Hva gjør de først: dører eller laminat?

Laminatgulv er et av de mest populære gulvmaterialene for leiligheter og hus. Dette belegget ser estetisk tiltalende ut, løser problemet med kalde gulv og er miljøvennlig, derfor har det tjent kjærligheten til mange mennesker. Men noen vet ikke hvor de skal begynne å reparere og i hvilken rekkefølge de skal installere dører og forbedre gulvet. La oss finne ut av det.

Gulvbelegg egenskaper

Først og fremst må du ikke forveksle laminat og parkett. Visuelt er de like, men det er en rekke forskjeller mellom dem. Parkett er et massivt brett, lakkert, utstyrt med monteringsspor og slipt etter en lang tørketid. Det er 100% naturlig materiale, men stoffene som brukes i behandlingen er noen ganger giftige. I tillegg blir overflaten på parketten lett riper med skarpe gjenstander..

Derfor foretrekker forbrukerne ofte et ubehandlet tregulv eller laminat..

Laminatproduksjonsteknologi er veldig forskjellig fra andre belegg. Det er en legering av mange lag av forskjellige materialer. Basen består av sponplater. Den nederste kanten er dekket med et beskyttende lag av plast eller spesialpapir, som stabiliserer brettet og gjør det enklere å installere. Den øvre dekorative kanten er laminert, og belegget har fått navnet sitt.

Dette materialet ble laget av det svenske selskapet Pergo. De var de første som kom på ideen om å legge harpiksimpregnert papir med et spesielt mineralsk beskyttende lag på platene som slipes og slås sammen. De glemte heller ikke det stabiliserende laget i bunnen av brettet, noe som letter belastningen og forlenger levetiden betydelig. Selv om moderne teknologi gjør det mulig å skaffe gulv på en annen måte, bringer mange av laminatets egenskaper dem nærmere de første prøvene..

Blant de positive egenskapene til belegget kan dens styrke noteres. Det er mye mer motstandsdyktig mot smuss, bulker og riper enn parkett. Han er ikke redd for uttrekkbare sengestrukturer, sofaben eller stoler.

I tillegg blekner ikke laminatet i solen og endrer ikke farge over tid. Det er også motstandsdyktig mot fuktighet og ekstreme temperaturer. Levetiden til laminatet er fortsatt lavere enn et naturlig parkettplate, men det er ganske langt: opptil 20 år. Det er mye lettere å ta vare på enn andre typer tregulv, og derfor er denne typen gulv mye mer vanlig i moderne leiligheter..

Disse egenskapene gjør den til en allsidig finish som kan brukes i alle rom. Laminatgulv er i en rimelig prisklasse.

Kostnaden er mye lavere enn for et naturlig brett..

En annen fordel med laminatgulv er at det er ufarlig for helsen til mennesker, dyr og miljø. Selv om en liten mengde plast og andre kunstige stoffer er involvert i et laminatplate, består det meste av naturlige produkter, som kan sammenlignes positivt med laminatgulv..

Hvis vi sammenligner laminat med parkett, kan vi merke forskjellen i stemmegivning. Første etasje er mer støyende og kaldere. Imidlertid er bare denne typen dekning egnet hvis du vil utstyre leiligheten med gulvvarme..

Etter å ha bestemt seg for valg av materiale, er det nødvendig å forstå hvordan man skal legge et slikt gulv. Det anbefales å utføre slikt arbeid bare med full tillit til deres evner og tilstedeværelsen av nødvendig kunnskap..

Ellers er det bedre å henvende seg til et team av fagfolk som vil fullføre reparasjonen raskt og effektivt..

Fordeler og ulemper ved installasjon

Hvis det likevel blir besluttet å klare seg selv, er det nødvendig å bestemme hva du skal gjøre først: legge gulvet eller henge dørene. Dette spørsmålet blir ofte stilt av nybegynnere når de reparerer, fordi hver mulig bane har sine fordeler og ulemper..

Først og fremst bør det bemerkes at installasjon av gulv i alle fall gjøres etter liming av tapet eller annen veggdekorasjon. Ellers vil de raskt bli skadet av spor av gips, maling og riper fra uforsiktig håndtering under reparasjoner..

Dette er det viktigste dilemmaet med reparasjon.: Hvis gulvene legges før døråpningen installeres, vil laminatgulvet sannsynligvis bli skadet. Men samtidig vil det være mye mer praktisk å ta målinger og henge døren, og vite nøyaktig hva resultatet blir til slutt..

Du kan først og fremst installere en døråpning. Men da vil det være nødvendig å nøye ordne terskelen slik at den ser estetisk tiltalende og umerkelig ut.

I tillegg kan du ikke gjette med høyden på døren, da må den fjernes og arkiveres, noe som selvfølgelig er upraktisk..

Start fra gulvet

Hvordan dørkarmen plasseres avhenger av rekkefølgen som dørene eller gulvet er installert i. Innerdører er vanligvis installert andre. Hvis det første trinnet er å installere gulvbelegget, er det nødvendig å forhåndsforberede døråpningen før installasjonen..

