Velge tak til kjøkkenet

Hovedkriterier

Når du skal renovere et kjøkken, spiller det å spille et vakkert tak av høy kvalitet en viktig rolle. For at denne delen av interiøret skal glede familiens øye i lang tid og ikke bli utsatt for slitasje, er det følgende krav til det fremtidige kjøkkenhimlet:

 • høy slitestyrke i kjøkkenforhold – høy temperatur og fuktighet, mulig smuss og plakett;
 • miljøvennlighet og sikkerhet;
 • evnen til å skjule alle mulige feil i bygningsgulv og lagt detaljer om kommunikasjon;
 • attraktivt utseende, kombinasjon med andre interiørdetaljer;
 • rimelig pris og rimelig installasjonsmetode.

Mye i valget av takbelegg for kjøkkenet avhenger av eierens preferanser, alle ønsker å lage en vakker og fasjonabel design. Men det er ikke alltid mulig å gjennomføre det ønskede prosjektet, for eksempel kan veldig stilige og populære himlinger og tak på flere nivåer ta mye plass i lave rom, og enkelt maling eller liming med ekspandert polystyren er umulig på overflaten selv med mindre uregelmessigheter.

De viktigste avgjørende faktorene ved valg av tak er materialer og installasjonskostnader. Det er med disse to kriteriene det er nødvendig å på forhånd bestemme den totale kostnaden for fremtidige reparasjoner og funksjonene til kjøkkenbelegget.

Etterbehandlingsalternativer

Moderne renovering på kjøkkenet inkluderer følgende takfinisher:

 • maleri;
 • kalkmaling;
 • liming av tapeter;
 • takhyller;
 • plastbelegg;
 • fliser;
 • installasjon av gips;
 • strekk tak.

Du kan male kjøkkenhimlingen med forskjellige materialer, hvilken maling er bedre, du kan bestemme ved å studere egenskapene til dens mulige varianter:

 • Akrylmaling er fuktbestandig og holdbar. Når de er ferdige, tørker de raskt og avgir ingen lukt, slik at rommet kan brukes nesten umiddelbart etter det ferdige arbeidet. Det er et stort antall blanke og matte akrylmaling på salg i forskjellige farger..

 • Vannbaserte karakterer kan uavhengig endre nyansen ved å legge til passende pigmenter. De er hygroskopiske, pustende og helsefarlige..

 • Vannbasert maling har de samme fordelene som vannbasert maling, men når de tørker kan de vaskes med en fuktig klut. Derfor, for kjøkkenforhold, er de mest å foretrekke..

 • Silikonkvaliteter er dyre, men svært motstandsdyktige mot fuktighet. De kan vaskes regelmessig uten frykt for å ødelegge belegget. Hvis det ikke er noen hette på kjøkkenet, så er dette det beste alternativet..

Takmaling kan gjøres uavhengig og manuelt, det krever ikke mye erfaring og dyre verktøy. Elementene du trenger er: en rulle med et langt håndtak, et malingsbad og en trappestige. Før belegg må taket rengjøres, jevnes og grunnes. Kvaliteten på kittet for å male overflaten bør være høyere enn for tapet. Det er optimalt å utføre det i 2 lag: det første er grovt, det andre er det ferdige, det er til og med en spesiell type tørrblanding for det. Før du maler, er det nødvendig å dekke hele kjøkkenrommet sikkert med plastfolie..

Å male taket med en elektrisk kompressor og en sprøytepistol er bra fordi malingen er jevnt fordelt over overflaten, og selve materialet lagres så mye som mulig. Ulempen er i dyrt utstyr (det kan leies), vanskeligheter med å opprettholde enheten, høyt energiforbruk og støy under arbeid.

Kalking er en metode for utvendig dekorasjon av taket, som har vært brukt lenge, men nylig har blitt brukt mindre og mindre. Det har mistet sin popularitet på grunn av sin lave motstand mot fuktighet og temperaturendringer, manglende evne til å skjule uregelmessigheter, behovet for hyppig fornyelse, utseende av sprekker og sotflekker. I stedet for hvitvasking har det kommet mer praktiske materialer som mangler disse manglene. Imidlertid er det en billig måte å renovere kjøkkenhimlingen som selv en dilettant i renoveringsspørsmål lett kan håndtere. Den største fordelen med hvitvasking i forhold til andre teknologier er høy porøsitet, på grunn av hvilken luftutveksling er sikret.

Kalking er mulig med to materialer: kalk og kritt. Kalk er bemerkelsesverdig ved at det er i stand til å stramme små sprekker og drepe bakterier, men når det er tørt, har kritt perfekt hvithet og friskhet..

