Kjøkkenbord i tre

Et kjøkken er utenkelig uten bord. Dette er et møbel som forener eierne og er vitne til alle de glade øyeblikkene, samtalene, diskusjonene og planene. Når du velger et bord til kjøkkenet, bør du bli forundret over svaret på spørsmål om det skal organisere rommet vårt eller bli et kommunikasjonssenter, om det vil være et funksjonelt møbel eller en fasjonabel detalj i kjøkkendesign.

Fordeler og ulemper

Uansett hva vi synes, men kjøkkenkroppens viktigste kvaliteter er bekvemmeligheten og holdbarheten.. På disse punktene er ledende posisjon tradisjonelt okkupert av et kjøkkenbord i tre. Når det gjelder styrke, er tre mye mer fordelaktig enn andre materialer. Det ser ut til å være spesielt designet for å tåle påvirkninger, eksponering for varme – og samtidig er det enkelt å rengjøre fra forskjellige forurensninger..

I tillegg skiller spisebordet i tre seg fra andre mulige kjøkkenbord ved holdbarhet., bærekraft og miljøvennlighet. Hvis det er laget av tre av høy kvalitet, kan det selvfølgelig ikke bare være veldig vakkert, men også ganske dyrt. Men du må forstå at dette vil være en langsiktig investering. Tross alt trenger et slikt bord ikke å byttes ofte, det vil glede eierne i mange år..

Et massivt trebord er en tidløs ting som enkelt passer til ethvert design og vil kunne passe inn i både en romantisk “Provence” og et kjøkken i kald “skandinavisk” eller “japansk” stil. Det kan se annerledes ut, avhengig av utseendet på rommet. Du kan legge til krakker eller viktoriansk stoler med høy rygg, du kan dekke den med en snøhvit duk eller dekorere med fargerike servietter-og en ny kjøkkendekorasjon vil plutselig dukke opp foran eierne..

Dette trebordet vil bli kjøkkenets fokuspunkt takket være attraktiviteten til naturlig tre, samt et symbol på velvære for eierne. Når du kjøper et slikt møbel, bør du forstå at forskjellig tre har sine fordeler, ulemper og, avhengig av dette, er forskjellig i kostnad. I noen tilfeller viser prislappen seg å være veldig betydelig..

Ulempene med et kjøkkenbord i tre kan også tilskrives den betydelige vekten, fordi tre er et tungt materiale. Kompliserer operasjonen og behovet for en spesiell restaurering over tid (denne prosedyren er nødvendig omtrent hvert femte år). Ulempen er den høye følsomheten for fuktighet, som er iboende i noen tresorter..

For å beskytte treverket brukes vanligvis en spesiell vannbåren lakk. Det er fullt mulig for eieren å male benkeplaten med slik lakk..

Velge form og størrelse

Når du planlegger å kjøpe et trebord til kjøkkenet, må du vurdere følgende faktorer: form, størrelse og muligheten til å installere det innendørs. Store fester finner sjelden sted på kjøkkenet, så det er ikke nødvendig å sette opp et bord som er for stort. Når du kjøper et kjøkkenbord, der det er planlagt å holde måltider i familien, er det verdt å vite om dette: hver sittende person trenger omtrent 60 cm plass for å føle seg komfortabel. Dette gjelder både voksne og barn..

Det bør være minst 80 cm (ideelt sett 106) av den frie avstanden mellom bordet, veggene og møblene. Denne avstanden lar deg gå fritt rundt kjøkkenet uten å støte på et kjøkkensett eller installerte stoler. Kjøkkenbord i tre er tilgjengelig i flere typer, de kan være runde, ovale, firkantede, rektangulære eller ha en fancy form. Nylig har bord laget i form av bardisker i forskjellige høyder vært populære..

Før du kjøper et så viktig kjøkkenmøbel, er det verdt å stille deg noen spørsmål:

 1. Omtrent hvor mange mennesker som er planlagt å sitte ved bordet.
 2. Hvor mye dette elementet vil være i harmoni med interiøret.
 3. Vil det være praktisk å installere det på kjøkkenet.
 4. Vil et bord med en stor solid topp passe inn i heisen til huset og vil det gå gjennom døren til leiligheten.

