Teppe: funksjoner og applikasjon i interiøret

Teppe: funksjoner og applikasjon i interiøret

Et gulv som er varmt og behagelig å ta på, er en av de viktigste komponentene i hjemmekomforten. Selvfølgelig kommer gulvvarme umiddelbart til tankene, men dette er ikke det billigste og mest praktiske alternativet, og det luksuriøse persiske teppet har allerede gått av moten, så moderne produsenter tilbyr et budsjett og vakkert alternativ – teppe. Dens ytelse og riktig bruk i interiøret vil bidra til å skape et varmt og stilig gulvbelegg samtidig..

Kjennetegn og sammensetning

Før du kjøper et teppe, er det viktig å forstå hva det er og hva det “spises” med..

Teppe eller teppe er et mykt gulvbelegg som dekker hele rommet. Den har mange grunnleggende forskjeller fra vanlige tepper, men det viktigste er at det er et rullemateriale med en veldig lang lengde, som lar deg dekke imponerende områder uten sømmer og ledd. Et monokromatisk fargebelegg er mer vanlig, men det er også et teppe med mønster..

I henhold til strukturen er husholdningsteppe delt inn i to typer: enkeltlag og dobbeltlag.

Basen i ett lag er laget av syntetiske stoffer med høy tetthet, som haugfibrene er vevd inn i. Vevingen festes med et latexlag. To-lags basen har et latex-finishlag som dekker festene.

Se videoen nedenfor for mer informasjon..

Den sømløse siden er strammere og mykere. Dette spiller ingen stor rolle, men et to-lags teppe viser seg å være mykere, takler støyisolering bedre, absorberer lyder og gir varme. Men i noen tilfeller, selv for et to-lags teppe, er det nødvendig å kjøpe et spesielt underlag.

Funksjoner i produksjonen

Teppeproduksjonsteknologi er ganske kompleks og variert..

Produktytelse avhenger av følgende viktige faktorer:

 • Hvordan er teppet laget.
 • Hva brukes som basis for belegget.
 • Hva slags haug brukes og hva er dens høyde.
 • Hva slags veving (garn).
 • Hvordan er haugen farget.

I henhold til produksjonsmetoden er det vanlig å skille flokket, vevd, tuftet, nålestanset teppe.

Den vevde produksjonsmetoden er mer langsiktig og arbeidskrevende, derfor tilhører produkter av denne typen Premium-klassen og har en tilsvarende pris. Essensen i prosessen med å lage et vevd teppe ligger i sammenveving av haugetråder og danner et “edderkoppnett”, som deretter blir spunnet på et tett fôr og lukket med latex fra den sømløse siden.

Til tross for at prosessen har blitt mekanisert i lang tid, er den basert på prinsippet om manuell veving av tepper, som sikrer et vakkert utseende på produktet og maksimal slitestyrke..

Flocked teppe er forskjellig fra andre typer vanntette egenskaper. Grunnlaget for fremstillingen er polyvinylklorid med en hauglengde på 3 millimeter. Den er designet for rom med høy luftfuktighet og behov for hyppig rengjøring, for eksempel kjøkken eller bad.

Latexbasert tuftet teppe er et flernivåbelegg, på grunn av hvilket et tredimensjonalt mønster vises på det. Det oppnås på følgende måte: tråden “injiseres” i basen, og festes deretter med et lim. Det er mer dekorativt og vanskeligere å rengjøre, derfor brukes det i stuer, soverom og kontorer..

Nålestansede produkter fikk dette navnet på grunn av produksjonsprosessen, der en tett fibrøs base flere ganger stanses med spesielle nåler, det vil si at haugen “drives” inn i basen, så å si. Produsert på gummi eller latexpute. Resultatet minner om filt da det ikke har høy haug. Motstandsdyktig mot mekanisk belastning, lett å rengjøre, på grunn av dens tetthet absorberer den lyder godt. Anbefales for hjemmekino rom, barnerom, korridorer.

Ulike vevemetoder gir forskjellige haughøyder: kort (2-3 mm), middels (3-5 mm), høy (5 mm og mer).

Stiftelsen

Den er laget av 4 typer materialer:

 • Gummi eller latex. Dette slitesterke og elastiske materialet hjelper produktet med å opprettholde formen og enkelt tåle hygieneprosedyrer. Mykt, spenstig gulv, behagelig å gå, tåler langvarig mekanisk belastning, derfor er gummibasert teppe praktisk å bruke på offentlige steder.
 • Kunstig filt. Gir mykhet og fuktighet, lett å kutte og legge. Spesiell impregnering avviser smuss, og filthaug gir varmeisoleringsegenskaper.

