Hva skal være standard takhøyde i en leilighet?

Taket regnes som et av de viktigste dekorative elementene, derfor er utformingen og utformingen av rommet avhengig av høyden. Høye vegger fyller rommet med en følelse av komfort og romslighet, mens lave vegger tvert imot gjør det begrenset og vektet..

Når det er nødvendig å lage et nytt interiør i et rom, er det viktig å ta hensyn til takets dimensjoner, og allerede fra parametrene velger du riktig finish, belysningssystem og innredning. I tillegg er det i dag mange måter du visuelt kan heve strukturen på og gjøre rommet romslig og komfortabelt..

Særegenheter

Hovedindikatoren når du kjøper en leilighet er takhøyden, siden det er dette som åpner store muligheter for å dekorere rom og påvirker oppfatningen av plass. Derfor bør du ta hensyn til den optimale størrelsen på denne indikatoren når du velger et nytt hjem. De må ikke bare tilsvare høyden på personene som bor i leiligheten, men også området i rommet..

Høyden anses som normal hvis det er minst 30 cm igjen fra en persons utstrakte hånd til overlappingen. For store rom som kombinerer flere funksjonelle soner, vil en høyde på minst 3,5 m være behagelig, og 2,8 m er nok for spisestuer og kjøkken.

Nylig har mange leiligheter installert tak i flere nivåer og gulvvarmesystemer. Denne typen installasjonsarbeid gjør rom varme og vakre, men høyden på rommet i dette tilfellet reduseres med 20 cm. Derfor er dette etterbehandlingsalternativet ikke egnet for lave rom., for dem må du lage individuelle prosjekter og velge et interiør som ikke vil avhenge av takhøyden.

Det er også verdt å merke seg at denne indikatoren bestemmes av huseiernes egne preferanser, siden noen av dem føler seg komfortable i et rom med en høyde på 3 m, mens andre tvert imot er fornøyd med minimumsstørrelsen på 2,5 m..

Standarder i henhold til GOST

Standard takhøyde i en leilighet regnes som en relativ parameter, siden et konsept som optimal høyde oftest brukes i praksis. Indikatorene er etablert i samsvar med kravene til SNIP, i henhold til klimatiske forhold, sikkerhetsstandarder og ergonomi i boarealet.

I henhold til forskriften må minimumshøyden være:

 • i stuer og på kjøkkenet – mer enn 2,5 m;
 • i korridorer, ganger og forrom – mer enn 2,1 m.

I tillegg er standarden bestemt for de øvre og loftsgulvene, som har omsluttende og skrånende strukturer i sin design. I dette tilfellet kan takområdet ikke være mindre enn 50% av hele arealet i rommet. En behagelig høyde lar deg rasjonelt fordele plass og utstyre rom på riktig måte.

Hvis utformingen av leiligheten sørger for installasjon av et fyrrom, beregnes også gjennomsnittlig takhøydenorm for det, som vanligvis er 2,2 m. Det bør være normal høyde i boligområder i leiligheten.

I hus av forskjellige typer

I leiligheter kan takhøyden være forskjellig, ettersom det avhenger av byggeprosjektet til bygningen. I dag, på boligmarkedet, kan du finne hus med både gamle og nye oppsett. For eksempel er boliger i “Stalinka” preget av et stort område, rom er ofte dekorert med vakre platebånd og stukklister, og høyden på veggene i dem når fra 3,2 til 3,5 m.

Det er ikke lett å utføre ny dekorasjon i stalinistiske hus, siden skilleveggene i rommene er laget av tre og de elektriske ledningene er plassert utenfor. Men hvis du tenker godt på designet, kan du plassere hengende strukturer i rommene og skjule alt..

Ikke mindre populær er også “Khrushchevs”, som er preget av et lite oppholdsområde, god lydisolering og tak av høy kvalitet med en høyde på 2,5 til 3,2 m. Med endringen av æra ble de erstattet av nye type leiligheter – “Brezhnevka”, lokalene deres ble mer romslige, og prosjektet inkluderte til og med tillegg av ganger.