Hvis en familie på seks eller færre har et mellomstort kjøkken, er et ovalt eller rundt bord det beste valget. Det skal huskes at runde bord med en diameter på mer enn 122 cm bør unngås, da de gjør det vanskelig å kommunisere og betjene publikum. Runde bord passer godt inn i det indre av kjøkken på minst 10 kvm. m.

Hvis kjøkkenet har lite ledig plass, og familien har maksimalt fire personer, er det verdt å kjøpe et bord med en glidende bordplate. Dimensjonene vil være omtrent 120 cm × 70 cm, når de settes sammen vil de være et kvadrat på 90 cm × 90 cm. Ofte er et sammenleggbart bord laget av MDF, selv om man også kan finne et som er laget av massivt tre..

For det minste kjøkkenet kan du vurdere muligheten for et sammenleggbart bord, som er montert på veggen, men kan heves og festes til det medfølgende uttrekkbare benet. En slik enhet vil være nok for en ungkar eller et ungt par. I tilfelle kjøkkenet i leiligheten er lite (eller kombinert med spisestuen), er det verdt å kjøpe et transformerende bord utstyrt med skuffer på nivået til understellet. Du kan alltid brette flere bordplater, flytte strukturen til veggen ved hjelp av skuffer for oppbevaring av lysestaker, fat eller servietter.

Bordene i massivt tre er veldig vakre, de er bardisker installert for å avgrense plassen i kjøkken-stua i en ultramoderne studioleilighet. Vanligvis brukes tresorter av høy kvalitet til å lage slike mesterverk, en individuell tegning er utviklet. De har innebygde skap for oppbevaring av kjøkkenutstyr og er en forlengelse av kjøkkensettet..

Hvilket tre er bedre?

Ulike tresorter brukes til produksjon av trebord. De kan være eksotiske og dyre (som mahogny, svart eller søramerikansk valnøtttre) eller den kjente furu eller bøk. Nylig har hevea og wenge også vært populære. Hver tretype har sine egne egenskaper og unike naturlige farger. Naturfibre skaper en spesiell sjarm som bare naturlig tre kan ha, det skaper en naturlig appell og minner oss om antikken. Men bord av tre kan få et moderne utseende hvis overflaten er gelbelagt, matt eller polert..

Det er verdt å bli mer detaljert kjent med egenskapene til de for tiden vanligste varianter av prydtre, hvorav mange regnes som elite.

Eikebord har alltid hatt en betydelig kostnad, noe som skyldes de høye forbrukeregenskapene til denne tresorten:

 • Eiketre råtner ikke.
 • Har høy tetthet og styrke.
 • Under behandlingen gir det et minimum av feil og chips.
 • Vakker takket være den interessante nyansen og det klare mønsteret.

Bøk er også klassifisert som et eliteskog. Dette gjelder spesielt bøkesorten fra Italia, som kjennetegnes av følgende funksjoner:

 • Har gode styrkeegenskaper og høy slitestyrke.
 • Bør ikke utsettes for fuktighet, da det er utsatt for forfall i ubehandlet form.
 • Treverket har en fin porøs struktur uten merkbare merker, perfekt utsatt for impregnering.

Wenge, en rekke afrikanske mørke tre som brukes til å lage møbler, kjennetegnes av følgende kvaliteter:

 • Tre med et mørkt brunt hjerte, fine svarte årer og hvite linjer.
 • Har naturlig slitestyrke, tetthet og styrke.

Under navnet “mahogni” er vanligvis skjult en rekke som mahogny (Honduransk mahogni), som kjennetegnes ved:

 • En unik rosa nyanse som blir til en dyp rødbrun.
 • Svært få knop eller tomrom for å unngå sømmer når du arbeider med den.
 • Utrolig styrke og holdbarhet.
 • Unik motstand mot forfall.

