Gulvvarme: fordeler og ulemper

Forskjellen mellom gulvvarme og andre typer romoppvarming er å finne varmeelementer under gulvbelegget. Denne typen oppvarming lar deg bli kvitt radiatorer på veggene, som må plasseres i to eller flere i hvert rom, og gir jevn oppvarming i hele rommet hvis et varmt gulv er installert i et privat hus.

Særegenheter

Eiere av sine egne hus er ubegrensede i valg av oppvarmingsmetode. Alt avhenger av hva som er klokere å bruke: gass eller elektrisitet. Med vanngulv blir ikke vannforbruket tatt i betraktning, siden det sirkulerer i en lukket sløyfe.

Med riktig plassering av det varme gulvet i første etasje på hytta, kan du ikke tenke på å varme opp andre etasje. Ved konveksjon stiger varm luft og varme fordeles gjennom rommene.

Med en kompetent utforming av huset og et godt utstyrt tak i andre etasje, er det som regel like varmt som nedenfor, uten ekstra varmeenheter.

Det er veldig hyggelig i leiligheten å ta på varme støvler om vinteren, som ble varmet opp ved inngangsdøren, og om sommeren å gå barbeint inn på badet, uten å rykke over de kalde flisene. I lokalene til bygårder blir separate områder vanligvis oppvarmet med varme gulv: ved inngangsdøren, på balkongen, på kjøkkenet eller på badet.

Siden leiligheter, som vanlig, har et element av tilstedeværelsen av naboer nedenfor, kan vannoppvarmede gulv være mye trøbbel hvis det plutselig dukker opp en lekkasje.. I tillegg er det nesten umulig å koordinere et vannoppvarmet gulv i en leilighet. Derfor, når du velger et gulvvarmesystem for leilighetseiere, blir valget bare gjort mellom et infrarødt belegg og gulv basert på bruk av minimatter – varmeelementer festet til et glassnett. Du kan også velge alternativet fra betong.

Visninger

Det varme gulvet, utstyrt i hus, kan være av to typer og er delt i henhold til typen varmeelement:

  • vannoppvarmede gulv;
  • elektrisk gulvvarme.

For elektrisk gulvvarme brukes film og minimatter..

Enheten til gulv som bruker minimatter eller vannvarmeelementer skiller seg praktisk talt ikke fra hverandre. Oppsettet er ikke veldig komplisert, og derfor vil det ikke være vanskelig å fullføre det. Filmen har sine egne egenskaper på grunn av dens tykkelse, derfor vil teknologien for å arrangere et slikt gulv være annerledes. Det viktigste er å velge en kvalitetssammensetning.

Hva bør være tykkelsen?

Tykkelsen på avrettingsmassen avhenger direkte av valg av varmeelement og den opprinnelige tilstanden til overflaten som den skal legges på.

I mangel av et strengt horisontnivå, vil det være nødvendig å lage en grov avrettingsmasse. Tykkelsen avhenger direkte av gulvflatens avvik fra horisontalen og er individuell for hvert rom. Hvis overflaten som det varme gulvet er montert på, har en skråning, vil varmeelementene være i forskjellige avstander fra overflaten til det ferdige avrettingsgulvet og gulvbelegget. Resultatet vil være ujevn oppvarming over rommets område og varmetap. Det er klart at hvis det er nødvendig med en grov avrettingsmasse, øker størrelsen på den såkalte “paien” og materialforbruket.

Nedenfor er beregningen av tykkelsen på “kaken” når du installerer et vannoppvarmet gulv og tilstedeværelsen av en horisontal overflate. Vanntettingsfilmen har en tykkelse målt i mikron, så den skal ikke tas i betraktning. Polystyrenplater brukes med en tykkelse på 60 mm (2×30) og mer, avhengig av klimatiske egenskaper i boligområdet. Varmeisolerende metallisert materiale bør være minst 3 mm, maske for forsterkning av avrettingsmassen og for å feste varmeelementer – fra 5 mm.

Tatt i betraktning overlappingen av en stang til en annen, tar den 10 mm. Diameteren på selve elementet varierer fra 16 til 25 mm, minimumshøyden på avrettingsfyret er 10 mm.

Basert på de gitte tallene, vil den tynneste “paien” være 102 mm tykk, hvorav avrettingsmassen selv vil ta 46 mm. Av driftserfaring er en slik avrettingsmasse tynn for et vanngulv, og kan kollapse under drift. Derfor foretrekker mange håndverkere å bruke i stedet for kjøpte ti-millimeter fyrtårn startprofiler for installasjon av gipsplater med dimensjoner på 27×28 mm – de er tøffere og høyere enn standard fyrtårn.

