Pute størrelser

En pute er en viktig del av en god søvn. Det er hun som bestemmer bekvemmeligheten og komforten ved hvile, søket etter en behagelig stilling og snu i en drøm fra side til side avhenger av det. Få mennesker vet, men for å gjøre søvnen bedre, må du vite størrelsen på putene og kunne velge dem med tanke på de vanlige sovestillingene.

Hva påvirker størrelsen på puten?

Dimensjonene til puten er lengden, bredden og høyden på produktet, som kan endres under vektbelastning avhengig av fyllstofftype. Hvis dette tilbehøret ikke ble gitt behørig oppmerksomhet, de ikke hadde en variasjon og ble ansett som vanlig sengetøy, har oppfatningen i dag endret seg dramatisk. Vitenskapelig bevis og en rekke studier har vist at størrelse og form har betydning, mens mangel på pute er usunt: ​​ryggraden er buet i skulder og livmorhalsområder..

Størrelsen på puten påvirker:

 • kvalitet, bekvemmelighet og søvnkomfort;
 • dannelsen av riktig krumning av ryggraden i form av en rett linje (i liggende stilling);
 • brukerens morgenstilstand;
 • forbedret respirasjonsfunksjon;
 • normal blodstrøm til hjernen;
 • menneskelig ytelse i løpet av dagen;
 • regulering av metabolske prosesser i kroppen.

Hvis størrelsen er valgt riktig, reduseres smerter og kramper i ryggraden, blodsirkulasjonen normaliseres, søvnløshet og snorking forsvinner.

Noen ganger er det mulig å lindre smerter forbundet med traumer i øvre ryggrad, samt cervikal osteokondrose.

Bruk av puter har ingen kontraindikasjoner, det viktigste å tenke på: størrelsen må være riktig – ikke for stor (passer knapt i sengens tverrsnitt) eller liten (kan ikke huse hodet).

Standard størrelser

Puten er nødvendig for å avlaste den kolossale belastningen på de sårbare delene av ryggraden, som slapper av i en persons horisontale stilling. Dette tilbehøret kan avlaste brukeren av den generelle svakheten, stivheten i skulderbeltet, er forebygging av mange sykdommer, er delt inn i standard og ortopediske modeller.

Førstnevnte er klassikere, de legger bare til bekvemmelighet og passer for friske mennesker..

Det finnes flere typer puter:

 • klassisk – under hodet;
 • tilbehør under ryggen;
 • stol modell.

Hver linje har sine egne parametere for produkter, beregnet på en slik måte at det skaper maksimal nytte og komfort, og eliminerer ulempen forbundet med overdreven størrelse. Stolprodukter, som har som mål å redusere sjokk i ryggraden og lindre kjønnsstress, brukes ofte sammen med ryggtilbehør.

Størrelsesområdet for puter i landet vårt er ikke veldig stort: den har en rekke på grunn av standardene til merker fra andre land, og i dag er indikatorene på barnemodeller like, størrelsene på modeller for voksne er forskjellige.

Hvis tidligere tilbehør ble laget i form av en firkant, har sortimentet i dag en rik liste med alternativer, blant hvilke det er kjente (vanlig rektangulær, i form av en rulle, lysbilde) og ikke-standardprodukter (ligner en boomerang) , en ring, en hestesko, et bein, et mykt leketøy, et emoji -ansikt, sommerfugl, halvmåne og andre).

Standard målinger av puter er angitt i centimeter og har en dobbel indikator: lengde og bredde. For enkelhets skyld tilbyr noen selskaper tre parametere for kjøpernes oppmerksomhet, og legger til et høydenivå (relevant for ortopediske modeller).

Størrelsene på tilpassede modeller varierer og er ikke underlagt noen forskrifter. Linjen inneholder dekorative puter, som er laget i produksjon og analoger av “hjemmelaget mat”, laget av deg selv. Størrelsene deres kan variere fra 30 – 40 cm for lite tilbehør og opptil 60 – 80 cm for større..

Forskjellen avhenger av designet: sofaen er ofte dekorert med puter i forskjellige størrelser for å skape ønsket effekt som understreker designideen. For eksempel kan settet inneholde produkter med parametere 30×30, 40×40, 45×45 og 50×50 cm.

Noen ganger, hvis designet tillater det, blir modellruller med parametere 30×60 cm lagt til totalmassen..

