Flis til kjøkken

Flis er det beste materialet for etterbehandling av kjøkkenet. De dekker tradisjonelt gulvet, samt dekorerer forkleet og veggene i rommet. Denne etterspørselen skyldes det faktum at dette etterbehandlingsmaterialet, forutsatt at det er valgt riktig, er holdbart og oppfyller de spesifikke egenskapene til kjøkkenet. I tillegg er fliser gode fra et estetisk synspunkt: på grunn av mangfoldet av størrelser og design, er dette materialet i stand til å gi individualitet og unik stil til ethvert interiør..

FORDELER

Den flislagte overflaten er veldig slitesterk. Dette skyldes det faktum at dette materialet er motstandsdyktig mot fuktighet, temperaturendringer, samt påvirkning av kjemiske rengjøringsmidler.. Flisen støtter ikke forbrenningsprosessen, og har en høy grad av brannmotstand. Flisen har også et lavt ledningsevne, noe som sikrer elektrisk sikkerhet for alle husholdninger. Holdbarheten til dette materialet skyldes dets grusomhet, som gjør at det tåler de mest alvorlige belastningene..

I tillegg er fliser et veldig hygienisk materiale. Den er lett å rengjøre, og overflaten er også en mislykket grobunn for mikroorganismer..

I tillegg er dette materialet miljøvennlig. Denne egenskapen er relatert til branntemperaturen som flisene lages ved..

Og kanskje er den eneste ulempen med flisen at dette materialet er kaldt. Dette problemet løses imidlertid ved å lage gulvvarme.

Dermed er det vanskelig å finne et lignende etterbehandlingsmateriale som, med hensyn til ytelsesegenskapene, kan sammenlignes med fliser..

HVORDAN VELGE

Flis – samlingsnavnet til en gruppe etterbehandlingsmaterialer som er forskjellige i produksjonsteknologi og som følgelig har forskjellige egenskaper.

 • Keramisk flis – den vanligste typen fliser. Dette etterbehandlingsmaterialet har en rekke farger, teksturer og teksturer. Dens fordeler, i motsetning til det samme laminatet, er styrke, holdbarhet, hygiene, fuktmotstand, brannmotstand, et bredt spekter og en rimelig pris. Det er bare en ulempe med dette etterbehandlingsmaterialet – det vil falme over tid, og ornamentet kan bli delvis eller helt slettet. Blanke fliser er egnet for dekorering av vegger og forkle, mens matte fliser er gode som gulv.

 • Porselen steintøy – den sterkeste og mest holdbare flisen. Dette materialet, i motsetning til keramiske fliser, falmer ikke over tid, er mindre utsatt for fuktighetens skadelige effekter og er motstandsdyktig mot mekaniske skader. Men dette materialet er ganske vanskelig å håndtere og kutte, og noen ganger stabel, siden det er ganske tungt. Porselen steintøy fungerer godt både for bakplaten og benkeplaten, og for gulvet. De største ulempene med porselen steintøy fliser er skjørhet under transport, høy pris, lite utvalg.

 • Klinker – fliser som er preget av kompleks geometri. Klinken har gode ytelsesegenskaper: den er motstandsdyktig mot fuktighet, er immun mot temperaturendringer, forverres ikke fra virkningen av forskjellige kjemikalier, og den er også lett å ta vare på. Når det gjelder styrke, ligner denne typen fliser porselens steintøy..

 • Mosaikkfliser består av et stort antall bestanddeler, som ikke er mer enn 5 centimeter store. Den største fordelen med dette materialet er at det kan brukes til å lage de mest uventede tegningene og komposisjonene som vil se veldig livlige og effektive ut. Valget av mosaikkfarger er nesten ubegrenset. Denne typen belegg er motstandsdyktig mot ytre påvirkninger: og forringes ikke under påvirkning av rengjøringskjemikalier og fuktighet. Mosaikk brukes vanligvis som veggdekor.

 • Gipsfliser – effektivt, men ikke praktisk. Det samler seg smuss i den pregede overflaten og sømmene, noe som er veldig vanskelig å vaske ut. Gipsfliser er egnet for etterbehandling av spisestuen. Du kan også dekorere et forkle med dette materialet, men flisene må være dekket med dekorativ lakk..

 • Majolica – små fliser laget av bakt leire, dekorert med malerier. Det forverres ikke av negative temperatureffekter og fuktighet. Imidlertid er dette materialet bare egnet for å dekorere vegger og et forkle..

I tillegg er fliser klassifisert i glaserte og uglaserte fliser. Glassfliser er dekket med glass. Uglasert er ikke dekket med noe. Den første er god for veggbekledning, siden den er glatt i tekstur og mye lettere å vaske.. Uglaserte fliser brukes best til gulv, da den grove strukturen forhindrer glidning.

De mest anerkjente fliseprodusentene er Italia og Spania. Det er imidlertid vanskelig å si hvilken flis som er best. Italienerne legger stor vekt på produktdesign, med fokus på eleganse og tilbakeholdenhet. Spanske fliser er preget av lyse farger. Hvis vi snakker om innenlandske merker, så har kanskje Azori -samlingene vist seg best i markedet..

MODERNE ALTERNATIVER

Det er spesielt relevante flisealternativer som designere ofte bruker for å lage moderne kjøkkeninnredning..

 • Mursteinlignende fliser – veldig fasjonabelt materiale, anbefalt av designere for dekorasjon av lokaler. Denne flisen ser spesielt imponerende ut i interiør i italienske og provençalske stiler..
 • Natursteinfliser flink til å dekorere kjøkken i klassisk og landlig stil. Imitasjon av kunststein bør praktisk talt ikke skilles fra naturlige bergarter.