 • Jute. Juteverp ser ut som en maskevev. Det brukes til kontaktbelegg, det er praktisk, miljøvennlig og estetiske kvaliteter, men det er dårligere enn tidligere typer belegg i slitestyrke.
 • Skummet base. En mer naturlig og “sunnere” overflate enn gummi, som også er myk, spenstig og behagelig å gå på. Vaskes godt, fremmer varmeisolering og demper lyder, men slites ut på opptil 6 år.

Fargetype

Dette er en viktig egenskap som bestemmer hvor lenge teppet vil beholde sitt vakre utseende og originale farge..

Det er tre typer tepper ved fargemetode:

 • Varer laget av farget haug eller farget syntetisk masse. Dette er den dyreste typen, som er farget helt til bunnen og minst utsatt for felling, fading og fading..
 • Hvis råmaterialene for fremstilling av tråden i det første tilfellet er malt, så i det andre er de ferdige trådene malt, og belegget er allerede vevd av dem..
 • Den minst holdbare og pålitelige måten er å sjablongere pigmentet på det ferdige teppet. I dette tilfellet flekker ikke haugen seg til basen, og belegget brenner ut og slites ut raskere..

Materialer og typer veving fortjener nærmere oppmerksomhet..

Produksjonsmaterialer

Haugen er i hovedsak arbeidsflaten på teppet, så det er viktig å velge riktig materiale for en bestemt type rom. Råvarer er delt inn i to grupper – naturlig og syntetisk (kunstig).

Naturlig:

 • Ull. Det ser vakkert ut, er av god kvalitet, bidrar til å opprettholde et gunstig mikroklima i rommet (det absorberer fuktighet når det er mye av det, og gir det tilbake når luften er for tørr). Pelsen er myk og behagelig å ta på, og antimoleimpregnering beskytter den mot insekter. Imidlertid trenger ull svært forsiktig omsorg, en stor andel av det i sammensetningen kan forårsake allergi, og et slikt produkt koster en størrelsesorden dyrere enn en syntetisk analog..
 • Sengetøy. Lintepper har unike bakteriedrepende egenskaper og fiberstyrke. I sin rene form brukes den praktisk talt ikke, men kombineres med ull og andre plantefibre (for eksempel sisal)

 • Bomull. Bomullsprodukter er også sjeldne alene. Oftere tjener bomull som grunnlag for teppeveving på grunn av dets egenskaper: letthet, mykhet, hypoallergenitet; den kan vaskes og males i hvilken som helst farge, den beholder formen. Bomull er et billig materiale, men det er ikke holdbart. Hvis det er dårlig tørket, er det fare for muggdannelse..
 • Bambus. Bambustepper er en gave fra hjemmemøbler. Denne fiberen er ikke bare anti-allergen, men har også en bakteriedrepende effekt. Den samler ikke støv og smuss, den tåler alle hygieneprosedyrer, den er myk, lett og overraskende holdbar. Kan kombineres med andre råvarer.

Produkter laget av naturlige materialer er beregnet på stuer og soverom. Hypoallergen vaskbare belegg kan brukes i barnehagen. For områder med høy luftfuktighet, mulighet for forurensning og høy mekanisk belastning, er syntetiske produkter mer egnet, som er billigere og mer utsatt for kontakt med husholdningskjemikalier. For eksempel belegg av polyamid eller propylen. Sintepon, nylon og akrylteppe er også etterspurt..

Kunstig:

 • Polyamid. Det nærmeste i egenskaper til naturlige materialer. Det ser vakkert ut i interiøret, mykt og behagelig å ta på, har lang levetid og er gjenstand for forskjellige rengjøringsmetoder. Det er viktig at den er motstandsdyktig mot ulike former for deformasjon. Det kan ikke smeltes av en falt og ikke slukket sigarettstump, og møblene etterlater ingen deprimerte merker på overflaten. Dens ulemper inkluderer det faktum at polyamid absorberer fuktighet og skaper statisk elektrisitet..
 • Polypropylen. “Den mest syntetiske” av alle menneskeskapte tekstilmaterialer. Det knirker, er redd for fuktighet, er ubehagelig for bare føtter, møbler setter dype merker på det. Den er imidlertid lett å rengjøre, motstandsdyktig mot termiske påvirkninger, og er billig..

