Funksjoner ved å installere et vannoppvarmet gulv med egne hender

Gulvvarme med vann er en ganske attraktiv løsning. Men hvis du vil installere dem selv, uten å ty til hjelp fra fagfolk og uten å bruke penger på tjenestene deres, må du grundig studere emnet og lære alle finesser. Du bør kjenne både prinsippene for tilkobling og metodikken for å arrangere basen. Styling må også gjøres ved hjelp av en spesiell teknologi..

Design

Det er mange varianter av varmtvannsgulv på markedet. Den er produsert av dusinvis av ledende produsenter. Men uansett det spesifikke merket og modellen obligatoriske komponenter er:

 • kjele som varmer opp vann;
 • pumpe som pumper vann;
 • kuleventiler (de er installert ved innløpet til kjelen);
 • rør;
 • en oppsamlerenhet som lar deg sette opp og regulere oppvarming av gulv etter eget skjønn;
 • beslag ved hjelp av hvilke hovedruten er montert, fra varmeren, og også rør er koblet til oppsamlerne.

Hver av disse byggeklossene har sine egne egenskaper. Så rør må være laget av polypropylen med et forsterkende glassfiberlag, ellers er det stor risiko for overdreven ekspansjon i en varm tilstand. Polyetylen har mindre termisk ekspansjon. Samtidig er den optimale rørdiameteren fra 1,6 til 2 cm. Når du kjøper, må du finne ut om de tåler et trykk på 10 bar ved pumping av vann oppvarmet til 95 grader.

Samleren, ved hjelp av hvilket vann kommer inn i rørledningen, kalles noen ganger en splitter. En av disse enhetene sorterer varmt vann langs varmekretsene, og den andre samler det etter å ha passert gjennom hele systemet. Begge enhetene er plassert inne i et manifoldskap. Høykvalitets ytelse for samlingsgruppen inkluderer også:

 • ventiler;
 • luftuttak;
 • enheter som regulerer vannforbruket;
 • enheter for akselerert drenering av væske i en kritisk situasjon.

En manifold med en avstengningsventil er upraktisk, derfor er det bedre å velge alternativer utstyrt med kontrollsystemer som gir en jevn endring i kjølevæskestrømmen inn i en bestemt krets.

Den eksakte lengden og installasjonsavstanden når du installerer rør beregnes individuelt for alle rom (rom). Det er ingen ensartede standarder her. Hvis du ikke føler deg forberedt nok på egenberegning ved hjelp av spesialisert programvare, kan du bruke tjenestene til designorganisasjoner. Designere må vite hva størrelsen på rommet er, hvor kraftig kjelen vil bli installert, hva veggene i huset (leiligheten) er laget av, hva er egenskapene til tak og skillevegger. Det må tas hensyn til gulvbeleggstype, isolasjonslagets innretning og rørdiameter..

Prosjektet skal angi ikke bare hva som er rørets lengde, men også installasjonstrinnet og den rasjonelle legningsbanen. I tillegg beregnes varmetap, hydraulisk motstand (det må være strengt det samme i hver krets). Det er uønsket å bruke store konturer (100 m og lengre).

Det er bedre å dele hvert slikt i flere mindre.. Alle konturer er strengt ett rør, derfor er skjøter og koblinger når de legges i et avrettingsmateriale forbudt. Verandaer, loft og loggier oppvarmes med et separat alternativ fra de tilstøtende rommene.

Husk at rør bør legges fra ytterveggene, og enhetlig oppvarmingsreduksjon oppnås på grunn av “slange” -ordningen.

I rom der det bare er innvendige vegger, bør gulvvarmestrukturen være spiralformet, rettet fra grensene til rommet til midten. I dette tilfellet opprettholdes et dobbelt trinn mellom et par svinger..

For din informasjon: du bør velge og kjøpe en samler først etter, hvordan antall konturer og deres karakteristiske trekk vil bli beregnet. Den enkleste løsningen, med bare isolasjonsventiler alene, er relativt billig, men mangelen på fleksible justeringsmuligheter vil medføre store ulemper. Den andre ekstremen som skal unngås er en kostbar manifold utstyrt med servoer og forblandere..

Slikt utstyr i et privat hus eller leilighet er helt overflødig, med unntak av gigantiske hytter. Når du bestemmer hvilken kjele som skal installeres, må du først og fremst styre av kraften, som, selv når den brukes i toppdesignmodus, bør ha en reserve på minst 15%.

