Funksjoner ved valg av det beste gulvet

Funksjoner ved valg av det beste gulvet

For øyeblikket er det mange gulvbelegg på byggematerialemarkedet. De er forskjellige i farger, tekniske egenskaper, pleiefunksjoner og mange andre funksjoner. Denne artikkelen vil diskutere hovedtyper av gulv, samt funksjonene ved å velge det beste alternativet..

Særegenheter

Gulvbelegg tjener ikke bare til å gi den mest komfortable bevegelsen rundt leiligheten eller huset. De dekorerer lokalene, men gulvets dekorative funksjon utføres bare hvis det passer inn i det indre av rommet og passer godt med alle dets elementer. Det er derfor valget av passende gulvbelegg bør tas så alvorlig som mulig..

Det er nødvendig å ta hensyn til alle nyansene, velge materialer av høy kvalitet – og samtidig tenke nøye over designet.

Hvilke typer er det?

Moderne gulvbelegg er laget av et stort utvalg materialer. For eksempel er linoleum veldig populært, mange liker kvarts vinylfliser. Du kan legge mykt teppemateriale på gulvet, noe som er flott for barnerom. Det er antiskli for ekstra sikkerhet. Et beskyttende belegg av høy kvalitet er egnet hvis du vil forhindre slitasje på overflaten og beholde det estetiske utseendet i lang tid.

Hvis du er interessert i lyd- og varmeisolerende gulvbelegg, ville et to-lags rullelurningsmateriale være et veldig godt alternativ. For rom med høy trafikk er skittbeskyttende materialer flotte.

Hvis du vil være i stand til enkelt å bytte ut visse deler av dekselet om nødvendig, kan du se etter modulære alternativer.

Siden det er mange alternativer, er det vanligvis ganske vanskelig å bestemme seg for valg av det mest passende belegget. For å gjøre dette må du i detalj forstå funksjonene til typer populære materialer..

Materiale

De vanligste materialene som brukes til å lage gulvbelegg inkluderer følgende:

 • Linoleum. Han blir valgt spesielt ofte. Slike materialer er kommersielle, semi-kommersielle, husholdninger. For huset er ikke husholdninger, men semi-kommersielle belegg mer egnet: de er dyrere, men samtidig veldig holdbare.
 • Polyvinylklorid. PVC -belegg er laget i form av paneler, fliser. Tilkoblingen er vanligvis en lås, men installasjonsarbeid utføres også med limmaterialer. Hvis vi sammenligner moderne produkter med sovjetiske materialer, kan det bemerkes at vinylgulvet i dag er av høyere kvalitet og et veldig estetisk utseende. Et mer avansert materiale er kvartsvinylbelegg, som er laget med kvartssand..
 • Kork. Slike materialer er laget med bark av balsatre. Slike belegg produseres i plater og ruller..

 • Laminat. For produksjonen brukes fiberplater og papir (flere lag). For å oppnå en bestemt tekstur påføres et spesielt materiale på papiroverflaten. I tillegg er overflaten dekket med en beskyttende forbindelse. Mange velger laminert gulv som et alternativ til kostbar parkett eller lite slitesterkt linoleum.
 • Tepper. Teppet er mykt, så slike materialer er veldig etterspurt. Ulike tepper er populære, som er laget av polypropylen, akryl, silke, nylon, ull og så videre..
 • Keramiske materialer. Det er et veldig stort utvalg av slike belegg på det moderne markedet. De skiller seg fra hverandre i styrke, utseende, størrelse og andre egenskaper..

 • Parkett. Dette tregulvet har blitt utførelsen av klassikerne. Vanligvis er slike materialer av høy kvalitet, men samtidig er de ganske dyre. Kostnaden og egenskapene avhenger imidlertid i stor grad av hva slags tre produsenten brukte..
 • Polymermaterialer (epoksy, akryl og så videre). Slike gulv ser veldig interessante og veldig uvanlige ut; i dag er de elsket av mange. Ved hjelp av slike belegg kan du lage hele bilder som tiltrekker seg beundrende blikk..

