Tak i gips til kjøkken og stue

Funksjoner og fordeler

Tak i gips gjør det relativt enkelt å lage ønsket design i en stue eller kjøkken med forskjellige dekorative utførelser. Dette materialet har en rimelig pris, er lett å kutte med en kniv, tåler mye vekt, og fuktresistente varianter er godt egnet for kjøkkenforhold. Gips brukes ofte hvis du vil lage et tak på flere nivåer, med innebygde spotter eller kommunikasjon skjult i en nisje under den.

Fordelene med tak i gipsplater for kjøkken og stue er som følger:

 • ved hjelp av dem er det mulig å skjule ujevnheter i betonggulv og skjule ledninger, rør og annen kommunikasjon;
 • gi ekstra varme- og lydisolasjon;
 • materialet er enkelt å behandle, installere og videre operere;
 • gipsplater, holdbare, motstandsdyktige mot mekanisk skade, det er fuktresistente og brannsikre varianter;
 • slike tak lar deg lage flere nivåer og den tilsvarende soningen av rommet;
 • gips er billigere enn mange naturlige etterbehandlingsmaterialer, for eksempel tre, polyuretaner, laminerte sponplater og andre.

Håndverkere av etterbehandlingsarbeider fremhever også ulempene med tak i gipsplater:

 • sømmer forblir mellom arkene, som trenger nøye etterbehandling for å skjule dem;
 • en gipsramme bør utføres av en erfaren spesialist, siden det ved den minste ujevnhet kan oppstå sprekker og andre defekter;
 • i nye bygninger, anbefales det ikke å bruke en slik finish, siden bygningen fortsatt krymper, og deformasjon av veggene kan føre til ødeleggelse av gipsplaterammen.

Taket på kjøkkenet eller stuen er laget av gipsplater med en metallramme. For arbeid velges vanligvis en fuktresistent klasse av dette byggematerialet, det har en grønnaktig overflatefarge.

Varianter av design

Den enkleste utformingen av et gipsplatetak er ett-nivå, der belegget opptar hele området i rommet i ett jevnt lag. Med en så enkel design er installasjonsarbeidet forenklet, og overflaten er helt flat, forskjellige dekorative metoder kan brukes på den: maling, liming av papir, vinyl eller flytende tapet. Andre fordeler er evnen til å bygge armaturer inne, økt varmeisolasjon og støyskjerming.

Tak på flere nivåer av gipsplater representeres av en rekke ideer og prosjekter, men alle har en regel: jo lavere nivå, jo mindre er det i areal. Dette gjelder også alternativer med rette vinkler og linjer og komplekse buede former. Hvert neste nivå er montert på rammen til den forrige overdelen.

Den enkleste ideen om et to-nivå tak på kjøkkenet er 2 soner med en direkte overgang: en stor over hovedkjøkkenet, og en mindre, senket med 10-15 cm-over komfyren, benkeplaten og vasken . I stuen kan du opprinnelig bruke to nivåer på denne måten: det nedre nivået er i form av en ramme rundt hele omkretsen av rommet langs veggene, og det øvre nivået er i midten av denne rammen. Det viser seg en slags rektangulær depresjon i midten av rommet, i overgangssonen kan du skjule sidelamper, noe som vil skape ytterligere spektakulært lys.

Tak på flere nivåer i stua og på kjøkkenet bør utformes på en slik måte at de individuelle nivåene passer sammen og skaper harmoni. En altfor kompleks struktur av hauger volumetriske figurer kan se absurd ut til tross for de høye kostnadene ved reparasjoner og materialer. På kjøkkenet er to nivåer nok til å skape et originalt interiør, og i stua maksimalt tre.

Det er godt å bruke komplekse krøllete rammer i store rom, der flere nivåer av undertaket ikke vil ta mye ledig plass. Gips er lett å kutte langs en kurve, men stive metallprofiler er nødvendig for å montere sterke buede former. Figuren kan ikke bare redusere høyden i rommet, men også visuelt øke et eget område i rommet hvis taket over det har en fordypning, dvs. høyere nivå.

