Tot ce trebuie să știți pentru a vă face un compostor în grădina dvs. sau pe balcon

Se spune că lucrurile mici contează în viață. Același lucru este valabil și pentru natură. Dacă sunteți în căutarea unui nou obicei sănătos sau a unui gest ecologic, iată marea noastră idee a zilei: să faceți un compostor. Sunteți curios să știți care sunt punctele forte ale acestui proiect și cum să îl realizați cu succes? În rândurile următoare vom examina subiectul în detaliu.

Ce este asta decât compostarea?

Este un proces biologic care descompune deșeurile organice și le transformă într-un produs – îngrășământ natural. Procesul de descompunere are loc cu ajutorul bacteriilor, micro și macroorganisme. Condițiile și factorii precum căldura, umiditatea, aerul și umbra joacă, de asemenea, un rol major în proces..

Adoptați un obicei ecologic și creați un compostator de grădină

idee pentru realizarea compostului din lemn sau plastic, ilustrarea cercului și a produselor necesare compostării

The beneficii compost

Compostul îmbunătățește structura solului, hrănește plantele și ajută solul să rețină umezeala. Astfel, scade necesitatea de produse chimice și produse periculoase, deoarece modificările artificiale și îngrășămintele pot fi înlocuite cu acest compost gratuit. În plus, compostarea reduce cantitatea de deșeuri menajere și poluarea aerului. Rezultatul – sănătatea bună a plantelor, fructelor sau legumelor noastre (sau grădina de legume din balcon) și, de asemenea, un obicei ecologic.

Face un îngrășământ natural prin reducerea deșeurilor menajere

factori și condiții pentru a învăța cum se face un compost, ilustrație cu diferența dintre amendamentele organice și sintetice

Care produse de compost / produse de evitat

Pentru compostarea acasă, puteți folosi deșeuri alimentare sau de grădină. În general, materialele pot fi împărțite în două categorii: verde (bogat în azot, umed – de ex. Iarbă proaspătă) și maro (bogat în carbon, uscat – de exemplu frunze uscate). Dimensiunea particulelor este, de asemenea, un factor important în proces. Produsele mici sau tăiate se degradează mai repede.

Produsele care se descompun sunt:

 • coji de ou sau fructe de mare
 • coji sau resturi de fructe sau legume
 • pungi de ceai, cafea
 • hârtie neimprimată, carton, prosoape de hârtie
 • bucăți de țesătură (lână, bumbac), pene, păr
 • iarbă, iarbă, frunze, flori, plante, ramuri, rădăcini

Produse și materiale La utilizarea pentru procesul de compostare

ce produse să utilizeze pentru activitate procesul de compostare, coji de ouă și coji de fructe pentru compostare

Produse de evitat:

 • sticlă și plastic
 • fier și metale
 • cenușă de cărbune, materiale lemnoase tratate chimic
 • materiale sintetice
 • buruieni sau plante bolnave sau ierburi, nuci și trandafiri
 • pământ, nisip, pietre
 • gunoi pentru pisici / câini
 • mucuri de țigară
 • carne, oase, pește; lactate; grăsime și ulei

Elementele pentru interzicerea de pe lista produselor adecvate

materiale și produse pentru a evita compostarea, carnea sau oasele din pește și produsele lactate să nu fie utilizate pentru compost

termeni si conditii și factori

Cei mai importanți factori pentru procesul de compostare sunt:

 • Dimensiunea deșeurilor și a particulelor. Într-adevăr, produsele utilizate sunt alimente pentru organismele cu ajutorul cărora se efectuează compostarea.
 • Prezența oxigenului (>5%) și raportul C / N (carbon la azot 30: 1). La fel ca toate ființele vii, organismele care participă la proces au nevoie de oxigen, o cantitate bună de carbon și mai puțin azot.
 • Umiditate (40-60%). În acest punct, trebuie să căutăm echilibrul – nici prea umed (compostul va fi diluat), nici prea uscat (procesul se va opri). Dacă compostul este prea umed – adăugați produse maro și amestecați. Dacă compostul este prea uscat – puneți materiale verzi sau chiar apă.

Pentru cele mai bune rezultate, este bine să folosiți un compostor. Acesta din urmă servește ca regulator al temperaturii, umidității și oxigenului. În plus, va elimina mirosurile rele. Astfel, îngrășământul va mirosi mai proaspăt.

Dimensiunea gunoiului, umbra și umiditatea moderată sunt factori cheie

ilustrație cu condițiile și factorii meteorologici pentru compost, locația umbrelor și lipsa soarelui

Faze ale compostare

Compostarea trece prin trei faze: faza de descompunere, faza de uscare, faza de maturare.

 1. Faza de descompunere începe după stivuirea produselor și se caracterizează printr-o creștere a temperaturilor (50-60 ° C).
 2. În timpul fazei de uscare observăm o scădere a temperaturilor și o transformare (descompunere) mai vizibilă a produselor.
 3. A treia fază – materialul se răcește, activitatea microbilor cedează loc viermilor și insectelor pentru a finaliza procesul. Rezultatul – compost maro închis și mirosul de sol din ghiveci. În mod normal, compostul ajunge la maturitate după 5-12 luni (în cele mai bune cazuri după 2-3 luni).

