Toalett- og baderomsdører

Toalett- og baderomsdører

De fleste rommene i huset er vanligvis utstyrt med dører. Avhengig av beliggenhet har de forskjellige funksjoner. Bad og toalettalternativer har også spesifikke funksjoner, ettersom de utsettes for høy luftfuktighet, ekstreme temperaturer, bakterier i fravær av ventilasjon. I denne forbindelse må valget av dører for disse lokalene tilnærmes med særlig ansvar..

Særegenheter

Hovedbehovet for et bad er god ventilasjon. Fuktresistente dørmodeller vil vare mye lenger, siden de er motstandsdyktige mot damp og fuktighet. Når du installerer en dørkonstruksjon, er det nødvendig å ta hensyn til hyppigheten av bruk av badet, som avhenger av antall familiemedlemmer.

Hovedkarakteristikken for toalettdører er lydisolering. Hettefunksjonen spiller også en stor rolle her..

Beslagene på dørene for slike lokaler må ha tilstrekkelig styrke, i motsetning til konvensjonelle innvendige modifikasjoner. I tillegg må baderomsmodeller kunne holde på varmen innendørs..

Visninger

Alle dører kan klassifiseres i henhold til åpningstypen. Hovedtypene inkluderer følgende:

Svingende

Den klassiske versjonen, den beste når det gjelder pålitelighet og stabilitet. Praktisk ligger i det faktum at modeller alltid kan finnes på markedet; installasjon vil kreve et minimum av innsats. En dør med en slik mekanisme gir utmerket lydisolasjon. Produsenter tilbyr alternativer for enkelt og dobbelt blad. Likevel brukes førstnevnte i de fleste tilfeller på badet. De produserte modellene er venstrehendte og høyrehendte. Ulempen er behovet for å ta hensyn til åpningsrommet. Dette er spesielt viktig hvis døren åpnes mot en smal korridor. Deretter kan dørbladet installeres slik at det åpner seg inn på badet..

Folding

Modeller av denne typen består av flere seksjoner i form av et “trekkspill” eller “bok”. Eksperter anbefaler ikke å installere slike dører på badet, siden de er upålitelige, gir ikke isolasjon.

Glidende

Strukturene er mindre tett lukket, noe som senker lydisolasjonen, men de er flotte plassbesparende. Glidemodeller har ikke stiv støtte, i motsetning til glidende, forklarer dette deres raske slitasje. Bladet beveger seg ganske enkelt langs rennen.

Det er nødvendig å ta hensyn til noen av ulempene ved slike modifikasjoner:

 • Skinnen stikker ut over gulvoverflaten, noe som kan forårsake personskade.
 • Skinnen under er utsatt for smuss, og hvis den ikke blir passet, vil den gå i stykker..

Rekyl

Ellers – “kammer” dører. Designet gir et støttepunkt for døren til gulvet, noe som sikrer holdbarheten. Rulledører setter seg ikke fast eller vrir seg i sammenligning med skyvedører. Rekylalternativer kan automatiseres. Strukturelt er modellene av to typer:

 • Toppfjæring. Bæreren er den øverste skinnen, som bærer hele dørens vekt. Bare justeringsrullen er plassert under slik at lerretet ikke glir av skinnene.
 • Med bunnstøtte. Hovedguiden er den nederste. En slik mekanisme er mindre å foretrekke, siden undersiden av skinnen er utsatt for hyppig forurensning. Store rusk kan forårsake skade.

Svingende

En sjelden type dører, hvis hovedegenskap er evnen til å åpne i begge retninger.

De er ikke egnet for et bad i en leilighet, siden de ikke utfører hovedfunksjonene: støy og varmeisolasjon. Ofte brukt på offentlige toaletter.

Etter type base og innvendig fylling er dørene:

 • Hule eller panelplater, bestående av en treramme belagt med MDF, kryssfiner eller fiberplater. De er vanligvis finert eller laminert på toppen. For varme- og lydisolering fylles tomrommet med bølgepapp, spon eller polyuretan. Det beste alternativet for en gjennomsnittlig leilighet.
 • Varianter fra limte furublokker dekket med sponplater eller MDF er mulige.
 • Korpulente er laget av massivt tre, har betydelig vekt og høye kostnader..
 • Panelene har dekorative utsparinger på begge sider. Kan være døv eller med glassinnlegg.