Fornyelsen av den gamle kalkingen skjer bare med kritt til kritt eller kalk til kalk, det er ikke verdt å forstyrre de to materialtypene. For å rengjøre taket fra det gamle etterbehandlingslaget, er det først og fremst nødvendig å dekke alle møbler og belegg på kjøkkenet med et vanntett materiale (plastfolie) og forberede en såpeløsning med en fille for rengjøring. Deretter, med en fuktig rulle eller svamp, blir den gamle overflaten fuktet og skrapet av med en slikkepott så mye som mulig. Hvis det oppdages store uregelmessigheter, er det verdt å utjevne dem med en kitt, og etter at den har tørket, gå over de behandlede stedene med sandpapir. Deretter blir hele overflaten belagt med en primer, og etter at den har tørket, blir den bleket.

For kalking av kritt på 10 kvm. m. i taket, er det nødvendig å blande grundig 3 kg siktet kritt, 30 g PVA -lim eller grunning og 20 g blått i en bøtte med varmt vann. Et annet alternativ for samme område: 1,7 kg lime, 40 g blått.

For å fullføre taket på kjøkkenet er det viktig å velge fuktresistent vaskbart tapet. For kjøkkenvegger brukes denne typen belegg ofte, men takbelegget har sine egne egenskaper: det er på toppen at den oppvarmede luften samler seg, og all sot går dit. Derfor kan tapetet over tid bli skittent eller begynne å henge etter overflaten. Det er optimalt å bruke vinylutseendet, selv om det vises flekker, kan de males over, rengjøres med en fuktig klut fra smuss.

Overflaten til taket tapet rengjøres på samme måte som for kalking, du kan bruke et tynt lag flytende grov kitt. Mange anbefaler å bruke det samme tapetlimet som en grunning. Før liming er det nødvendig å forberede et fritt område av gulvet for spredning med lim for å beskytte møblene mot flekker. I prosessen påføres de merkede og avskårne rullene på taket og glattes ut. Under og etter arbeid er det uønsket å lage noe på kjøkkenet eller lufte det i 6-8 timer..

Flytende tapet er det mest vellykkede alternativet for et papirbelegg til et kjøkkenhimling. De er beskyttet mot fuktighet og høye temperaturer, henger ikke bak overflaten, danner ikke flekker. Selv med en defekt dannet, er det lett å dekke det med et nytt lag i et lite område. Det er forskjellige typer farger og teksturer som selges i form av en tørr blanding, som fortynnes med vann på stedet, omrøres til det er homogent og etter å ha holdt i flere timer (perioden for en bestemt variant er angitt på pakningen), påføres den jevne og grunnede overflaten med en slikkepott. Av ulempene med denne etterbehandlingsmetoden kan bare de høye råvarekostnadene noteres..

Lamellhimlinger for kjøkkenet er montert på en rektangulær ramme på et horisontalt nivå ved hjelp av aluminiumslister dekket med beskyttende fargede lag. Lengden på dem er 3 og 4 m, noe som gjør at de kan passe helt inn i bredden på et standardrom. Farger, avhengig av overflaten, kan være skinnende, matte, monotone eller med forskjellige teksturer. Det er mulig å velge hvilken som helst farge for det eksisterende interiøret. Fordelene med elvetak på kjøkkenet:

 • de er holdbare, fuktresistente, beskyttet mot ekstreme temperaturer;
 • lett å rengjøre, lett å rengjøre med en fuktig klut;
 • nisjen mellom lamellene og taket kan brukes til å legge kommunikasjon;
 • innebygde lamper kan installeres inne;
 • ikke nødvendig å jevne ut taket;
 • støv fester seg ikke til skinnens overflate;
 • installasjon og materiale for denne typen tak er billigere enn for strekklofter.

Reiki kan ha en buet form, som lar deg lage et fancy bølget tak på kjøkkenet.

Tak i plast er praktisk og pålitelig, og prisene på polymerdeler er relativt lave. Dette materialet er lett og vil ikke forårsake problemer med installasjonen, og takket være utskjæringen med en vanlig kniv, kan du lage de nødvendige formene og hullene for innebygde lamper. Plastpaneler har en standard lengde på 3 eller 4 m, bredder fra 100 til 500 mm. Det er søm og sømløse alternativer, sistnevnte er dyrere, men de skaper en flat overflate uten synlige ledd.

For installasjon av plastpaneler lages en horisontal ramme fra en metallprofil. Aluminiumsrammer festes til veggen med plugger-skruer ved hjelp av en stansemaskin. Når rammen er klar, vil det ikke være vanskelig å fikse plasten på den. Fordelene er at et skadet blad enkelt kan byttes ut med et nytt, materialet blomstrer ikke, råtner ikke og er ikke utsatt for fuktighet.

I stedet for plast til innredning, bruker noen sidespor for utendørsarbeid på kjøkkenet. Dette kan skyldes dens stivhet og styrke, motstand mot fuktighet og høye temperaturer, en rekke farger. Men yttertak vil ha sine ulemper: store merkbare sømmer i leddene, helsefare er mulig ved bruk av utendørs materiale inne i leiligheten.