I dag blir gummigulv stadig mer populært. Slike materialer brukes ikke bare i industribygninger, men også i boliglokaler. De kjennetegnes ved fuktmotstand, motstand mot forskjellige mekaniske påvirkninger.

Type av

På det moderne markedet er det forskjellige typer belegg: husholdninger, kommersielle. Sistnevnte er motstandsdyktig mot høyere belastning. Materialer er delt inn i klasser avhengig av slitestyrke, styrke. Belegg varierer også i termisk ledningsevne, motstand mot væske.

Noen materialer er ikke egnet for rom med høy luftfuktighet – dette bør alltid huskes når du velger det mest passende alternativet for et bad eller kjøkken.

Farger

Når du velger den mest passende gulvfargen, må du vurdere om den vil være i harmoni med nyanser av andre overflater. Det er nødvendig å bestemme hvilke toner som vil være komplementære, hvilke som vil være dominerende. Plasseringen av vinduene, så vel som deres størrelse og antall, er av stor betydning. Selvfølgelig er preferansene til menneskene som bor i huset eller leiligheten også veldig viktige. Husk også at hver farge setter en bestemt stemning for rommet..

Når du velger riktig nyanse, må du bestemme hva slags effekt du vil oppnå, hva slags atmosfære du trenger å bringe til rommet.. Blant de mest populære gulvfargene er følgende:

 • Grå. Et slikt gulvbelegg vil gi rommet ro, til og med en viss kulde, men samtidig – eleganse. Grått ser veldig bra ut med lilla, men ikke kombiner det med grønt – disse nyansene vil undertrykke hverandre. Hvis du vil forstørre rommet visuelt, kan du legge til hvitt, men det må huskes på at grått fortsatt skal være hovedtonen i rommet. Mange representanter for det rettferdige kjønn elsker kombinasjonen av rosa og grått: takket være det blir rommet “luftig”.
 • Hvit. Denne fargen passer for rom der det er lite naturlig lys. Velg grønne vegger og hvite gulv hvis du ønsker en frisk og rolig atmosfære. Kombinasjonen av gult og hvitt er et veldig godt alternativ for fans av klassikerne..

 • Rød og oransje. Dyre treslag har slike nyanser. Rom med slike gulv ser veldig dyre ut, de understreker eierens høye status og hans gode smak. En rekke toner kombineres med slike farger, men unntaket er blått..

 • Beige og gul. Disse nyanser er forbundet med naturlighet, de vil alltid være på moten. Ulike farger kombineres med dem, og i noen tilfeller blir rommene festlige, elegante og i andre ganske strenge..

 • Svart. Denne fargen bør brukes med forsiktighet, da den kan overdrives, som et resultat av at rommet blir for dystert. Han er forbundet med ekstravaganse, bohemisme. Svart passer veldig godt til forskjellige gylne elementer.
 • Brun. Slike nyanser kan gjøre rom både enkle og veldig sofistikerte – alt avhenger av det spesifikke interiøret og designfunksjonene. Brun er ikke egnet hvis det er for lite sollys i rommet.

Lokaler

Når du velger passende gulvbelegg for en gang, balkong, terrasse, gang, bad eller annet rom, må du huske at hver av dem har sine egne egenskaper. Det valgte materialet må ha visse kvaliteter..

Gang

Når du tenker på hvilket gulv som er best for et slikt rom, må du vurdere beleggets slitestyrke. Husk at gulvet i gangen må rengjøres ofte, så overflaten må være motstandsdyktig mot væsker. Det valgte belegget må også være motstandsdyktig mot forskjellige mekaniske påvirkninger, fordi gulvene i gangene konstant utsettes for stress..

Ideelle alternativer for slike lokaler er keramikk, PVC -materialer, laminert parkett. Disse gulvene er enkle å rengjøre og motstandsdyktige mot ytre påvirkninger..

