Restaurering av inngangsdører

Inngangsdøren er husets ansikt, så utseendet kan fortelle mye om eieren av hjemmet. Men det hender at leiligheten har en god, solid metall- eller tredør, som helt har mistet sin visuelle appell. Du kan ikke la det være sånn, og det er synd å bytte det ut. I dette tilfellet utføres restaureringen av inngangsdøren ved hjelp av ferdige sett med mykt møbeltrekk eller kledning med andre materialer. Interiøret, vendt mot leiligheten, kan fullføres i samsvar med utformingen av rommet, men visse krav stilles til utsiden: det må ikke bare være vakkert, men også vandalistisk.

Særegenheter

Det er tre hovedtrekk som må tas i betraktning ved reparasjon av en inngangsdør i en leilighet eller gatedør i et hus, basert på hvilke materialer som skal velges for restaurering:

 • døren må tåle fysisk påvirkning. Tåler ikke bare slag av tunge gjenstander, men motstå også forsøket på å åpne møbeltrekkene for å komme til dørlåsen. Tilstedeværelsen av rustflekker selv på bunnen av lerretet er en god grunn til å starte rekonstruksjonen;
 • utføre dekorative funksjoner, skape kos og uten å ødelegge inngangens generelle utseende;
 • bevaring av varme i leiligheten, ingen trekk. Hovedprosentdelen (ca. 80%) av varmetapet i rommet oppstår på grunn av feilisolerte dører.

Når restaureringen av inngangsdørene er utført, er det tilrådelig å gjenopprette ikke bare dørbladet, men også å kontrollere låsene, beslagene (hengsler, håndtak, dørlukkere, låser osv.), Platebånd, tetning.

Hvis du vil styrke døren med en metallplate, etterfulgt av å behandle den med maling eller finer, så er det verdt å vurdere økningen i vekten på dørbladet. Uvitenhet om denne funksjonen ved rekonstruksjon blir ofte årsaken til at døren vrir seg innen en måned etter reparasjonen, hengslene deformeres og henges, lerretet slutter å lukke.

Løsningen på problemet er å kjøpe og henge nye løkker med forsterket aksel Det er bedre å ikke bruke eksterne hengsler. Med en sterk økning i vekten på lerretet, er det bedre å forsterke boksen med avstandsstykker. Hvis døren ikke lukket godt før restaureringen, men det ikke er spor av deformasjon av hengslene og boksen, må tetningen byttes ut..

Materialer

På grunn av det store materialutvalget på byggemarkedet, er det med et blikk på døren umulig å finne ut hva det er laget av. Under et tynt og grasiøst tre kan et stålplate 0,5 mm tykt gjemmes, eller en gammel tredør kan bli funnet under en imponerende metallramme. Hovedmaterialene som oftest brukes er laminat, MDF-paneler, selvklebende filmer og finérstrimler.

Laminat ikke bare forandrer utseendet til en jern- eller trekonstruksjon, men forbedrer også lydisoleringen og isolerer betydelig. Hvis du legger isolasjon under den, så vel som på gulvet, kan døren ikke trekkes fra innsiden. Rekonstruksjon av bladet med laminat er egnet for både jern- og tredører. Men med alle fordelene (arbeidshastighet, enkelhet, lave kostnader) har denne metoden sine ulemper. Selv et fuktresistent laminat vil ikke beholde utseendet lenge hvis døren står utenfor og utsettes for nedbør. Laminatgulv er lett å ødelegge, klø og bryte gjennom, spesielt hvis det ikke er kombinasjonslås ved inngangen og det ofte kommer tenåringer der..

MDF panel den kjennetegnes ved sin holdbarhet, miljøvennlighet (limstoffet i platen er en naturlig lingin), evnen til å skape lettelse på platen. Den solide platen oppfyller hovedoppgaven til inngangsdøren – den øker motstanden mot innbrudd. I tillegg tåler MDF lett svingninger i temperatur og fuktighet, noe som gjør at den kan brukes til utendørs dekorasjon. Den eneste ulempen er manglende evne til å lage et solid panel hjemme..

Finér – dette er tynne trelister som er limt til basen (billigere barskog eller metall). Et trekk med finér er muligheten til å velge et edelt materiale for imitasjon, for eksempel valnøtt, karelsk bjørk, mahogny, hornbjelke, kirsebær og andre. Ulempen med dette materialet er de høye kostnadene, det vanskelige limingsarbeidet, utsatt for forringelse på grunn av høy luftfuktighet..

Selvklebende film – en rask og billig måte å renovere metalldører på. Det er praktisk å stikke på en flat dør uten tekstur eller tråd. En film av høy kvalitet kan vare utenfra i flere år.

Kan jeg oppdatere med egne hender?

For å gjøre rekonstruksjon av dører trenger du ikke å kontakte fagpersoner, du kan gjøre det selv. Hver metode kan implementeres hjemme med et minimum av verktøy og lyst, og vakkert restaurere belegget av kinesiske dører.

