Glassmalerier i et moderne interiør

Glassmalerier i et moderne interiør

For tiden opplever kunsten å lage glassmalerier en vekkelse. Dette skyldes både fremveksten av nye teknologier innen behandling og konservering av glass, og menneskets uimotståelige sug etter skjønnhet. Ved hjelp av glassmaleri kan en umerkelig interiør gjøres om til et luksuriøst, og en ukomplisert dør eller et vindu kan gjøres om til et kunstverk..

Hva det er?

Glassmalerier er den gamle og vakre kunsten å lage mosaikkmalerier med glassstykker. Et fascinerende eksempel på glassmalerier er dekorasjonen av vinduene i Chartres katedral, så vakker at det er umulig å ta øynene av dem..

Glassmaleri i dører begynte å bli brukt i relativt lang tid, men det var de siste årene at denne typen design nådde sitt høydepunkt i popularitet. Nyansene ved utseendet på en glassmalerdør avhenger i stor grad av teknikken som brukes ved fremstilling av glassmalerier.

Tiffany’s måte

Klassiske glassmalerier er mosaikk; når de er laget, plasseres hvert glassbit i et fragment av bildet som er forberedt på det, der det er fikset. Takket være metallstrimlene loddet sammen, beholder glassbitene sin posisjon, og det gir også hele bildet styrke og stabilitet. Bruken til å dekorere glass i alle nyanser og teksturer lar deg lage effekten av maleri på døren..

Det var på denne måten middelalderske glassmalerier ble laget. Denne teknikken ble utviklet og perfeksjonert av den amerikanske designeren Louis Tiffany, som skapte mange herlige glassmalerier. Det er derfor denne teknikken nå kalles Tiffany -metoden. Variasjonen er et fasettert glassmaleri som skaper enklere geometriske bilder..

Glass laget på denne måten har en betydelig vekt, men skjønnheten overgår alle mulige analoger og er en favoritt for dørdekorasjon i luksuriøst interiør..

For ekstra styrke plasserer noen produsenter den mellom to lag klart glass med en lufttett forsegling rundt kantene. Glassenheten som er oppnådd på denne måten er lett å rengjøre, motstår ytre påvirkninger, beholder varmen bedre og er egnet for innsatser i inngangsdører.

Fusjonerer

Denne teknikken sørger ikke for skillevegger mellom biter av farget glass, fragmentene flyter inn i hverandre og danner en kompleks håndtegnet komposisjon som viser seg å være abstrakt. Smelting lages i smelteovner. Under påvirkning av høy temperatur sintres glass til en monolit, hvorfra glassmalerier er laget.

Fusing lar deg lage tilpassede glassmalerier, inkludert:

 • “Kam” – en slags “kjemmet” glass;

 • “Gravering”, som opprettes ved tilsetning av granulat;

 • “Pathé de vère” – støpt glass;

 • “Maleri”, som oppnås ved tilsetning av metallpulver;

 • “Bøying” – buede former.

Glassmalerier, laget med sammensmeltingsteknikker, ligner akvarelltegninger, er lette og enkle å rengjøre. På grunn av disse egenskapene er det vanlig å bruke dem til å dekorere ikke bare dører, men også malerier, paneler eller kjøkkenforkle. I kombinasjon med sammensmelting på dørbladet gir denne innredningen integritet til interiøret og ser spesielt attraktiv ut..

Maling på glass (oversvømmet glassmalerier)

Maling på glass er også en måte å lage glassmalerier på. I dette tilfellet brukes forskjellige typer maling. Noen av dem, for eksempel vannbasert maling, krever etterfyring. Alkyd maling, blant hvilke det er glans, marmor, skummende og mange flere varianter, tørker ved romtemperatur.

Når de brukes som innsatser i dører for større holdbarhet, er malte glassmalerier lakkert eller dekorert i en tredobbel glassenhet.

Sandblåsing

Denne metoden har dukket opp nylig og lar deg få glassmalerier i pastellfarger. Prosessen består i å fjerne overflatelaget fra glasset. Penetrasjon i glassets tykkelse er tillatt på forskjellige dybder, tegningen som et resultat viser seg å være omfangsrik og ser realistisk ut.

