Társtulajdon: mikor kell igénybe venni az átfogó felújítást?

Mivel a társasházak szerves részét képezik a nagyvárosi ingatlanállománynak, amely jelenleg egyedül a Franciaországban elfogyasztott energia 44% -át teszi ki, és évente több mint 123 millió CO2 -t bocsát ki, ezek is az energiaátmenet és a harc elleni küzdelem egyik kulcsfontosságú területe globális felmelegedés. Ráadásul többnyire abban az időben épültek, amikor még nem voltak hőszabályozások. Mindazonáltal annak érdekében, hogy hozzájáruljanak az építőipar energiahatékonyságának növeléséhez, a társtulajdonosoknak, akik még nem kezdték meg épületük átfogó felújítását, el kell kezdeniük a mérlegelést..

Az átfogó felújítási munkálatok megkezdésével ezek a tulajdonostársak hozzájárulnak egyrészt a „France Relance” terv megfelelő működéséhez, amely terv az ország gazdasági, társadalmi és ökológiai átalakításának felgyorsítására szolgál. Másrészt úgy döntenek, hogy maximalizálják épületük energiahatékonyságát, megszüntetnek minden hőhidat, minimalizálják az épület energiaszükségletét, javítják az ingatlant, miközben javítják komfortérzetét … A globális felújítás számukra a lehetőséget is, hogy csökkentsék a a munka. Mivel az állam jelenleg a meglévő épületek energetikai felújítását támogatja, szinte az egész projektet finanszírozhatja különféle, egymással kombinálható támogatásokon és támogatásokon keresztül. Közelkép a társasház teljes felújításáról.

Globális felújítás: miből áll ?

A globális felújítás célja, hogy minden elemmel foglalkozzon az épület energiahatékonyságának javítása után, miután átesett a legszigorúbb energiaauditon: szigetelés (ITI és / vagy ITE), fűtőberendezés, szellőzőrendszer, asztalosmunka … Mivel tulajdonosa vagy a tulajdonostársaknak különféle munkákat kell elvégezniük, a teljes felújítás elvégezhető egyetlen lépésben, vagy több évre is kiterjedhet. A munkának minden esetben a hatályos hőszabályozás által meghatározott energiahatékonysági célok eléréséhez kell vezetnie.

Az épület energetikai felújítása nagyszabású projekt, az elvégzendő munkák számától függően, és meg kell felelnie a hatályos hőszabályozási követelményeknek, ha Ön is belekezd. otthonának átfogó felújítása, az Ön érdeke, hogy az energiagazdálkodás szakértője elkísérje Önt. Az ingatlan energetikai auditjától a teljes felújításáig, a projektmenedzsment (AMO) segítésén és az állami támogatás mobilizálásán keresztül, amely lehetővé teszi, hogy a lehető legkisebbre csökkentse a díjat, az ilyen szakember gondoskodik a projekt összes mérföldkövét, és törekedni fog az épület energiahatékonyságának növelésére.

Javítsa az épület energiahatékonyságát annak felújításával

vizuális társasház -felújítás globális megoldás befektetni az energiafelújításba

Emlékeztető a társtulajdon elvére

Társtulajdonosság alatt olyan jogi szervezetet értünk, amelyben a tulajdonostársak mindegyike rendelkezik egy vagy több telekkel, amelyek a közös területek egy részéből (tető, udvar, föld, bekötőút stb.) És egy privát részből (lakás, pince, parkoló, stb.), két elválaszthatatlan rész “százalékban” értékelve. A társtulajdonosok a társtulajdonosok szindikátusának részei, amely évente legalább egyszer közgyűlésen ül össze, hogy szavazzon a társtulajdonossággal kapcsolatos döntésekről, beleértve azokat is, amelyek az elvégzendő munka körül forognak..