 • Nylon. Et slikt belegg er en redning for allergikere. Som naturmateriale er det mykt, luftig, veldig smidig. En karakteristisk forskjell er lang levetid (fra 15 år). Denne gleden er mer verdt enn andre typer kunstgress..
 • Akryl. Dette belegget utvendig og berøring skiller seg lite fra naturlig, mens det er billig. Det elektrifiserer ikke, men er redd for fuktighet, brann, mekanisk belastning, det er vanskelig å rengjøre fra flekker, levetiden er begrenset til 5-6 år. Passer for de som ofte liker å oppdatere interiøret.
 • Sintepon. Det er et “gjennomsnittlig” produkt for alle indikatorer. Kan blandes med andre hauger.

Vevetyper

Avhengig av vevingstype skiller man seg ut følgende typer belegg:

 • Velour. Myk, luftig, består av en kort delt haug, hvis kanter fluffes opp til en jevn dekning;
 • Frise. High pile cover, som er laget av høye løkker og er varmebehandlet;
 • Sachsen. Elite vridd veving danner et “kornet” belegg på flere nivåer. Den skiller seg fra Frise i en lengre og sprø haug. Høyden kan nå 40 mm.

 • Følte. Teppet laget ved å trykke ulltråder utvendig ser ut som et lofri, siden det ikke er forskjellig i lettelse;
 • Rulling. Sløyfe på flere nivåer, bestående av trimmede og uklippte tråder;
 • Matte. Kort haugvev som danner et mattlignende dekke;

 • Cutlup. Kombinasjon av en sløyfet overflate med lange snitt, som danner et relieffmønster;
 • Boucle. En spesiell metode for å knytte en tyv danner et gulv som ligner strikking med ansiktsløkker – det vil si at lerretet er tett dekket med knuter, lik øyne;
 • “Gress”. Kombinert haug av polypropylen som etterligner gress ved å kombinere løkker og kutte tråder 2 til 1;

Forskjeller fra andre tepper

Når du velger gulvtype, sammenligner mange på en eller annen måte flere alternativer med hverandre og lurer på hvordan linoleum for eksempel skiller seg fra laminat eller teppe fra teppe, hva er deres fordeler og ulemper. Ofte blir forskjellen synlig i bruk av det samme materialet i forskjellige typer lokaler som allerede er i praksis. Empirisk og hundretusenvis av kjøpere har identifisert funksjonene og fordelene ved forskjellige typer dekning, inkludert teppe.

Laminat og teppe kjennetegnes ved sine estetiske kvaliteter, er en viktig detalj i interiøret og kan brukes i de fleste typer lokaler..

Samtidig krever laminatgulv en ekstremt flat overflate og tåler ikke langvarig kontakt med fuktighet. På badet og på kjøkkenet vil det raskt forverres, mens det syntetiske teppet vil vare der lenge..

For å holde laminatet varmt, bør varmesystemet installeres under gulvet, og teppet i seg selv gir et isolerende belegg. Å legge laminatplater er vanskeligere enn et enkelt teppe.

Linoleum og syntetisk teppe ligger nær hverandre i sine egenskaper. Begge disse beleggene gjør gulvet myke, varme, dempelyder, kan ha en flisete tekstur eller en glatt overflate, og er enkle å rengjøre. Beleggene har omtrent samme levetid før fading og tydelige spor av mekanisk skade.

Samtidig er linoleum ikke alltid laget av ufarlige materialer, og naturlig haug kan forårsake allergi..

Fordelene med teppe fremfor andre typer belegg:

 • Dekker et lite område med ett kutt fra vegg til vegg;
 • Fargen og teksturen på belegget beholder sitt opprinnelige utseende i mange år;
 • Mange typer veving er ganske elastiske, så det er ingen spor av møbler på overflaten;
 • Du kan bruke forskjellige typer rengjøring: tørr, vaskende støvsuger, husholdningskjemikalier;
 • Haugen, gulvbunnen og luftputen som ligger mellom gulvet og teppet skaper en myk og varm overflate, som er behagelig å gå på barbeint;
 • Demper lyden av fotspor, utstyr, fallende gjenstander, lekende kjæledyr;
 • For å legge belegget trenger du ikke å være profesjonell innen reparasjon, du kan gjøre det selv;
 • Det er hyggelig ikke bare å gå på den myke fleecy overflaten, du kan sitte og ligge på den;
 • Å bruke et materiale med visse farger og teksturer bidrar til å visuelt endre plassområdet.

