Gjør-det-selv-parkettsløyfe

Gjør-det-selv-parkettsløyfe

Parkett er et populært gulvbelegg til enhver tid. Materialet er forbundet med varmen og komforten i et hjem, en klassisk edel stil.

Til tross for slitestyrke og holdbarhet, trenger treet periodisk restaurering. Operasjonen er nødvendig, siden alle gulvbelegg kjedelig, riper og vysharkivayutsya under drift. For disse formålene ble det utviklet en teknikk for skraping av parkett..

Hva er parkettskraping?

Prosessen med å skrape parkett er fjerning av et tynt topplag fra overflaten ved hjelp av spesialutstyr. Operasjonen lar deg gjenopprette glatthet på gulvet, eliminere feil i form av riper, flis og bulker, eliminere gulvbrettets knirk.

Syklus – navnet på kvernen, som ble brukt til å navngi selve prosessen.

Typer skraping

Sykling kan gjøres på flere måter..

Håndbok

Metoden var utbredt før ankomsten av mekaniske enheter. Det krever mye innsats og tid fra mesteren. Håndskraperen er en skjerpet metallplate bøyd i en vinkel på 45 grader i forhold til håndtaket. Den har forskjellige former. Vanligvis brukes et verktøy som er omtrent 5 cm bredt..

Sliping kan også gjøres med grovt sandpapir. Men denne typen arbeid er så kjedelig at det ikke anbefales for store områder..

Halvautomatisk

I dette tilfellet brukes forskjellige vedlegg for håndverktøy. For eksempel sykling med en kvern. For å gjøre dette limes sandpapir til disken. I tillegg brukes belte- og rotor-baneslipere..

Mekanisk

Metoden dukket opp på 70 -tallet med utviklingen av en spesiell maskin utstyrt med kniver. Med deres hjelp ble det øverste laget av gulvbelegget opp til 16 mm tykt kuttet. I forbindelse med ankomsten av nytt slipeutstyr har prosessen blitt mer skånsom, av bedre kvalitet og mindre skadelig for parketten. For støvfri mekanisk skraping det er bedre å bruke en enhet med en innebygd støvoppsamler.

Funksjoner ved arbeid med forskjellige typer parkett

Parkettgulv utføres i følgende tilfeller:

 • Re-montering av tunge-og-spor planker før påfølgende design. Skrapingen av det nye parkettgulvet gjøres i to trinn. Det første utføres på et litt fuktig gulv, det andre er sluttrengjøring av den tørre overflaten.
 • Restaurering av det gamle gulvet. Det er verdt å ty til operasjonen hvis gulvet er kraftig tråkket og riper, parketten er flekket, lakken har flasset av og falmet, gulvbordene begynte å knirke.

Forskjellen mellom prosessen med å skrape gammel og ny parkett er at i det første tilfellet fjernes et minimalt lag med tre, siden det ikke er belastet med lakk, flekker og riper.

Det er ikke tilrådelig å utføre looping i nærvær av faktorene som fremheves nedenfor:

 • Det er ikke nødvendig å tette hull mellom planker større enn 5 mm, det er nødvendig å endre det angitte området på gulvbelegget fullstendig. Ellers må du gå tilbake til det i fremtiden. I nærvær av alvorlig skade som følge av forskjellige faktorer. Disse inkluderer:
 1. Forskjellen i høyde, som forårsaker krumning av plankene. Som et resultat gnides gulvbordene mot hverandre..
 2. Skader på tre av treorm. Defekten kan identifiseres ved hjelp av en konvensjonell syl. Hvis den kommer inn i platens kropp uten innsats i en vinkel, blir treet skadet.
 3. Dype riper og sprekker.

 • Sløyfen ble utført flere ganger. Tykkelsen på parketten tillater ikke restaurering et uendelig antall ganger. Tillatt maksimalt 3 ganger.
 • Oversvømmelse av gulvet med vann og forårsaker mugg og mugg. Her må du helt endre belegget. For å kontrollere fuktighetsinnholdet i gulvet, må du dekke et separat område med polyetylen og feste det godt til gulvet. Romtemperaturen skal være mellom 20-25 grader. Hvis det etter en dag oppstår kondens på filmen, er treet vått. Det er bedre å demontere det eller organisere vanntetting riktig.

