Soverom gardiner

En person tilbringer en tredjedel av livet på soverommet, og derfor er det så viktig å være spesielt oppmerksom på det indre av rommet. Tekstiler vil bidra til å legge til lyst og aksenter – riktig utvalgte sengetepper og gardiner kan gjøre soverommet til et sted hvor det vil være hyggelig å komme tilbake etter en hard dag på jobben.

Funksjoner

Gardiner er designet for å utføre ganske spesifikke funksjoner på soverommet:

 • Lysjustering. I henhold til preferanser kan du velge gardiner med en eller annen tetthet, og med deres hjelp enten bevare en bortgjemt skumring, eller omvendt, slippe inn mer naturlig lys fra gaten inn i rommet..
 • Skjuler plass for nysgjerrige øyne. Denne funksjonen er spesielt relevant for beboere i de første etasjene i bygårder..
 • I tillegg kan du enkelt sone plassen ved hjelp av gardiner.. Dette er en reell redning for små leiligheter og studioleiligheter. Ved å feste gardinene til gardinet som er innebygd i taket, kan du skille sengen fra resten av rommet.
 • Ikke glem gardinens estetiske funksjon.. Riktig valgte tekstiler vil legge til kos og harmoni i rommet, og om nødvendig bidra til å utvide det..

Varianter

I dag er det mange forskjellige stiler av gardiner – fra den enkleste tyllen eller sløret til komplekse lambrequins, som noen ganger forårsaker vanskeligheter med riktig plassering og pleie..

Alle typer kan imidlertid deles i henhold til åpningstypen i:

 • glidende;
 • løfting;
 • stasjonær.

Glidende

Den glidende typen innebærer bevegelse av lerretene i forskjellige retninger til vinduets sidedeler; slike gardiner er klassiske og mister fortsatt ikke sin popularitet. Bare modeller, dekor, tekstiler som brukes til fremstilling, gjennomgår endringer..

Typer glidende gardiner:

 • Rette gardiner Er den vanligste modellen. Her er vanligvis et tynt slørgardin plassert i midten, som dekker vinduet, og i kantene er det tyngre og tettere gardiner som går over veggen. Disse gardindelene er vertikalt festet på gesimsen, og beveger seg om nødvendig i motsatte retninger. Denne typen inkluderer også trippelgardiner – dette er en ny motetrend innen design. For fremstilling av denne modellen brukes tre lag med lerret, som er vellykket kombinert i farge og tekstur, eller omvendt, laget av kontrasthensyn.
 • Et annet nytt ord i utformingen av rette modeller er de såkalte tosidige gardinene.. Stoffet består av to stoffstykker, som er sydd med vrangen til hverandre. Hovedvekten i dem er at siden som vender mot vinduet ser ut i forskjellige vinkler, og skaper en interessant effekt..
 • Gardiner med lambrequins. Etter type er det en rett glidende modell. Det skiller seg bare ved å legge til et dekorativt element – en lambrequin. Den kan festes som et uavhengig element på gesimsen, eller være et integrert element i gardinstoffet. Lambrequin kan ha både en stiv struktur og myke, flytende fjærboller laget av tynt stoff. Valget vil bare avhenge av rommets stil og innbyggernes fantasi.
 • Filamentgardiner eller muslin. Ideell for soneplass. Slike gardiner representerer oftest en fallende foss med tilstrekkelig tunge tråder som kan bringe notater av friskhet og letthet til rommet..

Løfting

Den andre typen gardiner er løft. De kalles det på grunn av deres spesifikasjoner. Dette er et lerret av en fast størrelse, som om nødvendig stiger og faller langs vinduets plan. Visninger:

 • Denne typen inkluderer rullegardiner som er populære i dag.. De representerer et perfekt flatt lerret som ruller inn i en pen rulle. En spesiell mekanisme er i stand til å fikse materialet i enhver høyde som kreves av brukeren. I denne kategorien er det både helt ugjennomsiktige modeller, som vil være ideelle for soverommet, samt tynnere og gjennomsiktige alternativer..
 • Østerrikske gardiner – denne typen, som stiger, danner vakre flounces som gir romantikk til rommet.
 • Romersk. Denne typen er laget av tett stoff, folding skjer på grunn av stripene festet på like avstander – gardinet brettes som et trekkspill og stiger til den øvre delen av vinduet med en tråd eller kjede, som aktiverer mekanismen.

