Keramisk kjøkkenvask

Det er ikke ofte du ser en keramisk vask på kjøkkenet ditt. Som regel skyldes dette den utbredte oppfatningen at keramikk er et veldig upålitelig, skjørt og ustabilt materiale. Men hvis det faktisk var det, hvorfor slutter ikke mange merkevareprodusenter å produsere sanitetsartikler av porselen og fajanse??

Når du velger en vask til kjøkkenet, bør du fokusere på mange faktorer. I tillegg til pris og kvalitet, blir kombinasjonen av vasken med det generelle interiøret også tatt i betraktning..

Det er viktig å forstå at en vask, som arbeidsplass, ikke bare skal være motstandsdyktig mot skader, men også praktisk og lovende for fremtidig bruk.. Før du gir opp ideen om å kjøpe en keramisk vask på kjøkkenet, er det verdt å forstå mer detaljert alle dens ulemper og fordeler..

Særegenheter

Det er en viss sannhet i at keramiske interiørelementer ikke er egnet for kjøkkenforhold. Men det er derfor en keramisk kjøkkenvask vanligvis er laget av en spesiell type materiale. Det såkalte “porselen steintøyet” er et konglomerat av standard keramikk og granittflis, som gir en ganske pålitelig stabilitet. Denne vasken viser god motstand mot fysiske skader som sjokk og riper, samt ekstreme temperaturer..

Selvfølgelig er granittelementer langt fra det eneste “tilskuddet” til standard keramikk. Det er andre som gir det kjente materialet mer plastisitet. Denne tilnærmingen lar deg lage tilpassede former og alternativer for vasker, noe som er ideelt for selv de mest vågale designløsningene.. Andre fordeler med en keramisk kjøkkenvask bør nevnes:

 • Keramikk som materiale er et “klassisk” materiale som skaper en spesiell atmosfære og kan ha en rekke designdekorative elementer, for eksempel håndmalte;

 • Selv med betingelsen for å legge granittspon eller annet materiale, er en keramisk vask en veldig økologisk detalj i interiøret;

 • I motsetning til mange andre materialer er keramikk stille. Det nylig populære alternativet for vask i rustfritt stål, som tiltrekker seg med tilgjengeligheten, tåler ikke slik konkurranse. Det kan virke som en bagatell, men det er fra slike bagateller at det dannes trøst;

 • Produkter laget av slikt materiale er veldig enkle å vaske, og de har god motstand mot mange stoffer og husholdningskjemikalier..

Samtidig er det ganske mange virkelige ulemper:

 • Stor vekt. Selv om du enkelt kan løfte en slik vask selv uten store anstrengelser, ikke prøv å installere den selv! Det er best å overlate dette arbeidet til spesialister, selv om du har erfaring med å arbeide med vasker fra andre materialer;

 • Relativt høy pris. Spørsmålet om rimelighet er hovedgrunnen til at slike vasker ikke er veldig populære. Imidlertid kunne de som bestemte seg for et slikt kjøp sette pris på all keramikkens overlegenhet over budsjettet “rustfritt stål”.

Materiale

Kvaliteten på vasken varierer på mange måter avhengig av produksjonsteknikken og materialene som brukes.. For øyeblikket stopper produsentene som regel ved to påviste alternativer, hvorfra de må velge:

 • En porselensvask er mye dyrere. Imidlertid gjør teknologien for produksjonen det mulig å oppnå en høyere tetthet av materialet. På grunn av dette viser et slikt skall seg å være av bedre kvalitet, siden det er mer motstandsdyktig mot ytre skader;

 • Fajansvasker har litt forskjellige kvaliteter. Noen ganger kalles de “budsjett” -alternativet for keramikk. Faience har en porøs struktur, absorberer lett fuktighet og fett, noe som selvfølgelig gjør det til et materiale av svært dårlig kvalitet. For å eliminere denne ulempen dekker produsentene keramikkbunnen med en spesiell glasur. Når det ytre laget av glasuren er skadet, vil skallet sannsynligvis forverres umiddelbart. I tillegg mister glasuren over tid sitt presentable utseende og blir dekket med en slags “spindelvev” og til og med små sprekker. Dette påvirker ikke vaskenes funksjonalitet, men det er fortsatt en ulempe, som kompenseres av den lavere prisen på vasken;

Kvaliteten på vasken avhenger selvfølgelig også av produsentens god tro. Derfor, når du velger en så alvorlig interiørdetalj, er det bedre å gå til profesjonelle butikker og salonger..

Du kan sjekke kvaliteten på keramikk selv, gjøre det på samme måte som når du kjøper retter. Det er nok å banke litt med en vanlig papirblyant på kanten av vasken. Hvis lyden er klar og klar, kan du være sikker på materialets gode kvalitet, og hvis lyden er dempet, betyr det at det er store porer eller sprekker i vasken..

Du bør ikke la deg styre av de høye prisene på utenlandske merker. For tiden er det mange russiske produsenter som også kan skryte av kvaliteten på produktene sine, som er mye rimeligere. Samtidig bør for lave priser unngås. Å spare på kvalitet kan bli en alvorlig skuffelse, fordi du må betale tilsvarende penger for virkelig pålitelig VVS..

