Justering av gulvet: egenskaper ved valg av materiale

Overhaling tvinger ofte eierne til å ty til å utjevne eksisterende overflater, og dette gjelder ikke bare vertikale, men også horisontale områder. Korrekt forberedelse av basen har en direkte innvirkning på holdbarheten og attraktiviteten til etterbehandlingsmaterialer, derfor må dette problemet behandles med alt ansvar. I dag vil vi snakke om hvordan du gjør gulvet riktig og hvilke midler som er best for dette..

Særegenheter

Hvis du vil at hjemmet ditt skal se estetisk tiltalende ut og ikke skamme deg over å vise det til gjestene, må du tenke deg om og finpusse alle detaljene i det. Dette gjelder ikke bare fargen på overflaten eller møbeldesign, men også overflatenes pene og jevne utseende. Det er ingen hemmelighet at “bølgete” gulv eller gulv oftest er slående. Slike feil kan ødelegge selv det mest stilige og originale interiøret med sin upresentabilitet..

For å unngå slike problemer, det er verdt å utjevne overflatene som trenger det. Det er nødvendig å utføre slikt arbeid før du bestemmer deg for gulvets finish. Det kan være godt gammelt linoleum, laminat, parkett, dyrt massivt brett, mykt teppe eller fliser. Alle disse beleggene krever et perfekt flatt undergulv. Hvis du legger dem på en ujevn, grov base, vil de se slurvete ut og vil ikke vare veldig lenge..

Gulvutjevning kan gjøres for hånd. I dette tilfellet må du være så forsiktig som mulig.. Ikke start arbeidet uten å lese instruksjonene for det valgte materialet. Feil handlinger kan føre til merkbare deformasjoner av basen, som ikke vil være så lett å bli kvitt..

Det er verdt å merke seg at utjevning av gulvet må adresseres ikke bare i prosessen med å reparere en byleilighet, men også i et privat hus. Moderne produsenter produserer mange varianter av nivelleringsforbindelser, som ikke trenger å vente for lenge med å tørke..

I tillegg, på grunn av det brede produktspekteret, er det forskjellige måter å legge nivelleringen på undergulvet, slik at hver forbruker kan velge det beste alternativet for seg selv..

Materialer

Ikke tro at det bare selges tørre blandinger for utjevning av gulvet, som må fortynnes med vann. Faktisk er andre praktiske materialer perfekte for slike formål, og de er enkle og praktiske å jobbe med. La oss vurdere dem mer detaljert.

Kryssfiner

Dette materialet er det mest praktiske for tørr nivellering. Gulvbelegg ved bruk av slike deler er billigere, spesielt sammenlignet med bruk av spesielle dyre blandinger.

Hvis du skal renovere et rom der det er høy luftfuktighet, da det er verdt å vende seg til fuktresistente råvarer. I tillegg til god gammel kryssfiner kan du bruke GVLV, MDF, OSB, sponplater eller sponplater.

Valget av kryssfinerbase bør tas ganske seriøst. Avhengig av høyden på gulvfallene, bør ark med passende tykkelse velges. Også typen toppstrøk du har valgt og installasjonsmetoden vil påvirke kjøpet av nivelleringsfiner. Så for mykt teppe eller elastisk linoleum er det tillatt å installere kryssfinerplater av liten tykkelse. Dette valget skyldes det faktum at disse etterbehandlingsproduktene ikke krever en perfekt flat base..

Hvis vi snakker om slike populære belegg som laminat eller parkett, er det verdt å kjøpe kryssfiner, tykkelsen er ikke mindre enn 12 mm. Det skal være tykkere, ettersom de ovennevnte gulvbelegg krever den mest flate overflaten for installasjon..

Eksperter anbefaler å ta hensyn til merkevaren før du kjøper slike utjevningsark. For individuell konstruksjon er det verdt å kjøpe kopier av FC eller FSF.

FK -ark inneholder ingen fenoler og andre lignende forbindelser. Slike materialer er helt trygge for menneskers helse, selv ved høye temperaturer. I tillegg har FK -prøver en gjennomsnittlig fuktmotstand og motstand mot mekanisk skade..