Åpningen er installert som vanlig, men du må kutte den slik at den passer i høyden. Disse målingene kan tas direkte etter at gulvet er lagt, men ikke prøv å gjøre det med øyet. Ellers vil den knappe dørkarmen ødelegge hele inntrykket av reparasjonen..

Døren trenger også trimming. Det er bedre å produsere det på siden i den fjernede formen, og ikke på vekt. Unødvendig å si, det blir mye mer likeverdig og nøyaktig..

For en tid siden, i sovjetiske leiligheter, var avstanden mellom døren og gulvet på noen få centimeter normen. Så det var ingen grunn til bekymring for beregninger, og det var enkelt å bytte gulvbelegg om nødvendig..

Imidlertid vil det for øyeblikket se veldig frastøtende ut..

Jo mindre gapet er, desto bedre blir arbeidet..

Først av alt, sett døren

Døren monteres umiddelbart hvis en høy terskel er satt. I dette tilfellet er det ikke fornuftig å installere gulvet før terskelen er installert..

Installasjon av dører er først og fremst hensiktsmessig når du legger nær inngangsdøren. Også høye terskler brukes på bad. Så det er vanlig å stabilisere mikroklimaet i rommene og forhindre at gulvene i korridoren flommer over når vannstanden på badet er høy. Dette gjelder spesielt laminat eller tregulv..

Til tross for at laminatet er motstandsdyktig mot fuktighet, ikke utsett det for systematisk flom..

Felles dekorasjon

Et viktig punkt du må være spesielt oppmerksom på når du legger gulvet, er utformingen av sammenføyningen av de to beleggene. Oftest faller det på terskelen, selv om dette ikke er nødvendig. Det er forskjellige alternativer for hvordan dette arbeidet utføres:

  • Rumpe til rumpa. I dette tilfellet er det nødvendig at krysset mellom de to materialene er ett-nivå. Det vil være enkelt å håndtere med en spesiell kitt. Denne typen arbeid utføres oftest mellom stuer og en korridor eller en stue og en entré. Når denne operasjonen utføres, må utgangsmaterialet ha en stiv struktur. Denne typen dekorasjonsarbeid er mulig når du kombinerer forskjellige typer laminat eller parkett eller parkett og fliser..
  • Pallplass. Dette alternativet hjelper hvis forskjellen mellom nivåene på de to beleggene er imponerende. Det lar deg elegant behandle skjøten, sonering av rommet. Før du fortsetter med behandlingen av avrettingsmassen med fliser eller annet materiale, må du utvikle et designprosjekt som tar hensyn til alle nødvendige målinger.
  • Lugs. Et stort utvalg av modeller av disse produktene brukes i behandlingen av både de enkleste leddene og skjøtene med flotte former. I det første tilfellet brukes rette terskler laget av plast eller metall med ønsket bredde. De kan alltid kuttes eller sages av med en baufil. Det er også fleksible aluminiums- og plastterskler med gummibaksider. De er bredere i søknaden..

Generelle konklusjoner og anbefalinger

Laminat er en billig og praktisk måte å dekorere et boligbygg på. Den tjener lenge og ser vakker ut. Samtidig kan du velge farger og teksturer for ethvert design og formål i rommet..

Spørsmålet om gulvet eller døren skal installeres først avgjøres individuelt.. Hvis vi snakker om innerdører og nivåforskjellen mellom dem er liten eller fraværende, er det ingenting som hindrer å legge gulvet først. Dette vil gjøre det lettere å gjøre målingene som trengs for å henge døren. Unøyaktigheter og feil kan unngås.

Imidlertid er det stor risiko for å skade gulvene under installasjonen. Som en siste utvei er det lov å dekke laminatet med flere lag tykk papp, men det må tas hensyn til at beskyttelsesbelegget ikke sklir noe sted. Derfor kan ikke fullstendig sikkerhet på overflaten garanteres..

Noen foretrekker å montere dørkarmen umiddelbart..

Dette er spesielt praktisk hvis det er en høy terskel eller linoleum er på den ene siden av døren..

Når du installerer innerdører, er det alltid nødvendig å sikre at skjøten mellom gulvbelegg i forskjellige rom er estetisk tiltalende og pålitelig behandlet. Det er forskjellige teknikker, blant dem er de vanligste ledd i ledd og bruk av spesielle terskler. Det er også mulig å organisere et podium i en leilighet eller et hus, men denne metoden krever en individuell tilnærming og et spesialutviklet byggeprosjekt. Det gjelder bare hvis nivåforskjellen er større enn 50 mm..

Tilbakemeldinger fra brukere som allerede har lagt laminatgulv i hjemmet sitt ved hjelp av slike metoder er positive. De legger merke til den høye kvaliteten på overflaten, materialets varme og det utmerkede utseendet. Et ekstra pluss er enkel installasjon. De anbefaler alle å legge laminat i sin egen leilighet..

Du vil lære mer om hva som først monteres: laminat eller dører, du vil lære av følgende video.