Dimensjoner

Hovedforskjellen mellom baderom og toalettdører er bredden. De er mye smalere enn vanlig interiørdesign. Standardmål i typiske leiligheter varierer fra 55 til 70 centimeter i bredden, og i lengden tilsvarer resten av døråpningene i rommet.

Når du kjøper en ferdig modell fra spesialforretninger, vær forberedt på å se følgende standarder:

 • 550×1900 mm.
 • 600×1900 mm.
 • 600×2000 mm.

I nye bygninger er minimumsbredden på baderomsdøren ofte 70 centimeter..

Før du velger, er det viktig å måle døråpningen korrekt:

 • Mål høyde fra gulv til tak.
 • Bredde – Vegg til Vegg.
 • Tykkelse – åpningens dybde, med tanke på fremtidig etterbehandling på begge sider.

Beregning av dørbladets dimensjoner:

 • Gapet mellom boksen og veggen skal ikke være mindre enn 0,1 cm.
 • Avstand mellom boksen og nettet – ikke mindre enn 3 mm.
 • Bladets bredde oppnås ved å trekke fra åpningens bredde godtgjørelsene fra de to første punktene og bredden på tømmeret som boksen er laget av.
 • Høyden beregnes på samme måte, pluss 1 cm for gapet mellom gulv og lerret.

Ved renovering av leiligheter utvider mange innbyggere plassen til døren, siden smale åpninger er upraktiske..

Ikke-standardiserte dimensjoner fører til behovet for skreddersydde strukturer.

Materialer

Type materiale som døren er laget av, bestemmer ikke bare de operasjonelle egenskapene, men også prisen på strukturen.

Tre

Naturlige tredører er populære for ethvert interiør. For et bad må du imidlertid huske på at tre svulmer under påvirkning av fuktighet. For å eliminere denne ulempen, er døren belagt med spesielle løsninger eller lakk. I tillegg er baderomsmodeller behandlet med et antiseptisk middel. Nylig har det dukket opp modeller av vanntett tre på markedet. Disse inkluderer bøk, eik.

Fordelene med tre som materiale for en baderomsdør inkluderer miljøvennlighet, adel, høy kvalitet, holdbarhet med riktig pleie. Når du kjøper en trekonstruksjon for et bad eller toalett, må du veie alle fordeler og ulemper, løsningens gjennomførbarhet, siden disse modifikasjonene er dyre og krever en viss tilnærming.

MDF, sponplater, finér

Finér er et tynt ark av hugget tre. Finerte alternativer har en lav grad av fuktmotstand, som et resultat av at de deformeres over tid. Kvaliteten på dørene i dette tilfellet avhenger av basen, som er belagt med finer, og lim.

Dette belegget er klassifisert i henhold til fremstillingsmetoden:

 • Økofiner er laget av verdifulle treslag.
 • Flerfiner fås fra lite sagflis som limes til stoffet.
 • Fine-line er kunstig dannet av skrelt tre av hurtigvoksende trær.

Sponplater, i likhet med MDF, består av presset spon som ikke øker fuktmotstanden. I tillegg tåler modellene ikke sterk påvirkning, men bruk av slike materialer reduserer kostnadene ved dørkonstruksjonen..

Laminerte plater

Eiendommene ligner på MDF. Den eneste forskjellen er at platene er dekket med en film som beskytter dørene mot fuktighet og lar dem vaskes..

Fordelene med belegget er variert design, enkel vedlikehold, lav pris. Et bredt spekter av produkter forenkler det raske valget av alle farger og størrelser. Ulempen er kort levetid og lav grad av lydgjennomtrengelighet. I dag, på grunn av den unike metoden for liming av fibrene, er det mulig å øke levetiden til en slik dørkonstruksjon for et bad..

Plast

Plast er et av de populære alternativene for en baderomsdør. Materialet er ikke redd for fuktighet, deformeres ikke når temperaturen endres, råtner ikke. Dører laget av det er hygieniske, lette, enkle å rengjøre.

Akryl baderomsdører er trygge for barn, ikke avgir skadelige stoffer, siden basen er naturlige råvarer.

Plastdører installeres ofte på offentlige bad fordi de er enkle å rense. Utvilsomt er estetisk plastdører dårligere enn glass og tre, men de er tilgjengelige for alle med gjennomsnittlig inntekt.

PVC

En av plasttyper – polyvinylklorid – regnes som et populært materiale for produksjon av dørkonstruksjoner..

