Isolering av et tømmerhus

Tømmerhus er legemliggjøring av bærekraft, naturlighet og skjønnhet. Estetikken til et tømmerhus støttes også av det faktum at en slik struktur har utmerkede egenskaper når det gjelder å holde varmen og regulere fuktighetsnivået.. Men, til tross for alle fordelene, trenger ethvert trehus, spesielt et gammelt, isolasjon. Tross alt er selve treet ikke i stand til å motstå virkningen av lave temperaturer. Av denne grunn er isolering av et tømmerhus rett og slett nødvendig. La oss prøve å forstå hva som kan brukes til dette, og hvordan.

Særegenheter

Vanligvis er hus laget av tømmerstoler veldig komfortable. De er varme om vinteren og svale om sommeren.. Og problemer med temperaturregimet inne i bygningen og oppbevaring av varme er vanligvis et resultat av to fenomener:

 • feil dampsperre;

 • hvis huset er gammelt, så er det definitivt sprekker i det – deres utseende skyldes krymping av treet når materialet brukes.

Derfor må den indre isolasjonen av huset, så vel som den eksterne, nødvendigvis utføres ved hjelp av høy kvalitet isolasjon og relaterte materialer..

I tillegg bør du følge teknologien så mye som mulig for å gjøre arbeidet med egne hender riktig og kompetent..

Materialvalg

Riktig valg av materialer vil være et svært viktig punkt i oppvarmingsprosessen. Et ganske stort antall av dem finnes på markedet i dag. På grunn av dette vil ikke alle mennesker raskt kunne finne ut hva som ville være bedre å velge, slik at bygningen er isolert, veldig bra.

Vurder de mest populære og etterspurte løsningene.

 • Mineralull. Dette materialet er det mest populære og mest brukte. Årsaken er rimelige kostnader og utmerket funksjonell ytelse. Det kan være flere typer. Som oftest er hus isolert med basalt eller steinull, ecowool og mineralull. Slike varmeovner tilhører miljøvennlige materialer, og motstår også perfekt effekten av brann. Bruken av dem kan forbedre bygningens varmebesparende egenskaper..

 • isopor. Skumisolasjon er en av de billigste isolasjonsmetodene for avrundede tømmerstokker og deres analoger. Men oppfatning av byggherrer og spesialister er slik at en slik varmeapparat ikke bør brukes i dette tilfellet. Årsaken er dens dampgjennomtrengelighet, på grunn av hvilken stokken ganske enkelt ikke vil puste, og fuktighet vil samle seg på overflaten. Og dette kan forårsake utseende av sopp og mugg..

 • Penoplex. Penoplex isolasjon vil være den dyreste løsningen. Men den er også dårlig egnet for en avrundet tømmerstokk, og generelt for enhver tømmerstokk. Faktisk, som polystyren, er det preget av lav dampgjennomtrengelighet. Dette materialet, som polystyren, kan bare brukes hvis det er god ventilasjon i hele bygningen..

 • Polyuretanskum. Dette materialet er en blanding av flere komponenter, som blandes under høyt trykk. Når det samhandler med luft, ekspanderer det på samme måte som polyuretanskum. Effektiviteten av polyuretanskum som isolasjon for et tømmerhus kan vurderes som høy, fordi varmetapet i bygningen er minimert. Samtidig lar ikke dette materialet damp slippe ut av huset..

 • Varmeisoleringsmaterialer av naturlig type. Vanligvis er de laget i form av forskjellige løsninger eller plater som er laget av naturlige materialer – leire, halm, sagflis. Kostnaden for en slik løsning er vanligvis ikke så stor. Men vanskeligheten ligger i legging av slikt materiale, som ofte krever ansettelse av høyt kvalifiserte spesialister. Det enkleste materialet i denne kategorien er linfiber..

I tillegg, spørsmålet om valg av materiale vil være viktig, hvis konstruksjonen ikke bruker en mezhventsovy isolasjon. I dette tilfellet må leddene i tømmerstokkene tettes. Maksimal oppmerksomhet må tas til leddene i tømmerstokkene i hjørnene. Dette er laget med slep, jute eller linteip. Ifølge eksperter, det mest effektive alternativet ville være jute. Dette materialet er naturlig og påvirkes ikke av skadedyr. I tillegg vil den på grunn av fargen se organisk ut på bakgrunn av naturlig treverk og være nesten usynlig på overflaten..