Fordelen med glassmaleriene som er opprettet ved hjelp av sandblåsingsteknologi, er glassets integritet, lave vekt og produksjon av unike monokrome mønstre. Et lerret med et lignende mønster kan tjene som en hel dør eller bli en del av en kompleks sammensetning, men i alle fall vil det bli et “høydepunkt” i rommet.

Filmmetode

Ved fremstilling av glassmalerier kan andre alternativer også brukes, for eksempel filmmetoden, som ikke anses som holdbar, men er egnet for de som liker å ofte endre interiøret. Filmen på glassdører ser representativ ut, men er mindre effektiv sammenlignet med andre alternativer.

Typer og materialer av konstruksjoner

Innerdører kan dekoreres med glassmaler, men de kan også være helt laget av glassmalerier.

Glassmaleri er kombinert med forskjellige materialer:

 • Med tradisjonelt treverk;
 • Med treerstatninger: MDF eller HDF;
 • Med plast (PVC);
 • Med glass eller speil;
 • Med metall.

Tre

Tre er et klassisk materiale for å lage dører, egner seg til alle typer behandling, men har en alvorlig ulempe: det kan absorbere fuktighet eller tørke ut, og dette fører igjen til sprekker i glassmaleriet.

For å forhindre denne effekten, er materialet fortørket i spesielle kamre, deretter behandlet med fuktsikker impregnering og et fargevalg påføres som festes med flere lag lakk..

Med slik behandling tjener glassmalerier av tre i flere tiår uten å sprekke, og ved tap av farge kan de gjenopprettes. Glassmalerier er festet i en trekonstruksjon ved hjelp av glassperler, mens paneldører med glassmaler med et klassisk broach -utseende er spesielt fasjonable.

MDF eller HDF

Trebytterdører har vanligvis en spleiset tømmerramme, laget for å oppfylle kravene til trebehandling, som er belagt med MDF -ark og dekket med finer. Slike dører kan brenne ut, men de gjennomgår ikke deformasjon under temperaturendringer, og ved lakkering av høy kvalitet kan de lykkes med å motstå kortsiktig fuktighet..

Et viktig poeng når du installerer et glassmaleri i dører av treerstatninger, er vekten: glassmaleriet som er installert i slike lerreter, bør ikke være for tungt, siden MDF eller HDF rett og slett ikke tåler det.

PVC

Plaststrukturer er ikke redde for høy luftfuktighet, derfor brukes de i svømmebassenger, på balkonger og på bad, der påvirkning av fuktighet er spesielt merkbar. De er holdbare: levetiden til noen merker er opptil 40 år. Ulempen er det faktum at en slik dør ikke tåler et tungt glassmaleri, og utvilsomt vil ikke hvert bilde se fordelaktig ut i en plastramme.

Glass

Glass skyvedører-glassmalerier kan ha to alternativer:

 • Rammeløse, som er festet til et komplekst system med kabler og tilbehør og ser spesielt attraktive ut;
 • Glassdører på en aluminiums metallramme eller i en treramme.

I alle tilfeller er dørbladet laget av ekstra sterkt herdet glass eller et speil, hvis kvalitetskarakteristika er sammenlignbare med PVC. Glassmalerier i dette tilfellet kan være hele dørbladet som helhet, for eksempel ved behandling med sandblåsing, men kombinasjoner av forskjellige glassmalerier med monolitisk glass kan også se interessante ut.

Metall

Glassmalerier kan også brukes til innsatser i inngangsdører av metall. I dette tilfellet må den være spesielt holdbar, for eksempel laget av en trippel glassenhet, siden den er utsatt for aggressive miljøfaktorer. Slike dører kan dekorere inngangen til et landsted, dørene til en kafé, restaurant eller hotell..

