høyteknologisk, minimalisme, klassisk. De formelle inkluderer ikke bare rektangulære, firkantede og runde dammer. Dette inkluderer også ødelagte former, de kan være både symmetriske og asymmetriske. Utformingen av slike dammer er streng. Klassiske nøytrale farger brukes. Et formelt reservoar er preget av et lite antall ekstra dekorative elementer eller fullstendig fravær..
 2. Landskap. Dette alternativet er mer populært enn det forrige. En slik dam har en utydelig kystlinje og er nær sitt naturlige utseende. Det er landskapsstilen som gjør det mulig å skape en harmonisk balanse mellom et kunstig reservoar og naturen selv. Du kan legemliggjøre de villeste ideene dine. Før du velger en damstil, må du evaluere nettstedets topografi. Glatt jord garanterer utførelsen av enhver fantasiform.

Oppstigninger og fordypninger i bakken krever nøye undersøkelser, men gjør det enkelt å bygge en kaskade eller foss. I intrikat terreng ser broer og sklier mer naturlige ut.

Du kan lage en passende relieff kunstig. Det vil kreve bruk av mer komplekse teknologier når du arbeider med fundamentet. Uforsiktighet vil føre til forvrengning på grunn av innsynking av jorden. En høy dam (som ligger over bakken) er også mulig som en del av en landskapsdesign. Det er mange fordeler med dette designet:

 • Lett å rengjøre.
 • Minste mengde jordarbeid.
 • Sikkerhet for barn og kjæledyr.

En badedam er det mest slående eksemplet på et slikt reservoar. På veggene kan du lage et maleri i japansk stil, som ser organisk ut i hagen. Et slikt element vil utfylle nettstedets generelle landskapsdesign..

Hvordan gjøre det selv?

Byggingen av en dam bør utføres i henhold til klare instruksjoner. Så du kan ordentlig grave ut kjelen og legge vanntettingen.. Bygging av en dam ved hjelp av en film trinn for trinn:

 • Å lage en dam starter med en plan. Velg en praktisk skala og tegn absolutt alt, inkludert dybden på hver sone. Det anbefales å tenke over den dekorative designen på samme stadium. Dette gjelder spesielt hvis du planlegger å bygge en dam med en foss. En detaljert plan vil hjelpe deg med å unngå feil.
 • Nå må du markere den fremtidige gropen. Dette kan gjøres ved å bruke et tau strukket over pinner, en gummislange eller til og med sand (tegne en kontur for dem). Det er viktig at bankene er i samme høyde. Begynn å grave grunngropen basert på planen. Sjekk nivået deres fra tid til annen.
 • Det er på tide med jordarbeid. Grav et hull som matcher dybden av kystsonen. Lag markeringer, fest dypelinjen. Utstyr det andre nivået og lag en linje for å grave ut den dypeste sonen i den fremtidige dammen. Det er bedre å utføre gravearbeid sammen, og for en stor dam er det bedre å leie en gravemaskin.

 • Etter at hullet er gravd, må du måle dimensjoner og dybde. Gjør dette med en ledning. Til det resulterende tallet, legg til 50 cm på hver side av gropen. Nå vet du hvor mye PVC -film du trenger å kjøpe.
 • Dekk gropen tett med plast. Geotekstiler kan legges under for å forhindre at trerøtter skader vanntettingen over tid. I tillegg kan du styrke strukturen med takmateriale eller linoleum. Du kan også styrke fjæra og bunnen ved hjelp av tett pakket sand. Det anbefales å utføre denne prosedyren på en solrik dag, slik at filmen varmes opp og mer tett ligger på alle bøyene i gropen..
 • Filmens kanter må gjemmes i en forhåndsforberedt grøft rundt dammen. Deretter må du fylle grøften med steinsprut eller annen stein. Dette vil sikre at filmen forblir sikkert på plass..

 • Landet skal styrkes, slik at jorden ikke smuldrer over tid. Forsterk kanten av dammen med steinblokker eller plastrør, de må spikres til tappene. Det anbefales å legge ut kanten med naturstein og komplimentere bildet med store steinblokker.
 • På dette stadiet er det nødvendig plassere planter, som vil dekorere dammen i spesielle kurver og plassere dem på de riktige stedene i henhold til planen. Legg ut bunnen med små steiner eller grus.

 • Det er på tide å helle vann i dammen. Den beste hjelperen for deg vil være en slange. Det er ikke praktisk å bære vann i bøtter, spesielt hvis reservoaret er stort. Stående vann kan forårsake mange problemer, inkludert dårlig lukt. For å eliminere denne vanskeligheten kan du gjøre dammen til en bekk. For å gjøre dette, bare heve kilden litt over dammen, og tilfør vann til den fra bollen selv ved hjelp av en pumpe. En slik enhet vil spare deg for unødvendig stress..
 • Montering av en nedsenkbar pumpe, rør til kilden til strømmen og tilkobling av filteret er det siste trinnet i teknisk arbeid. Det anbefales å bruke et trykkfilter for vannrensing, det er mer effektivt.