For å sikre blanding av varmt og kaldt varmeoverføringsvæske, brukes termostatiske miksere. De er toveis (sammenkoblede strukturer er plassert på tilførsels- og returrørene) og treveis (med tillegg av en elektrisk stasjon er de montert på kjelens utløp). Ta vare på tilstedeværelsen av en servodrift, en termostat: investeringer i disse enhetene begrunnes med at det vil være mer praktisk å bruke systemet. Servoer plasseres på vannforsyningskammene.

Mekaniske termostater er relativt enkle og pålitelige i bruk, så de er enkle å bruke selv for mennesker som er dårlig kjent med teknologi. Elektroniske kontrollere er litt mer kompliserte, og hvis du trenger å justere driftsparametrene til det varme gulvet fleksibelt, må du kjøpe en programmerbar enhet.

Etter å ha sortert ut generelt med enheten og konfigurasjonen av gulvvarmeutstyret, la oss nå se hvordan det fungerer. Fra kjelen (i sjeldne tilfeller fra en oppvarmet håndklestativ) kommer vann inn i rørledningen. Den passerer gjennom den termostatiske ventilen og overfører en viss mengde varme til den. Når en viss temperatur er nådd, starter ventilen prosessen med å blande vann tatt fra returrøret. For dette formålet åpnes en toveis eller treveis ventil, installert før sirkulasjonspumpen (inne i en spesiell jumper).

Den blandede væsken, som passerer gjennom sirkulasjonspumpen, berører termostaten, som til slutt gir kommandoer for å åpne og lukke kjølevæsketilførselen fra returkretsen til hovedkretsen. Takket være en slik ordning opprettholdes vanntemperaturen i det angitte verdiområdet og blir umiddelbart korrigert når den avviker fra den. Deretter går vannet inn i fordelingsmanifolden (men bare i et stort rom, hvor det er behov for å fordele kjølevæsken langs flere kretser og deretter pumpe den i motsatt retning).

Installere gulvvarme i flere rom samtidig, installer en manifold som regulerer temperaturen. Dette er nødvendig ikke bare fordi alle trenger sin egen oppvarmingsgrad, men også fordi den helt identiske lengden på kretsen ikke kan opprettholdes. Justeringen er spesielt nyttig hvis et av rommene er innvendig og det andre har yttervegger..

Termostater kan måle oppvarmingen av luften i rommet, eller temperaturen på gulvbelegget. Fokuser på det som er viktig for deg og ikke forveksle disse to typene.

Sørg for at det er en bypass i varmesystemet. Det lar deg holde utstyret i perfekt orden, hvis plutselig vanntilførselen til alle kretser stoppes samtidig..

Fordeler og ulemper

Vannisolert gulv økonomisk. En lav temperatur på kjølevæsken (ikke over 50 grader) vil redusere strømforbruket til en elektrisk kjele med 20% (i sammenligning med oppvarming med radiatorer). Homogen oppvarming av hele boligområdet med en fysiologisk behagelig temperaturfordeling (22 grader på selve gulvet, 18 grader i ansiktsnivå) kan også betraktes som en positiv side. Den skjulte plasseringen av varmesystemet utelukker fullstendig brannskader og mekaniske skader i direkte kontakt med det og kjølevæsken, noe som er spesielt viktig hvis det er barn i huset.

Et trygt vanngulv er også tjener lenge. Riktig utført installasjon og riktig valg av komponenter gjør at systemet kan brukes i 30-40 år. Dessverre er det også ulemper. For eksempel den økte kompleksiteten i installasjonen (hvis du ikke forstår problemet nok eller ikke har nødvendig erfaring, må du kontakte fagfolkene eller velge det elektriske alternativet). Feil installasjon vil ikke bare redusere varmeeffektiviteten, men også øke risikoen for lekkasje..

Hvis det på grunn av installasjonsfeil, normal slitasje eller på grunn av andre problemer begynner å lekke vann, må du demontere gulvet, demontere varmestrukturen, endre den helt eller delvis, og bare deretter koble den til igjen . Til slutt, i private boligbygg vil det ikke være mulig å bruke vanngulv som de eneste varmekildene..