Særegenheter

Glassmalerier inne i lokalene er designet for å utføre sonering av boareal uten å gjøre vesentlige endringer i oppsettet, og det er nettopp det som forklarer deres popularitet. Et annet pluss er at når de brukes, er det ingen effekt av et lukket rom, siden dette dekorative elementet overfører lys og etterlater en følelse av luftighet og letthet, uvanlig for monumentale skillevegger..

Slike dører er ideelle for å markere rekreasjonsområder, overganger til verandaer, utganger til bassenger og vinterhager. For å lage dem bruker de både klassiske fargede glassmalerier og glass med sandblåsing, ulike alternativer for smelting og maling..

Glassmalerier kan installeres i nesten hvilken som helst dør. Store glassmalerier vil se mest attraktive ut i utformingen av skyvedører eller svingdører med dobbelt blad, mens dimensjonene deres ikke er så viktige som konsistensen av døråpningen og mønsteret.

Enbladede skyvedører kan også forsterkes med glassmalerier, som vil være synlige når døren er lukket..

Skyvedører i glass dekorert med sandblåste mønstre er veldig populære. For å øke effekten på slike dører bruker de LED -belysning eller maler panelet med fargede lakker på den sømfulle siden..

Skyvedører og penalhusdører gjør det spesielt fordelaktig å vise skjønnheten i glassmaleriene som er installert på dem. Dette skyldes at tegningen vil være synlig på dørene i alle posisjoner: når den er lukket, vil den dekorere døråpningen, og når den er åpen, vil den være en farget bakgrunn på veggen..

Design dekorasjon

Valget av et eller annet glassmaleri for en dør bestemmes først og fremst av interiørstilen. Den mest fargerike utsikten – den klassiske glassmaleriet Tiffany – passer best med den luksuriøse stua i vintage, moderne, art nouveau eller Provence -stil. Lysstyrken på døren med glassinnlegg vil lykkes med å skygge møblene i pastellfarger, lyse vegger, naturlige farger på parketten.

Glassmalerier i sandblåsingsteknikk kan fungere alene hvis de er laget med malingslakk eller falmer i bakgrunnen på grunn av det monokrome bildet. Den skyggelagte sandblåste designen gir mulighet for sofistikerte aksenter uten å komplisere interiøret. Det vil bli kombinert med møbler i alle farger og vil utfylle interiøret i moderne minimalistiske stiler: hi-tech, techno eller gotisk.

Smelting av glassmalerier brukes oftest i form av innsatser i paneldører. Med lysstyrken i fargene og spillets tekstur tiltrekker slikt glass maksimal oppmerksomhet, så resten av interiørartiklene skal være i harmoni med det, og ekko tonene som er tilstede i mosaikkglasset. En lys aksent i form av smelting av glassmalerier vil være passende i stilene Art Nouveau, Art Deco, Baroque eller Art Nouveau.

Eksempler i interiøret

I hver av de moderne designtrendene kan du arrangere vakre glassmalerier som enten vil utfylle interiøret, eller som vil dominere det. I alle tilfeller vil tilstedeværelsen av glassmalerier fylle rommet med lys og øke det visuelt.

Dører med glassmaler kan sette liv i en mørk gang eller gang. En praktisk trefarge, for eksempel wenge, kan fortynnes med lyse, spektakulære glassmalerier, hvis nyanser nødvendigvis må overlappe med gulvtonen, veggene og metallet i dørbeslagene.

Ytterdøren til et landsted kan bli et mesterverk av kunst hvis du dekorerer det med et intrikat glassmaleri i Tiffany -teknikken som viser et tre som sprer seg. I dette tilfellet understreker tegningen de naturlige materialene som døren, trinnene og søylebunnene er laget av..

En rammeløs skyvedør av glassmalerier, helt glass og derfor uvanlig lett og luftig, kan lages med sandblåsingsteknikk ved hjelp av lakkfarge. En slik dør vil være solisten i rommet og sette tonen for hele interiøret. Veggdekket og møblene bør imidlertid ikke være for prangende, for ikke å “hamre” oppfatningen av glassmesterverket.

For en oversikt over fremstilling av et glassmaleri for en dør, se følgende video.