Néhányan lakók, míg mások földesurak. Ami a társtulajdonban lévő épület adminisztratív, műszaki, pénzügyi és számviteli irányítását illeti, ez a súlyos felelősség egy önkéntesre vagy egy „ingatlankezelő” néven ismert szakemberre hárul. Ez utóbbit egy szakszervezeti tanács irányítja és segíti, amelynek tagjait a társtulajdonosok választják meg..

Átfogó felújítás elvégzése társtulajdonban

Míg minden társtulajdonos szabadon felújíthatja magánrészét előzetes szavazás nélkül, amennyiben az elvégzendő munka érinti a közös tulajdon közös területeit, döntésük szisztematikusan magában foglalja a közgyűlésen történő szavazást. Ebben az esetben háromféle többség létezik: egyszerű, abszolút többség és kettős többség. Olyan átfogó energetikai felújítási munkák esetén, amelyek nyilvánvalóan a közös alkatrészeket és berendezéseket érintik, ezeket szükségszerűen a 25. cikkben meghatározott abszolút többséggel kell megszavazni. Így az érvényesítéshez ennek a munkának meg kell szereznie a szavazatok többségét. társtulajdonosok (jelen vannak, nincsenek jelen a közgyűlésen vagy képviseltetik magukat).

Még a teljes felújítás befejezéséről szóló szavazás előtt a társasház kezelőjének el kell végeznie az energetikai auditot vagy az energiahatékonysági diagnózist (DPE). Az egyszerű többséggel megszavazott energiamérleg célja természetesen az, hogy a közgyűlés során minden tulajdonost tájékoztasson az épület energiafogyasztásáról, energiaosztályáról és az épület energiateljesítményének javítására irányuló munkára vonatkozó ajánlásokról..

Ezenkívül a vagyonkezelőnek bőséges információt kell szereznie a különféle pénzügyi támogatásokról, amelyekre az elvégzendő felújítási munkák jogosultak, majd be kell mutatnia azokat a tulajdonostársak szindikátusának, mindig közgyűlésen. Mindezek a részletek lehetővé teszik, hogy a vagyonkezelő meggyőzze a társtulajdonosok többségét a projekt érdekéről.

A közgyűlés során a társtulajdonosi szindikátusnak döntenie kell, vagy az EPC (energiahatékonysági szerződés) előfizetéséről, amelyet a társtulajdonos és az energiaszolgáltatásokra szakosodott üzemeltető kötött, vagy a munkaterv elfogadásáról. . Abban az esetben, ha a szakszervezet a CPE vagy a munkaterv ellen szavaz, a teljes felújítás elvégezhető a Közgyűlésen elhangzott idézetek alapján.

A felújítás végrehajtásához követendő adminisztratív folyamat

visu társtulajdonosi felújítás globális igénybevétele, amikor lépésről lépésre haladni kell

Globális felújítás a társtulajdonban: a kísérés fontossága

Az első ok, amiért a társasházaknak fel kell hívniuk egy AMO -t, az az, hogy az utóbbi beavatkozása az egyik feltétele annak a bizonyos pénzügyi támogatásra való jogosultságnak, amelyre átfogó felújítás keretében igényelhetnek. Ezenkívül az AMO több szinten testreszabott támogatást nyújt számukra, a munka megválasztásától és a specifikációk kidolgozásától a pályázati fájl összeállításán át a projektre jogosult támogatásig, beleértve a a finanszírozási terv kidolgozása, a kockázatok előrejelzése, a társadalmi felmérés, amely lehetővé teszi a bérbeadóknak, bérbeadóknak vagy lakóknak szánt egyedi támogatások meghatározását.

Az AMO üzemeltetője akár arról is gondoskodhat, hogy a tulajdonostársak közgyűlése zökkenőmentesen haladhasson. Az elvégzendő munka kiválasztásakor gondoskodik arról, hogy ezek elvégzése után legalább 35% -os energiamegtakarítást eredményezhessen.