Langsiktig (titalls timer) oppvarming kan ikke betraktes som en ulempe: jo mer at betydelig termisk treghet vil gjøre at gulvet kan varme opp luften stabilt selv ved kortsiktige avbrudd. Vær forberedt på at å legge et vanngulv (selv med egne hender) vil være betydelig dyrere enn å installere den elektriske versjonen. Noen materialer i form av 1 kvm kan koste minst 1500 rubler. Når et team er involvert, må de betale minst.

Et godt resultat oppnås hvis gulvet er hevet med minst 10 cm. Kostnadene er også forbundet med installasjon av kontrollsystemer, manifoldbokser og luftventiler..

Hvor brukes?

Et slikt varmesystem i et leilighetsrom kan bare brukes teoretisk. De tekniske hindringene er veldig alvorlige. Faktum er at det er ekstremt farlig og rett og slett forbudt å mate rørledningen med ferdig varmt vann, og spesiell oppvarming av kaldt vann er dyrt og vanskelig. I tillegg er alle effektive systemer klumpete og tunge, det vil si at de tar opp en betydelig del av høyden på rommet og utøver en betydelig belastning på gulvet og takets overflate..

I et privat trehus er termiske belastninger på individuelle kretser, hvis de er forskjellige, ubetydelige. Vurder derfor nøye om det er verdt å installere dyre, komplekse automatiske kontrollsystemer i et lite hjem. En stor hytte eller et hus med uoppvarmede rom er en annen sak.

Det er fullt mulig å sette et vanngulv i et rammehus, men installasjonen har en viktig forskjell – på grunn av grunnlaget som er lett til det ytterste, må du forlate bruken av tung betong eller sement -sandblandinger. Det er mer riktig å bruke tørr polystyren styling. Det ble spesielt designet for rammeboliger. Tenk på at for at den termiske effekten skal være maksimal, må du tenke på god isolasjon av yttervegger, som vanligvis gjøres tynne.

Det vannbaserte gulvvarmesystemet har også sine egne detaljer på badet. Hvis det er installert i en leilighet, anbefaler vi at du får råd fra en designorganisasjon, samt danner og registrerer et offisielt prosjekt og innhenter samtykke fra naboer. Det anbefales å mate kretsen med et oppvarmingsmedium fra en oppvarmet håndklestativ, og toveis ventiler ved innløpet vil ikke redusere temperaturen på vannet under og over stigerøret. Uansett om du trenger å varme opp badet i en leilighet eller i et privat hus, Vær mest oppmerksom på vanntetting. Det er verdt å bruke penger på en spesiell type film eller euroruberoid.

Basen helles ved hjelp av ekspandert leire eller fint grus. For å utelukke utseendet på uregelmessigheter må beacons installeres. Vær oppmerksom på at du ikke kan gå på baderomsbelegget fylt med gulvbelegg i 5-6 dager. I dette tilfellet må du jevnlig fukte overflaten, ellers kan den sprekke. Siden en sjelden byggherre selvstendig kan lage en sementblanding (som ikke vil bli dekket med et intrikat mønster av sprekker i de neste årene), det er bedre å kjøpe en helt ferdig sammensetning i butikken. Og gjør eksperimenter en annen gang, for eksempel når du tenker på utformingen av et oppvarmet bad.

Verktøy for arbeid

Når du skal installere vannoppvarmede gulv, må du bruke 18 forskjellige verktøy. Du trenger definitivt:

 • Vinkelsliper;
 • elektrisk drill;
 • skrujern;
 • konstruksjon hårføner.

Fra håndverktøy trenger du:

 • saks;
 • vanlig sag;
 • sag for metall;
 • arbeider kniv;
 • hammer;
 • bit;
 • vice;
 • tang;
 • fil.

Arbeid med belegg utføres med en slikkepott og en pensel. Du må måle de nødvendige dimensjonene med et målebånd og en meterlinjal, men i tillegg til dem trenger du også et slipemask eller sandpapir.

I tillegg til verktøy trenger du også materialer:

 • for varmeisolasjon brukes oftest foliematter laget av ekspandert polystyren, eller plater av samme materiale, behandlet ved ekstrudering;
 • Dempende selvklebende tape skal ha en tykkelse på 0,5 til 1 cm..

Forberedelse av basen

Den gamle avrettingsmassen i henhold til teknologien må elimineres fullstendig for å avsløre grunnoverlappingen. Nivell gulvoverflaten umiddelbart hvis avviket fra horisontalen overstiger 1 cm. Hvis det oppstår sprekker, flis og sprekker etter at du har fjernet det gamle gulvbelegget, bruker du en sement- eller gipsutjevningsblanding. For å sikre at det ikke er støv, smuss og rusk igjen på overflaten, legges et lag med vanntetting på toppen av det.