Slipingen avhenger av parkettmaterialet. Hardt treverk vil kreve betydelig innsats, mens myke tresorter er enkle å jobbe med..

Subtiliteter av behandling av eikebelegg

Elite eikeparkett er preget av en viss hardhet av tre, derfor vil den under bearbeiding gi maksimal motstand.

For sliping av høy kvalitet er det bedre å velge en trommel-skrape med en dyse laget av et spesielt slitesterkt materiale. Utjevning av eikeparkett krever det groveste grove slipematerialet.

Husk følgende ved farging og lakkering:

 • Eiketre endrer farge over tid, dette kalles beising. I denne forbindelse har den gamle parketten en nesten svart farge..
 • Treverket har henholdsvis høy tetthet og har en lav absorpsjon av fargestoffer. Som et resultat har den en falmet farge..

Panelparketten, i motsetning til stykkparketten, består av moduler i form av paneler, som dørene limes på. Takket være denne strukturen blir det brukt mindre krefter og tid på å legge belegget..

Du kan bare sykle panelbrettet 2 ganger, fordi det øverste laget er tynt nok.

Når du arbeider med panelparkett, bestemmes tykkelsen på det nyttige laget på forhånd, det vil si avstanden fra det ytre laget til låsetungen. Som regel kan den variere innen 2-6 mm. Følgelig, jo større tykkelse, desto større kan slipekornene brukes..

Som regel anbefales det å ta ut alle møblene før skraping. Rommet kan imidlertid inneholde store, tunge gjenstander som ikke beveger seg. Derfor sykles gamle parkettgulv rundt omkretsen..

Stadier av arbeidet

Før du starter arbeidet, må du gjøre deg kjent med anbefalingene fra spesialister, utvikle instruksjoner for handling for deg selv, forberede verktøy og et rom.

Instrumenter

Du trenger en slipemaskin eller en skrape, den kan være manuell eller automatisk. Det andre alternativet er veldig dyrt, så det er bedre å leie det for å renovere en leilighet eller et privat hus. Vibrasjonssliper, som brukes til manuell behandling, er mye billigere enn automatisk utstyr. Imidlertid kan de ikke gi en god grad av glatthet. En håndskrape kan være nyttig for sliping av gulv i hjørner og rundt store møbler..

Trommel eller beltemaskin øker hastigheten på restaureringsarbeidet betydelig. Fagfolk bemerker at slikt utstyr er best brukt til restaurering av store overflater. Båndslipemaskinen utstyrt med en trommel er tilgjengelig i to versjoner: med enfaset eller trefaset drivenhet. Modeller er i de fleste tilfeller utstyrt med støvoppsamler. De bemerker en ulempe i form av ujevn sliping, derfor anbefales det å bare bruke for grov sliping.

Slipeteknologi for plateoverflater er en av de siste utviklingene, derfor er den blottet for ulempene i forgjengerne. Maskinen med skiveskinner brukes til finjustering av gulvet, samt til sliping av lag under lakkering.

Andre verktøy kreves:

 • Hjørnemaskiner av typen “støvel” kan brukes for behandling av vanskelig tilgjengelige steder i et rom: i hjørner, under oppvarmingsenheter, rundt massive møbler eller langs en sokkel. Moderne modeller er utstyrt med søppelsekker.
 • En konstruksjonsstøvsuger brukes hovedsakelig til industrielle formål; det er upraktisk å kjøpe den til hjemmebruk. Bedre å leie eller bruke en kost og en vanlig husholdningsstøvsuger.
 • Looper vedlegg.
 • Bulgarsk, drill.
 • Skrujern.
 • Spiker, skruer.

Materialer

Du vil trenge:

 • Ekstra parkettplanker for å erstatte skadede.
 • Sandpapir av varierende kornstørrelse. Du trenger mye av det for skraping, så marginen bør være betydelig..
 • Ferdiglaget kitt av tre. En blanding som enten er vannbasert eller nitro-løsningsmiddel er egnet. Noen ganger blander eksperter uavhengig av hverandre en løsning av trestøv som blir igjen under slipingen.
 • Kittspatler.