Hvis det er høy luftfuktighet i rommet, er det verdt å kontakte til FSF kryssfiner. Dette materialet er mer holdbart og slitesterkt. Han er ikke redd for temperaturendringer. Imidlertid får kryssfiner slike gode ytelsesegenskaper for FSF på grunn av bruk av skadelige formaldehydharpikser i produksjonsprosessen. Disse stoffene er giftige og helsefarlige..

I samsvar med GOST produseres kryssfinerplater av følgende kvaliteter:

 • 1. klasse. Dette er produkter av høyeste kvalitet. Det er ikke den minste feilen på overflaten. GOST tillater imidlertid små sprekker (ikke mer enn 20 cm), samt tilstedeværelsen av minimal vridning av materialet.
 • 2. klasse. For denne karakteren produseres materialer der minimalt limsiv og treinnlegg er tillatt. På overflaten av slike ark kan du legge merke til riper og bulker, som opptar omtrent 5% av det totale arealet av den tilgjengelige overflaten..
 • Klasse 3. Materialer i denne kategorien kan ha merkbare spor av ormhull på overflaten, samt trekke seg og falle av knuter..
 • Karakter 4. Disse materialene er av laveste kvalitet. De har mange forskjellige feil som oppstår under produksjonsprosessen. Men til tross for de store ulempene, er finer som regel limt effektivt og pålitelig..

De fleste erfarne håndverkere anbefaler å bruke kryssfiner av klasse 2.

Blant annet kan dette utjevningsmaterialet slipes og ikke slipes.. Denne parameteren er angitt med bokstaven “Ш”:

 • Betegnelsen “Ш1” betyr at kryssfiner ble produsert med ensidig sliping;
 • “Ш-2”-dobbeltsidig;
 • “NSh” – upolert materiale.

På slipede kryssfinerplater finner du betegnelsene for utslippsklassen for gratis formaldehyd (slik det er med laminerte sponplater):

 • “E-1” betyr 10 milligram for hver 10 gram kryssfiner;
 • “E-2”-10-30 mgm / 100 g tørrvekt.

Utvidet leire

I dag er det mange forskjellige materialer som er mest brukt i utjevning av undergulv før etterbehandling. Imidlertid er det tider når det ikke er noe bedre enn å forberede basen med ekspandert leire. Dette gamle og velkjente materialet er uerstattelig i følgende tilfeller:

 • Hvis forskjellen i høyden på basen er mer enn 10 cm -merket. Hvis du installerer et klassisk betongdekk på en slik overflate, kan vekten danne en alvorlig belastning på gulvene. Utvidet leire er anerkjent som et av de letteste og mest krevende materialene. Det overbelaster ikke gulvkonstruksjonen i det hele tatt.
 • Hvis basen er representert av en armert betongplate. Dette materialet er kaldt. Dette er merkbart merkbart i forholdene i de nedre etasjene. Ved hjelp av ekspandert leire kan dette problemet rettes opp, siden det er i stand til å gjøre gulvet litt varmere..
 • Hvis det er forskjellige tilleggskommunikasjoner eller elektriske varmesystemer under gulvnivået.
 • Hvis reparasjonsbudsjettet er vesentlig begrenset. Det er verdt å merke seg her at utjevning av gulvet med ekspandert leire vil koste eierne mye mindre enn en tung betongbelegg..

De viktigste fordelene med ekspandert leire inkluderer følgende særpreg:

 • Miljøvennlighet. Ekspandert leire, selv under ekstreme temperaturer, avgir ikke skadelige stoffer og inneholder ikke farlige forbindelser.
 • Varighet. Den fungerer veldig lenge og skaper ingen problemer under drift..
 • Varmeisoleringsegenskaper.
 • Støyisoleringsegenskaper.
 • Brannsikkerhet. Ekspandert leire er ikke et brannfarlig materiale.
 • Motstandsdyktig mot ekstreme temperaturer.
 • Lav kostnad.