Stasjonær

Vel, den siste typen er stasjonære modeller. Slike gardiner er tett festet på gesimsen, de er fullstendig fratatt muligheten for bevegelse. Oftest brukes dette alternativet til dekorative formål, slik at du kan skape utseendet på eksistensen av et vindu i fravær..

Stilretninger i design

Når du velger gardiner, er det nødvendig å ta hensyn til det generelle interiøret i rommet. Hvis soverommet er innvendig i stil med minimalisme eller Hi-tech, det gir ingen mening å velge pretensiøse gardiner med gullmonogrammer, enkle og lakoniske modeller passer her. Den beste løsningen vil være persienner eller enkle rette lerret med passende farge. Eksperimenter med grafiske silhuetter vil godt understreke valget av stilløsning for rommet..

Barokk stil tvert imot vil den kunne godta de dyreste tunge gardinene med gullbekledning. Fløyel, velour, frynser og buer vil også lett passe inn i denne stilen. Gardiner med forskjellige tunge lambrequins og flounces vil være passende.

For interiør i moderne stil lyse moderne alternativer er passende, de må nødvendigvis ha glatte linjer og utføres i milde pastellfarger. Det er mulig å legge til plante- eller dyrepynt. Lambrequins, kryssede, østerrikske gardiner vil være et godt valg for et soverom med en slik interiørløsning.

Provence -stil krever nødvendigvis naturlige stoffer. Rette modeller i lin eller bomull, naturlige nyanser i små blomster vil være den perfekte finishen på fransk chic.

Innredning av soverommet ditt i landlig eller rustikk stil du må også være spesielt oppmerksom på materialets naturlighet. Når det gjelder fargeskjemaet, kan du fokusere på sand- og sjokoladefarger med et geometrisk trykk, og som for modellen kan du trygt velge hvilken som helst type løftegardiner eller holde deg på den klassiske rette versjonen..

Hva du bør vurdere når du velger?

For et vellykket valg av gardiner i et rom, er det nødvendig å ikke bare ta hensyn til stilretningen til designet og fargeskjemaet i rommet, men også dets funksjonelle egenskaper. Vinduets størrelse, formen, vinduskarmenes tilstedeværelse og størrelse, balkongdøren – alt dette kan påvirke valget.

Et standard rektangulært vindu skaper ingen begrensninger på valget, noen form, enhver stilløsning vil se bra ut med et slikt vindu. I tillegg er gardiner enkle å velge mellom et ferdiglagd sortiment tilgjengelig i de fleste tekstilbutikker. Ikke-standard vinduer av dormer vil se fordelaktig ut med rullegardiner eller tunge gardiner i flere lag. For karnappvinduer vil stasjonære gardiner være et godt alternativ, tette stoffkutt, plassert nøyaktig ved leddene i vinduet, vil gunstig understreke størrelsen på vinduet og glatte ut de skarpe hjørnene i en trekantet eller trapesformet form. Hvis karnappvinduet danner en halvsirkel, kan du velge et solid lerret, hvis bevegelse vil bli utført i en halvsirkel på en spesiell fleksibel gesims.

I soverom med balkong er det viktig å bevare funksjonen til døren. Dette kan oppnås ved å velge en løftemodell av gardiner, eller fikse ønsket side av glidemodellen ved hjelp av spesielle fester på veggen eller pickups.

For å bestemme størrelsen og lengden på gardinene riktig, er det først og fremst nødvendig å bestemme lengden på gesimsen som gardinet skal plasseres på. For å gjøre dette må du måle avstanden fra den til gulvet, så vel som til kanten av vinduskarmen. Så standard gardiner har en lengde som er lik målingen fra gesimsen til gulvet minus 1-2 cm, avlange modeller oppnås ved å legge 20-30 cm til samme lengde, vel, forkortede modeller er lik avstanden fra gesimsen til øvre kant av vinduskarmen.