 • Tregrunning.
 • Primer børster og ruller.
 • Personlig verneutstyr: hansker, åndedrettsvern eller gasbind, briller.
 • Gulvbeskyttere: voks, olje, soppdrepende forbindelser.
 • Dekorative belegg: toning, beis, lakk.

Forberedelse av rommet

Umiddelbart før arbeidet må du fjerne møbler fra rommet. Hvis noen gjenstander ikke beveger seg, kan du la dem være på plass, men først dekke dem med lokk. Sykling – prosessen er veldig skitten, støv vil fly i alle retninger.

Gulvlisten kan fjernes rundt hele omkretsen. Noen ganger er det igjen, men bare når det er umulig å demontere det smertefritt. Gulvet skal vaskes først og deretter rengjøres. Som et resultat bør belegget bli kvitt støv, smuss og små rusk..

Det anbefales å sikre rommet, som alle liggende ledninger må gjemmes i spesielle bokser for kommunikasjon eller ved hjelp av elektrisk tape for å løfte dem fra gulvet. Hvis parketten er i tilfredsstillende stand, er forberedelsen nesten fullført. Det er nok å utdype spikerhodene for ikke å skade slipemaskinen.

Ellers må du først eliminere gulvfeil i form av fallende strimler, dype riper.

Typer av feil og eliminering av dem

Tildele:

 • Svikt i individuelle planker i parkett. Det er nødvendig å fjerne den skadede platen, rengjøre den dannede fordypningen og sette en ny dør i den og fikse den med lim.
 • Dårlig faste parkettplater bør festes enten med spiker eller med lim. For å utdype hatten i treverket med minst 2 mm. Hvis stripene ble festet på en skjult måte, er det mer tilrådelig å bruke lim..
 • Knirken av tregulv skyldes tørking og aldring av tre. I dette tilfellet er de knirkende gulvbordene forsterket i hjørnene med tynne spiker. En annen metode kan brukes: en trepinne dekket med lim drives inn mellom parkettplatene.

 • Dype hull, hvis det er få av dem, kan fylles med tynne treplater smurt med lim på alle sider. Etter tørking av materialet trimmes toppen i flukt med gulvoverflaten med et plan.
 • Hver for seg er det ikke tilrådelig å kitte store flere sprekker og hull. Bedre å bytte helt ut.

DIY skrapteknologi

Du kan sløyfe parketten manuelt eller ved hjelp av mekaniske midler..

Manuell skraping

Den manuelle syklusen bør utføres langs trekornet med lett trykk mot kjøreretningen i en vinkel på 45 grader. For å bruke mindre krefter, blir treet fuktet på forhånd, og verktøyet skjerpes med jevne mellomrom.. Hovedfordelen med metoden er at den er støvfri..

Maskinprosess

Teknologiene har endret seg betydelig, nå er restaurering av gulv hjemme en mindre arbeidskrevende, rask og høy kvalitet. Ved hjelp av tekniske midler utføres restaureringen uavhengig. Du må begynne å sløyfe først etter at maskinen har fått fart. Hvis du senker enheten til gulvet tidligere, får du en buk..

Grov sliping fullføres hvis overflaten har fått en karakteristisk treaktig nyanse.

Stadier av arbeidet

Første skraping. Hovedoppgaven er å jevne ut parketten og fjerne det gamle lakklaget. Dette trinnet kalles “grovsliping” fordi prosessen fjerner det største trelaget for å fjerne støt og skitt. Som et resultat er parkettgulvet lysere. Eksperter anbefaler intensiv behandling dybde opptil 5 mm. Smørelementet for grov rengjøring er valgt grovslipende (P40).

Som regel utføres den første skrapingen diagonalt ved bruk av en trommeltype maskin eller skiveoverflatekvern.

Den mønstrede leggingen av parkett har sine egne behandlingsfunksjoner:

 • Sildbein, bevegelsesretningen er diagonal.
 • “Braid” og “palace”, sykling utføres på tvers.
 • “Kunstnerisk typering”, bevegelse i en spiral fra midten av rommet.