Takket være høyden på rommene, som når 3 m, har huseiere i “Brezhnevka” muligheten til å bygge skyvedører, mezzaniner og andre møbler inn i veggene.

Det meste av boligmassen består av panelhus. De første bygningene ble bygget i 5 etasjer, takhøyden i dem oversteg ikke 2,5 meter.

I dag kan du kjøpe en leilighet ikke bare i en fem-etasjers bygning, men også i en ni-etasjers bygning. Det er vanskelig å reparere boliger med et slikt oppsett, siden du ikke bare må visuelt heve taket, men også demontere skilleveggene.

Når det gjelder eierne av leiligheter i panelbygninger, var de heldige, siden takhøyden på rommene ble mye høyere – fra 2,7 meter.

Nye hus fortjener spesiell oppmerksomhet; i sine monolitiske leiligheter lager designere en rekke typer oppsett, takket være hvilke boliger som blir elite og oppfyller alle nivåer av komfortabel bolig.

Det er også leiligheter i økonomiklasse i nye bygninger, i motsetning til forretningsklassen som høyden på lokalene er 3 m for, i dem er denne indikatoren lik 2,7 m.

I en bygård kan noen av rommene ligge på loftet, som regel er det plass til soverom eller kjøkken. For å organisere den øverste etasjen så mye som mulig og gjøre den til bolig, kan høyden på loftet ikke være mindre enn 2,1 m.

Selvfølgelig vil denne indikatoren ikke tillate installasjon av suspenderte strukturer, men det anses som tilstrekkelig for etterbehandling av gulv med plater eller dekorative paneler..

Hvordan måles det?

  Før du utfører reparasjoner i en leilighet og kjøper møbler, må du vite høyden på rommene, siden valget av etterbehandlingsmateriale og skrogkonstruksjoner vil avhenge av indikatorene.

  For å foreta målinger på riktig måte, bør du forberede en tre meter lang tape og utføre følgende trinn:

  • Fest målebåndet på gulvet. I dette tilfellet er det best å måle høyden sammen, en person vil trekke målebåndet, og den andre vil holde den. Den andre enden av verktøyet må festes til taket på en slik måte at det er stramt og ikke henger ned. Tallet som er angitt på merket vil være størrelsen på høyden.
  • Hvis du ikke finner hjelpere, kan du måle alt selv. I dette tilfellet, i stedet for et målebånd, blir det tatt en lang tråd, en vekt er festet til enden og målinger blir tatt. Du må stå på en trappestige eller krakk, slappe av tråden, og så snart lasten berører gulvbelegget, bør den kuttes av. Etter det brettes tråden i flere like deler og måles med en vanlig måler eller linjal..

  Hvordan visuelt lage ovenstående?

   Mange tror at det å eie en leilighet med høyt tak er en stor suksess, siden du kan oversette alle designideer til virkelighet, og det er praktisk å utføre et moderne oppsett av rommet. Faktisk er det ikke slik, for høye rom er vanskelige å varme opp, de krever et stort forbruk av etterbehandling og dekorativt materiale. Lave rom er ergonomiske og komfortable, men hvis området er for lite, er det nødvendig med justering, på grunn av hvilken mangel på høyde kompenseres, og rommet blir mer romslig og lysere.

   Du kan visuelt forstørre taket i et rom ved hjelp av enkle designtriks:

   • Bruk lave møbler til interiøret. Modulære strukturer “presset” til gulvet vil visuelt heve taket.
   • Fjern unødvendige gjenstander fra vinduer og henge gardiner i en nøytral farge. I et privat hus er det best å bruke gjennomsiktige gardiner som du kan nyte naturen i.