Kjøkken

Når du velger et dekke til et kjøkkengulv, må du fokusere på størrelsen på rommet. Hvis det er lite, er det bedre å velge et solid og homogent materiale.. Det må være motstandsdyktig mot smuss, fett, væsker. Gode ​​alternativer for arbeidsområdet er PVC, keramiske materialer. Du kan også bruke moderne syntetisk linoleum.

Stue

Det er hallen som er “ansiktet” til leiligheten; den demonstrerer for gjestene den økonomiske situasjonen og smaken til eieren av leiligheten. Siden folk ofte samles i stuen, bør det velges belegg for det, som ikke bare er forskjellige i estetikk, men også i lett vedlikehold, holdbarhet. Det ideelle alternativet for et slikt rom er parkett.. Hvis slike materialer er for dyre for deg, kan du velge et laminat av høy kvalitet..

For å gjøre stua så koselig som mulig, kan du velge et teppe. Og det blir lettere å ta vare på det hvis du kjøper et materiale som kjennetegnes av smussavvisende egenskaper..

Soverom

I et slikt rom slapper folk av, hviler seg, så det valgte belegget bør bidra til dette. Det skal være varmt slik at det er behagelig å stå barbeint på det.. Veldig gode alternativer – belegg med høy til middels haug.

Hvis soverommet er klassisk, kan du velge laminat eller parkett av høy kvalitet. For folk som foretrekker miljøvennlighet og naturlighet, er korkmateriale egnet. Dette gulvet er trygt for astmatikere, allergikere, det er veldig hyggelig å ta på.

Barnerom

For slike lokaler må du bare velge materialer som er trygge og miljøvennlige. Det bør ikke være røyk fra dem, noe som kan påvirke babyens helse negativt. Du bør være forsiktig med naturlige tepper – noen er allergiske mot dem. Det er bedre å velge et syntetisk belegg av høy kvalitet til barnerommet. Du kan velge laminerte korkmaterialer.

Baderom

For et slikt rom bør det velges antiskli-materialer som er motstandsdyktige mot væske. Det mest populære alternativet er keramiske belegg. De er enkle å ta vare på, de er svært holdbare, men over tid kan det oppstå mugg på slike overflater. Et alternativ kan være vinylfliser: de kjennetegnes ved økt motstand mot væske, holdbarhet og fravær av sømmer..

For bad er gummimaterialer også egnet, som er veldig enkle å bruke og vedlikeholde. De gir sikkerhet: på en slik overflate sklir du ikke.

Terrasser, balkonger

Mange velger tregulv til terrasser. Det må huskes at en slik overflate må behandles med en spesiell impregnering som beskytter gulvet mot forskjellige ytre påvirkninger. Du kan også velge flisematerialer eller betonggulv.

Åpne balkonger utsettes hele tiden for nedbør, høye og lave temperaturer og solstråler. For dem bør du velge belegg som er fuktmotstand, frostbestandighet, økt styrke. Frostbestandig linoleum er egnet, så vel som PVC, keramikk. For en lukket balkong kan du velge nesten hvilken som helst belegg.

Fordeler og ulemper

Alle gulvmaterialer har både visse fordeler og noen ulemper. Det er verdt å vurdere mer detaljert alle fordeler og ulemper med populære materialer..

Linoleum

Fordeler:

 • Varighet.
 • Mangel på lyd når du går. På et slikt gulv kan du bevege deg helt stille..
 • Fuktmotstand.
 • Motstand mot forfall.
 • Enkel omsorg.

Ulemper:

 • Ikke motstandsdyktig mot høye og lave temperaturer – spesielt i tilfeller der materialer er billige og av dårlig kvalitet. Sprekker oppstår på slike belegg ganske raskt, de kan deformeres..
 • Ustabilitet for mekanisk belastning. Tunge møbler bør ikke plasseres på slike gulv..
 • Ikke-miljøvennlighet.

Linoleum er bare egnet hvis basen er helt flat. Ellers vil belegget ikke vare lenge..