Eksperter sier med tillit at et slikt materiale anses som en utmerket løsning for utjevning av håpløse fundamenter. Den brukes ofte til å rydde grunnmurer med groper og en skråning større enn 10 cm..

I tillegg vil du ved hjelp av ekspandert leire ikke bare gjøre gulvet jevnt, men også gi det ekstra støy og varmeisolasjon..

Gips

Gipsplater kan også brukes til å jevne undergulvet. Den legges på undergulvet først etter at den er fullstendig rengjort for forrige finish og rusk / støv. I tillegg må den drysses med sand for å fullføre basen med gips. Den må dekke alle sprekker og uregelmessigheter som er synlige i basen..

Sanden på gulvet må løsnes skikkelig og utjevnes med høy kvalitet, slik at laget blir så jevnt som mulig og ligger over hele rommet. Det skal huskes på det sandlaget skal ikke være tykkere enn 2-3 cm.

Hvis det er små fordypninger ved basen, må de elimineres ved hjelp av en sement-sandblanding.

Først da kan gips legges ut på gulvet. Små hull på 5 mm må stå mellom platene. I løpet av denne perioden vil det være nødvendig å fylle på et tetningsmasse med spesielle beskyttende egenskaper. Det ideelle alternativet ville være en spesiell komposisjon designet for keramiske fliser. Den finnes i nesten hvilken som helst jernvarehandel..

Umiddelbart etter at gipsplatene er lagt ut på sandlaget av basen, må du behandle det resulterende belegget med en spesiell primer. Det må være annerledes dyp penetrasjon. Etter alle handlingene som er utført, er det fullt mulig å fortsette til installasjonen av etterbehandlingsgulvmaterialet. For eksempel er i dag vakre selvutjevnende gulv veldig populære, under hvilke det ofte er montert en utjevningsbase av gipsplater. Ovenfra kan de suppleres med et laminat eller parkett.

Trefiberplate

Dette er et annet vanlig materiale som brukes i gulvutjevning. Mange forbrukere vender seg til fiberplater i dag, siden det er billig og installasjonen er ganske grei. For fremstilling av slike belegg brukes rester av treproduksjon (spon, sagflis). Sponplatens egenskaper og egenskaper avhenger i stor grad av densitetsnivået, som som regel varierer i verdier fra 150 til 950 kg / m2.

Det er verdt å merke seg det fiberplater av høy kvalitet har gode varmeisoleringsegenskaper, derfor er det ofte valgt som et utjevningsbelegg. Ofte legges disse lerretene oppå en sementbelegg. Mange forbrukere velger også fiberplater på grunn av miljøvennlighet. De inneholder mer avfall av naturlig tre..

Slike belegg installeres ganske enkelt og raskt. Selv en person som er langt fra reparasjonsarbeid, kan lett takle dette arbeidet..

Hvis du installerer trefiberplatene riktig og nøyaktig, vil de vare i mange år og ikke forårsake problemer for husholdningene..

Blandinger

For utjevning av gulvet brukes ikke bare forskjellige harde og tørre underlag, men også de tilsvarende bygningsblandingene. De skiller seg fra hverandre i sammensetning, tørkehastighet og andre ytelsesegenskaper. La oss se nærmere på de vanligste produktene som er populære blant dagens kjøpere.

Sement og sement-sand

Disse blandingene er blant de mest etterspurte. De er klassifisert som universelle, siden det er mange modifikasjoner av dem. Takket være et bredt spekter av sement- og sement-sandkomposisjoner kan du velge for alle rom og driftsforhold.

For øyeblikket kan du i butikker finne kvalitetsalternativer for utjevning av basen, med en annen struktur, et annet antall knuter og spor. De fleste sementholdige sammensetninger av høy kvalitet krymper ikke.

Det er mulig å øke styrkeegenskapene til denne nivelleringen ved hjelp av vanlig PVA -lim. Det skal ikke være for mye.