En mer dagligdags versjon av et tjern fra et gammelt badekar kan lages på en slik måte at det gamle VVS vil være ugjenkjennelig i en magisk komposisjon.. Prosessen med å bygge en dam kan utføres i henhold til følgende instruksjoner:

 • Grav et hull under badet slik at dybden på gropen er 40 cm høyere enn selve beholderen.
 • Strikk kantene på hullet. Fjern 35-45 cm jord rundt omkretsen.
 • Dyp disse stripene for å matche badekarets høyde..

Sørg for å lukke badevannet. Du kan bruke betong eller vanntett tape. Senk deretter badet i hullet..

 • Tape innsiden av karet med små fliser eller male det med en vanntett maling av ønsket farge. Etter det, dekk til badet og la det tørke helt..
 • Dekk badekarets omkrets med et nett. Dette materialet anses med rette som det beste for forsterkning..
 • Dekk kjettingleddet med en blanding av sand og sement.
 • Gjør dekorativt arbeid. Til dette kan du bruke steiner, fliser, grus og lignende materialer..

Nødvendige verktøy

Mengden beholdning avhenger av hvor kompleks og variert vannmengden du vil lage. For å bygge en enkel dam trenger du:

 • Skuffe.
 • Jordvogn.
 • Bygningsnivå.
 • Merketråd.
 • Pinner.
 • Vannforsyningsslange.
 • Dam vanntett film eller annet underlag.

En slik minimumsliste er alltid nødvendig. I tillegg til det ovennevnte kan du trenge gjerder. Dette vil holde dyr og barn trygge. Dekorative gjerder påvirker det generelle utseendet til et kunstig reservoar betydelig.

Teknikk

For å lage en mer kompleks sammensetning må du tilegne deg flere teknikker:

 • Vannrensingsfilter. Dette er spesielt viktig hvis du bygger en fiskedam..
 • Vannpumpe. En slik enhet brukes til pumping og pumping av vann, drift av filtre, fontener og fosser..
 • Sterilisator. Denne enheten garanterer krystallklart vann i dammen.
 • Lufter (kompressor). Enheten metter vannet med oksygen. Relevant i en dam med fisk og planter. Det er viktig å velge en modell spesielt for dammen, modeller for akvarier har ikke den nødvendige kraften. Du må kanskje bruke en gravemaskin for å grave en grop..

Planter og tilbehør

Som dekorasjon kan du installere en dekorativ fontene i dammen. Strukturen kan kjøpes ferdig eller bygges selv. En dekorativ dam blir ofte supplert med broer. Hagefigurer på nært hold vil perfekt utfylle komposisjonen. Blomstene og plantene i dammen krever spesiell oppmerksomhet. Planter er delt inn på dypt vann og grunt vann.

De første plantes nederst i spesielle kurver.. De bør ikke oppta mer enn 30% av reservoarets totale areal, ellers blir det til en sump. En slik overkill kan ødelegge andre innbyggere i reservoaret, spesielt fisk. Plant blomster forsiktig på kysten, husk at de vil vokse over tid.

Først og fremst plantes nymfer i dammen, og deretter er bunnen dekket med dekorativ stein, fra den dype sonen. På terrassen kan du plante marsh calla, calamus, sedge, chastuha og susak. På vannoverflaten kan du plassere en vannhyasint, en rogulnik, en pistia eller en sump.

På kysten kan du arrangere forskjellige typer iris, siv, buzulnik, aruncus, miscanthus. Sammensetningen kan suppleres med stauder: verter, smørblomster, primula, astilbe eller badedrakter.

Se flott ut i nærheten av en kunstig dam peltifillum, loosestrife, rogers.

Trenger du fisk?

Reservoaret kan bli befolket med forskjellig fauna. Ender og til og med svaner kan leve på dammen, alt avhenger av deg. Oftest lever fisk i sommerhytter. Valget av innbyggerne i reservoaret bør vurderes nøye. Oftest er innbyggerne i tjernene crucian carp, gullfisk, karpe og sift. Husk at en fisk på opptil 15 cm i størrelse trenger omtrent 50 liter vannplass. Egnede fiskearter:

 • Koi karper. Fiskene kjennetegnes ved intelligens og hengivenhet for sine eiere. Kjæledyr kan til og med spise fra hendene. Fargene på fisken er ganske interessante: gul, blå, svart, oransje og hvit. Bor i en kunstig dam i ca 20-30 år og vokser opp til 90 cm.
 • gullfisk. En slik fisk vil glede deg opptil 35 år og vokse opp til 45 cm. Fiskens vekt overstiger ikke 1,5 kg. Den daglige delen av maten er 3% av fiskens vekt. Du kan mate tørre blandinger.