Skjemaer og metoder for installasjon

Keramikkens spesifisitet og tilsetning av andre materialer gjør det mulig å oppnå et bredt utvalg av skallformer. Noen liker en vanlig rund vask, mens noen andre er mer egnet til en firkant eller til og med dobbeltseng. Her er valget alltid avhengig av personlige preferanser og ønsker..

Det må huskes på at kjøkkenvasken er en fullverdig arbeidsplass.. Det er derfor vasker med diverse tilleggsutstyr er veldig populære, for eksempel et innebygd skjærebrett, rom for vask av grønnsaker og frukt, en enhet for makulering av avfall.. Hvis du har mye arbeid på kjøkkenet, bør du også vurdere funksjonalitet..

Basert på størrelsen og formen på vasken, samt ønsker om interiørets stil, kan du velge riktig type installasjon:

 • Den innfelte vasken regnes som det mest interessante valget når det gjelder design. Med denne installasjonsmetoden “vaskes” selve vasken ned i benkeplaten, og kantene stiger ikke. Det er verdt å ta hensyn til kombinasjonen av en benkeplate og en vask, men mulighetene for deres kombinasjon vil i stor grad forenkle denne oppgaven. For eksempel, hvis du liker en svart vask, kan du velge en benkeplate av kunststein med imitasjon av marmor;

 • Integrerte vasker ligner veldig på innfelte vasker. Den eneste forskjellen er at kantene skiller seg ut over benkeplaten, derfor blir de behandlet mer nøye;

 • Det enkleste og mest budsjettmessige alternativet er en overliggende vask for kjøkkenet. Den er ganske enkelt installert på en sokkel, noe som sparer deg for unødvendig avfall og arbeid. Bare en liten “blekhet” når det gjelder design regnes som en defekt..

Plasseringsalternativer

Det er ikke nok å bestemme seg for typen keramisk vask og installasjon. For å praktisk talt organisere et sted på kjøkkenet, må du ordne alle komponentene i interiøret riktig.. Noen foretrekker en stor ledig plass, men noen er mer komfortable hvis alle er i nærheten. I tilfelle en vask er følgende alternativer mulige:

 • En veggmontert kjøkkenvask er det alternativet som er mest vanlig. Det er ganske praktisk, og hovedfordelen er enkelheten og praktisk. Denne ordningen kan kalles universell;

 • En hjørnesink sparer plass. Det er ergonomisk og kompakt, og det praktiske kan leveres av en dobbel vask eller tilleggsutstyr. Denne typen er mest egnet for et lite kjøkken eller studioleilighet;

 • Den såkalte øyvasken er en slags lokaliseringsalternativ som ikke passer for alle. Det er ikke så praktisk som de forrige, siden det tar ganske mye plass, selv om det kan se imponerende ut. Svært ofte brukes en slik vask bare som tillegg.

Omsorgstips

En av fordelene med keramisk sanitetsutstyr, som vil glede enhver husmor på kjøkkenet, er enkel rengjøring. En vasken i porselen eller fajanse er alltid dekket med en spesiell glasur. Dette ytterlaget forhindrer væske eller andre stoffer i å trenge inn i grunnmaterialet og kan også beskytte mot overflateskader.. Glasuren er også frastøtende, slik at den keramiske vasken ikke absorberer lukt og de fleste kjemikalier..

 • Pleie av keramikk av høy kvalitet, til tross for all motstand, bør være vanlig. Som regel anbefaler produsentene å rengjøre minst en gang i uken;

 • Når du velger et rengjøringsmiddel, bør du unngå de som inneholder slipemateriale. Fine granulater og krystaller kan skade glasuren. På den annen side er den motstandsdyktig mot forskjellige syrer, så du kan bruke et hvilket som helst flytende surt middel;

 • Hvis du merker et metallisk merke på overflaten av vasken, eller en ny flekk, kan den fjernes med en enkel fuktig svamp;

 • Noen keramiske vasker har en tendens til å utvikle gule flekker. Hvis de ikke kan fjernes med det vanlige vaskemiddelet du bruker daglig, bruker du et vaskemiddelpulver. Det skal påføres flekken, gni forsiktig og la stå i ca 15 minutter, og fjern deretter med en fuktig svamp..

Til tross for at keramiske vasker ikke er veldig populære, kan de ikke betraktes som et dårlig kjøp. De som bestemmer seg for å gjøre et valg til fordel for en slik vask, gir vanligvis bare positive anmeldelser..

Keramikkens egenskaper som materiale gjør det mulig å levendegjøre de mest vågale designbeslutningene.. Utvalget av former kompletteres med en stor gradering av farger, håndmalte mønstre. Bortsett fra designet, er den keramiske kjøkkenvasken ikke dårligere i funksjonalitet og praktiskhet enn andre typer vasker. Den kan også utstyres med diverse tilleggsutstyr..

Når det gjelder stabilitet og holdbarhet, er det verdt å merke seg her at keramikk eller porselen av høy kvalitet er ganske holdbare materialer. Det eneste spørsmålet er hvor høykvalitets vask du får. Gitt denne nyansen, så vel som det faktum at en keramisk vask er relativt dyr, bør du være veldig forsiktig når du velger. Det anbefales sterkt å kontakte profesjonelle salonger eller butikker for kjøp, som ikke bare kan tilby et stort utvalg av VVS -inventar, men også har sertifikater og kan garantere at kvaliteten på produktene oppfyller alle aksepterte standarder..