Men det må huskes at herding av sammensetningen med limet vil ta litt kortere tid, noe som betyr at alt arbeidet må utføres enda raskere. For å gjøre dette kan du helle den i små porsjoner på forskjellige deler av det tilgjengelige området i rommet. Det er også verdt å merke seg det å rengjøre kittet med PVA -lim er mer arbeidskrevende. Noen mennesker vender seg til mer holdbart fliselim. Det blir enda vanskeligere å jobbe med ham..

Gips

Det anbefales å bruke gipsutjevnere bare i rom med lav fuktighetsprosent. De anbefales heller ikke å installeres i rom som er utsatt for regelmessige temperaturhopp. Disse anbefalingene forklares med det faktum at gipsblandinger er i stand til å absorbere fuktighet. Dette kan føre til hevelse av underlaget og tap av dets nyttige egenskaper. Slike feil vil neppe ha en positiv effekt på etterbehandling av gulvbelegg..

Et særtrekk ved gipsbaser er deres dampgjennomtrengelighet og ingen krymping. Ofte brukes en slik blanding når det ikke er den mest pålitelige gulvbunnen. I tillegg er alle fabrikkblandinger delt inn i henhold til hovedformålet og applikasjonsteknologien..

Utjevning

Slike sammensetninger er nødvendige for den primære etterbehandlingen av en grov overflate som har mange feil og uregelmessigheter. Ved hjelp av slike verktøy opprettes veldig sterke og pålitelige baser opptil 50 mm. Som regel påføres denne typen equalizers for hånd. Materialet brukes utelukkende som et spesielt lag. Dette skyldes det faktum at sammensetningen av utjevningsmidlene inneholder store sandpartikler, som ikke tillater dannelse av perfekt glatte og regelmessige belegg..

Selvnivellerende

Lignende blandinger brukes til etterbehandling av strøk. Tykkelsen kan være fra 2 til 10 mm. Som regel har slik selvnivellering en viskøs konsistens. Den inneholder små, fint spredte partikler, som spres jevnt over det nødvendige området ved selvspredning..

Det er spesielle selvutjevnende hurtigtørkende blandinger. For å fylle et slikt verktøy er ett fyllmateriale tilstrekkelig. Ofte takler et lite arbeidsteam, der en eller annen funksjon er tilordnet hver av arbeiderne, applikasjonen av hurtiginnstilte agenter. For eksempel kan dette være den direkte tilberedningen av den nødvendige mengden av blandingen, hell løsningen på gulvbunnen, fordel den over overflaten av basen ved hjelp av et spesialverktøy, samt nødvendig eliminering av luftbobler ved hjelp av en rulle..

Noen arbeidsteam bruker et rotband i utjevning av gulvet. Ifølge brukeranmeldelser, denne sammensetningen er ikke forskjellig i holdbarhet og styrke, Derfor blir bruken vanligvis forlatt til fordel for mer pålitelige formuleringer.

Bestemmelse av nivået

Gulvnivået kan bestemmes på forskjellige måter.. For å gjøre dette kan du bruke følgende verktøy:

 • Rack boblenivå. Standardlinjen til denne enheten er som regel 1 m, men i butikkene kan du finne to og tre meter lange produkter. Disse elementene er rimelige, enkle å bruke og veldig enkle å bruke. I tillegg er boblenivåer ikke avhengig av elektrisitet, noe som gjør dem selvstendige og mer praktiske. Det er sant at de ikke kan måle for store mellomrom..
 • Hydro nivå. Boblenivåer lar deg bestemme gulvets tilstand bare i små eller mellomstore rom. For mer romslige lokaler er det verdt å kjøpe et vannkraftnivå av høy kvalitet. Den består av spesielle rørformede kar. I den indre delen av denne enheten er det farget vann, ved hjelp av hvilket overflatenivået bestemmes..