Basenes omkrets er opptatt av et demperbånd, som vil bidra til å kompensere for termisk ekspansjon av hovedgulvbelegget under oppvarming. Det er viktig å ta hensyn til at når det er flere konturer samtidig, bør tapen settes i konturintervaller nær hverandre..

For å redusere uproduktivt varmetap må du i tillegg isolere gulvet. Bare i sjeldne tilfeller er den i utgangspunktet klar i denne forstand. Valget av varmeisoleringsmateriale bestemmes av følgende hensyn:

 • hvis det varme gulvet bare fungerer som en assistent for hovedvarmesystemet, kan du begrense deg til skummet polyetylen med et reflekterende folielag;
 • når leiligheten ligger over de oppvarmede delene av bygningen, er det nødvendig å bruke ekstrudert polystyrenskum med en tykkelse på 2-5 cm, eller ikke mindre holdbare erstatninger;
 • i leiligheter som ligger over en kald kjeller, er det nødvendig med mer alvorlig beskyttelse – ekspandert leire helles og ekspandert polystyren legges med et totalt lag på 5 cm eller mer.

Moderne produsenter tilbyr spesielle isolasjonsmaterialer for varme gulv. Den ene siden av slike ovner har kanaler for installasjon av rørledninger. Det anbefales å bruke mineralull, ekspandert polystyren og spesielle matter. For å styrke avrettingslaget brukes en forsterkende maskestruktur som rør kan festes til. Festet er utstyrt med plastbånd, så det er ikke behov for festelister og spesielle klips. Når basen er klar, er det ingen vits å vente på noe annet – det er på tide å begynne å installere selve gulvvarmeutstyret.

Montering

Tilkoblingsdiagram

Installasjon av vanngulvvarme begynner alltid med installasjon av et manifoldskap. De sa det på en slik måte at avstanden til rørledningene som går til og fra alle rom er tilnærmet lik. Du kan skjule et skjemmende skap ved å bygge det inn i veggen (bærende vegger er ikke egnet for dette). Vær oppmerksom på at skuffen er plassert over det varme gulvet, ellers vil luftutløpet bli blokkert.

I et moderne system (med sjeldne unntak) er sirkulasjon levert av pumpeutstyr. Pumpen som er installert inne i kjelen er nok til å pumpe vann over et areal på 150 kvm, selv om bygningen er to-etasjers. Hvis det totale bygningsområdet er større, må du definitivt installere ekstra pumper med avanserte funksjoner..

For å kunne betjene varmesystemet uten å tømme vannet, er kjelens inn- og utløp utstyrt med stengeventiler. Ved å bruke dem kan du når som helst koble fra varmeren for reparasjon og vedlikehold. I nærvær av to eller flere kollektorskap er hovedforsyningslinjen utstyrt med en splitter, like bak som det er smalere adaptere.

Tilkoblingen av rør til manifolden innebærer bruk av kompresjonsbeslag eller Eurocone -enheter. Om nødvendig kan du føre slike rør gjennom veggene, lukke dem på alle sider med et isolerende lag av skummet polyetylen. Når alle deler er lagret og hver enhet er koblet til på riktig sted, systemet må testes. Etter tilførsel av vann til rørene holdes de under et trykk på 5 eller 6 bar i 24 timer (avhengig av konstruksjonsverdien). Hvis en slik kontroll ikke førte til visuelle merkbare forlengelser, kan du trygt fortsette å helle betonglaget.

Det er lov å fylle avrettingsmassen bare ved tilførsel av væske ved det planlagte trykket. Tørketiden til beredskap er minst 4 uker (under ideelle forhold). Hvis fliser legges på toppen, bør avrettingsmassen ha en tykkelse på 30-50 mm, og rørene fordeles i en avstand på 100-150 mm fra hverandre. Unnlatelse av å overholde disse reglene, selv om tilkoblingen av alle elementene er korrekt, vil føre til ujevn oppvarming av forskjellige deler av overflaten..

Under laminat eller linoleum kan avrettingsmassen være tynnere. Deretter bidrar et forsterkende nett til å kompensere for nedgangen i styrken. Hvis gulvvarmen plasseres under laminatet, er det ikke nødvendig å installere varmeisolasjon, ellers vil energieffektiviteten til oppvarming reduseres..