Når det gjelder bredden, må lengden på takfoten også tas i betraktning. På korte gesimser opp til 1,5 meter lange bør bredden på lerretet være lik lengden på gesimsen, en 2 meter gesims krever 1,5 ganger mer bredde, og en 3 meter gesims krever en bredde økt med 2, eller til og med 2,5 ganger.

Slik matcher du etter farge?

Når du velger stoffets farge for gardiner, må du ta i betraktning at for at interiøret skal se stilig og harmonisk ut, må gardinene kombineres med rommets generelle innredning, med andre tekstiler som brukes i det, med tapet , sofapolstring, teppe.

Eksperter anbefaler å velge farger av jordnære og pastellfarger for soverommet, dype mørke farger er også passende..

 • Brune og beige nyanser – universelle farger som enkelt matcher enhver stilløsning og kan harmonisk kombineres med de fleste fargene som brukes i design. Disse fargene er også gode for bruk i små rom, ettersom de har muligheten til å visuelt utvide plassen..

 • Grønn. Rolige, dempede naturlige nyanser av grønt vil tilføre friskhet, ro og ro i rommet. Denne fargefunksjonen gjør den til et uunnværlig valg for å dekorere en køye..

 • Grå farge og nyanser – sølv og stål, er nøytrale og kan gi litt dysterhet og overdreven tilbakeholdenhet i rommet, men de riktige aksentene vil bidra til å unngå dette. Bruk grå for å skape et koselig og rolig rom..

 • Lilla er en av de mest populære fargene i Provence -stilen. Så for eksempel kan hvite gardiner med et lilla blomstermønster på dem fylle interiøret med lys og letthet..

 • Et vinn-vinn og alltid populært alternativ er enkle lette gardiner i hvitt med litt samle. De vil skape en illusjon av en økning i rommet, beskytte rommet mot sterkt sollys, og dermed gi rommet lyshet og varme..

 • For å legge til grafikk på soverommet, kan du hente gardiner i svart og hvitt. For eksempel vil sorte rette gardiner med et hardt lambrequin og et hvitt gardin se veldig elegant ut. Når du velger svart, må du imidlertid ta vare på tilstrekkelig belysning, ellers er det fare for å få et veldig dystert rom..

Det anbefales ikke å velge lyse farger som stimulerer aktivitet for soverommet, for eksempel lysegul, oransje, rød, det er bedre å konsentrere seg om de mer dempede nyanser – lys sitron, fersken, rosa. De vil tilføre rommet noe lyshet, varme og glede..

Hvilket materiale å stoppe på?

I dag tilbyr butikkene en rekke gardinstoffer, forskjellige komposisjoner, farger, tetthet og lysoverføring. Når du velger, er det nødvendig å ta hensyn til deres praktiske, holdbarhet, rengjøringskrav.

Materialer som brukes til å lage gardiner:

 • Bomull. Sterkt og slitesterkt materiale, samler ikke støv, er lett å vaske og stryke. Ulempene med bomullsstoff kan tilskrives rask fading i solen. Dette kan forhindres ved å bruke bomull som forsiden av det dobbeltsidige gardinet..

 • Sengetøy. Et naturlig materiale som har en fantastisk evne til å beholde farge og ikke falme i årevis. Lingardiner har økt styrke, men de er vanskelige å stryke og kan krympe under vask..

 • Fløyel – tungt, fleecy materiale med en karakteristisk glans. Det gir interiøret en virkelig royal chic. Det har evnen til å beholde varmen i rommet, men det har også en betydelig ulempe – støv samler seg veldig raskt i dette materialet.

 • Atlas – lett, glatt, skinnende materiale. Preget glatt overflate kan legge til høytid i interiøret.

 • Organza – syntetisk lett stoff. Det er et allsidig materiale som kan passe inn i et rom for ethvert formål og stil. Stoffet rynker ikke, men samtidig gardiner det veldig godt, noe som gjør at du kan lage lambrequins av enhver kompleksitet ut av det. Organza fungerer også godt som duett med andre tettere og tyngre materialer..

 • Tyll – selvforsynt stoff, det er opprinnelig laget med forskjellige mønstre eller har en nettingstruktur. Materialet holder formen godt og rynker ikke, mens det krever forsiktig omsorg og er redd for høye temperaturer, så vask og stryking er bare mulig i skånsom modus.