   • Installer innebygde lamper. For lav takhøyde anses spotlights som ideelle, siden de ikke overbelaster det øvre rommet med unødvendige detaljer..
   • Fyll interiøret med innredning, bestående av vertikale striper. Veggene vil se høyere ut og rommet vil bli transformert. Vanligvis er dette alternativet egnet for bad og trange rom..

   • Gardiner er best valgt med mønstre. og mønster. Det originale ornamentet på tekstiler vil tiltrekke seg oppmerksomhet og få deg til å se sakte opp, takket være dette trikset vil takhøyden bli usynlig. Samtidig anbefales det ikke å lage for brede gulvlister på konstruksjoner..
   • Ordne alle elementene i rommet vertikalt. Illusjon av høyde vil bidra til å lage samlinger av fotografier og plater, plassert på hyllene helt til toppen. Et slikt dekorativt “spor” vil se stilig ut og vil passe perfekt inn i enhver stil..

   • Kompletter interiøret med belysning. LED -strips rundt takets omkrets, vegglamper og gulvlamper fordeler belysningen jevnt i rommet og strammer taket visuelt.

   • Velg en design på flere nivåer med en blank overflate. Samtidig vil teksturkomposisjoner med en halvblank effekt, som kan dekoreres med innlegg i form av diagonale linjer, også se originale ut..
   • Etterbehandling av belegget med dekorativt materiale, det er lurt å bruke paneler med vertikale striper.

   Nyttige designtips

   Hvis takhøyden i leiligheten overstiger normen og er mer enn 3 m, kan enhver designidee realiseres i utformingen av rommene. Slike lokaler er preget av fravær av et lukket rom, en overflod av luft og lys.. I dag er prosjekter av leiligheter med stor takhøyde fra 3,2 til 3,7 m svært populære., de lar deg lage et annerledes interiør i rommet med lyse dekorative elementer.

   Oftest er det laget en ekstra etasje i slike rom, som fungerer som et utmerket sted å slappe av; et bibliotek og et soverom er også plassert på loftene..

   Oppsettet av rom med stor takhøyde har sine egne egenskaper, nemlig:

   • Designet skal inneholde massive møbler, de vil harmonisk fylle rommet. I dette tilfellet er det tilrådelig å ikke overdrive det og visuelt ikke overbelaste rommet med unødvendige detaljer, ellers vil den motsatte effekten vise seg.
   • Loftsstilen er godt egnet for romslige rom. Denne retningen er preget av fravær av romlige grenser og rasjonell bruk av plass. Derfor kan finishen lages av forskjellige materialer. Boligene med stor takhøyde, innredet i jugendstil, ser originale ut.

   For å understreke høyden på rommet, fjernes skillevegger i rommene og lagringsplasser er skjult..

   • Interiøret må suppleres med elementer med komplekse former; i stedet for innvendige skillevegger, installer buede strukturer. Fjæringssystemer på flere nivåer blir en ekte dekorasjon av slike rom, installasjonen deres vil ikke påvirke størrelsen på rommet på noen måte, og designet vil få spesielle noter av elegant.

   Når det gjelder de lave rommene, krever de en visuell utvidelse av plassen.. Derfor er det i design nødvendig å ta hensyn til plassering av rommet og frigjøre det så mye som mulig. Det anbefales å fullføre i lyse nyanser, og foretrekke beige og pastellfarger..

   I dette tilfellet anbefales det ikke å gjøre takkonstruksjoner store og bestå av mange etasjer., det er best å installere elastiske stoffer med en blank overflate eller velg hengende komposisjoner av enkle former.

   Eksempler på møbler for enhver layout

   En romslig leilighet med stor takhøyde åpner store muligheter for designkreativitet, men dessverre har ikke alle slike boliger. Eiere av små boliger bør ikke bli opprørt, da du også kan lage stilige og vakre rom av små rom. Hvis taket i leiligheten er lavt, vil soningen av rommet være den riktige løsningen..