Forskjell i forskjellige land

Standard putestørrelser varierer fra land til land. Vanligvis varierer lengden på produktet fra 40 til 80 cm, bredden kan være 30 – 70 cm. De fleste merkene holder seg til disse indikatorene (40×40, 50×60, 60×60, 65×65 cm), selv om det er individuelle modeller, parameterne som er fundamentalt forskjellige fra de aksepterte normene. Disse inkluderer produkter for gravide med lengdeindikatorer på mer enn en meter.

De moderne dimensjonene til russiske produsenter forblir tro mot firkantede former: dimensjonene til standardputer til våre selskaper er 60×60, 70×70 cm. I tillegg har de nylig blitt lagt til indikatoren på 50×70 cm. I dag er store størrelser en ting fortiden, og viker for analoger uten unødvendig unyttig plass.

Importstandardene er mer langstrakte og ligner formene på rektangler. De er laget i tre størrelser: 75×50, 85×50, 50×100. De nyeste modellene lar en eller to sitte på en pute, de finner også kjøperen.

Den utviklede europeiske standarden inkluderer tre parametere, som er den allment aksepterte normen og som allerede er kjent under navnet “euro”: disse er puter i størrelsene 65×65, 40×80, 50×75 cm.

Ofte angir merker, for enkelhets skyld å kjøpe en bestemt modell, størrelsesområdet for puter i et spesielt bord, og gir dermed kjøpernes oppmerksomhet et visuelt hjelpemiddel.

Dimensjoner på ortopediske modeller

Hvis størrelsen blir valgt etter ønske hos ortopediske kolleger når du kjøper klassiske modeller, kan et uansvarlig valg forårsake mareritt. Disse produktene kjøpes strengt i henhold til parametrene for kroppssammensetning og anbefalinger fra medisinske spesialister, ellers vil morgenen og hele dagen bli brukt på å gjenopprette vitaliteten og bli kvitt følelsen av generell knusing.

Størrelsene på modellene avhenger av formålet: modellene for hode og stol er forskjellige. Forskjellen er ikke så stor, men den bestemmer putens mobilitet og graden av komfort..

I motsetning til klassiske kolleger er parametrene til ortopediske modeller mindre.

De er ikke laget for kroppen: Bare hodet og nakken skal være plassert på overflaten av produktet. Hovedmodellene kommer i små størrelser: 40×50 for kvinner og 40×60 for det sterkere kjønn. For menn med stor konstruksjon tilbyr varemerker alternativer med en størrelse på 50×70 cm. Dette er nok til at plasseringen av hode og nakke er behagelig, noe som eliminerer ubehag med overflødig plass på produktet.

Valget innebærer en individuell tilnærming: formen er veldig mangfoldig, ikke alle varianter får plass. For eksempel kan et ringformet produkt ikke virke like behagelig som et lysbilde med forskjellige bolster for hode og nakke..

Høyde betyr noe

Høyden på en hvilken som helst pute er et av de viktigste kriteriene for en behagelig søvn. Det bør være tilstrekkelig slik at brukeren ikke vil legge en knyttneve under hodet. I gjennomsnitt er indikatorene til de produserte modellene 6-16 cm i tykkelse.

Ikke tro at mer er bedre:

 • den optimale høyden på putene for kvinner er 8-10 cm;
 • nivået for menn når 12 – 16 cm;
 • linjen for barn er mer krevende og varierer fra 1 til 9 cm (modellene er mye lavere).

Hvis det mulige tallområdet ikke betyr noe, kan du fokusere på bredden på skuldrene: for at produktet skal svare til brukeren i høyden, er det nok å måle bredden på skulderen – dette er ønsket parameter . De maksimalt tillatte avvikene fra målingen er 1 – 2 cm (for eksempel hvis skulderlengden er 12 cm, kan du kjøpe et produkt med en høyde på 11 – 13 cm).

Både lav og høy pute eliminerer den rette linjen i ryggraden, noe som fører til smerte og tretthet forbundet med høy muskelspenning.

Valgtips

Å velge pute er en individuell leksjon, for det som passer en bruker kan provosere hodepine hos en annen. Valget av modeller er omfattende, det er vanskelig å forstå det: hver produsent overbeviser om at modellene hans er de beste. Tro det eller ei: Selv høyt annonserte puter er ikke så allsidige som de virker..

Som grunnlag for å velge kan du ta din favorittpose i en drøm:

 • på baksiden – du trenger en modell av middels stivhet og lav høyde;
 • på siden – det er bedre å ta hensyn til den middels stive høymodellen;
 • på magen – en lav pute med en myk plan er å foretrekke.