Krympeforbindelser er nødvendigvis utstyrt i avrettingsmassen hvis:

 • arealet på rommet overstiger 30 kvm;
 • det er minst en vegg lengre enn 8 m;
 • lengden er mindre enn 50 eller mer enn 200% av rommets bredde;
 • konfigurasjonen er kompleks og bisarr.

For utforming av avrettingsmasse er det tillatt å bruke en sement-sandblanding basert på Portland-sement (minst M-400, og enda bedre, bruk M-500). Når ferdigbetong brukes, bør karakteren være M-350 og høyere. I tillegg til å legge demperbåndet, er armeringsnettet delt der sømmen passerer. Tykkelsen på hver søm er 1 cm, og den øvre delen er behandlet med et fugemasse. Ved passering av rør på disse stedene de skal bare plasseres i det ytre bølgepapprøret.

Oppstart av vanngulv bør skje ved begynnelsen av det første kalde været. Vær oppmerksom på at termisk treghet i gulvbelegget er høyt, og først etter noen få dager, når det er overvunnet, vil de optimale forholdene opprettes..

Du må ikke koble gulvvarmen til batteriet (så vel som det eksisterende sentralvarme- og varmtvannsforsyningssystemet)! Dette vil ikke bare føre til sanksjoner fra statlige regulerende organer, men også føre til forstyrrelse av normal drift av kommunale systemer.. Sørg for å installere en autonom varmekjele, som vil bli kilden til varmt vann i systemet. I tillegg til manuell justering kan det oppvarmede gulvet styres ved hjelp av en servodrift og en sensor, eller værautomasjon.

Siden systemet må ha kontroll- og regulatoriske komponenter, må det være koblet til strøm. Gulvvarme i forskjellige rom kan bare styres av en termostat hvis varmeledningsevnen til gulvbelegget er helt sammenfallende. Et slikt opplegg krever samme eller litt forskjellige konturlengder. Termostater kan kobles til strømnett direkte eller gjennom en jordfeilbryter, noe som er mye tryggere.

For å legge strømkabler brukes enten en strobe i veggen eller en ekstra beskyttende korrugering.

Det bør tas i betraktning at på tidspunktet for den første tilkoblingen maskinene må være i “av” posisjon. Se nøye på hvilken ledning til hvilken fase som skal kobles til. Et alternativt installasjonsopplegg (uten betongbelegg) vil bli demontert litt lenger. La oss nå si at hovedalternativene er å plassere rør i polystyrenskumspor, eller i spor laget av tre. Det er på tide å se hvordan rørene i det vannoppvarmede gulvet blir lagt.

Leggingsteknologi

Moderne teknologi for installasjon av gulvvarme innebærer å legge rør med spesielle festeprofiler. Selve profilene er festet til basen med plugger eller skruer. Fordelen med denne løsningen er at profilen leveres med klemmer under produksjonen. Du trenger ikke å måle trinnet nøye fra en sløyfe til en annen og utføre den nøye beregningen. Et enklere alternativ er festing på plastbånd, presset mot armeringsstrukturen.

Enkelheten i et slikt opplegg krever imidlertid eliminering av unødvendig trekkraft. Sørg for at løkken er ledig. Rørspiralen vikles forsiktig ut, og ikke umiddelbart, men direkte i arbeidsprosessen. Produsentens instruksjoner tilsier alltid at bøyningen er skånsom b langs minst mulig radius. Når du bruker polyetylenstrukturer, er det oftest 5 rørdiametre. Ikke klem produktet hvis det kommer en hvitaktig strek på det., siden dette betyr utseendet på en brett, som senere lett bryter gjennom og fører til flom.

Installasjon i henhold til “sneglen” eller “spiral” -ordningen anbefales for store rom, og gjør oppvarmingen jevnere. Den klassiske “slangen” manifesterer seg best i små rom, og hvis du ønsker å levere gulvbelegg i et mellomstort rom, anbefales det å foretrekke “dobbel slange”, der varme- og returrørene er parallelle.

Uansett hvilken metode som er valgt, prøv å redusere antall ledd mellom rørene, så vel som antallet svinger. Slike områder, til tross for all perfeksjon av moderne teknologi og forsiktig utførelse av fagpersoner, øker dramatisk trusselen om lekkasje. Ideelt sett bør tilkoblinger bare gjøres ved inn- og utløpet til kjelen..