 • Laser. Det er veldig enkelt og enkelt å bruke. De fleste modellene er svært effektive. For å bestemme de nødvendige parameterne er det nok å fikse verktøyet i ønsket posisjon (for dette bør du lese instruksjonene). Nivået vil utføre alle andre handlinger på egen hånd.
 • Rotary. Ved hjelp av denne enheten kan du ikke bare bestemme gulvets krumningsnivå, men også angi og designe de oppnådde verdiene. Som regel brukes slike høyteknologiske varer av fagfolk, og derfor er de ganske dyre..
 • Optikk. Slike enheter er mer vanlige for å måle territoriale områder av den ytre delen av rommet. Dette forhindrer imidlertid ikke at de blir brukt i saker om å bestemme krumning av gulvet. Optiske nivåer ligner på mange måter rotasjonsnivåer, men bruken i romslige rom vil gi mer nøyaktige resultater..

Overflate forberedelser

Før du utjevner gulvbunnen direkte, må den være godt forberedt. Du bør ikke neglisjere denne prosessen hvis du vil at gulvet skal tjene deg lenge og uten problemer..

Først må du måle rommet der du planlegger å jevne ut gulvet nøye. Deretter kan du gå videre til valg av passende materialer og installasjonsmetoder. Under forarbeidene identifiseres ofte ulike problemer knyttet til gulvbelegget. På samme stadium bør du undersøke nivået på det eksisterende fundamentet. For dette brukes forskjellige nivåer, både flytende og laser (listen er angitt ovenfor).

Maksimal utjevningseffektivitet sikres ved bruk av et materiale som er egnet for ujevnheter på overflaten av basen. For gulv som er praktisk talt i perfekt stand, anbefales det å bruke høykvalitets utjevningsmidler eller selvnivellerende produkter fra kjente merker.

Hvis det er merkbare forskjeller på basen, er det bedre å vende seg til plankniveller eller bruke sement-sanddekker..

Tre som dekker

Over tid kan absolutt ethvert gulv miste sitt attraktive utseende og deformeres umerkelig. Denne trøbbel ble ikke spart og trebelegg av høy kvalitet. Over tid kan gamle og tørre gulv skje og falle, og mister sin perfekte flathet uigenkallelig. Stygge hull oppstår ofte mellom individuelle brett. På slike baser vil det derfor ikke være mulig å legge ut dekorative materialer korrekt og pent i dette tilfellet kan du ikke klare deg uten å utjevne det eksisterende systemet.

Du kan gi plankebunnen en flat overflate med egne hender ved å bruke følgende metoder:

 • skraping;
 • utjevning med flate trebaserte materialer (kryssfiner, fiberplate eller MDF);
 • utjevning ved hjelp av en blanding laget av ham selv, bestående av fyllstoff for sagflis og naturlig tre;
 • helle spesielle selvutjevnende forbindelser.

Oftest velger folk å justere slike strukturer med kryssfiner, siden forskjellene mellom tregulvbrettene ofte blir veldig imponerende. For slikt arbeid anbefales det å bruke et kryssfinerark med standard dimensjoner. Den blir saget i 4 stykker. Skjæringen bør gjøres veldig forsiktig, slik at delaminering ikke vises i kantene på arkene..

Etter disse trinnene er det fullt mulig å fortsette med å legge vaterne på basen. Fugene mellom de belagte beleggene skal være over bjelkene. I områder der kommunikasjon befinner seg og på andre nødvendige steder, må kryssfiner kuttes (like nøye for å forhindre delaminering). Etter det festes arkene til basen på selvskruende skruer med skjulte hoder. Denne utjevningsmetoden er ikke den mest estetiske, men for etterbehandlingslaget er det en utmerket løsning som perfekt vil skjule alle uregelmessigheter i trebunnen..

Betongfundament

Ganske ofte er det nødvendig å gjøre utjevning i rom med en betongbunn av gulvet. I dette tilfellet er det en enkel trinnvis instruksjon som hjelper deg med å utføre alle handlingene for å oppdatere overflaten raskt og riktig..