Puten skal ikke være større enn madrassens bredde. I tillegg er det viktig å gjøre “montering” under kjøpsprosessen for å forstå graden av bekvemmelighet. Et særtrekk ved ortopediske modeller er tilvenningen til en bestemt form.

Du kan ta hensyn til særegenhetene ved søvn, fordi alle sover annerledes:

 • en stiv nakke indikerer at puten er for lav;
 • hvis hånden konstant når under puten, er høyden utilstrekkelig;
 • konstant søk etter en behagelig posisjon indikerer en overdreven høyde på tilbehøret.

I tillegg er det viktig å ta hensyn til flere nyanser:

 • hvis madrassen er myk, reduseres ønsket puteeffekt til null;
 • en konstant liggende stilling på magen provoserer utseende av muskelspasmer;
 • den klassiske modellen gir ikke nødvendig støtte for nakke og hode;
 • det ergonomiske alternativet forhindrer endringer i holdning under søvn, og tvinger brukeren til å ta et minimum av stillinger av den “riktige” typen for livmorhalsen;
 • en hard pute er utelukkende nødvendig for sykdommer i muskuloskeletale systemet;
 • vinkelen mellom skulder og nakke i sidestillingen skal være 90 grader;
 • fyllstoffet skal ikke være grovt eller “flytende” til sidene under belastning.

Når du velger, kan du bygge videre på bygningen: jo mer vekt, jo høyere skal puten være. Hvis tilbehør er valgt for en dobbeltseng, kan du finne omtrent samme høyde som vil se harmonisk ut sammen. Men hvis vektforskjellen er stor, bør du ikke være lik en partner med en stor vekt: han vil kunne sove, mens en kvinne må lide hele natten på en ubehagelig pute..

Ikke glem typen fyllstoff:

 • fjærmodeller har en akseptabel pris, tar ønsket form, men er ikke egnet for alle, samler støv inni – et miljø for utseende av støvmidd som fremkaller allergi;
 • ullprodukter kjennetegnes ved utmerket luftgjennomtrengelighet, kaker ikke, beholder varme i lang tid, men er vanskelige å ta vare på og er ikke egnet for allergikere;
 • bambus tilbehør er miljøvennlig, tørker raskt, allergivennlig, men absorberer fuktighet fra rommet, forverrer fiberens struktur;
 • alternativer for bokhvete er unike, anses som en god metode for å håndtere hodepine og søvnløshet, men ikke egnet for alle, ganske tøffe, støyende i drift, har en kort levetid;
 • produkter laget av syntetiske fibre (holofiber, syntetisk vinterisator, ecofiber, latex, komfortskum, minneskum) er motstandsdyktige mot støvakkumulering, akkumulerer ikke statisk elektrisitet, har en annen prisklasse, men er ikke alltid lett og praktisk å vedlikeholde.

Når du velger en dekorativ modell, er det verdt å starte med en mer eller mindre standard størrelse: det er lettere å kjøpe et deksel av ønsket størrelse.

Hvis du har visse syferdigheter, kan du gjøre det selv og plukke den originale strukturen i en lignende stil med et av designelementene.

Funksjoner for barnas alternativer

Linjen med barneputemodeller er mangfoldig. Imidlertid kan ikke alt som er i butikker være egnet for et bestemt barn. Hvis de klassiske alternativene blir anerkjent som normen, er legenes meninger om ortopediske analoger motstridende. Eksperter mener at en normal modell er nok for et barn opp til 7 år..

Når du velger anatomiske puter med forebyggende effekt, bør alder tas i betraktning:

 • for en baby er en høyde på 1 – 2 cm nok;
 • en ett år gammel baby vil ha en pute på 3-4 cm høy;
 • småbarn og førskolebarn er vist produkter 4 – 7 cm;
 • grunnskoleelever trenger et volum på 7 – 9 cm.

Høyden på barnets pute er uavhengig av barnets skulderbredde. Parametrene for lengden og bredden på putene varierer fra 20×35 til 35×50, 40×50 cm. Størrelsene kan variere noe avhengig av formfunksjonene (ring, halvring, sommerfugl, etc.). Det viktigste å ta vare på når du kjøper et sengetøystilbehør til et barn, er en liten høyde og utmerket elastisitet, men ikke stivhet..

Dette gjelder spesielt hvis barnet stadig kaster en vanlig pute ut av sengen..

Du vil lære mer om størrelsene på puter i den følgende videoen..