Lette plater laget av polyuretan, skum eller andre polymerer kan brukes i stedet for plast. De krever ikke installasjon av en ramme, de er festet på et spesielt lim, men overflaten må være jevnet. Takhimlinger kan enkelt installeres på kjøkkenet på 1 dag, og de vil vare lenge..

Gipsplater er mye brukt når du installerer tak på flere nivåer. For kjøkkenet bør du bare velge en fuktresistent variant – den har en grønn farge på arkene. Etter montering av rammen kan materialet behandles dekorativt på mange måter: maling, liming av tapeter, fliser eller speil, installering av innebygde lamper. Gipsplater kuttes enkelt med en geistlig kniv for å gi en hvilken som helst buet form, de kan festes til en metallramme med selvskruende skruer med en skrutrekker, og hvis den er fraværende, så med en vanlig stjerneskrutrekker. Til tross for den relativt lette gipsplaten, klarer de å holde mye vekt..

Strekktaket er helt flatt, uten de minste feilene, lett å rengjøre og ser veldig imponerende ut. Men installasjonen er ikke lett, det krever å strekke det syntetiske stoffet med spesialutstyr og ved høye temperaturer. Bare erfarne spesialister kan utføre slikt arbeid. Under installasjonen må du umiddelbart ta vare på plasseringen av de innebygde lampene; du vil ikke kunne bytte stedene for dem i fremtiden. Men når det oversvømmes ovenfra, vil alt vannet beholdes av lerretet og vil ikke søle på kjøkkenmøblene, gulvet og veggene. Det er mulig å lage tak på flere nivåer på kjøkkenet, hvis øvre lag vil bli strammet, og det nedre nivået av gipsplater med etterbehandling.

Typer kjøkkenbelysning

Taklamper for kjøkkenet kan velges tradisjonelle – glødelamper, nylig fasjonable energibesparende med dagslys og innfelt: LED, lysrør og halogen. Hvis taket er malt, limt med tapet eller fliser, kalket, er det på grunn av mangel på en nisje ingen måte å bygge lamper inn i det. I dette tilfellet velges en vanlig suspendert plafond med en lysekrone og pærer fra et 220 V. nettverk. Fordelene med denne metoden er åpenbare: lave kostnader for lamper, enkel utskifting, ikke behov for kompleks installasjon.

Ved nedhengte og strekkbare tak brukes ofte innfelte spotter. De har følgende fordeler:

 • høyt lysnivå ved lav driftseffekt;
 • muligheten til å installere et hvilket som helst antall lyspunkter hvor som helst;
 • enkel bytte av lamper i den installerte kontakten;
 • på grunn av deres lave effekt, avgir de lite varme, slik at overflaten rundt dem ikke forringes på grunn av høye temperaturer;
 • Hvis det brukes 12 V lamper, vil dette spare mye energi.

Spotlys krever separate ledninger og koblingsboks for de tilkoblede armaturene. Vanligvis er det skjult under taket eller veggdekorasjonen, men slik at det er lett tilgang til det..

Designtips

For kjøkkenet bør du velge et tak som matcher fargen på resten av interiøret og møblene. Hvis etterbehandlingsmetoden maler, er det universelle alternativet hvit akryl eller veldig lyse farger. De er, i likhet med kontrast, egnet for et svart kjøkkensett og de samme husholdningsapparater. For å lage et enkelt sammenslåing av vegger og tak, kan du bruke den samme malingen – matt eller blank.

På et moderne kjøkken, som i andre rom, er det fullt mulig å installere nedhengt tak på flere nivåer med spotbelysning. Armaturer kan skjules i overgangen mellom nivåer eller plasseres på rad over komfyren og bordplaten. Strekk og undertak har forskjellige effekter på den visuelle effekten i rom med lav og høy takhøyde. Hvis høyden er liten 2,2 – 2,5 m, er belegg av denne typen enda mer i stand til å velge den.

I et privat hus er det best å bruke belegg med en ramme laget av brannsikkert gipsplater. Og innredningen er laget av maling som ikke utsettes for fuktighet, ekstreme temperaturer og deformasjon, som metall- eller plastpaneler. I et trehus kan du installere tak i elvekjøkken med naturlige trestrukturer.

Den uvanlige innredningen i taket på kjøkkenet oppnås ved å lage flere nivåer med krøllete kurver og speilinnsatser med ekstra spotbelysning. Speilet gir visuelt plass, og det ekstra lyset skaper en koselig atmosfære.

Stretch -tak, som skaper et moderne og imponerende utseende, er godt egnet for et trendy kjøkkeninnredning. Ikke vær redd for å bruke dem til et rom der det stadig tilberedes mat, de er varmebestandige og kan lett vaskes fra flekker. Det er best å velge blanke varianter av lyse nyanser..