Når du arbeider med maskinen, gjør du jevne bevegelser med konstant hastighet. Hvis den ansatte stopper eller henger på ett sted, vil en depresjon dukke opp.

Den andre skrapingen eller slipingen utføres etter fjerning av rusk som dannet seg under forrige trinn. Steder som er vanskelig å nå med en skrape, og hjørner i rommet behandles med en manuell syklus eller ved hjelp av spesielle maskiner av typen “støvel”. Hjemme kan du bruke en kvern med et slipefeste.

Den tredje skrapen bringer slipeprosessen til sin logiske konklusjon, og eliminerer ulempene som en vanlig slipemaskin ikke kunne takle. Det utføres i vinkelrett retning mot skraperens bevegelse i det første trinnet.

På reparasjonsstadiet blir sprekkene behandlet med sparkel. For å eliminere flis og sprekker velges korreksjonssammensetninger, individuelle for hvert enkelt tilfelle, med tanke på treets struktur og farge. Du bør bare gå videre til neste trinn etter at kittet har tørket helt. I tillegg til ferdige sammensetninger, brukes en pasta laget av trestøv som dannes under skraping og PVA-lim.

Etterbehandling av skrap er designet for å gjøre parketten jevn og fornye overflaten. For dette fjernes et tynt topplag med en overflatesliper for å fjerne overflødig pasta. Operasjonen utføres bare langs parkettplatene.

Den siste fasen

Etter skraping, feier opp store rusk og fjern de små med en støvsuger. Som en beskyttelse er parketten dekket med et antiseptisk eller brannhemmende middel..

For å gi den restaurerte overflaten et perfekt utseende, det er foreløpig tonet eller malt. Det er ikke vanskelig å male parketten selv riktig, men det er bedre å gjøre deg kjent med anbefalingene fra spesialister på forhånd..

Etter farging grunnes overflaten i to lag og slipes med fint sandpapir. Primeren vil rette opp de gjenværende feilene. Etter det anbefaler eksperter å ta en teknologisk pause på 2-3 dager, slik at overflaten kan tørke helt og polymerisere..

Lakkering – siste etappe

Når du velger en lakk, bør du fokusere på de funksjonelle detaljene i rommet og tresorten. Det anbefales å bruke det fra det mest opplyste stedet. Å dekke parketten med lakk i flere lag vil øke levetiden betydelig. For å sikre god vedheft mellom strøkene, bør hvert strøk slipes.

Maling og lakk er klassifisert som følger:

 • Med reversible filmer (tørking). Klassen inkluderer bituminøse, nitrocellulose og shellaklakk. Naturlige eller petroleumsbitumene er lagt til grunn i bituminøse eller “asfalt” sammensetninger, siden de er svært motstandsdyktige mot fuktighet. Det er sant at deres raske fortykning bør noteres. Nitrolakk produseres av cellulosanitrat. De tørker raskt, men har lav vannbestandighet..
 • Med en beskyttende, irreversibel herdingsfilm. Gruppen inkluderer alkyd-, melalinalkyd-, epoksy-, polyuretanlakk.

Det anbefales å påføre lakken på parketten med en pensel og bevege seg langs trefibrene. For det første laget må sammensetningen være flytende for å sikre god sugeevne.

Polering av parkett

Det er mulig å fullføre restaureringen av gulvbelegget ikke ved lakkering, men ved å gni parketten med spesiell mastikk. Ferdige komposisjoner selges i maskinvarebutikker. På emballasjen angir produsentene sammensetning, påføringsmetode og materialforbruk. Ved polering av parkettgulv må du ta hensyn til treslag. Bjørk og bøk dør dør opp av fuktighet, derfor er vannbasert mastikk kontraindisert for dem, helst terpentin.

Oftest bruker de løsninger med voks, som fortynnes med kokende vann før blanding. For å påføre blandingen på parketten i et tynt lag, bruk en pensel eller en bred flat pensel. Når det første laget tørker, blir gulvet dekket med mastikk en gang til. På slutten av prosedyren gnides parketten med en børste eller en spesiell maskin.