Cele trei etape ale compostării – descompunere, uscare și maturare

coji de ouă cu coji și resturi de fructe și legume pentru a face compost organic, imagine de compost natural

Cum? ‘Sau’ Ce fă un compostor

Pentru a face un compostor, puteți alege între două variante: îngrămădiți produsele direct pe sol sau în containere (din lemn sau din metal). Alegeți o locație bună în grădină (mai departe de casă și într-un loc umbros). Apoi, trebuie să pregătiți suprafața săpând bine solul. Facem compostul strat cu strat (pentru un amestec bun, evitați să puneți toate deșeurile în același timp). Între diferitele straturi punem pământ.

 • Pasul 1. Primul strat (aproximativ 15-20cm.) Ar trebui să fie bogat în carbon. Punem frunze, iarbă, rumeguș, iarbă.
 • Al 2-lea pas. Al doilea strat (aproximativ 10-15cm.) Ar trebui să fie bogat în azot. La aceasta adăugăm gunoi de grajd, coji de fructe sau legume, iarbă proaspăt tăiată, pliculețe de ceai sau noroi de cafea..
 • Pasul 3. Se amestecă cele două straturi pentru a asigura oxigenul necesar.
 • Pasul 4. Adaugă apă. Pentru a face compost bun, trebuie să mențineți umiditatea. Grămada trebuie construită pentru a reține căldura (cu un punct rotunjit deasupra). În zilele fierbinți sau când plouă, acoperiți bateria cu material impermeabil.
 • Pasul 5. Continuăm cu alternanța straturilor până când obțineți o stivă (1m x 1m).

Recipientul special trebuie instalat într-un colț umbros din grădină

model de compostor din lemn și plasă de sârmă în grădină, construiește-ți propriul tău palet sau compostator din lemn masiv

Materialele reciclate, cum ar fi paleții din lemn, pot fi utilizate pentru a face un compostor. Iată pașii care trebuie urmați pentru a face un simplu compostor într-un palet.

Materialele:

 • patru mize (căprior de salvare) sau patru consolă metalică
 • patru paleți din lemn netratat
 • patru balamale de ușă
 • plasă de sârmă pătrată
 • unghii, ochiuri și cârlige de barieră
 • burghiu, ferăstrău, ciocan

Acestea sunt materialele și etapele principale în construcția compostorului din lemn:

tutorial cu materialele și pașii de urmat pentru a vă face compostorul din paleți din lemn și plasă de sârmă pătrată

Producție:

În mod normal, puteți utiliza mai mult de 4 paleți pentru a crea un compostor mai mare. În acest tutorial, vom analiza pașii cheie pentru a realiza un composter pătrat, dar puteți experimenta cu ușurință forma..

 1. Pentru a începe, trebuie să bateți cele patru mize din pământ, astfel încât să formați un pătrat. Dacă nu aveți mize, puteți utiliza pur și simplu suporturi metalice pentru asamblarea paleților.
 2. Apoi, fixați cele trei paleți pe mize folosind cuie și ciocan. (Vom folosi al patrulea palet pentru a face o ușă).
 3. E rândul ușii. Vom face o ușă dublă. Folosind ferăstrăul, tăiați paletul în două părți egale (orizontal). Apoi, fiecare piesă este fixată la construcție folosind două balamale de ușă (per ușă) la exterior. Apoi folosim două perechi de ochiuri și cârlige de barieră pentru a închide ușile.
 4. Acum trebuie să instalați rețeaua pătrată al cărei rol este de a preveni revărsarea deșeurilor. Fixați plasa de sârmă pe pereții exteriori ai compostorului.
 5. Acoperișul. Pentru a proteja compostul de vânt sau ploaie, puteți face un acoperiș folosind un alt palet sau o placă de lemn..

Ghid complet pe growveg.

Asamblarea paleților folosind cuie, pereche de ochiuri, cârlige de poartă și balamale de ușă

instrucțiuni din fotografii pentru a învăța cum să construiți un compostor ușor pentru paleți din lemn cu ciocan și cuie

Este posibil să vă faceți compostorul pe balcon?

Pentru a face un compostor, nu este neapărat necesar să ai o grădină. Într-adevăr, îți poți crea mini colțul de deșeuri în apartamentul tău. Înainte de a începe fabricarea containerului, alegem locația. Un colț de umbră pe balcon este perfect! După aceea, vom avea nevoie de o cutie de plastic sau de lemn, puteți folosi chiar și un ghiveci vechi. Trebuie să găuriți câteva găuri dedesubt (pentru a asigura ventilația). Apoi acoperiți fundul cu coji de ouă, ziare și coji de fructe sau legume. În cele din urmă, viermii de sol și compost (care sunt un alt element esențial) sunt adăugați. Când introduceți produse în compost, este bine să le tăiați în bucăți mici și să nu adăugați prea multă mâncare (deoarece produsele vor fermenta și mirosi urât).