PVC -produkter kjennetegnes ved et bredt spekter av farger, som lar deg variere nyanser i henhold til enhver designidee. Moderne teknologier for arbeid med plast lar deg simulere alle slags materialer.

Blant fordelene med PVC -konstruksjon er:

 • Lav brannfare.
 • Motstandsdyktig mot deformasjon under påvirkning av høy luftfuktighet og temperatur.
 • Lett vekt på hele strukturen.
 • Gjennomsnittlig grad av lydisolasjon.
 • Enkel omsorg på grunn av immunitet mot husholdningskjemikalier.
 • Allsidighet.
 • Tilstrekkelig brukstid.
 • En rekke farger, former.
 • Mulighet for ytterligere selvdekorasjon.
 • Lav pris.

Ulempene inkluderer materialets lave elastisitet, som med sterk mekanisk belastning forårsaker brudd..

Nylig har produsenter produsert forsterkede plaststrukturer utstyrt med forsterkede innsatser. Prisen på metall-plastmodeller er høyere enn vanlig, men holdbarheten og lydisoleringen begrunner det.

Glass

Glassmodeller er eksternt attraktive, mangfoldige og kan visuelt forstørre rommet. Materialet er perfekt bevart under langvarig drift, uten deformasjon, er miljøvennlig, forhindrer utseendet av mugg.

I tillegg har de den høyeste beskyttelsesgraden mot fuktighet og varmeisolasjon. Noen ganger er dette forbundet med utseendet av kondens på overflaten av døren. Det er nødvendig å tørke glasset regelmessig for å eliminere drypp. Glassplater er slagfast. Men hvis det er små barn i familien, er det nødvendig å i tillegg dekke glassoverflaten med en slagfast film..

Glassdørkonstruksjoner vil tilføre et element av originalitet til interiøret.

Modeller med frostet glass, glassmalerier eller herdet og tonet vil gi stil til baderomsinnredningen. Produsenter bruker preget glass eller speil for baderom. Det unike ved hver dør til et bad eller toalett kan oppnås ved å bruke innsatser av tre eller metall. Mosaikkmønstre med sandblåsing gir designen letthet.

Farger

Dørene til badet skal passe inn i det omkringliggende interiøret så mye som mulig. Alle interiørmodeller bærer forskjellige funksjonelle belastninger, deltar i utformingen av interiører som er forskjellige fra hverandre, men går ut i samme korridor, gang eller gang.

I denne forbindelse kan dimensjonene og etterbehandlingselementene til strukturer variere, men fargen og det generelle konseptet til panelene som åpner seg inn i samme rom, må stemme overens..

Den allment aksepterte standarden er hvite furudører. De har vært populære i over to tiår. Laget i henhold til panelteknologi. Basen er laget av limt furutømmer, avstivningene er laget av MDF, fyllet er barrtrær. Topplatene er dekket med fuktbestandig kaldpresset MDF og finert trefiner. Maling med hvit emalje som inneholder polyuretan fanger kvalitetskarakteristikkene til det unike designet.

Nylig har designere anbefalt å bruke andre fargevariasjoner, men de er alle enige om at nyansene skal være lyse. Årsaken er en liten mengde lys i korridoren.

Hvilken du skal velge?

Å kjøpe dører til et bad er alltid forbundet med løsningen av flere funksjonelle oppgaver:

 • Tetthet.
 • Lydisolering.
 • Fuktmotstand.
 • Styrke.
 • Plass til åpning.
 • Design.

Kanskje det viktigste å vurdere er luftsirkulasjonen på badet. Hvis naturlig ventilasjon mislykkes, er det nødvendig å sørge for ventilasjonselementer i dørutformingen når du kjøper. For eksempel rister, “gardiner” eller andre åpninger i forskjellige former.

Når du velger en dørkonstruksjon for et bad og toalett, må du fokusere på hvordan modellen passer inn i det ytre interiøret, hvordan den kombineres med VVS og kledning inne på badet.

Hvis størrelsen på badet lar deg imøtekomme det hjertet ditt ønsker, og det fortsatt er plass igjen, vil valget bare bli begrenset av kundens krav..

Siden rommet er stort, vil ikke selve døren sprayes. I nærvær av utmerket ventilasjon kan lerrets materiale i dette tilfellet være hvilket som helst, døren er ikke deformert. Når det gjelder små bad, typisk for gjennomsnittlige standardleiligheter, bør du gå nærmere inn på kjøpet..