Ikke blottet for teppe og noen ulemper:

 • Naturlige materialer av animalsk opprinnelse kan forårsake allergi;
 • Noen belegg er lunefulle med hensyn til vaskemidler;
 • Noen av materialene er elektrifiserte og tåler ikke fuktighet godt;
 • Insekter kan starte i den ubehandlede haugen;
 • Over tid forsvinner malingen fra eksponering for sollys;
 • Krever hyppig rengjøring;
 • Absorberer lukt.

Omsorg

For å sikre at gulvet beholder sitt vakre utseende lenger og ikke fungerer som grobunn for bakterier og insekter, er det viktig å ta godt vare på det. Teppepleie er rengjøring, vask og maling.

I følge generelle anbefalinger bør belegget på barnerommet og områder med høy trafikk rengjøres annenhver dag. Våt rengjøring i barnehagen bør utføres en gang i uken, og i andre rom – en gang hver 3-4 uke. Profesjonell dyprengjøring med en mestersamtale hjemme – hvert sjette måned.

Dekking i forskjellige rom krever forskjellig vedlikehold. Den riktige metoden må beskrives i den medfølgende dokumentasjonen for dekningen, og det er uønsket å bryte den. Du bør prøve å fjerne flekker med en gang, ellers spiser de dypt inn i haugen og blir vanskelige å fjerne..

En kost og en børste er absolutt ineffektive når det gjelder rengjøring av tepper. De renser ikke støv, smuss og smuler som er samlet mellom villiene, og dette er det mest gunstige miljøet for utseende av bakterier, insekter og mugg..

Eventuelle kjemiske produkter må testes på et lite område av belegget på et lite synlig sted før bruk..

Alkoholflekker kan fjernes godt med såpe og eddik, te og kaffe med en blanding av eddik, glyserin og kaldt vann. Tørkede flekker blir først dynket med glyserin, deretter fjernet med såpevann. Tannkjøttet skal fryses med is, fettet skal fuktes kort med parafin, voks og parafin fjernes like effektivt med is eller et jern og et serviett. Gatesmuss tørkes og fjernes med en børste.

En gang hver 6.-12. måned anbefales det å bruke damprens, bakteriedrepende vasking og vask. For den siste prosedyren inviteres spesialister fra et rengjøringsfirma med utstyr av høy kvalitet.

Omsorg for tepper laget av naturlige materialer har flere andre anbefalinger:

 1. Rengjør minst 2-3 ganger i uken.
 2. For effektiv rengjøring er det bedre å velge en støvsuger med en spesiell roterende børste som skiller fibrene som sitter sammen og trekker ut alt skitt mellom dem..
 3. Vaskestøvsugere er kontraindisert for uklare naturprodukter, siden de ikke tørker ut på lenge og blir et gunstig miljø for livet til sopporganismer og bakterier.
 4. Ved renseri vil teppepulver være effektive.
 5. Du kan opprettholde fargen på belegget ved å behandle haugen med en børste lett fuktet med en løsning av ammoniakk og vann (3 ss per 1 liter).

Omsorg for produkter laget av syntetiske materialer:

 1. Den beste rengjøringsmetoden er å bytte tørr og våt rengjøring..
 2. Etter bruk av vaskestøvsuger må gulvoverflaten tørkes grundig, slik at det ikke oppstår fuktighet..
 3. Ikke la deg rive med damp og våtrengjøring, dette ødelegger antibakteriell impregnering av produktet.
 4. Syntetiske tekstiloverflater, som naturlige, trenger en grundig rengjøring hvert sjette måned..

For å male teppet brukes spesialisert teppemaling i form av en spray eller fortynnes med din egen hånd.

For å forberede malingen er det nødvendig å fortynne fargestoffet og ammoniakk i en liter kokende vann, bland og kok i 10 minutter. En time senere kombineres den avkjølte løsningen med en kromstopp (kjemisk reagens) fortynnet i kaldt vann. Deretter filtreres blandingen gjennom osteklut. Farge klar.

Det skal påføres på en grundig rengjort overflate med en pensel, og males over til basen. Nesten hvilken som helst farge er tilgjengelig, men det er viktig å huske at den opprinnelige mørken ikke kan overstyres av en veldig lys farge. Det fungerer mye bedre i motsatt retning..

Installasjonsfunksjoner

Teppe er en av de typer dekning, hvis egeninstallasjon ikke krever profesjonelle ferdigheter. Du kan legge den på egen hånd, du trenger bare å skaffe deg et lite sett med verktøy og gjøre arbeidet nøye.

Om belegget vil være et solid ark eller om det må justeres til hjørner og fremspring, avhenger av funksjonene i oppsettet. Hvordan du skal klippe det for å gå rundt, for eksempel en hylle i en vegg, er intuitivt. For å gjøre dette trenger du bare å måle sidene av “hinderet” og gjenta konturene på omslagsarket når det er montert på veggene med en margin på 10-15 cm.