Superb model de composter compact pentru balcon sau terasă a site-ului fericit domestic

model de compostor de casă din plastic roșu cu capac albastru și găuri pentru a fi instalat pe balcon sau terasă

Exemplu fantastic de mini compostor urban într-un apartament

exemplu cum să-ți faci compostorul într-o cutie mică din lemn cu capac și umplută cu sol și viermi

Compost – o activitate care ne economisește bani prin fabricarea de îngrășăminte organice pentru plantele, legumele și fructele noastre

ilustrarea compostului în litere cu produse care urmează să fie folosite, cojile de ouă cu coji de fructe și legume pentru a fi utilizate pentru compost

Construcția unui compostator de grădină necesită doar câteva ore de bricolaj și puține materiale

exemplu de compostator de grădină construit cu paleți din lemn în formă dreptunghiulară cu locație de umbrire

Microorganismele și viermii se ocupă de descompunerea deșeurilor menajere și de transformarea acestora în îngrășăminte naturale

ilustrație pentru a înțelege cum funcționează compostul, produsele și materialele care trebuie utilizate pentru a crea un îngrășământ natural

Aruncăm deșeuri organice în propria grădină

Model de compostator de paleti din lemn lăcuit construit în formă dreptunghiulară împărțit în trei secțiuni în grădină

Pentru a face compost de bună calitate, nu puneți plante bolnave în el 

exemplu de coș de compost din plastic pentru a fi instalat în grădina dvs., model de recipient de compost pentru plastic cu găuri și deschidere

Model de compozit din plastic DIY de Weedemandreap

model de coș de compost construit cu palet din lemn de plastic și plasă de sârmă, proiect de bricolaj ca gest ecologic

Adăugați deșeuri și amestecați conținutul în mod regulat

exemplu despre cum să-ți faci compostul în grădină făcând un recipient de plastic cu deschidere și acoperit cu plasă de sârmă

Cercul de compostare din ilustrație

produsele și fazele ciclului de compostare sub forma unei ilustrații digitale, totul despre compost

Composter de grădină cu două secțiuni, cu separare de lemn

exemplu de compostator de lemn realizat din paleți și scânduri de lemn cu o partiție în mijloc și o ușă mică

Un model mai mare pentru cei cu mai mult teren

cum să faci compost în grădina ta, cum să construiești un compostor mare cu scânduri și capace de lemn

Mini compostator de grădină cu design original

modelul unui mic compostator de lemn rulant cu plasă de sârmă, idee cum să-ți faci compostorul de lemn

Dacă nu aveți timp să faceți un compostor, puteți găsi modele similare pe Web

model de compost de lemn în formă de pătrat pentru a fi instalat în grădina dvs. pentru a reduce deșeurile menajere

Capacul protejează amestecul de vânt și ploaie

exemplu despre cum să-ți faci compostul ca un gest ecologic, model pătrat de lemn ușor

Deșeuri care nu ar trebui introduse în compostor

ilustrație cu produse de evitat la fabricarea compostului, a produselor lactate și a mucurilor de țigări să nu fie utilizate în compost

Raport C / N sau cum să amestecați bine materialele verzi și maro

model de coș de compost negru din plastic și formă ovală pentru a fi instalat în grădină pentru a reduce deșeurile menajere

Recipient de compost cu design futurist

exemplu de un compostor mare verde cu capac și găuri de instalat în grădină pentru a face un îngrășământ natural

Composter din lemn DIY cu acoperiș reglabil

model de compost de grădină construit cu scânduri și cuie din lemn, cum să faci un acoperiș de compost

exemplu de compostator mare de grădină DIY cu capac realizat cu scânduri și cuie de lemn

Compozitor de grădină versiune mini

exemplu de mic compostor realizat manual din lemn cu un mecanism de deschidere și aerare instalat în grădină

model de compostator de lemn redus construit în două secțiuni cu separare de lemn și plasă de sârmă, exemplu de compostare în grădină

Designul inspirat de o căsuță drăguță din lemn

compostator de lemn pentru grădină cu ușă și acoperiș verde mic, model de coș de compost din lemn ușor

modelul unui mic compostator de grădină realizat din scânduri de lemn și plasă de sârmă pătrată instalat într-un colț al grădinii

Model de container din lemn cu ușă originală

exemplu cum se face un compostator de grădină folosind scânduri din lemn, model de compostor cu gard din lemn

ideea de a face un compostator în grădina dvs., modelul unui recipient de compostare în formă pătrată din lemn

Design modern al unui container de grădină

model de plastic pentru grădină cu suport, idee cum să reduceți deșeurile menajere

model de compostator mare pentru grădină din plastic, cu capac și deschidere, idee pentru a face un compost

Când alegeți locația compostorului, acordați prioritate colțurilor de umbrire

idee unde să plasați compostorul dvs. de grădină din plastic, model de recipient de compostare din plastic negru cu capac

instalați un recipient mare de plastic cu capac și găuri în grădina dvs. pentru a face compost ecologic

Un obicei ecologic pentru întreaga familie

idee de grădinărit ecologic pentru întreaga familie cu un compost pentru lemn sau plastic instalat în grădină

fotografie a viermilor în formă de pământ și inimă ca idee de gest ecologic, compostare în casă sau pe balcon