Visninger

Tak i gips med to eller flere nivåer er delt inn i enkle og komplekse. Den vanligste er 3 typer enkle suspenderte strukturer:

 • Ramme- representerer en en- eller totrinnsboks som ikke er mer enn en halv meter bred rundt omkretsen av rommet. Innebygde lamper er vanligvis installert på de lavere nivåene, og skjulte LED-bakgrunnsbelysning i sideovergangene. Fordelen med slike tak er at du ikke trenger å lage buede profiler, alle linjer er rette.

 • Diagonale tak, der overgangen mellom nivåer, oftest bølget, deler rommet i to fra motsatte hjørner. Tomter kan være asymmetriske, forskjellige i område. Det er å foretrekke å gjøre det høyere nivået nærmere vinduet, og det nedre bør være utstyrt med innebygde spotter..

 • Sonetak med sine nivåer fremhever noen områder i rommet, i stuen kan det være sofaen, salongbordet og delen, og på kjøkkenet er det et spisebord og et arbeidsområde. Det enkleste eksemplet på et sonevalg er hjørnet av rommet der det øvre trekantformede fremspringet ligger, sidene er i tilknytning til veggene.

Komplekse modeller av undertak er også av flere typer:

 • Krøllete, med sine lavere nivåer, danner de et slags bilde, for eksempel av en blomst rundt en sentral lysekrone. Oftest er de plassert i midten av rommet, men det kan være forskjellige alternativer..

 • Takabstraksjoner danner en slags abstrakt figur med sine overganger mellom nivåer. Et eksempel kan være en spiral som stråler ut fra midten av rommet der lysekronen henger, med skjult belysning i siden.

 • Mønstrede tak representerer et mønster av små elementer fordelt over hele området. Det er ganske vanskelig å lage en slik struktur fra gips, men resultatet kan bli en spektakulær uvanlig design..

 • Flytende tak inneholder individuelle elementer suspendert fra basen i en liten vinkel, noe som resulterer i inntrykk av at de ser ut til å flyte i luften. Effekten gir sidelys.

Komplekse modeller kan lages med eller uten innebygd belysning, uansett vil det visuelle interiøret i rommet radikalt endre seg. Taket er den delen av rommet som fanger øyet i utgangspunktet, så du bør ikke spare for å gjøre det ferdig.

Hvordan velge

Å planlegge en takmodell i gips avhenger ikke bare av eiernes ønske om å lage frodige uvanlige figurer eller evnen til å utføre en kompleks installasjon av rammen. Størrelsen på rommet spiller en viktig rolle. På et lite kjøkken med et areal på ikke mer enn 10 kvm. m. det er ikke nødvendig å lage en struktur på flere nivåer, selv et alternativ med en direkte overgang fra det generelle området til arbeidsområdet. Høyden på lokalene i små byleiligheter, spesielt i "Khrusjtsjov" 2,2-2,4 m er ikke egnet for massive rammer med flere nivåer. I slike rom er det optimalt å lage den enkleste modellen på ett nivå, som vil skjule gulvets ujevnheter, vil gi ekstra lyd- og varmeisolasjon.

Kjøkkenfasiliteter med et areal på 12-15 kvm. m. eller mer romslige lar deg vise fantasien din og lage tak i to plan. De mest populære alternativene som er laget på kjøkkenet er zonal, diagonal, ramme. Den første typen er relevant hvis bordplaten og hele arbeidsområdet er plassert mot sideveggen. Det andre og tredje alternativet er bra for en øyetopp og et sentralt matlagingsområde..

For en stue med romslige dimensjoner hindrer ingenting deg i å lage et prosjekt med komplekse krøllete tak, flytende, abstrakt eller mønstret. Men det må huskes at en slik reparasjon i et rom, inkludert installasjon av buede rammer og ekstra belysning, krever spesiell profesjonalitet. Derfor er det bedre å bruke hjelp av erfarne gipsspesialister, noe som vil bli dyrt..

Hvordan lage

I stuen kan du bruke en vanlig type gips, arkene er grå, og for kjøkkenet trenger du en fuktresistent – grønn. Uansett, for montering av rammen, er det nødvendig med stive metallprofiler, som er festet til betongbunnen på sterke skruer med plugger med en perforator. Rammen er installert strengt på et horisontalt nivå for å tåle vekten av gipsplater og etterbehandlingsmaterialer. For standard romstørrelser er det vanligvis installert flere tverrstenger..