Det er bedre å kutte teppet på langs, langs rammen av rammetråden fra den sømløse siden. Verktøyet som brukes er en teppekniv, elektrisk saks eller en skarp kutter. Valget avhenger av selvtillit og evne til å arbeide med skjæreverktøy. Før du kutter et fragment, må du markere dimensjonene til den ekstra delen av materialet og koble alle punktene langs linjalen.

Du kan begynne å legge under følgende forhold:

 1. Undergulvet er plant, tørt og rent.
 2. Teppet passerte “akklimatisering” – tilbrakte minst en dag i rommet som er planlagt å bli dekket med det.
 3. Innetemperaturen er ikke lavere enn 15 grader, fuktigheten overstiger ikke 70%.
 4. I nærvær av hele listen over nødvendige verktøy: en kniv, lim, rulle, linjal, tusj, lameller eller gulvlister.

Se videoen nedenfor for hvordan du legger teppet selv.

Erfarne håndverkere anbefaler også å legge til et underlag av et elastisk materiale mellom basen og belegget: bølgegummi, syntetisk filt, polyuretanskum. Dette forbedrer alle egenskapene til teppet og forlenger levetiden..

Selve installasjonen utføres på en av fire måter:

 • Den første metoden innebærer å bruke den i små områder. Dekselarket legges på overflaten, dekker gulvlistene, rulles deretter med en rulle fra midten til veggene, og V-formede kutt gjøres i hjørnene. Ekstra centimeter over gulvlistene er kuttet av med en kniv, og kantene er festet med metalllameller.
 • Den andre metoden ligner på teknologi for å lime tapeter, bare overflaten er horisontal, ikke vertikal. Et teppeplate legges i midten av rommet, den første kanten er bøyd til midten, og basisområdet under den er belagt med lim. Deretter lar de limet “gripe” og senke kanten på arket til gulvet. Rull med en rulle fra midten i alle retninger, slik at det ikke blir luftbobler mellom gulvet og gulvet. Deretter gjøres det samme med den andre kanten..
 • Den neste metoden er egnet for store områder som ikke kan dekkes med et enkelt ark med bredde. Det innebærer samtidig tilkobling av deler som overlapper hverandre med 3-5 cm. Arkene selv limes til gulvet, som i forrige versjon.
 • Den siste metoden – strekking – kan bare utføres av profesjonelle håndverkere. Et teppefeste festes mot den ene veggen og strekkes ved hjelp av spesialverktøy over hele gulvoverflaten, ved hjelp av tekstilens elastisitet.

Hvordan velge?

Når du velger et belegg, er det viktig å vurdere:

 • Hvilket materiale er underlaget laget av;
 • Hva er tykkelsen på arket. Et ekstra fôr er nødvendig under et ett-lags teppe, som vil beholde varmen, gi mykhet og lydisolering;
 • Hva er tettheten til haugen (jo tettere den er, jo mindre rusk og støv vil samle seg i mellomrommene mellom trådene, fargen varer lenger, og materialet slites mindre);
 • Sporbredde. Hvis området på basen i rommet overstiger dimensjonene på arket i bredden, er det viktig å beregne på forhånd hvilke dimensjoner teppekuttene skal være og hvordan de skal legges;
 • Naturlig eller kunstig haug av produktet;
 • Romtypen der dekningen velges. På soverommet eller barnehagen trenger du en varm naturlig haug, men i korridoren er det bedre å velge en tett syntetisk.
 • Du må også ta i betraktning at beleggets utseende må tilsvare stedet. Det er lite sannsynlig at et eliteteppe med lang nap er passende i korridoren, og toalettgulv i et luksuriøst soverom.
 • Fargetone. For rom med høy trafikk er ikke-merkede nyanser egnet, i stuen og soverommet vil lyse, muntre toner være mer passende.

Teppe er et allsidig gulv for ditt hjem, leilighet og til og med kontor. Mange anmeldelser bekrefter at denne sømløse overflaten brukes i nesten alle funksjonelle områder i rommet. Teppet med lang nap ser luksuriøst ut i stua, det er et lyst og koselig element i barnehagen, et hyggelig tillegg til den myke sengen på soverommet. Den myke etterbehandlingen av trappene inne i huset ser vakker ut.

Teppe er passende på badet og på kjøkkenet, på den innglassede balkongen og som gulv på loggia, er det viktigste å velge de riktige materialene og fargene.