Et uvanlig utvalg av tre, amerikansk svart valnøtt, kjennetegnes ved:

 • Sjelden trefarge, fra lysebrun til mørk sjokoladebrun med brune årer.
 • Veldig god styrke når det gjelder råtning, selv om denne tresorten er utsatt for insekter, krever den derfor impregnering av høy kvalitet.
 • Støtmotstand og mekanisk styrke.

Hevea, tradisjonelt kjent som en kilde til naturgummi, brukes også i møbelproduksjon, fordi den har utmerkede håndverkskarakteristika:

 • Høy styrke.
 • En sjelden variant av trekorn.
 • Skiller seg ut i tetthet og slagfasthet.

Furu er et mer budsjettvennlig treverk for kjøkkenmøbler.. Pine fra Hviterussland er spesielt etterspurt, noe som kjennetegnes av følgende funksjoner:

 • Mykhet og smidighet i behandlingen.
 • Isolering av spesielle stoffer (fytoncider) under drift.
 • Har et betydelig antall knuter som krever fjerning og påfølgende liming.

Når du velger et kjøkkenbord av naturlig tre, bør du unngå blandede tresorter i samme rom: du bør ikke installere et eikebord på et kjøkken med furuskap.

Beslutter design

Når du tenker på utformingen av et kjøkkenbord i tre, tenker vanligvis på tradisjonelle tremøbler i “country” stil eller grov “rustikk” stil..

Det er disse langbordene av massivt tre, som ser ut til å kunne mate et titalls sterke menn bak dem, som nå er spesielt populære. De har rette ben av tre eller metall, og et solid stykke saget brett fungerer som en bordplate. Ofte er disse bordene utstyrt med krakker eller benker laget av samme tresort. Slike ting ser spesielt imponerende ut når de ligger i romslige kjøkken-stuer i landlige hus eller sommerhytter..

Imidlertid uttømmer de ikke omfanget av å bruke bord laget av naturlig tre og en rekke designløsninger. Den skandinaviske jugendstilen er ideell for de som foretrekker klassisk strenghet. Som regel er møblene i dette tilfellet laget av tre av europeiske varianter: teak, kirsebær, eik eller lønn..

Oftest er dette foldingstransformatorer, i hvilken form følger funksjon. De fleste har foringer som utvider bordplaten om nødvendig. Dette lar deg sitte ved et slikt bord fra fire til ti personer. Enkelheten og beherskelsen av denne stilen matcher både den tradisjonelle innredningen fra midten av forrige århundre og moderne kjøkkenutstyr..

Trebord kan være en dekorasjon for ethvert kjøkken, og kombinerer bekvemmelighet og estetikk. For et kjøkken i Provence -stil er et bord med vakre utskårne ben og en flislagt benkeplate egnet. For en mer komplett match kompletteres et slikt bord med høyryggede stoler eller myke krakker som matcher stilen..

For et kjøkken utstyrt med et stort antall moderne husholdningsapparater og et kjøkkenforkle-skinn, kan et klassisk trebord også moderniseres litt. For å gjøre dette dekker vi overflaten på bordplaten med herdet glass – for eksempel triplex eller optivite. Dermed kan du samtidig dekke og beskytte treets overflate og dekorere det, og skape et hjemmelaget mesterverk av designkunst..

For de som ønsker å forlate de vanlige nyanser av naturlig tre, har teknologier blitt utviklet ved hjelp av hvilke du kan få sjeldne farger – for eksempel hvit. Eliten bleket eller “melk” eik ser spesielt interessant ut. Skyggen kan enten være gråaktig eller røykfylt med en rosa fargetone. Den kan kombineres med ethvert interiør.

Nær bleket eikeskygge og sonomafarge. Den kan være både lys og mørk, har røykfarger eller gyldne nyanser. Ved å bruke disse lyse nyanser til å lage et kjøkkenbord, vil plassen ikke se rotete ut akkurat på grunn av den bleke fargepaletten av tre..