 • Treimitasjonsfliser er ekstremt fasjonable. Hun ser dyr og presentabel ut. Fordelen med dette alternativet er at det passer til nesten alle utførelser..
 • Eksotiske elskere vil være interessert i fliser laget under huden på eksotiske dyr: sebraer, reptiler, elefanter, etc.. En slik finish vil se veldig uvanlig ut. Hun vil passe godt til høyteknologi og minimalisme..
 • Metalleffektfliser er også etterspurt.. Passer til et moderne kjøkken.

MONTERINGSALTERNATIVER

Styling er en veldig viktig nyanse som lar selv det enkleste etterbehandlingsmaterialet se interessant og originalt ut..

 • Brikker – dette er en ganske enkel, men effektiv type styling. Den er egnet for firkantede fliser. Som regel velges stein med kontrastfarger for å gjengi “sjakkbrettet” -mønsteret. Legger du ut flisene i en vinkel på 45 grader, får du et spektakulært diagonalt mønster..

 • Dekk – en metode som etterligner murverk. I samsvar med dette bør platene legges i diagonale rader, men med en liten forskyvning. I dette tilfellet bør forskyvningen være den samme over hele gulvflaten. For denne installasjonsmetoden er smale og lange fliser egnet, så vel som “gris”.
 • Nettverk Er en type oppbevaring som veldig mye som et dekk. Den eneste forskjellen er at når du legger med flett, blir platene lagt vertikalt. Denne metoden brukes ofte for å legge et bakside på kjøkkenet. Dette bildet ser bra ut på små blanke fliser..

 • Sildben Er en metode for å installere rektangulære fliser, veldig lik parkett. Denne metoden brukes både til en arbeidsvegg og en bakside, og når du legger fliser på gulvet..
 • Labyrint – et spektakulært, men ekstremt tidkrevende stylingsalternativ. Den originale tegningen er oppnådd ved å installere firkantede plater, kombinert med rektangulære steiner som rammer dem..

DESIGNEksempler for interiørskaping

Keramiske fliser for kjøkkendekorasjon velges ut fra hoveddesignideen og fargeskjemaet, i samsvar med hvilket rommet er dekorert. Fargen skal være i harmoni med vegger, tak, kjøkkenenheter og møbler.. Og det er veldig ønskelig at kjøkkenet inneholder dekorative elementer som ekko i farge med flisene..

Et panel lagt ut på en mosaikkvegg vil se veldig originalt og dristig ut. På samme tid, som designerne bemerker, passer mosaikken godt med en vanlig flis i en konsonantfarge, vanlig i størrelsen. Et alternativ til et flisepanel kan være spesielle vinylklistremerker for fliser. Et slikt tilbehør vil se veldig imponerende ut, og er også i stand til å skjule forskjellige feil: chips eller riper på flisen..

Alternativt kan du male flisene med akryl- eller epoksymaling for å oppdatere interiøret.. Maling er den billigste måten å endre stilen på et rom uten en større renovering.

Når du skal dekorere et kjøkken, bør du ikke bruke mer enn tre hovedfarger. Hvis du vil utvide plassen visuelt, bør du bruke lyse fliser til veggbekledning. I tillegg til farge, bør størrelsen på belegget også tas i betraktning: store fliser reduserer rommet visuelt og små fliser utvides.

Interiør dekorert i stil med land. For å lage denne stilen brukes som regel beige, gyldne, mørkebrune materialer, som reproduserer steiner av naturlig opprinnelse, så vel som gamle ornamenter. I dette tilfellet bør kunstig lagrede fliser legges på gulvet.. For å designe et forkle kan du velge et mønster som består av en mellomstor stein med uregelmessigheter. Og på gulvet kan det være et bilde av en rekke naturlige motiver..

Å legemliggjøre Middelhavet interiør en mosaikk med rik blå eller gulgrønn er egnet. Malte fliser eller fliser som etterligner naturstein vil også være bra..

For å lage et kjøkken i klassisk stil, er det nødvendig å bruke alltid relevante farger: hvit, svart, gull, sølv – de er perfekte. Ornamentet på flisen eller laminatet kan være fraværende eller rolig. Pregede dekorer er akseptable for den klassiske stilen..

En annen veldig trendy stil – høyteknologisk, som er preget av minimalisme i design. Derfor bør flisene velges i mørke farger, slik at designen minimeres. Passer for svart, grått, samt en farge som etterligner metall.

For å dekorere kjøkkenet i en provençalsk stil, er pastellfarger eller flisepaneler egnet. På arbeidsveggen vil en tegning av enkle blomster, for eksempel tulipaner, samt løvverk være passende.

FORSIKTIGE REGLER

For at flisen skal beholde presentasjonen i lang tid, må den passes godt på. For daglig rengjøring, bruk en myk klut og et forsiktig rengjøringsmiddel fortynnet i romtemperaturvann.. For å gi overflaten en speillignende glans, er det nødvendig å tilsette noen spiseskjeer ammoniakk til såpeløsningen. Hvis det er behov for å rengjøre flisene for fettflekker, må du helle litt eddik i vannet..

Det skal huskes at konstant bruk av aggressive rengjøringsmidler kan føre til ødeleggelse av sømmene..

Du må være spesielt forsiktig når du rengjør blanke fliser.. Den skal under ingen omstendigheter gnis med harde materialer og dessuten med metallbørster.

Dermed kan en riktig valgt flis være et utmerket middel for å skape en unik stil. Og underlagt reglene for omsorg for dette materialet, er det i stand til å tjene trofast i mange år.