Alle innerdører har innvendig karm. For budsjettalternativer er den laget av MDF og sponplater med lav grad av fuktmotstand. Derfor, hvis fuktigheten på badet er over 60%, er det verdt å vurdere muligheten for å installere glass- eller plastmodeller..

Kundeanmeldelser lar oss trekke frem laminerte strukturer i klassen av de mest populære. Et belegg av høy kvalitet er i stand til å gi beskyttelse mot fuktighet på opptil 60%. For å unngå skuffelse, anbefales det å velge et laminatgulv, som er et laminat med forbedrede egenskaper..

I små leiligheter med tynne vegger, hvor hver lyd høres eller baderomsdøren går direkte inn i rommet, anbefales det å velge modeller med økt støyisolasjon. For å oppnå dette brukes et dobbelt design.

Hvis du har små barn i familien og samtidig ønsker å installere en glassdør til badet, må du bare bruke herdet glass, i tillegg limt med termisk film.

Hvis det ble besluttet å installere skyvedører på badet for å spare plass, må du tåle lav lydisolasjon. I dette tilfellet anbefales det å velge i retning av kassettalternativer, som er hulrom gjemt i veggen, der dørbladet ruller tilbake. Det skal bemerkes at hvis en slik struktur brytes ned, må du åpne veggen.

Vanligvis dekorerer etterbehandlingselementer det ytre dørbladet, siden det indre utsettes for aggressive effekter av fuktighet og temperaturendringer. I dette tilfellet bør du ta hensyn til de motstående flisene. Den kan være flerstrukturert, ha mange nyanser og størrelser. Tegninger, design – for enhver smak. Utformingen av døren under flisene er tillatt. Til dette brukes det samme materialet som dekker veggene på badet eller toalettet. Med sin hjelp blir enten innsatser laget, eller et bilde i form av en mosaikk er lagt ut fra mindre biter.

Hvis valget falt på en PVC -dør, så spør først og fremst en konsulent om tilgjengeligheten av et kvalitetssertifikat.

Dette vil beskytte mot kjøp av lav kvalitet, usunn konstruksjon. Plastmodeller tiltrekker seg med prisen og de mange alternativene som tilbys. Produsenter produserer både solide og kombinerte modeller med innsatser av glass, tre, keramikk. Ytterligere forsterkning styrker strukturen, samtidig som kostnadene økes.

Før du kjøper en dør ferdig med naturlig finér, må du kontrollere om det er en lakk med hydrofobe egenskaper. Et beskyttende lag av høy kvalitet øker produktets levetid. Konstruksjoner laget av sponplater må gjennomgå en lignende kontroll, hvis integritet av belegget vil sikre holdbarhet..

Installasjon

Dørinstallatører gir følgende tips når du installerer malerier i sanitærrom:

 • Når du installerer døren til badet, er det bedre å øke terskelen til 5 cm for å forhindre oversvømmelse av korridoren hvis vann overløper kanten av badekaret.
 • Som et forebyggende tiltak mot fuktighet og utseende av mugg er det bedre å sørge for ventilasjon på døren i form av et gitter. Et annet alternativ er å forlate et større gap mellom gulvet og dørbladet, noe som vil gi ventilasjon..
 • Alle dørelementer er laget av rustfrie materialer.
 • Tykkelsen på døren må ikke overstige tykkelsen på veggen.
 • Et dørblad av trematerialer må impregneres med spesielle forbindelser, dekket med finer eller lamineres for å beskytte mot deformasjon.

Når du installerer en struktur med egne hender, er det først og fremst nødvendig å måle døråpningen. Hvis målingene er tatt feil, kan det hende at den kjøpte døren ikke passer. Vi må rydde opp i overskuddet ved å kutte. Hvis esken viser seg ikke å være laget av massivt tre, men ved bruk av finer eller MDF, risikerer de å smuldre. Hvis det er tvil om riktigheten av målingene tatt uavhengig, er det bedre å sjekke dem med en spesialist..

Hvis døren fortsatt ikke passer, er det viktigere å vurdere muligheten for å bearbeide åpningen enn å forkorte dørbladet. Dessuten kan dette bare gjøres med en tredør, gitt at utseendet vil bli bortskjemt.

