Fyllstoffer til puter

Fyllstoffer til puter

En pute er et viktig sengetøy som påvirker kvaliteten på søvnen vår. Om morgenen kan du våkne opp med hodepine og stiv nakke til tross for at du har sovet på en vakker madrass, og dette kan skyldes puten din. Hovedformålet er å støtte hodet og livmorhalsen til den sovende personen i riktig posisjon, slik at blodsirkulasjonen ikke forstyrres på disse stedene, og ryggraden ikke bøyes. Evnen til å takle en slik oppgave avhenger direkte av materialet som dette tilbehøret er fylt med..

Viktige kriterier

For at resten på puten skal bli veldig hyggelig og nyttig, er det viktig å fylle den med materiale som har følgende kvalitetskarakteristikker:

 • Hypoallergen;
 • Luftgjennomtrengelighet;
 • Motstand mot virkningen av mikroorganismer, sopp, etc.;
 • Hygroskopisitet;

 • Evnen til å regulere varmeoverføring;
 • Enkel og rask gjenoppretting av formen etter å ha fjernet lasten;
 • Holdbarhet og brukervennlighet;
 • Motstand mot fremmed lukt og støv;
 • Produksjonen av dette materialet må være miljøvennlig..

Fordeler og ulemper med forskjellige typer

I dag brukes mange forskjellige materialer og deres kombinasjoner for å fylle puter. Etter opprinnelsen kan fyllstoffer være naturlige og syntetiske.

Naturlig (det er plante- og animalsk opprinnelse)

 • Dun og fjær av vannfugler. Gås og andedun og fjær brukes hovedsakelig. Puter med slikt fyll er myke og luftige, pustende og beholder varme og form. Når de deformeres, er det nok å slå dem med hendene, og de vil gå tilbake til sitt forrige volum, i tillegg vil de vare med god pleie i lang tid.

Jo mer dun og mindre fjær i den, jo mykere og dyrere pute. Flere fjær gjør produktet stivere og billigere. Fjærputer absorberer støv og er en god grobunn for midd og andre mikroorganismer, slik at de kan forårsake allergi.

Det er vanskelig å ta vare på dem hjemme: de kan ikke vaskes, og periodisk tørking og rengjøring må utføres i spesialiserte tjenester. I tillegg kan fjær og dun absorbere fremmed lukt..

 • Kamel- og saueull holder seg varm og virker også helbredende, den er myk, godt ventilert og kan samtidig absorbere og fordampe fuktighet perfekt. Ulempen med et slikt fyllstoff er dets evne til å forårsake allergi, skjørhet (over tid faller ull i klumper), risikoen for møll og mikroorganismer. Vask av produktet er ikke tillatt

 • Bambus. Råvarer oppnås ved behandling av unge skudd av denne planten. Det har mange fordeler og har praktisk talt ingen ulemper med riktig pleie. Det er et miljøvennlig materiale med bakteriedrepende egenskaper, derfor er det motstandsdyktig mot virkningen av mikroorganismer og mugg, allergivennlig og holdbart. Det er behagelig å sove på bambusputer, de er myke og elastiske, lette å vaske på en delikat syklus.
 • Silke. Puter fylt med silkefibre er ren nytelse: komfortable, ikke -allergifremkallende, med et utmerket mikroklima og holdbarhet (levetid – opptil 15 år). Etter en delikat vask er det nok å slå dem, og de vil gå tilbake til sitt tidligere utseende. Ulempe – høy pris.

 • Lyocell (eukalyptus) – cellulosefibre hentet på en spesiell måte fra eukalyptustre kombinerer silkens mykhet og mykheten i bomullsmateriale. De er veldig lette og spenstige, pustende og skaper derfor ingen drivhuseffekt. Øko-renhet, hypoallergenisitet, utmerket termoregulering, antiseptiske egenskaper er de viktigste fordelene med dette innovative materialet. Delikat vask og forsiktig vridning vil tillate en pute med dette fyllstoffet å beholde sin form og funksjonalitet i årevis. Lyocell har andre kommersielle navn – Tenzel (USA), Orcel (Russland).