Hva du absolutt bør huske:

 • Forberedelse er alltid utført. Det gamle belegget fjernes, lakk, maling, rustspor og korrosjon fjernes. Før du pakker døren inn i en ny “innpakning”, må du behandle treverket med antibakterielle og soppdrepende forbindelser, og grunne metallet med en korrosjonsbeskyttende film;
 • hvis det er planlagt å dekke døren med laminert film eller finér, er overflaten forhåndsplanert med kitt. Disse materialene er veldig lunefulle for uregelmessigheter – alle buler og fordypninger er veldig tydelig synlige;

 • det er verdt å huske at filmen limes fra kanten, etterfulgt av rulling av rullen. Luftbobler blir utvist fra midten av det limte området til kantene. De begynner å lime fineren fra enden slik at det ikke er synlige ledd, og den første stripen festes til selve lerretet i midten og resten justeres langs det;
 • hvis en metalldør krever utskifting av frontpanelet, er det parallelt med det bedre å isolere strukturen med skum, som er plassert inne mellom stiverne.

Måtene

Den enkleste og mest holdbare måten er å dekke med MDF -paneler fra innsiden og utsiden. Frontdørpaneler selges i standardstørrelser og i et stort utvalg av pregemønstre. For selvklebende trenger du bare flytende spiker og et stikksag for å kutte hull for beslag. Døren må fjernes fra hengslene, forberede overflaten for klebemiddelsammensetningen (avfett), lim panelet, trykk ned med en last og la det tørke helt.

Laminatbehandling er litt mer komplisert, men den er egnet for ikke-standarddører. For å oppgradere trenger du laminat, flytende spiker, lameller, en baufil for saging av materialet, vekt og vanlige småting: en limbørste, en skrutrekker for beslag, muligens en hammer eller en hammer.

Arbeidsalgoritme:

 • Vi fjerner døren fra hengslene, fjerner beslagene, plasserer lerretet på et praktisk sted med god vekt, slik at du kan trykke laminatet til overflaten;
 • lameller som matcher laminatet (ferdig malt eller kjøpt ferdig) blir saget nøyaktig langs lengden og bredden på dørkarmen. Reiki er nødvendig for å lage en ramme der laminatet skal legges;
 • lameller er festet til flytende spiker langs omkretsen av døren;
 • skjoldet er montert fra laminatet på forhånd. Det er ikke mulig å legge laminatet direkte i rammen på grunn av designfunksjonen. Plater bør være tett montert på hverandre, saget av for å passe døren, for ikke å smuldre når de legges i rammen;

 • hull for dørlåser og andre beslag kuttes ut før skjoldet festes til døren;
 • på flytende spiker fester vi skjoldet til dørbladet. I dette tilfellet smøres selve lerretet med limet, og ikke laminatet;
 • vi presser skjoldet mot døren med en belastning i flere timer. Det er best å fordele lasten jevnt;
 • vi kutter beslagene og henger døren på plass.

Etterbehandling av døren med dermantine er et alternativ for innsiden av lerretet og deretter bare hvis det ikke er kjæledyr i huset. Et stort pluss er den estetiske og praktiske komponenten – støy og varmeisolasjon. Hvis det er nødvendig med en finish på utsiden, er det bedre å velge vinyl eller amylskinn, de er mer motstandsdyktige mot ekstreme temperaturer. Imitert skinn vil også fungere, men det er mer porøst og mindre motstandsdyktig mot smuss..

Som et internt fyllstoff kan du velge skumgummi, batting og isolon. Skumgummi vil gi en vakker tekstur, men dens isolerende egenskaper er gjennomsnittlige. Batting isolerer godt mot støy og kulde, men er veldig giftig i tilfelle brann og henger over tid. Izolon er det beste alternativet mellom estetisk utseende og tekniske egenskaper.

Det er ikke vanskelig å dekorere produktet med lamineringsfilm – termiske klistremerker kuttes nøyaktig i form av lerretet og limes til flytende negler. Restaurering med finer krever heller ikke mye innsats – det er allerede påført lim på stripene, som umiddelbart varmes opp med et strykejern på lerretet.

Vakre eksempler

Hvis vi tar eksempler på restaurering, ser de dørene best ut der ikke bare ett lerret ble oppdatert, men også bakkene rundt døren. Trimming av bakkene er ikke laget for å matche lerretet, men i en mørkere farge, som lar deg gjøre døren til et designelement.

Den restaurerte døren ser veldig original ut med pyntelister, som det er laget overhead festoons av forskjellige konfigurasjoner. Også for disse formålene kan du bruke utskårne trehjørner og lage vakre platebånd fra siden av døren som vender mot inngangen. Hvis det først og fremst kreves styrke fra døren, er det best å bruke et tykt, glatt metall, limt med finer eller MDF -panel..

Dørrestaurering er ikke en så komplisert teknologisk prosess, men en helt vanlig prosedyre tilgjengelig for alle. Det viktigste er å være kreativ og med en viss grad av nøyaktighet..

Du kan lære å bytte ut en enkel inngangsdør med MDF -trim ved å se videoen.