Skrittykkelsen øker til 60 mm og tåler enhver belastning.

Teknologien for å legge mini-matter på et glassfibernett er forskjellig ved at det ikke er behov for en forsterkende metallbase og en tykk avrettingsmasse på toppen. I tillegg kan de ekstruderte polystyrenplatene brukes med lavere tykkelse. Derfor vil minimumstykkelsen på “paien” være 60 mm, og selve avrettingsmassen – 17 mm.

Men dette er bare akseptabelt ved påfølgende legging på overflaten av gulvkeramikkfliser, noe som vil gi ytterligere stivhet til gulvet. Hvis gulv er planlagt i form av linoleum eller laminat, anbefales det å øke avrettingsmassen til 25-30 mm, som er maksimalverdi. Andelen av blandingen velges individuelt.

For filmgulvvarme brukes kryssfiner eller OSB -plater i stedet for et fint dekk. Produsenter hevder at det ikke er behov for en avrettingsmasse. Fordelen er mye mindre treghet, siden varmetap for oppvarming av et tykt avrettingsmasse vil være mindre. Gulvet vil også avkjøles nesten umiddelbart etter at termostaten er slått av..

Fordelen med infrarøde filmgulv er at de ikke tørker luften. Når du tegner et gulvprosjekt, blir det ikke tatt hensyn til steder i rom der det vil stå møbler på ett sted. Under skap, pidestaller, sofaer legges ikke filmen for å unngå deformasjon. Et innrykk på minst 20-30 cm bør gis fra vegger og varmeenheter.

Installasjon av gulvvarme for film begynner med installasjon av varmereflekterende skummateriale, for hvilket det er veldig viktig å ikke lede strøm. Etter å ha lagt alle elementene i henhold til prosjektet, koblet temperatursensoren og termostaten, kan du legge laminatet på filmgulvet uten å oversvømme avrettingsmassen. For å vanntette og forhindre fuktighet i å komme inn i de elektriske kontaktene, må du legge en PVC -film før du legger gulvet. Hvis du planlegger å legge fliser, er det bedre å beskytte gulvelementene med enten kryssfiner, OSB eller sementbundet sponplater. Det er også mulig å beskytte alle tilkoblinger veldig tett.

Fylle

Alle nødvendige varmebesparende og varmeelementer må installeres og kontrolleres før avrettingsmassen helles..

For installasjon av et vanngulv legges først en PVC -vanntettingsfilm på den grove avrettingen eller platen med et skli på veggene i rommet. Plater av ekstrudert polystyren legges på den ende til ende, som festes sammen med tape. Skummet varmereflekterende materiale med metallisert belegg legges på toppen.

Det reflekterende laget må vende mot det indre av rommet. Et metallnett med en celle fra 5×5 til 10×10 mm legges på den resulterende basen. Det er ønskelig å fikse det på den varmebesparende “paien” med pluggbraketter.

Varmeelementer – rør som varmt vann vil sirkulere gjennom – festes til masken med klemmer. Det er bedre å legge dem med en slange eller en snegl – her er det viktig å følge prinsippet om en kontur.

Prinsippet for en krets gir at varmeelementer i ett stykke for vanngulvet må legges på hvert rom uten skjøter mellom rørene. Ellers er det mulig at skjøten vil spre seg under drift og vannlekkasje vil oppstå, noe som kan gjøre selve systemet ubrukelig, og avrettingen sammen med gulvbelegget. Hvis rommet er veldig stort (mer enn 20 kvm), er det bedre å legge to konturer på det. Antall kretser bestemmer hvilken kollektor som må velges for driften av alle kretsene i huset..

Etter at varmeelementene er festet, installeres beacons. For å lette arbeidet med denne operasjonen kan du bruke en gipsbasert gips – med den er det lettere å justere guidene nøyaktig til horisonten og til samme nivå. I tillegg vil den ikke “flyte” og vil fryse raskere..

Anbefalinger for utarbeidelse av en avrettingsløsning varierer sterkt. Hver mester har sine egne ferdigheter og erfaring. Det viktigste er at blandingen skal ha høy styrke og være bearbeidbar. M150 (sandsement) og M300 (sandbetong) selges i byggeforretninger.