Hvis det ikke er nok tetning for veggisolering, må du utvendig isolere huset.

Hvordan isolere fra innsiden?

Det skal sies at isolasjonen av et tømmerhus fra innsiden er implementert i henhold til en bestemt teknologi, som har følgende stadier:

 • forberedende arbeid;

 • opprettelsen av dreiebenken;

 • legging av isolasjon;

 • bruk av en membranfilm;

 • etterbehandling.

La oss nå snakke litt mer detaljert om hvert av stadiene..

Forberedelse

Dette stadiet må nødvendigvis utføres, fordi strålen etter implementeringen av isolasjonsarbeidet vil bli lukket, og for å endre eller fikse noe, vil det være nødvendig å demontere isolasjonen helt. Først må du rense veggene for smuss og forsegle kronene og sømmene ordentlig fra forskjellige typer uregelmessigheter, hull og sprekker. Dette kan gjøres med filt og slep. Etter det kan kitt påføres veggene, som må jevnes godt ut..

Videre behandles treverket med spesielle midler som beskytter det mot å råtne, så vel som utseendet til forskjellige skadedyr. Vi snakker om antiseptika så vel som brannhemmere. Hvis elektriske ledninger er festet til veggene, må du kontrollere ytelsen. I tillegg bør du sørge for at den ikke har skadet isolasjon noe sted.. Før du installerer isolasjonsmaterialet, må du lage et nytt lag med dampsperre for å beskytte isolasjonsmaterialet mot fuktighet, som sikkert vil danne seg på tømmerveggene.

I tillegg bør du utstyre ventilasjon av høy kvalitet, uten som veggene rett og slett vil råtne.

Lathing

Nå må du lage en kasse. Først må du markere stedet for installasjon av kantdelene av dreiebenken. Dette må gis størst mulig oppmerksomhet på grunn av det faktum at det vil avhenge av de første elementene hvor jevnt de etterfølgende delene vil bli fikset. Her må du bruke lodd og linje.

Når stedet for det første elementet er bestemt, kan du fikse det med plugger og skruer. Festing kreves hver 25-30 centimeter. Etter det er det nødvendig å måle 1 meter fra det første elementet, og feste det andre elementet parallelt med det første, til hele omkretsen av mantelen er oppnådd på hele veggen. Hvis det er åpninger av vinduer eller dører på veien, må de trekkes med stenger rundt omkretsen..

Etter det kan du begynne installasjonen av mellomliggende deler.. For å gjøre dette, bør neste rad med elementer skrues til de første stolpene på toppen i horisontal stilling, som vil dele veggen i firkanter. Hver del av mantelen må behandles med antiseptiske stoffer, som forhindrer råtning, så vel som forekomst av sopp.. Dette fullfører prosessen med å lage kassen..

Isolering

Prosessen med å legge isolasjon kan vurderes ved å bruke eksemplet på bruk av mineralull, som er et av de mest populære materialene for dette.. Bomull bør plasseres i hulrommet mellom de faste lektene på lektene. Når du installerer denne typen varmeisolatorer på vegger, er det ikke nødvendig å bruke en klebemiddel eller andre midler for å fikse. Hvis installasjonen av dreiebenken er utført riktig, vil bomullsullen ganske enkelt feste seg til overflaten. Men her bør du ikke glemme at det er nødvendig med ventilasjonsgap. Dessuten bør dens tykkelse være tilstrekkelig for luftutveksling av høy kvalitet.. Hvis vi snakker om isolasjon av taket, må du fikse varmeisolatoren med lim eller en lignende sammensetning i egenskaper.

Hvis mineralull brukes i form av ruller, må det på forhånd kuttes det stykket som er nødvendig i lengden. Før du starter arbeidet, vil det ikke være overflødig å beregne nøyaktig hvor mye materiale som skal til. Legg til ytterligere 10% til resultatet..

Membran

Nå er det nødvendig å installere et membranlag, som vil fungere som vanntetting. Det vil ikke tillate vanndamp å passere gjennom isolasjonen uten å bli våt. Installasjon av vanntetting utføres fra utsiden av det varmeisolerende materialet.