 • Det tetteste materialet i dag er blackout. Dette er et trelags lerret, som er ideelt for å isolere et soverom fra både sollys og ekstern støy fra gaten. I tillegg har blackout muligheten til å regulere temperaturen i rommet, og forhindre påvirkning av for varme eller tvert imot overdrevent kalde temperaturer fra utsiden. Hvis man for et par år siden fant blackout i samlingene av sjeldne produsenter, tilbyr butikkene i dag flere og flere prøver av forskjellige farger og stiler å velge mellom..

Monteringsmetoder

Gardinets attraktive utseende og funksjonelle funksjoner vil også avhenge av måten de er festet over vinduet på. Oftest brukes en gesims for dette..

Typer gesimser:

 • tak;
 • vegg.

Men for å fikse selve gardinet til gesimsen, er det mange forskjellige måter. Valget bestemmer typen gesimser, tetthet og modell av gardinene, stoffets farge og selvfølgelig stilfunksjonene i rommet:

 • Festing med bånd er et godt alternativ for stoffmodeller. Slipsene kan lages i samme fargevalg, eller de kan spille rollen som et lyst kontrastpunkt og for eksempel bli kombinert med krokene som brukes i settet. Bånd av sateng og nylon, snorer eller stoffkutt som er egnet for gardiner, kan tjene som slips. Bindemetoder er veldig standard – bue og knute. Det er viktig å huske at jo tyngre stoffet som brukes til å sy gardiner, desto tettere og sterkere bør materialet i strengene være, ellers er det fare for rask slitasje..

 • Montering på sting, eller på hengsler – en type vedlegg, lik den forrige versjonen. Dette er en klassisk versjon som ser harmonisk ut med nesten alle gardinmodeller. Sløyfer laget av passende stoff kan legge lengden på gardinstoffet og visuelt heve takene. Denne festetypen er ideell for en veggmontert gardinstang.

 • Gardiner på øyelår – enkelt og allsidig monteringsalternativ. Øyeletter er spesielle ringer laget av metall, plast eller tre som er installert på toppen av gardinet. Et gesimserør tres gjennom hullene som dannes av øyelokkene. For å skape en interessant uvanlig effekt, kan du velge øyehullene i fargen på lerretet eller gesimsen.

 • Gardin med snøring – et alternativ som enhver husmor kan gjøre, selv uten spesiell opplæring. Toppen av gardinet er hemmed langs bredden på gesimsen og danner en spesiell tunnel som gesimsen deretter føres inn i. Slike gardiner vil passe perfekt inn i rom designet i Provence- eller landstil..

 • Gardiner med blonder – dette alternativet er forskjellig ved at når du bruker denne festemetoden, er det mulig om du vil justere størrelsen og typen folder på gardinene, stramme eller løsne spesielle tråder inne i flettet. I tillegg er denne typen egnet for alle typer gardinstenger..

For barnesoverom

Når du velger gardiner til et barns soverom, er det bedre å foretrekke naturlige tekstiler som er enkle å vaske og lette å stryke. På barnerommet er det ganske passende å bruke materialer med tegninger, lysere nyanser. Stoffet kan ha helt forskjellige tettheter, men et mer foretrukket alternativ er en kombinasjon av tykke skyggegardiner og et tynnere lysslør som slipper solstrålene inn i rommet..

Moteideer for et lyst interiør

I det moderne liv er det umulig å eksistere fullt ut uten å følge motetrender. Interiørdesign har også sine egne trender.

Nå er design av soverom i stil med minimalisme og høyteknologi på moten.. Derav valget av gardiner – et rett lakonisk snitt, oftest et tett stoff for gardiner og et lett vektløst gardin. Et minimum av innredning og den enkleste tekstur er nøkkelen til suksessen til et fasjonabelt høyteknologisk interiør. Ofte brukes populære blackout -materialer for å fullføre bildet, de kan også passe perfekt inn i den valgte stilen. Zest kan legge til muslin gardin riktig farge.

Hvilken sesong er på topp i popularitet doble gardiner med kontrastfôr. Dette alternativet er veldig bra for rom med direkte sollys, fordi foringen er i stand til å beskytte hovedstoffet mot å falme, og ved å brette foringen til en slik modell utover, kan du få en interessant og vakker aksent.