Polyvinylklorid (PVC)

Fordeler:

 1. Varighet.
 2. Fuktmotstand.
 3. Motstand mot mekanisk belastning.
 4. En rekke teksturer og farger.
 5. Evnen til å gi god lydisolasjon.
 6. Enkel installasjonsarbeid.

Ulemper:

 • Ikke-miljøvennlighet. Hvis et slikt belegg brenner, begynner det å frigjøre stoffer som er farlige for menneskers helse. Substandard materialer er farlige selv om ingenting skjer med dem.
 • Ikke motstandsdyktig mot UV -stråling (hvis belegget er billig og ikke av høy kvalitet). Flekker vises på slike gulv, fargene på materialene blir mindre levende med tiden..

Polyvinylklorid kan kjøpes hvis fuktighetsinnholdet i gulvet ikke er mer enn 5%. Overflaten må være flat, ellers vil det oppstå feil på belegget senere..

Korkmaterialer

Fordeler:

 1. Skadedyrsbestandighet.
 2. Motstandsdyktig mot tunge gjenstander (store møbler kan plasseres på slike gulv).
 3. Evnen til å gi både termisk isolasjon og lydisolasjon.
 4. Motstandsdyktig mot kjemikalier.

Føtter glir ikke på korkgulvet, noe som er en betydelig fordel med et slikt belegg. Dette gjelder spesielt hvis det bor aktive barn i huset, som er veldig glad i å løpe rundt i rommene..

Ulemper:

 • Ugjennomtrengelig for fuktighet. Når den kommer i kontakt med væsken, begynner korkgulvet å svelle. Av denne grunn er slike materialer ikke egnet for rom med høy luftfuktighet..
 • Lav varmeledningsevne.
 • Høy pris.

Korkgulv blir lett skadet av hæler, klør og andre skarpe gjenstander. I denne forbindelse må de håndteres veldig forsiktig..

Laminat

Fordeler:

 1. Rimelig pris.
 2. Enkel installasjonsarbeid.
 3. Motstandsdyktig mot høye temperaturer.
 4. Varighet.
 5. Miljøvennlighet.
 6. Enkel omsorg.

Ulemper:

 • Walking lyder (hvis basen ikke er nivå nok).
 • Sannsynligheten for blemmer, bobler – hvis reglene for implementering av installasjonsarbeid ble brutt.
 • Immunitet mot væsker. Ikke alle slike belegg er egnet selv for kjøkkengulv..

Tepper

Fordeler:

 1. Evnen til å gi god lydisolasjon.
 2. Minimal brett.
 3. Stort antall farger.
 4. Slitesterk.

Ulemper:

 • Ubalanse i væske.
 • Dårlig motstand mot sollys (spesielt når belegg er billige). Fargen kan falme og bli mindre estetisk over tid..

Støv bygger seg raskt opp i tepper. Du må ta vare på dem regelmessig: det ideelle alternativet er å bruke en støvsuger.

Keramiske materialer

Fordeler:

 1. Lett vedlikehold.
 2. Evnen til å lage en rekke komposisjoner, å legemliggjøre interessante designideer til virkelighet.
 3. Økt styrke.

Ulemper:

 • Kaldhet fra overflaten. Å stå på et slikt gulv med bare føtter vil være veldig ubehagelig. En god vei ut av situasjonen er å bruke et gulvvarmesystem sammen med slike materialer..
 • Sømmer. Uansett vil de være merkbare, men hvor mye avhenger av ferdighetene til personen som var involvert i installasjonsarbeidet.
 • Kompleksitet ved installasjon.

Parkett

Fordeler:

 1. Miljøvennlighet.
 2. Varighet.
 3. Estetisk utseende.

Ulemper:

 • Høy pris. Denne ulempen kompenseres imidlertid av den høye kvaliteten på slike materialer: de trenger ikke byttes ofte..
 • Stor sannsynlighet for deformasjon. Når du legger panelene, må du ikke glemme de teknologiske hullene..