Ulempen er de høye produktkostnadene. En kombinasjon av lyocell med andre syntetiske fyllstoffer brukes ofte, noe som bidrar til å redusere prisen, selv om det noe reduserer kvalitetskarakteristikkene.

 • Bokhvete skall, atskilt fra korn og spesialforedlet, er det et miljøvennlig fyllstoff og egnet for personer med allergi. Fordelene med dette materialet inkluderer ortopediske egenskaper, pusteevne, motstand mot skader fra mikroorganismer og støv. Bokhvete skall tar lett formen på kroppen og kommer ikke bort i klumper.

Uønskede kvaliteter: rasling, hardhet, som det tar tid å venne seg til, skjørhet (levetid 3-5 år), konstant pleie (tørking, lufting).

 • Bomull. Fluffede bomullstråder er hygroskopiske og holder godt på varmen, de er allergivennlige og pustende. Minus – de deformeres raskt og er kortvarige.
 • Naturlig latex takket være de mange luftfylte boblene, har den utmerket elastisitet og de beste ortopediske egenskapene. Den er ikke redd for mugg, parasitter og bakterier, den er holdbar og absorberer ikke lukt. Latex forårsaker ikke allergi og krever ikke komplekst vedlikehold (vask i varmt vann). Minus – utilstrekkelig fuktabsorpsjon (derfor er produktene perforert for å forbedre denne kvaliteten) og dyre kostnader.
 • Urter – preparater med kamille, mynte, sitronmelisse, humle, etc., på grunn av deres medisinske egenskaper, brukes som beroligende og avslappende middel under søvn. Puter med slikt innhold brukes som et tillegg til hovedtilbehøret..

Syntetisk

Det er ganske mange syntetiske fyllstoffer i dag, og alle har en udiskutabel fordel i forhold til de fleste naturlige: de absorberer ikke støv, lukt, absorberer dårlig fuktighet og forårsaker derfor ikke allergi. De viktigste forskjellene mellom syntetiske materialer er i funksjonene i strukturen, slitestyrke og noen kvalitetskarakteristikker..

De mest populære fyllstoffene av syntetisk opprinnelse:

 • Holofiber Er et fiberduk laget av hul spiralformede silikoniserte polyesterfilamenter som er flettet sammen i forskjellige retninger. På grunn av dette dannes det mange luftkamre mellom dem, derfor er holofiber et veldig varmt materiale. Den er veldig holdbar og spenstig, holder formen perfekt og ruller ikke til klumper. Siden det er mye luft i det, er puter med dette fyllstoffet lette og pustende, uten drivhuseffekt. Sopp og mikroorganismer starter ikke i holofiber, støv samler seg ikke, det er perfekt for personer med allergi og astmatikere.

Puter med dette materialet er enkle å ta vare på, de tåler flere vasker, tørker raskt og beholder volumet. Takket være den limløse produksjonsprosessen inneholder holofiber ikke giftige eller irriterende stoffer og kommer derfor så nært som mulig til naturlige materialer når det gjelder sikkerhet.

 • Fiber skiller seg bare fra holofiber i struktur – polyesterfibre blir formet til kuler. I puten beveger de seg fritt og tilpasser seg kroppens form, noe som gir en følelse av unik komfort. Fiber er på ingen måte dårligere enn dun, men det forårsaker ikke allergi i det hele tatt. Når de er brettet, er putene veldig kompakte, de er enkle å lagre og transportere, de er enkle å vaske og tørke.
 • Holfitex Er den samme silikonbelagte polyesterfiberen som gir materialet mykhet og elastisitet samtidig. Lignende materialer, men med forskjellige navn – allerede nevnt ovenfor holofiber, fiber, syntetisk lo, etc. Forskjellen ligger i særegenhetene ved teknologiske prosesser, og derfor kan disse materialene ha forskjellige lengder, tykkelser og tverrsnitt av fibre. På grunn av forskjellen i den endelige behandlingen kan fibrene være i form av kuler, som en fiber, eller i form av en fjærende, myk masse, som holfitex..

Holfitex har de samme egenskapene som sine kolleger: den er giftfri og miljøvennlig, har høye ventilasjons- og varmeisoleringsegenskaper, er biologisk motstandsdyktig, luktfri og absorberer ikke støv. Puter med denne fyllingen er ideelle for allergikere..