Montering av membranen utføres ved hjelp av en skrutrekker og små selvskruende skruer eller en konstruksjonsstifter. Det overlappes med 100 millimeter i forhold til stripene som er plassert ved siden av hverandre. Skjøtene mellom stripene må limes med monteringstape. I tillegg skal filmen bare trekkes på riktig side.. Oftest har yttersiden en lysere farge, men forskjellige typer film kan ha forskjellige egenskaper.. Hvilken side av filmen vil være utsiden i dette eller det tilfellet, kan du finne ut i instruksjonene fra produsenten av et bestemt produkt.

Spesielle lameller er installert på vanntettingen, som gjør at isolasjonen kan feste seg til overflaten mer tett og pålitelig. I dette tilfellet dannes det et gap som tillater fri sirkulasjon av luftmasser mellom isolasjonslaget og kledningen..

Etterbehandling

Isolering av veggene i et tømmerhus fra innsiden er vanligvis fullført med etterbehandling eller etterbehandling. For dette formålet kan et stort utvalg av løsninger brukes.. Men oftest bruker de dette:

 • blokk hus;

 • fôr;

 • OSB -tavler;

 • etterligning av en bar.

Hvilket alternativ som skal brukes, bestemmer alle selv. Når du velger materiale, husk ventilasjon.. Dekorasjonen bør ikke forstyrre sirkulasjonen av luftmasser, ellers vil alt som ble gjort tidligere være ubrukelig.

Det anbefales ikke å bruke forskjellige typer plast til etterbehandling i dette tilfellet. En slik beslutning vil oppheve alle de nyttige egenskapene til tre..

Isolasjon ute

Det skal sies at den utvendige isolasjonen av tømmerhuset utføres ganske aktivt. Det har en rekke fordeler.

 • I motsetning til intern, utvendig isolasjon forårsaker ikke en nedgang i det brukbare området i huset.

 • Utvendig isolasjon lar deg unngå å fryse veggen fra utsiden på grunn av eksponering for kulde.

 • Det såkalte duggpunktet skifter, som unngår dannelse av kondens direkte i veggen.

 • Det blir mulig å unngå en økning i treets fuktighetsinnhold, som vanligvis forårsaker utseende av mikrosprekk. Og dette kan allerede forårsake for tidlig ødeleggelse av den ytre delen av bygningen..

 • Det er mulig å unngå fukting av isolasjonsmaterialet, noe som kan føre til tap av dets egenskaper. Ekstern isolasjon lar deg fullstendig løse dette problemet..

Samtidig bør man være forsiktig med denne typen tømmerhusisolasjon. Faktum er at et brudd på teknologi og feil implementering av arbeidet med isolasjon kan forårsake råtnende treverk, samt utseendet av mugg og mugg. Derfor bør oppmerksomhet til ekstern isolasjon, hvis den er laget, gis ikke mindre enn innvendig.

Nyttige tips

Og nå noen nyttige tips fra fagfolkene.

 • Det er fortsatt bedre å isolere et tømmerhus utenfra enn fra innsiden.. Dermed reduseres ikke bruksarealet inne i bygningen..

 • All isolasjon bør utelukkende utføres i den varme årstiden., for å maksimere effektiviteten.

 • Hvis fasaden på bygningen er dekket med et slags motstående materiale, må du være sikker på at før du isolerer huset fra innsiden det er luftventiler mellom kledningen og veggen slik at veggen kan tørke ut om nødvendig.

 • Før du installerer isolasjonsmaterialet, må treoverflaten være nødvendigvis behandlet med passende midler. Tross alt, etter oppvarming, dannes et ugunstig mikroklima for tre i veggene, på grunn av hvilken behandlingen ikke vil være overflødig..

 • Hvis vi snakker om intern isolasjon, er det bedre å ikke bruke skum til det.. Til tross for sin billighet og tilsynelatende gode egenskaper, er den ikke egnet for intern bruk..

 • Hvis det er besluttet å isolere huset fra innsiden, bør dette gjøres for vegger, tak og gulv.. Det ville være en feil beslutning å isolere en ting, fordi varmen fortsatt vil gå gjennom mikrosprekk..