Noen foretrekker å blande sement med sand alene. Uansett er det tilrådelig å legge til myknere og tilsetningsstoffer i blandingen for å forhindre sprekkdannelse av det ferdige avrettingsmassen. Du kan legge til opptil 15% av en blanding for et selvnivellerende gulv basert på gips med sement til løsningen-dette vil gjøre det mulig å gå på gulvet innen 3-5 timer etter hellingen. I tillegg vil det dannes mye mindre sprekker..

Mikrofiber brukes ofte til å forsterke blandingen. Mykner for blandingen kan kjøpes ferdig. Det er viktig at det ikke blir for mye av det under elteprosessen. Hvis produsentens anbefalinger blir fulgt, vil det bidra til å forbedre blandingens homogenitet og dens styrkeegenskaper..

Uansett må vi ikke glemme demperbåndet. Alle husker fra fysikkkurset at kropper ekspanderer når de varmes opp. Derfor vil de termiske hullene som dannes etter demontering av spjeldet ikke la den ferdige avrettingen falle sammen..

Det er flere utprøvde metoder for å forhindre sprekker på overflaten av avrettingsmassen:

  • La beholder fylt med vann stå i rommet, slik at fordampningsfuktigheten ikke lar avrettingsmassen tørke for raskt..
  • Avrettingsmassen er dekket med PVC -folie over hele overflaten. Betydningen er den samme: langsom tørking.
  • Avrettingsmassen utføres i flere trinn, hvert lag bør ikke være mer enn 20-25 mm. Større tykkelse øker sannsynligheten for sprekker.

Så avrettingsmaterialet må være holdbart og plastisk. Visninger må også velges nøye. Maksimal utvidelse må gjøres på betongbelegg..

Profesjonell rådgivning

Arrangering av varmtvannsgulv i MKD -leiligheter anbefales ikke. Først og fremst kalles dette endringer i sentralvarmesystemet til MKD og er et grovt brudd på husloven for Den russiske føderasjonen. Årsaken er ikke bare at naboene nedenfra kan oversvømmes. Uautorisert tilkobling til oppvarmingsstigerør eller håndklestativ i badet bryter temperaturenivået til kjølevæsken for hvert rom i MKD. For å forhindre at dette skjer, vil det være nødvendig å demontere en eller alle radiatorene i leiligheten, ellers kan energiforbruket til oppvarming økes.

Valget av et varmt gulv bør ikke bare baseres på ønsket om å ha det, men også på muligheten for å heve gulvhøyden. For en leilighet med en takhøyde på 2,5 m kan en tykk avrettingsmasse være problematisk.

Før du starter arbeidet, må du beregne alt materialet som er nødvendig for reparasjonen. Det er nødvendig å ta hensyn til kostnaden for ikke bare varmeelementer og et varmeisolerende lag, men også slike nødvendige enheter, som oppsamlere for vanngulv, termostater, termostater og andre installasjonselementer.

Sørg for å bruke personlig verneutstyr i form av åndedrettsvern og hansker..

Du kan ikke starte arbeidet uten et ferdig, godt beregnet prosjekt..

Det er nødvendig å koble til varmeelementer uten skjøter, som da vil være umulig å nå uten å demontere hele gulvbelegget og avrettingsmassen.

Det anbefales ikke å bruke komponentdeler fra forskjellige produsenter – dette kan føre til trykkavlastning av systemet på veldig kort tid. Hvis overflaten er sprukket, er det ganske vanskelig å reparere det..

Strømforbruket til en elektrisk gulvvarme kan være veldig høy. Derfor er det verdt å legge en separat kabel med en dedikert maskin, eller enda bedre, gi en jordfeilbryter.

Når du installerer en elektrisk gulvvarme, må du huske at elementene i hvert fall ikke skal krysse hverandre. Installasjonen av temperatursensoren bør utføres på det kaldeste stedet i det oppvarmede rommet. Hvis ledningen til temperatursensoren ikke tillater dette, må du fokusere på lengden mens du ikke kan bygge opp. Alle kontakter må isoleres med bitumenbånd hermetisk øverst og nederst.

Halvtørr blanding må vannes med rent vann. Alle uregelmessigheter må repareres nøye slik at det i fremtiden blir en god oppvarming av overflaten..

Før du planlegger et varmt gulv, er det nyttig å rådføre seg med de som allerede har det installert. Basert på erfaring kan vi legge til at mer enn halvparten av menneskene som har investert pengene sine i denne gleden ikke bruker dem..

Masterklasse for gulvvarme – i neste video.