Det moderne markedet tilbyr, i tillegg til mastikk, spesielle blandinger, som inkluderer naturlige harpikser eller bivoks, samt naturlige oljer. De er flotte ikke bare for beskyttende, men også for dekorative formål, siden de trenger godt inn i treet og skisserer teksturen..

Parkett blir mer uttrykksfull, mer interessant, samtidig som den er beskyttet mot slitasje. For eksempel lar “UV -olje” deg fornye sammensetningen en gang i flere år..

Mastic er et upålitelig materiale med lav grad av stabilitet. Det vil avta på kort tid, og operasjonen må gjentas igjen. Derfor, for beskyttelsesformål, er det bedre å bruke lakk..

Tips og tilbakemeldinger

Parkettgulv bør restaureres minst hvert femte år. Tørk av gulvet med en fuktig klut for å myke opp treet før du skraper det. Behandlingsprosedyren utføres i samsvar med temperaturregimet. I den kalde perioden anbefales det å sykle med varmen på og lukkede vinduer.

Når du arbeider med parkett, bør du bruke myke sokker, da selv veldig myke sko vil skade den ubeskyttede overflaten. Når du bruker en looping -maskin, bør det ikke være lange klær for å unngå å trekke delene inn i apparatet. Du kan bare sykle parketten med respirator og bak lukkede dører. Arbeidet ledsages derfor av mye støv det anbefales å forhindre at det sprer seg til andre rom og prøv å unngå å komme inn i luftveiene.

Hvis det er en mulighet til å renovere parkettgulvet uten å skrape, så er det verdt å bruke det..

Når du bruker utstyret hjemme, må du kontrollere at de elektriske ledningene er i stand til å motstå ekstra belastning på forhånd. Behandlingsprosedyren skal begynne fra midten av rommet. Når du kjører, bør hver neste kjørefelt finne den forrige.

Ikke legg for mye press på skrapen, da den etterlater bulker som vil være vanskelige å fjerne. Sliping utføres langs trefibrene for ikke å forstyrre strukturen. Trommelenheten er egnet for feilfri skrot av parkett i parkett. Imidlertid kan bearbeiding av mykt tre med det forårsake bølgende overflatedefekter. Derfor utføres den primære skrapingen i det andre tilfellet av båndmaskiner.

Når du bruker kitt, må du huske at det ikke kan kombineres med harde treslag. Påføringen kan forårsake flekker etter at lakk er påført gulvoverflaten. Før du fortsetter med lakkering av parketten, må lakken stå ved romtemperatur. Forskjellen mellom lyse og mørke tallerkener gjør parketten lysere og mer interessant, men hvis du vil gjøre fargen jevnere, må du enten farge den eller maskere den med matt lakk.

Alkyd -lakk tørker raskt, levetiden er 10 år. Parkett dekket med epoxylakk vil vare opptil 30 år, men belegget tørker i løpet av en uke og er giftig. Det sikreste er akrylalternativet, det gir en levetid på opptil 50 år. Det er imidlertid veldig dyrt og har evnen til å falme i solen..

Hvis du også planlegger å lime tapeter, er det bedre å gjøre gulvarbeidet tidligere. Faktisk avhenger alt av det profesjonelle nivået til spesialisten og teknologiens modernitet. Hvis skrapingen utføres av en erfaren person, og til og med bruker moderne høyteknologisk utstyr utstyrt med støvoppsamlere, vil restaureringen av parketten ikke påvirke miljøet i stor grad..

Hjemme, når du skraper med egne hender, kan du få mye støv og smuss som vil sette seg på de reparerte veggene. Som du vet, er ikke alle typer bakgrunnsbilder enkle å rengjøre..

For å forlenge parkettens levetid må du følge følgende regler:

 • Still inn det optimale fuktighetsnivået i rommet.
 • Eliminer grov slipende smuss i form av sand og knust stein som bringes inn fra gaten. For å gjøre dette, legg bare et teppe foran inngangen..
 • Ultrafiltreringsbeskyttelse.
 • Montering av filt eller gummi myke plugger på møbelben.
 • Regelmessig manuell våtrengjøring.
 • Periodisk behandling med spesielle midler – polering, voks eller olje.

For informasjon om hvordan du skraper parkett, se neste video..