Polymer materialer

Fordeler:

 • Enkel omsorg.
 • Motstandsdyktig mot kjemikalier.
 • Gode ​​limegenskaper.
 • Motstandsdyktig mot høye og lave temperaturer.
 • Varighet.
 • Væskemotstand.
 • Estetisk utseende.

Ulemper:

 • Kompleksiteten i arrangementet.
 • Arbeidsintensitet ved demontering av arbeider.
 • Høy pris.
 • Krevende grunnlag.

Stil og design

Interiørstiler kan deles inn i klassisk og moderne. I dag foretrekker noen til og med å blande dem. Fans av klassikerne velger vanligvis tregulv.. Ideell for et rom i klassisk stil-parkett av høy kvalitet.

Du kan også bruke solide plater (noen skaper bevisst effekten av en gammel overflate).

Hvis du vil skape en atmosfære av antikken i rommet, kan du velge belegg med plante, geometriske mønstre. Et mørkt gulv er fint for et rom i japansk stil, men andre overflater bør være lyse, ellers blir interiøret for dystert..

Moderne stiler gir et større utvalg av gulvalternativer. Du kan velge for eksempel epoksymaterialer – og lage et ekte bilde på gulvet. Et lyst puslespill som dekker er egnet for et moderne barnerom: ungen vil ganske enkelt glede seg over et slikt teppe. Imidlertid innebærer mange moderne stiler tilbakeholdenhet i interiørdesign – for eksempel minimalisme, hi -tech. Gulvene i slike rom er vanligvis vanlige..

Det er også verdt å merke seg egenskapene til gulvene i etnisk stil. Dette er skarpe fargeoverganger, grove overflater, stilisering. Du kan bruke skinn, korkmaterialer, lage lyse aksenter.

Nødvendige verktøy og tilbehør

Hvis du skal legge linoleum, må du forberede lim, en kniv, et målebånd, maskeringstape, en hakket murske, en lang linjal i metall og en rulle. For å legge teppet trenger du en rulle, målebånd, metalllameller, en kniv.

Laminat legges med sag eller elektrisk stikksag, hammer, polyetylenfilm, blyant, linjal. For å gjøre gulvet så jevnt som mulig, bruk et underlag.

Når du legger parkett, kan en sementbelegg brukes: for slikt arbeid vil det være nødvendig med spesialverktøy for å la gulvet helles. Du må lime kryssfiner på grunnflaten (eller fikse den med selvskruende skruer). Selve parketten legges med galvaniserte spiker og spesiallim. For å legge et slikt gulvbelegg må du også bruke en slikkepott av tre, som du vil jevne ut limet med, børster, murer, hamre, nivå.

Ikke glem forholdsregler. Det anbefales å bruke vernehansker når du utfører installasjonsarbeid..

Som er bedre å velge?

Unngå å skynde deg når du bestemmer deg for hvilket gulv du skal kjøpe.. Noen faktorer må vurderes:

 • Egen smak. Vær oppmerksom på beleggene du liker, ikke kjøp de billigste med en gang. Ellers er det mulig at gulvet over tid vil begynne å irritere deg..
 • Pris. Selvfølgelig er kostnadene fortsatt en av de viktigste faktorene når du skal velge gulvbelegg..
 • Staten der basen er. Fliser er for eksempel ikke egnet for ujevne gulv. Hvis du fortsatt vil bruke akkurat et slikt gulv, må du gjøre overflaten så flat som mulig.
 • Lokaler. Det bør tas i betraktning hvor du nøyaktig velger gulvet: i et rom for barn, i et arbeidsrom under en datastol, på et bad eller andre steder. Vurder ikke bare estetikk, men også funksjonalitet, egenskaper, sikkerhet for det valgte materialet.

Omsorgstips

Hver type gulv har sine egne egenskaper, så du må ta vare på gulvene dine annerledes.. Noen anbefalinger bør vurderes:

 • I rom med parkett er det nødvendig å opprettholde et visst fuktighetsnivå. Du kan bruke en spesiell mastikk på en slik overflate. For å rengjøre parkettgulvet må du først bruke en støvsuger. Vask deretter gulvet med en spesiell mopp – vanlig varmt vann, uten bruk av vaskemidler. Våt rengjøring av parkett bør gjøres to ganger i året, det anbefales ikke å gjøre dette oftere.