 • Sintepon – det billigste syntetiske fyllstoffet. Det er betydelig dårligere enn holofiber og analoger når det gjelder luftgjennomtrengelighet og elastisitet. Fordelene med dette materialet inkluderer det faktum at det ikke forårsaker allergi, er mykt, ikke absorberer lukt, det kan vaskes, og syntetiske vinterputer er rimelige. Ulempen er skjørhet.
 • Mikrofiber (mikrofiber) – Dette er ekstremt tynne polyesterfibre, som er veldig nær naturlige ned i sine egenskaper: de er like lette og myke, holder perfekt på varmen og lar huden puste. Samtidig, takket være moderne teknologiske prosesser, er mikrofiber et allergivenlig materiale, absorberer ikke lukt og støv, puter beholder sine egenskaper og form under langvarig bruk..

 • Polyuretanskum med høy elastisitet og evnen til å “huske” kroppens form (minne) brukes til fremstilling av ortopediske puter. Den følger kroppens form nøye og støtter ryggraden i riktig posisjon for komfort. Det er allergivenlig og hygienisk materiale, lett å ta vare på (bare putetrekk vaskes). Ulemper: høye kostnader, utilstrekkelig ventilasjon, stivhet, som øker med synkende temperatur.
 • Utvidet polystyren – skummede kuler som ikke er mer enn 2 mm i størrelse, oppnådd som følge av varmebehandling av polymergranuler. De beveger seg fritt når det gjelder produktet, jevnt fordelt gjennom hele volumet, gjentar kroppens konturer og gir den nødvendig støtte. Fyllstoffet absorberer ikke varme og holder alltid romtemperatur. Det er allergivennlig og absorberer ikke lukt. Ulempen med puter med dette fyllstoffet er at de ikke kan vaskes og de rasler.

Valg etter formål

Puter varierer i form og funksjon avhengig av hva de er beregnet på..

For søvn

Vi trenger disse putene for å holde hodet og livmorhalsen i en behagelig posisjon mens du hviler. De kan ha en klassisk form (firkantet eller rektangulær) og spesifikke med spesielle fordypninger for hodet og ruller for å støtte nakken (anatomiske og ortopediske puter).

Du må velge en pute for å sove, med tanke på de individuelle egenskapene og behovene til hvert familiemedlem:

 • Personer med allergi eller astmatikere puter med naturlige fyllstoffer av animalsk opprinnelse (fjær, ull) er kontraindisert;
 • Hvis du er bekymret for revmatiske sykdommer, da er en pute med lammull eller kamelullfyll perfekt for deg (hvis det ikke er allergi);
 • Små barn det er best å velge et hygienisk fyllstoff laget av naturlige, hypoallergeniske materialer med god luftgjennomtrengelighet og antibakterielle egenskaper (bambus, eukalyptus, naturlig latex, holofiber);

 • Personer med osteokondrose og andre problemer i muskuloskeletale systemet puter med fylling med ortopediske egenskaper (latex, minneskum, bokhvete skall, etc.) vil hjelpe;
 • Med stress og nervøs overbelastning avslappende søvn vil bli gitt av puter med tilsetningsstoffer av granulat med urteekstrakter eller ekstra puter med medisinske urter;
 • Folk er utsatt for overdreven svette, Kan være ubehagelig med latexputer
 • Uten helseproblemer en pute med noe fyll vil passe deg, hvis kvaliteter vil være å foretrekke for deg.

Ikke-standard bruk:

 • Ryggputer, vanligvis liten og flat. De er plassert for bekvemmelighet mellom ryggen på den sittende personen og baksiden av stolen..
 • Fotputer lindre tretthet og bidra til å redusere hevelse og smerter med åreknuter og leddsykdommer.

 • Bilputer bruk når du reiser. Produktets spesielle form gjør at det kan bæres rundt halsen og forhindrer dermed utseende av tretthet og lindrer spenning i nakke- og kragesonene
 • Puter til gravide er designet for å redusere belastningen på korsryggen til gravide og ammende mødre under hvile og fôring. De er produsert i form av en vals, C-formede, U-formede konfigurasjoner, etc. Nylig blir transformerende puter stadig mer populære: produktet kan konverteres til den mest praktiske modellen for deg. De er fylt med utvidede isoporballer eller holofiber.