   Du kan visuelt dele rommet på forskjellige måter: henge stativer, lage dekorative skillevegger eller bruke dekorativt materiale i dekorasjon som er forskjellig i farge og tekstur. I tillegg er det i et slikt interiør nødvendig å bruke maksimal belysning, og gir preferanse ikke bare til vanlige lysekroner, men også til lamper, gulvlamper, innebygde lamper..

   Samtidig kan du ikke velge lysekroner med anheng og store lampeskjermer, da de vil redusere taket.

   For stuer som kombinerer et hvilested og et arbeidsrom, det anbefales å velge retningsbestemte armaturer, de vil lage god belysning, understreke skjønnheten i møbler og gjøre det behagelig å jobbe ved bordet eller lese bøker.

   I slike stuer anbefales det å plassere bare de mest nødvendige møblene og dekorere, unngå lyse farger..

   Klær og ting bør plasseres i innebygde garderober, de tar et minimum av plass og passer harmonisk inn i ethvert design.

   I tillegg må du i innredningen sørge for alle de små tingene og gi interiøret et individuelt preg. Malerier og familiebilder er gode alternativer..

   Hvis eierne av huset er veldig glad i musikk, kan du også henge musikkinstrumenter på veggene. Vi må ikke glemme blomster, vaser med dem ser bra ut både på hyller og bord, vinduskarmer..

   Spesiell oppmerksomhet bør rettes mot utformingen av badet. Selv om dette rommet er lite, bør det ikke bare være multifunksjonelt og praktisk for å ta vannprosedyrer, men også utstyrt med de nødvendige møblene for lagring av personlige hygieneprodukter..

   Baderomsfinisher bør utføres i lyse nyanser., som ville bli kombinert med skap og hyller.

   For mange er kjøkkenet bare forbundet med matlaging og spising, men hvis det er riktig innredet, vil det også tjene som et utmerket sted for familiens te -drikking og avslapning, derfor i tillegg til standard sett med kjøkkenmøbler, en liten sofa bør installeres i rommet. Dermed vil kjøkkenet ha to soner der du kan lage mat og chatte med dine nærmeste..

   For å fylle kjøkkenet med lys, er det nødvendig å velge lyse nyanser for å dekorere vegger, tak og gulv. Kjøkkenet er best plassert rundt omkretsen av rommet, og gjemmer hjørnene.

   For små kjøkken er transformasjonsbord godt egnet. De tar et minimum av plass og er praktiske å bruke, så når gjestene kommer, blir de lett til et spisebord..

   Leiligheter i forskjellige størrelser har en loggia eller balkong. De fleste eierne tar ikke hensyn til designen, som følge av at små mellomrom blir til “søppellager”. For å unngå dette kan et lite bord med stoler installeres på balkongen. Det blir en mini-restaurant hvor det vil være hyggelig å spise frokost eller middag, og nyte utsikten over byen.

   Det er en god idé å plante kurvplanter under balkongen – druer eller eføy. Du kan også kombinere balkongen med stuen, og det blir en flott fortsettelse av rommet. I dette tilfellet kan du utstyre et rekreasjonsområde ved å plassere en sofa og et salongbord..

   Soverommet regnes som et spesielt rom i leiligheten, som lar deg ikke bare trekke deg tilbake, men også slappe helt av. Oppsettet skal være praktisk og behagelig. For små soverom er tak med speilvendt overflate egnet; de utvider visuelt grensene for rommet og gir rommet en atmosfære av romantikk. Speil ved siden av sengen ser også bra ut.

   Det anbefales ikke å tvinge soverommet med massive møbler., for møblene er det nok å velge en vakker seng, ordne skap ved siden av og henge flere hyller for bøker eller dekorartikler. Til dekorasjon kan du bruke forskjellige materialer, men innsatser av naturstein og tre ser spesielle ut i rommet.

   Se neste video for hvordan du visuelt kan heve taket.