For krøllete strukturer på flere nivåer kuttes og bøyes metallprofiler, dette arbeidet bør utføres av en erfaren spesialist. Gipsplater kappes også under formene. Alle deler er festet med vanlige selvskruende skruer, som enkelt skjæres i metall og mykt gips.

Innebygd belysning monteres i hull som er kuttet i arkene, oftest brukes små LED-lamper og stikkontakter for dem. Arbeidet med å legge strømkablene til armaturene og koble dem til det offentlige nettverket krever ferdigheter fra en profesjonell elektriker.

For å lage din egen design av komplekse krøllete tak, bør du gå til profesjonelle tjenester. Uavhengige løsninger og tegninger danner ofte et inharmonisk interiør med unødvendige prangete hauger. Og en erfaren designer vil fortelle deg hvilke former og linjer som er best egnet for et gitt rom, hvordan du best organiserer belysning og fargekombinasjoner i taket, hvordan du kombinerer forskjellige nivåer med hverandre. Spesialisten vil skissere en tegning av den fremtidige gulvkonstruksjonen, som kan avtales og korrigeres ytterligere.

Hvordan male

Følgende typer maling brukes i moderne interiørdekorasjon:

 • Akryltyper kommer i mange nyanser for enhver smak, matt og blank. De tørker veldig raskt og avgir ingen sterk lukt når du maler, som oljemaling. Derfor, under arbeidet, vil mesteren ikke oppleve noen ulempe, og etter ferdigstillelse kan rommet brukes nesten umiddelbart til det tiltenkte formålet. De har lang levetid og beskyttelse mot fuktighet, egnet for både stuen og kjøkkenet.

 • Vannbasert maling har god fuktbestandighet, pusteevne og er ikke helseskadelig. Ved å legge til forskjellige pigmenter kan du selvstendig endre fargene.

 • Vanndispersjonsvarianter er best egnet for kjøkken med høy luftfuktighet. Fordelen deres er at den glatte overflaten lett kan vaskes med en våt klut..

 • Silikonbaserte maling har også maksimal fuktmotstand. De har mange farger med en behagelig og jevn glans, men av alle typer, de dyreste.

Det er verdt å huske at før maling er det nødvendig å forberede overflaten og beskytte møbler, gulv og vegger mot flekker. Selve gips har en flat og glatt overflate. Men ved leddene på arkene, og spesielt hvis delene har buede krøllete linjer, forblir merkbart utstående sømmer. Det er best å dekke dem med et lag flytende kitt og deretter, etter at det har tørket, sand det med sandpapir. I tillegg er det en spesiell tape som dekker disse uregelmessighetene på en pålitelig måte..

For effektiv vedheft av malingslaget til gipsoverflaten, må det grunnes. En vanlig primer er egnet for interiørarbeid, som fortynnes med vann i forholdet 1 til 1. Det er best å påføre et grunningstrøk med en myk rulle, og male først etter at primeren har tørket.

I tillegg til maling brukes tapet til å dekke tak i gipsplater. Eventuelle alternativer for familiens smak passer til stua – papir, vaskbart, vinyl. På kjøkkenet, på grunn av høy luftfuktighet og høy temperatur, anbefales det å bruke fuktresistent vaskbart tapet. Et annet alternativ for å fullføre kjøkkenhimlingen er silkepuss eller flytende tapet..

Interessante alternativer innen interiørdesign: nye varer

Relativt enkelt å installere, men effektivt i utseende, er rammetaket på kjøkkenet med punktbelysning rundt hele omkretsen.

Det diagonale taket i stua med bølgete linjer får et elegant utseende takket være de blanke plastfinishene og de innebygde LED-lysene.

En vellykket løsning på sonetaket på kjøkkenet laget av gipsplater i kontrast til arbeidsområdet.

En spiral i taket med skjult laveffektsbelysning gir enhver stue et dramatisk utseende.

Flytende opplyste tak i et romslig rom ser fantastisk og veldig imponerende ut.

Et vakkert mønstret tak kan lages av gipsplater ved å lage sjablonger med elegante flytende linjer..