Hvis betongbunnen ikke har for skarpe og merkbare endringer, er det best å bruke moderne selvutjevnende blandinger som selges i hver jernvarehandel. Som regel er hovedkomponenten i dem sement.. For å utføre arbeid med et slikt verktøy trenger du:

 • hell vann over den tørre sammensetningen;
 • rør godt, slik at det ikke er klumper og tørre partikler igjen i det;
 • legg det gradvis (i porsjoner) ut på betong (for dette kan du ringe en assistent for å få hjelp).

Selvnivellerende mørtel skal fylle absolutt alle hull og hulrom i betongbunnen, og danne en pen og glatt overflate. Slike blandinger tørker ut ganske raskt. Du kan gå på dem etter 3-4 timer, og etter en dag er det tillatt å begynne å legge dekorative belegg, for eksempel fliser.

Hvis uregelmessighetene på betonggulvet er mer imponerende og merkbare, da det er verdt å vende seg til en pålitelig betongbelegg av høy kvalitet. Denne justeringsmetoden er en av de billigste og mest populære. Teknologien for å installere en betongmasse er hovedsakelig basert på installasjon av spesielle fyrtårn. De er installert på gulvet (avstanden mellom fyrtårnene bør være 500-800 mm), og utjevner i ett plan ved hjelp av et nivå.

Etter det er det nødvendig å elte løsningen av nødvendig konsistens og legge til spesielle myknere til den. Deretter kan du begynne å legge den resulterende blandingen på betongbunnen av gulvet. Når avrettingsmassen “griper”, må alle føringene fjernes, og de resterende sporene skal fylles med mørtel. Overflaten på betongdekket må imidlertid males Du kan starte dette arbeidet først etter 4 uker.

Den må også forsterkes ved behandling med en primer av høy kvalitet..

Nyttige tips

Før du begynner å nivellere gulvet selv, bør du gjøre deg kjent med noen enkle tips for å unngå alvorlige feil i arbeidsprosessen:

 • Unngå at trekk kommer inn i rommet der du planerer undergulvet. Og hvis alt er ganske enkelt med bad eller toalett, så i andre rom (stue, soverom, korridor, kjøkken og på balkongen) er det nødvendig å lukke alle vinduer og lukke dørene (som i tilfelle tapetsering av veggene ).
 • Ikke bruk ventilasjonsanordninger under noen omstendigheter..
 • Sørg for å følge tørketiden til løsningen som er angitt på emballasjen / esken. De kan bare krenkes hvis sammensetningen påføres i et tynt lag. To-lags belegg skal ikke “forstyrres” før de er helt herdet..
 • Før den eksisterende basen helles, anbefales det å behandle hele området i rommet med en spesiell primer. Det er nødvendig for å gi forbedret vedheft.

 • Bruk bare pålitelige og kvalitetsverktøy, materialer og blandinger. Ellers kan det hende at gulvet ikke blir slik du planla det..
 • Ikke se etter altfor billige og rimelige nivelleringsverktøy. For lave kostnader kan skjule dårlig produktkvalitet.
 • Ikke glem at det gamle gulvet må rengjøres helt for det gamle belegget. Ellers kan det være at utjevningslaget ikke ligger perfekt, noe som vil påvirke det dekorative gulvet..
 • Hvis merkbare sømmer og store hull er synlige på basen (for eksempel mellom brettene), må de dekkes med kitt eller den samme utjevningsblandingen. For slikt arbeid er det verdt å elte tykkere og mer viskøse komposisjoner..

 • Du bør under ingen omstendigheter forsømme forberedelsen av basen. Dette stadiet er en av de viktigste i dette arbeidet, derfor anbefaler eksperter å ta det så seriøst som mulig..
 • Vent alltid til støvet har lagt seg helt under arbeidet. Du kan rengjøre rommet med en støvsuger. Ikke la igjen det minste rusk på underlaget.
 • Justering av gulvet i et boligområde kan gjøres for hånd, men denne prosessen er ikke den enkleste og raskeste.

Når du begynner å behandle kjønnsbasen, må du fylle på med alle nødvendige verktøy, materialer og selvfølgelig tålmodighet..

Se hvordan du lager et gulvbelegg av høy kvalitet selv, se nedenfor..