Du kan bruke bensin eller en vanlig såpesvamp for å fjerne flekker. Terpentin hjelper til med å fjerne fett. Vask parkettoverflaten i retning av trekorn.

 • Laminatgulv tørkes vanligvis med en fuktig klut; spesielle rengjøringsmidler kan brukes. De lar deg ikke bare bli kvitt smuss, men styrker også det beskyttende laget av slike belegg..
 • Flislagte materialer er svært motstandsdyktige mot væsker og vaskemidler, de kan vaskes raskt og enkelt. Det er derfor slike belegg ofte brukes på kjøkken..
 • Linoleum kan ikke rengjøres med ammoniakk og soda, vanlige vaskemidler og varmt vann er egnet for dette. Væsken skal ikke være for varm, ellers vil tegningen falme over tid. Sandpapir eller pimpstein kan brukes til å fjerne blekk fra overflaten..
 • For å rengjøre plankegulvene kan du bruke varmt vann med vaskemiddel eller natron. Du kan bli kvitt fett på slike overflater med bensin, en blanding av hvit leire og eddik..

 • Den malte plankeoverflaten kan vaskes med vann og ammoniakk eller eddik, hvoretter overflaten begynner å skinne. Det anbefales ikke å bruke natron eller såpevann til vedlikehold av slike gulv – fargen på overflaten kan endre seg. Hell kaldt vann over fettflekken, og fjern den deretter med en kniv. Du kan kjøpe spesialpleieprodukter for umalte og malte overflater.
 • Det er bedre å bruke en vaskestøvsuger for å ta vare på teppet. Du kan rengjøre denne overflaten månedlig med vaskemiddel og en fuktig klut..
 • Ikke fukt teppet for mye. På et slikt belegg kan det være et spesielt middel som ikke tillater støv å samle seg, og et overskudd av væske vil fjerne det. Det er bedre å bruke en støvsuger, og ikke børster og feiekoster – på denne måten kan du fjerne støv så effektivt som mulig. Omtrent hver sjette måned er det verdt å kontakte en spesialist som driver med rengjøring av slike belegg. Du må bli kvitt flekker på slike overflater umiddelbart, for da blir det mye vanskeligere å gjøre dette..

Produsenter og anmeldelser

Blant de mest populære selskapene som spesialiserer seg på produksjon av gulvbelegg er Tarkett. Denne produsenten produserer produkter av høy kvalitet ved hjelp av den nyeste teknologien for å oppnå de beste resultatene. Forbrukere gir sjelden negative anmeldelser om slike belegg. Noen klager er knyttet til vanskeligheter med å forlate.

Høye brukervurderinger har også vunnet Quick Step, Classen, Juteks. Mange russiske forbrukere fremhever materialene Ikea – beskyttende gulvbelegg for å unngå smuss og overflateslitasje, tepper behagelige å ta på. Det er mange produsenter av gulvbelegg i dag, og det er veldig lett å gå seg vill i denne sorten. Hvis du vil få produkter av høy kvalitet, vær oppmerksom på vurderingen av produsenter av gulv, kundeanmeldelser.

Eksklusive eksempler og alternativer

Designere tilbyr følgende alternativer:

 • Det opprinnelige alternativet for et hus eller en leilighet er polymergulv. De ser veldig vakre ut..
 • Gulvet som blir til veggen er et veldig interessant og harmonisk design.

 • Kombinasjonen av et mørkt gulv og lyse vegger er et vanlig og veldig effektivt alternativ..
 • Kork er et veldig godt alternativ for et soverom. Slike materialer er miljøvennlige, de er behagelige å ta på..

Du kan finne anbefalinger for valg av gulvbelegg fra videoen nedenfor..