Bytting av dørkonstruksjon begynner alltid med fjerning av det gamle dørbladet, platebånd, fester og karmer.

Deretter rengjøres åpningen for rusk, gammelt gips med en stiv børste. Et gipslag påføres den rengjorte åpningen, og skjuler alle uregelmessigheter. Etter tørking er det nødvendig å kontrollere jevnheten ved hjelp av et bygningsnivå. Alle feil slipes med sandpapir. Kassemonteringsprosessen må utføres på en flat overflate for å forhindre ytterligere forvrengninger.

Handlingsalgoritme:

 • Det er nødvendig på forhånd å sette esken i åpningen og justere den med kiler. Kontroller nivået med en lodd.
 • Monter deretter dørkarmen med festene. Bruk deretter skummet til å fylle hullene mellom veggen og dørblokken.
 • La strukturen tørke helt i en dag eller mer. Fjern deretter overflødig skum, slip uregelmessighetene og mal.
 • Marker monteringsstedene til dørhengslene på esken med en skifer blyant og fest dem med skruer.
 • Heng dørbladet. Installer håndtak og lukkemekanisme.
 • Avslutningsvis skrues platebåndene fast med selvskruende skruer, og om nødvendig er strukturen belagt med lakk eller maling..

Hvis du følger alle målinger og anbefalinger nøye, kan du selv uten erfaring med byggearbeid installere døren til badet eller toalettet selv.

Hvis inngangene til toalettet og badet i leiligheten ligger i nærheten av hverandre, anbefales det oftest å ordne svingdører slik at den ene er venstresidig, og den andre er høyresidig. Hvis badet ligger ved siden av et annet rom og det er lite plass til å åpne dørene, anbefaler eksperter å installere romdører.

Designere tilbyr ofte originale løsninger for små leiligheter. For eksempel er en dør montert i et kuttet hjørne på et bad. På denne måten kan du endre området på gangen, og det indre av badet blir mer interessant..

Eiere av leiligheter med et stort område kan tillate installasjon av en elektrisk stasjon, for med en økning i størrelse får dørene en alvorlig vekt.

Se neste video for hvordan du installerer dører på badet med egne hender..

Hvordan ordne?

Hvis dørbladet ikke deformeres over tid, men bare kjeder seg med utseendet, er det mange måter å endre utseendet på. Registrering i dette tilfellet krever enten tilstedeværelse av fantasi og dyktige hender.

Populære designteknikker:

 • Filmdekorasjon. En vinylfilm påføres på døren, etterligner et glassmaleri eller en slags tekstur. Noen ganger brukes små klistremerker.
 • Dekorativt tapet eller stoff. Under dem kan du skjule mindre skader og gjenopplive interiøret. Før liming er det nødvendig å rengjøre og slipe overflaten på dørbladet, dekk til med en primer. Ikke hele døren kan dekoreres med tapet, men bare en del av den..

 • Decoupage. Denne typen håndverk bruker servietter, tynt tapet, avis- og bladutklipp. Før prosessen må lerretet rengjøres med såpevann, tørkes og grunnes. Etter siste tørking gnides overflaten med voks, deretter malt med akrylmaling. Fargen velges i henhold til designerens idé. Motivene limes på den tørkede døren med PVA -lim og glattes forsiktig med en myk svamp. Overflaten er jevnet med fint slipepapir. Styr decoupage med akryllakk påført i tre lag.
 • Farging. Utformingen av en hvilken som helst dør kan gjøres for hånd ved å male den med forskjellige typer maling. Teksturerte belegg vil bidra til å gi dørkonstruksjonen et særegent utseende og maskere uregelmessigheter. Nylig har maling som etterligner et skiferbrett vært veldig populært. Ofte foreslår dekoratører å bruke den i familier med små barn..

 • Sjablonger – en unik mulighet til å legge til variasjon. Deres variasjon lar deg fantasere om ethvert designtema. Videre kan du kjøpe ferdige sjablonger eller lage deg et bilde, en skriver og en papirkniv eller saks.
 • Nitter og perler gi døren et bohemsk utseende.

 • Perforering. Borede hull i forskjellige størrelser og former gjør designet futuristisk.
 • Pynt med baguetter bringer et element av høytidelighet og passer til det klassiske interiøret.
 • speilene eller speilelementer plassert på badets ytre overflate vil gi letthet, visuelt utvide plassen på gangen eller gangen.