Az üzemeltető küldetése kizárólag a társasházak támogatására korlátozódik, a telephely kezelése, valamint a munkát végző RGE mesteremberek kiválasztása, így a projektmenedzser (tervezőiroda, építész stb.). Annak elkerülése érdekében, hogy több partner között szétszórtak legyenek, a társasházak dönthetnek úgy, hogy együttműködnek egy vállalat energiagazdálkodási szakértőjével, aki helyzetbe hozhat egy csapatot, amely önmagában összehozza azokat a szakértőket, akik hozzájárulhatnak a projekt zökkenőmentes lebonyolításához. AMO, projektmenedzser, RGE kézművesek …

A szakember kíséretének fontossága

társtulajdon-felújítás globális igénybevételi ötlet, mely társtulajdonosi megközelítés

Átfogó felújítás a társtulajdonban: milyen munkát kell végezni ?

Mielőtt hozzáfogna a teljes felújítási munkához, a társasháznak leltárt kell készítenie egy DPE elvégzésével. Egy ilyen diagnózis célja a leginkább energiafogyasztó állomások, valamint a különböző energiaveszteség-források azonosítása. A DPE lehetővé teszi a társasház számára az energiapazarlás eredetének felderítését is. Ez a diagnózis ezután a végrehajtandó munkák felsorolásához és azok osztályozásához vezet az épület energiateljesítményének javítása érdekében. A DPE eredményei, amint azt már korábban jeleztük, lehetővé teszik a társasház kezelőjének, hogy meggyőzze a tulajdonostársakat az épület teljes felújításának fontosságáról és a munka befejezése után várható energiamegtakarításról..

Az épület energetikai felújításának alapvető munkái közé tartozik elsősorban a hőszigetelés. A művészet szabályai szerint elvégzett utóbbiak nem szüntetik meg azokat a hőhidakat, amelyek az épületet valódi “energiaszűrővé” teszik, drasztikusan minimalizálják az épület energiaszükségletét, és lehetővé teszik a társasház számára, hogy jelentős megtakarításokat érjen el energiaszámláját, és nagyszerű hő- és akusztikai kényelmet biztosít naponta.

Egy átfogó felújítás részeként az épület minden hőveszteség -forrását a legszigorúbb szigetelésnek vethetik alá, nevezetesen a falakat (ITE és / vagy ITI), a tetőt és a padlást (elvesztve vagy felszerelve). emeletek. A melegvíz -csövek is szigetelhetők, hogy megakadályozzák a hőveszteséget, amely akkor fordulhat elő, mielőtt a víz eléri a csapokat vagy a radiátorokat. Ezt a műveletet hőszigetelésnek nevezik. Ugyanez vonatkozik a kazánházban található egyes pontokra (reduktorok, csapok, szelepek stb.), Amelyek természetesen az épület hőhidai részét képezik. Szigetelésük különösen a szigetelő burkolatoknak köszönhetően történik.

A társasháznak a hőszigetelés mellett fontolóra kell vennie a régi kazánok és / vagy drága üzemanyaggal működő kazánok lecserélését hatékonyabb, legújabb és tisztább eszközökre, amelyek garantálják a kiváló teljesítményt és jelentősen csökkentik az energiaköltségeket.

Szükség esetén a társasháznak nem szabad haboznia az “átcserélés” -ben, vagyis le kell cserélnie a közös helyiségeket felszerelő energiafogyasztó lámpákat sokkal gazdaságosabb megoldásokkal, például LED-lámpákkal. Ezen túlmenően, hogy a fűtési számlákon több megtakarítást érjenek el, a társasháznak érdekében áll termosztátokat telepíteni, olyan eszközöket, amelyek lehetővé teszik a háztartások számára, hogy egyénileg szabályozzák fűtésüket, hogy a környezeti hőmérséklet emelkedhessen. ”Alkalmazkodni a nap minden pillanatához. Az ADEME energiaátviteli ügynökség szerint elegendő csak egy fokkal csökkenteni a termosztát referenciahőmérsékletét, hogy 7%körüli fűtési költséget takarítson meg. Mindehhez hozzátehetjük az asztalos csere, a termosztatikus szelepek felszerelése stb..