Ledd på svinger og svinger er strengt uakseptabelt. Fest de lagt rørene til avrettingsmassen, plasser holdeelementene på hver meter.

For tilkoblingsrør, i tillegg til alternativene som er oppført ovenfor, er det også slike enheter:

 • tiltrekkende klemme laget av polyamid (2 stk per meter);
 • ståltråd (lignende forbruk);
 • stiftemaskin og 2 klemmer per meter;
 • festespor eller PVC-baserte bånd;
 • polystyrenmatter;
 • aluminiumsplater.

Driftsreglene indikerer at uavhengig av metoden for å holde rørene, blir deres fiksering levert av garn med en firkantet celle på 15×15 mm, tråddiameteren er maksimalt 0,5 cm. Menneskelig faktor, men også ekstern.

Det endelige valget av installasjonsalternativet bør finne sted tar hensyn til lokalets private eiendommer og funksjonaliteten til de enkelte delene. “Snake” -systemet er designet for å levere vann i utgangspunktet til det kalde området, og bare deretter gjennom resten av gulvet, for eksempel.

Når avrettingsmassen under laminatet eller linoleumet er tynnere enn vanlig, plasseres et ekstra forsterkningsnett rett under det over varmeledningskretsen.

Hvordan gjøre det riktig uten betongbelegg?

En lang ventetid (omtrent en måned eller enda mer hvis værforholdene er ugunstige) passer ikke for alle. Et gulvbelegg kan brukes i stedet for betongbelegg. Når du har lagt rørene, må du danne en bakside for det ferdige gulvet. Hvis det er et laminat på toppen, bruk papp og polyetylenskum. Helling under flisene er også valgfritt. For det, så vel som for linoleum, utarbeides en spesiell struktur basert på sementbundne sponplater.

Et varmtvannsgulv på et tregulv monteres ved hjelp av fordelingsplater av aluminium. Platene forberedes foreløpig, der de nødvendige sporene dannes. Du kan lage den mest flate overflaten på badet med egne hender hvis sponplater, kryssfiner eller gipsfiberplater legges over rørene. Sjekk alltid nøye om disse materialene er i samsvar med helsestandarder..

Du kan koble et varmtvannsgulv uten avrettingsmasse ved å legge rør både mellom tømmerstokkene og på overflaten av undergulvet. Den modulære variasjonen (treblokker med fresede spor) kan erstattes av en stripe, der kryssfinerplaten er dekket med strimler. Intervallene mellom dem er for installasjon av rør. Legging mellom tømmerstokker krever nødvendigvis bruk av vanntetting, isolasjon, reflekterende plater med hull for rørpassasje, selve rørene, et kryssfinerark og det siste belegget.

Påleggingen på gulvet innebærer også plassering av isolasjon i tømmerstokkene på toppen av vanntettingen, og kryssfiner eller trekkplater er plassert over. Nyanse: slip brettene slik at kanaler for legging av rør vises. Det reflekterende laget er laget av folie festet til brettene ved hjelp av stifter. Rørene i kanalene holdes av smale metallplater plassert på toppen, selve platene er også festet til platene.

I stedet for plater kan du bruke polystyrenmatter av standarddimensjoner 1×0,5 m, festet til hverandre med et festemiddel i “lås” -formatet.

Ha alltid (uansett installasjonsmetode for gulvvarme) en avstand på 0,1 m til veggen, da dette vil dempe effekten av termisk ekspansjon av gulvmaterialene betydelig. Et hydrofobt belegg er plassert over dekk eller bjelkelag. Først etter dette kommer formen til det ferdige gulvet..

I tillegg til de to beskrevne alternativene for dannelse av et oppvarmet gulv uten avrettingsmasse, er det tillatt å bruke et underlag laget av skum eller tre, sponplater. Lette, relativt tynne gulv er dyrere og lite slitesterke, men de anbefales for bruk:

 • legg om nødvendig et nytt belegg over det gamle uten å demontere;
 • hvis høyden på boligen er begrenset;
 • hvis installasjonshastigheten er avgjørende for deg;
 • hvis det er umulig å ordne levering av betong riktig;
 • hvis gulvet er av tre;
 • hvis strukturen er høy og belastningen ikke kan overskrides.