 • Karpe farget. Gullkarsianskarpe er 50 cm lang og veier fra 3 kg, og sølvkarpe vokser opp til 40 cm og veier ikke mer enn 2 kg. For vinterperioden må du gi fisken en enkel tilstand – en dybde på 1 m.
 • Tench. I gjennomsnitt vokser fisken opp til 20-40 cm. Disse fiskene er late i temperament og liker ikke å være aktive. De bruker tid på bunnen, nær planter, de liker ikke lyse farger. Den største fordelen er enkelhet. Lin lever der mange fisk dør.

Tips og triks

Eksperter og erfarne eiere gir slike viktige anbefalinger:

 • Plasser bunnpunktet på reservoaret under frysepunktet på bakken. Det er spesielt viktig å følge dette rådet når du bygger en fiskedam. Dette vil gi kjæledyrene dine muligheten til å overleve vinteren..
 • Selv den mest anlagte dammen bør ha 50% ledig plass. Det må huskes at planter vokser over tid..
 • Begynn å bygge en sommerhytte til våren. Så du får tid til det komplette arrangementet av komposisjonen, og dammen får tid til å slå rot..
 • Hvis du vil ha en fontene, kan du bygge en høy dam. Dette vil få komposisjonen til å se mer sammenhengende ut..

 • Kjeljorden kan kastes på flere måter. Du kan spre jord gjennom hagen og heve bakken. Du kan også bruke denne jorda til å lage kunstig lindring..
 • Et kvalitetsvannfilter vil hjelpe til med å rense vann selv i den vanskeligste situasjonen. Kombinasjonen av mekaniske og biologiske filtre vil fjerne stresset med vann helt.
 • Ved hjelp av steiner kan du ikke bare dekorere dammen, men også fikse fleksibel isolasjon. Dette alternativet vil legge til holdbarhet og pålitelighet i strukturen..
 • Spesiell maskekonstruksjon beskytter dammen mot fallende blader og grener.

 • Trekk den svarte snoren over grunt vann for å beskytte fisken mot jaktfugler og kjæledyr. For beskyttelse mot katter er det bedre å bruke en hekk..
 • Landingsnettet vil hjelpe til med å rense vannet for fallne blader og rusk..
 • Se etter algevekst i bunnen av dammen. Bli kvitt overflødig i tide.

I de kalde vintermånedene, vær mer oppmerksom på reservoaret. Det er bedre å dekke planter fra frost. Is kan fjernes manuelt fra overflaten.

Fine eksempler og alternativer

Dekorasjonen av en hjemmelaget dam kan ikke bare være estetisk, men også funksjonell. Byggingen av bekker og fontener skaper effekten av en naturlig vannføring. En slik vannmasse kan strekke seg over hele hagen. Bekken skal være laget av de samme materialene som selve dammen. Så alle komponentene vil smelte sammen til et harmonisk ensemble. Dekorasjon av rommet rundt reservoaret kan radikalt endre helhetsinntrykket av stedet..

Legg veien til arbeidet med en dekorativ stein. Et interessant resultat vil bli oppnådd ved å bruke fragmenter av forskjellige størrelser..

Så du kan ordne alle løypene på sommerhuset. I dette tilfellet vil dammen din mer harmonisk passe inn i det generelle designet..

En fabelaktig hage vil være et utmerket alternativ for et landsted. Legg ut stiene med fargede tallerkener. Dekorer dammen som et magisk sted. Plante planter med uregelmessig formede blader. Lansere fargerik fisk i dammen. Steinblokkene rundt dammen kan males med lyse farger. Ved hjelp av dekorativ belysning eller lykter kan du oppnå et ekstremt interessant resultat..

Behagelig lys på en sommerkveld vil skape en spesiell kos og understreke det uvanlige i den hjemmelagde dammen. Lyktene i forskjellige farger vil bidra til å skape et ekte eventyr og en magisk effekt. Belysningen inne i dammen ser spesielt imponerende ut hvis interessante representanter for flora og fauna bor i den. En slik dam vil ikke forlate deg og dine gjester likegyldige.

Hvis reservoaret ditt er beregnet for svømming, er det viktig å ordne området rundt omkretsen i form av en solrik strand. Blokker litt plass fra resten av området med et gjerde. Strø sand fra dammen til gjerdet og legg solsenger, et bord, en paraply. En slik hyggelig atmosfære bidrar til avslapning. En flott sammensetning av en bro, lykter og en foss vil aldri bli lei.

Et slikt magisk sted midt i hagen din vil drastisk endre den generelle atmosfæren. Plasser et lysthus med myke gyngestoler i nærheten av en slik struktur. Det vil være hyggelig å være i nærheten av dammen i all slags vær. Flerfarget fisk eller flerfargede småstein på bunnen av dammen vil gjøre det morsommere og mer attraktivt. Denne designen er spesielt gunstig for familier med barn. Små innbyggere i huset vil definitivt sette pris på dette designet..

Se neste video for hvordan du lager en dam med egne hender..