Dekorativt

Disse produktene brukes til innredning og kan ha forskjellige former avhengig av designerens fantasi. For dem bruker de som regel billig fylling (syntetisk winterizer, holofiber).

Hva du skal se etter når du velger?

For å finne den perfekte puten, vil det ikke være nok å ta hensyn til kvalitetsegenskapene til polstringen alene. Høyden og stivheten til dette tilbehøret spiller en viktig rolle i hvordan du våkner om morgenen..

Høyden på puten skal være omtrent lik skulderbredden til personen som sover på den (i gjennomsnitt 10-15 cm). Hvis du gjør feil valg, kan du oppleve hodepine eller smerter i nakken på grunn av nedsatt sirkulasjon. Stivheten i puten er avhengig av hvilken posisjon du foretrekker å hvile i. Myke puter er bra for de som liker å sove på magen. Folk som foretrekker å hvile på ryggen, vil føle seg godt på et middels hardt produkt.

Hvis du er vant til å sove på siden eller har problemer med ryggraden, vil en mer stiv polstring gjøre..

Det er verdt å ta hensyn til materialet som omslaget er sydd av: det er bedre hvis det er et tett naturlig stoff (teak, calico, jacquard), mikrofiber er også populært. Formålet med trekket er å holde fyllstoffet sikkert inne i puten, så sjekk kvaliteten på sømmen: ingenting skal søle eller komme ut av det, og sømmene skal være jevne og sterke.

En ny pute bør ikke utstråle ubehagelige “kjemiske” lukt hvis fyllstoffet oppfyller alle kvalitetskriterier. Unntaket er latex og polyuretanskum med minneeffekt: disse materialene har en spesifikk lukt som snart vil forsvinne.

Før du kjøper, må du nøye studere kvalitetssertifikatet, produktets levetid og omsorgsfunksjoner.

Omsorg

Puten vil vare lenger med riktig pleie og følge produsentens anbefalinger.

 • Produktene må ventileres med jevne mellomrom (minst en gang i uken) utendørs.
 • Det anbefales å slå putene hver morgen. og snu til den andre siden
 • Utfør regelmessig våtrengjøring og lufting av rommet, spesielt hvis tilbehør med naturlig fylling.
 • Fjærputetrekk bør skiftes ut minst en gang i året., og renseri av naturlig fyllstoff – minst hvert 1-2 år.

 • Produkter med syntetiske fyllstoffer kan vaskes i maskin på 40 grader, velge en delikat modus og et flytende produkt. Det anbefales ikke å vri.
 • Skummet polyuretanskum og latex rengjøres med en svamp dyppet i varmt vann og flytende vaskemiddel. Tørk vekk fra direkte sollys og varmekilder.

Forbrukeranmeldelser

Flere og flere kjøpere foretrekker prestasjonene med moderne høyteknologi: noen ganger er syntetiske materialer på ingen måte dårligere i kvalitet enn naturlige, og kostnadene er mye lavere. Det er takket være dette at puter fylt med polyesterfibre (holofiber, fiber, mikrofiber, etc.) finner sine støttespillere. Populær blant bambus, eukalyptus og silkeputer. Motivet for å velge disse produktene er deres miljøvennlighet og sikkerhet, naturlige opprinnelse, men samtidig er mange fornøyd med komforten og den enkle pleien..

Ganske mange tilhengere av de gode gamle klassikerne – puter med naturlige fyllstoffer av animalsk opprinnelse. Det finnes motstridende anmeldelser om puter av bokhvete – fra glede til fullstendig skuffelse: dette bekrefter nok en gang at puten er et individuelt tilbehør. Uansett vil foreløpig informasjon, så vel som forbrukeranmeldelser hjelpe deg med å bestemme og velge den eneste, bare puten din, noe som vil gi deg søte drømmer og en hyggelig oppvåkning..

Denne videoen gir nyttige tips for valg av putefyll..