I tillegg til å lette strukturen, har gulvvarmesystemet uten avrettingsmasse en annen ubestridelig fordel – det er lettere å reparere. Selv de beste rørene, lagt riktig og håndtert med forsiktighet, kan plutselig sprekke. Hvis du fortsatt vil bruke en fullverdig avrettingsmasse, men ikke venter 28 dager på fullstendig tørking, er det verdt å påføre halvtørre blandinger. Spesielle tilsetningsstoffer i dem lar deg redusere den nødvendige mengden vann, men kostnaden for slike byggematerialer er høyere enn i en enklere versjon..

Vær oppmerksom på at installasjon av gulvvarme uten avrettingsmasse bare er tillatt hvis gulvnivået faller på 0,2 cm for hver 2 kvadratmeter overflate. Hvis det er mindre jevnt, må det innsnevrende laget, om enn det tynneste, fremdeles lages..

Mulige feil

Selv erfarne husflidere, som for første gang installerer gulvvarme, kan gjøre alvorlige feil. Ofte er det tørkede betongdekket dekket med et nettverk av sprekker. Årsakene til denne defekten er forskjellige.. Du kan unngå utseendet hvis:

 • ta vare på den optimale tettheten av isolasjonen;
 • lage krympesømmer av høy kvalitet;
 • ikke overdriv den anbefalte avretningstykkelsen;
 • ikke prøv å tørke det for raskt, fremskynde den normale herdingsprosessen;
 • komprimér løsningen grundig og følg proporsjonene nøye under dannelsen;
 • tilsett myknere i henhold til oppskriften.

Minste tetthet på isolasjonen er 35 kg per kubikkmeter. For å forhindre at betongen tørker ut for raskt, vil det hjelpe å dekke den med en polyetylenfilm..

Eliminer monteringsfeil med 95% (bortsett fra feil forårsaket av uforsiktighet, hastverk og produksjonsfeil) vil hjelpe lage skisseprosjekter. Etter å ha tenkt gjennom implementeringen av systemet, “se” det på et ark, kan du oppdage mangler på forhånd og unngå manifestasjonen. Det er bedre å markere på skissen områdene med plassering av møbler og andre steder der kretsen med kjølevæske av en eller annen grunn ikke skulle passere.

Hele området som skal varmes opp er delt inn i seksjoner på 15 kvm hver. På et hvilket som helst sted er trinnet med å installere rørledningen 10 cm. En vanlig feil er at folk ikke tenker i tide hvilken vegg som er bedre å installere kollektoren, eller de bringer den for nær noen varmekretser og flytter den bort fra andre . Velg riktig varmekilde som kobles til gulvvarmen.

Et behagelig liv er sikret ved en kjølevæsketemperatur fra 40 til 45 grader, som lar deg varme gulvet opp til 26-30 grader. Slik oppvarming tilbys av kondenserende kjeler, mens andre varmeenheter ikke klarer å varme opp vann til mindre enn 60 grader..

Legg aldri et varmeisolerende lag på et varmt gulv, og ikke bruk tepper innendørs., fordi disse løsningene bare vil forringe kvaliteten på oppvarmingen. Husk at polystyren termisk isolasjon er tett, og det er ikke i stand til å korrigere grovheten til den grove avrettingen, så fra de første trinnene må du gjøre alt så nøyaktig som mulig. Når det gjelder tykkelsen på polystyren, i motsetning til anbefalingene fra de fleste produsenter, er det ikke nødvendig å tåle 10 cm (som regel er 8 cm nok i de første etasjene).

På toppen av laget med varmeisolasjon bør du ikke bare legge en reflekterende film (dette er en feil), men den skal legges jevnt og spoles opp bak polystyren rundt kantene. Selve det nedre materialet bør presses tettere mot veggene gjennom demperbåndet. Ikke teip delene sammen, ettersom de er beregnet på et helt annet formål. Det kan være helseskadelig..

Det er mer riktig å smøre kantene på blokkene med lim. En annen feil som ofte oppstår i arbeidet til ikke-profesjonelle og “shabashniks” er den forskjellige innrykkingen av rør fra veggene. Ekte håndverkere gjør det minst 100 mm og ensartet i alle rom.