Blant de nye produktene er horisontale stripete gardiner. De kan bestå av et eget stykke stoff med et stripet trykk, eller de kan kombineres fra strimler av forskjellige stoffer, teksturer og farger – feltet for eksperimenter er åpent.

Stadig oftere i dag kan du finne på vinduene et slikt alternativ som Fotogardiner. Dette er et lerret som et hvilket som helst bilde er brukt på. Så for eksempel ved hjelp av denne ideen, som er ganske fasjonabel i dag, kan du se din elskede katt hver morgen, ikke bare på den neste puten, men også i et forstørret format på vindusåpningen..

For å få et fasjonabelt minneverdig interiør må du imidlertid ta hensyn til designdetaljene. For eksempel vil en gesims tilpasset fargen på veggene eller gardinene selv skape en ganske interessant effekt av flytende gardiner, og en kontrastfarge vil bli en aksent i kombinasjon med puter eller et teppe som matcher fargen.

Ideer for tilpassede vinduer

Ikke alle soverommene har store standard rektangulære vinduer. I økende grad, for å spare materiale og redusere størrelsen på rommet, reduseres vinduene sammen med størrelsen på rommet. Så, hvis vinduet er veldig lite eller smalt, et utmerket alternativ ville være å velge store fullverdige tykke gardiner som vil se ut som at det er et vindu i full størrelse bak dem.

Takvinduer du kan ordne gardiner som vil være plassert på to gesimser samtidig. Den ene vil bli festet helt øverst i rommet, med lange fullverdige rette gardiner på den. Det er hensiktsmessig å plassere den andre gesimsen eller en spesiell holder rett under vinduet – det vil ta opp gardinet, som danner en god innramming av vindusåpningen og bevarer individualiteten til formen.

I tillegg kan en forkortet versjon av et vanlig gardin plasseres på den andre gesimsen. Dette alternativet vil også se ganske interessant og fordelaktig ut..

Takvinduer kan også med fordel understrekes av en tett romersk persienne, det vil gjenta vinduets form og skjule rommet for nysgjerrige øyne.

Du vil ikke alltid skjule en ikke-standard vindusform, for eksempel i den første versjonen. Karnappvinduer og panoramavinduer tvert imot vil jeg understreke. Her kommer spesielle fleksible gesimser til unnsetning, som helt kan gjenta formen på vinduene. Ved å utfylle et slikt vindu med et tynt slør med lys gardin, kan du få et lyst, fullt av lyst interiør..

For vinduer med forskjellige geometriske former (trekant, parallellogram, trapesformede, husformede vinduer) kan du velge asymmetriske modeller, hvor vektleggingen vil være på en av sidene – den kan være lengre, rikere dekorert eller ha en helt annen form.

Hvordan sy?

Til tross for at det er et så stort utvalg av ferdige gardiner, tyll og slør som tilbys i dag av forskjellige produsenter, har mange før eller siden en idé om å sy gardiner med egne hender..

For å gjennomføre ideen trenger du stoff, det er best å velge naturlige, tette materialer som ikke sklir og ikke strekker seg – det vil være lettere for en nybegynnermester å takle dem. I tillegg trenger du en symaskin, gardinbånd, sytilbehør som saks og tråd og, hvis ønskelig, diverse dekor som vil utfylle bildet av et hjemmelaget gardin..

Det er nødvendig å begynne å sy ved å velge en modell av gardiner, noe som skal være resultatet. Deretter finner eller lager du et mønster som passer for denne modellen. Når du klipper ut detaljene i mønsteret fra stoffet, må du huske at på hver side må du legge igjen et par centimeter kvoter for å kantene kantes. Etter at alle detaljene er kuttet fra det valgte stoffet, kan du begynne å sy. Det er nødvendig å sy detaljene med enkle rette masker, sy på slutten en spesiell tape til toppen av gardinet, gi strengene i den nødvendige designspenningen og henge det ferdige hjemmelagde gardinet på vinduet.

Se neste video for hvordan du syr luksuriøse franske gardiner med egne hender.