Pénzügyi támogatás, amelyre egy társasház teljes felújítása jogosult

A társasházak energetikai felújítási munkáinak ösztönzése érdekében a kormány különféle pénzügyi ösztönzőket vezetett be. A társtulajdonosok ekkor élhetnek a lehetőséggel, hogy a lehető legnagyobb mértékben csökkentsék a munkálatok költségeit, ez utóbbi a fő oka annak, hogy sok vagyonkezelő és szakszervezet vonakodik épületük átfogó felújításától. Ez a költség a helyszín méretétől függően változik (ami ebben az esetben jelentős, mivel egy teljes épület teljes felújítását foglalja magában), az elvégzendő munka, a kiválasztott anyagok, a hely összetettsége és elérhetősége, energianyerést kell elérni …

A MaPrimeRénov ’korábban a tulajdonos-lakók számára volt fenntartva, és felváltotta Anah Habiter Mieux programját és a CITE-t (adókedvezmény az energiaátalakításhoz). Ezen keresztül a hatóságok finanszírozhatják a támogatható épületek teljes felújítási munkájának összegének legfeljebb 25% -át. Az egyes szállásokért fizetett segélyek maximális összege 3750 euró. Ehhez két bónusz is hozzátehető szállásonként: 500 euró: BBC bónusz és szűrőbónusz. Ahhoz, hogy jogosultak legyenek a MaPrimeRénov ’programra, a társasházakban lévő épületeknek főleg fő lakóhelyekből kell állniuk (legalább 75%), és be kell jegyezniük a tulajdonosok nemzeti nyilvántartásába..

A végrehajtandó munkák körének 35% -os energiafogyasztás -csökkenést kell eredményeznie, és az RGE szakembereinek kell elvégezniük. A MaPrimeRénov ’arra is kényszeríti a társasházakat, hogy kérjenek egy AMO -üzemeltető támogatását.

Az átfogó felújítás feljogosít a CEE (Energy Saving Certificates) rendszerre is, amelyen keresztül a társasházakban végzett munkákat akár 100%-ban le lehet fedezni. Pontosabban, ezek a tanúsítványok a nagy energiavállalatok (Shell, EDF, Engie, Total, Intermarché stb.) Által nyújtott bónuszból állnak, amely közvetlenül levonható a munkabecslések összegéből, így elkerülhető a költségek előlegezése . Ahhoz, hogy ebből részesülhessen, a kollektív rezidenciának több mint 2 éve kellett épülnie, és az elvégzendő munkának szerepelnie kell az Átmeneti Minisztérium által létrehozott listában. Ezt követően, az EWC rendszer részét képező „Erőteljes felújítási lendületnek” köszönhetően, a teljes felújítási projektek, akár a kazán cseréjét is tartalmazzák, akár 35% -os csökkenést eredményezhetnek a hagyományos fogyasztásban. az energia részesülhet támogatott EGK -támogatásból.

Mivel az energetikai felújításhoz nyújtott pénzügyi támogatás összevonható, a társasházak bizonyos feltételek mellett egyidejűleg részesülhetnek a MaPrimeRénov társasház és az EWC keretében nyújtott támogatásokból, és a lehető legnagyobb mértékben csökkenthetik társasházak díjait..

A fent említett pénzügyi ösztönzőkön túlmenően a globális felújítás jogosult lehet a kollektív öko-PTZ-re, a legszegényebb társasházaknak szánt ANAH-támogatásra, a CAF (családi pótlék-alapok) által nyújtott kölcsönökre, a Lakásakció és a Nyugdíjbiztosítás támogatására stb. ..

Milyen pénzügyi támogatást vehetünk igénybe egy átfogó felújítás elvégzéséhez? ?

társasház felújítása hogyan lehet felújítani egy épületet energiatakarékosság érdekében