Hvis det er nødvendig ikke bare å legge rør, men også å organisere rørledningens sving, er det viktig å bøye metall-plaststrukturen manuelt (og ikke ved hjelp av fjærer og andre hjelpeverktøy). Vær oppmerksom på at armeringsnettet ikke skal berøre overflaten på rørene, da dette anses som en grov feil. Konturene som gjennomgår termisk sammentrekning og ekspansjon vil hele tiden presse nettverket, og det vil snart bli deformert og mislykkes.

Profesjonell rådgivning

Ifølge eksperter er det i de kaldeste delene av rommet nødvendig å komprimere trinnet med å legge “slangen” til 0,1 m. Først og fremst gjøres dette ved å legge et varmt gulv nær ytterveggene. Ikke prøv å varme opp mer enn 40 kvadratmeter gulv med en krets. Det er også verdt å organisere separate kretser for naborom med forskjellige temperaturforhold. Installasjon av metall-plastrør under en avrettingsmasse er å foretrekke fremfor å installere en rørledning laget av andre materialer. Temperaturen på kjølevæsken bør øke systematisk med utgangen til det nivået du trenger 70-72 timer etter tilkobling.

Det beste installasjonspunktet for pumpen er returrøret rett før kjelen. Oftest er ekspansjonstanker montert i den høyeste delen av kretsen, men lukkede membransystemer kan utføres på annen måte. Hvis du driver en gasskjele fra hovedledningen, og ikke fra sylindere, bør du innhente godkjenning fra de lokale myndighetene. Bare spesialutdannet personell som arbeider i lisensierte organisasjoner skal være involvert i arbeidet..

Løkker fra et enkelt rør med et tverrsnitt på 1,6, 1,7 eller 2 cm har minimal risiko for lekkasjer ved skjøtene.

Gjennomsnittstemperaturen på gulvene i boliglokaler er 26 grader i henhold til gjeldende standarder, og på de stedene hvor folk besøker med jevne mellomrom, og det kreves et spesielt termisk regime, er det 31 grader. Den høyeste tillatte forskjellen i oppvarming av individuelle deler av gulvet og belegg i forskjellige rom er 10 grader.

For at varmeeffekten skal være optimal og ikke tvinge systemet til å fungere over mål, er det nødvendig å jevne gulvet nøye.

Avvik fra flyet med mer enn 5 mm er ikke tillatt. Deres tilstedeværelse fører til overfylling av kretsene med luft og ustabil, ineffektiv oppvarmingsoperasjon. Funksjonene til damp og vanntetting utføres ofte av polyetylenfilm, og dens minste tykkelse er 0,02 cm, ellers vil det ikke være mulig å garantere full beskyttelse av isolasjonen mot fuktighet.

Filmen skal legges med en overlapping på opptil 100 mm, og kantene holdes av tape, som brukes til å dekke krysset mellom gulv og vegger. Når alle de nedre lagene er lagt og selv rørene er installert, må de trykktestes på forskjellige måter, avhengig av materialet. Således må metall-plastkonstruksjoner utsettes for et indre trykk på 6 bar i 24 timer. Før dette fylles kretsene 100% med vann, luften tømmes til enden gjennom tappekranene.

Det er et annet alternativ: kjølevæsken fylles ut, temperaturen bringes til 80 grader, den holdes slik i 30 minutter, hvoretter et betongbelegg legges under opprettholdelse av trykktrykket.

Hvis rørledningen er laget av XLPE, må du tilsette vann ved å redusere trykket, og deretter gjenta testen etter 30 minutter. Deretter venter de 90 minutter, gjenoppretter det forrige trykket og lar varmekretsene være i fred i 24 timer. På slutten av denne pausen bør trykkfallet være maksimalt 1,5 bar.

Etter å ha installert og inspisert alle rørdeler og tilbehør, ta et fotografi av plasseringen og skriv en beskrivelse med referanse til landemerker. Hvis du deretter må reparere det varme gulvet, vil slik informasjon i stor grad forenkle og fremskynde arbeidet..

Når du trenger å varme opp et veldig lite område (for eksempel området rundt en sofa, lenestol, bord og andre møbler), er fleksible ruller med innebygde plastrør å foretrekke. Teknologien gjør det mulig å kutte av ønsket del av rullen, bøye den i alle vinkler – det viktigste er at kanalene for væskens passasje forblir intakte.

Overholdelse av disse punktene vil tillate deg å oppnå fullstendig suksess i installasjonen av et varmt gulv og nyte den stabile driften i flere tiår..

For informasjon om hvordan du lager et vannoppvarmet gulv med egne hender, se neste video.