Hva er leire og hvordan bygge et hus?

Leire er ikke et typisk valg for permanent opphold, men slikt miljøvennlig hus, laget bare av naturlige materialer, har den fortsatt sine beundrere. Et stort pluss er at det er fullt mulig å bygge det selv..

Særegenheter

Leire er et lite hus laget av trefragmenter, som igjen er belagt med forskjellige løsninger. Essensen i denne teknologien ligger i det faktum at først en løsning tilberedes, og deretter hakkes ved eller biter av en annen form på den.. Jo lengre putene som brukes, jo bredere blir konstruksjonens vegger..

Teknologien kan brukes både til boligbygg og til alle brukslokaler, fra et badehus til en garasje. Bæreevnen til en vedhaug festet med leire er på ingen måte dårligere enn den “klassiske” murveggen. På grunn av treets plastisitet forventer ikke krymping det, og jordhevingen er ikke skummel..

Keramikk har både en rekke fordeler og betydelige ulemper.. Takket være materialene som brukes, er slike konstruksjoner helt miljøvennlige og trygge for innbyggerne. I prinsippet er selve konstruksjonen også ganske økonomisk, spesielt hvis den utføres uten involvering av betalt arbeidskraft. Prisen på fajanse vil bli bestemt avhengig av størrelsen på bygningen og av tilgjengeligheten av tilgjengelig materiale i nærheten, noe som resulterer i at det vil være mye mindre enn når du bygger en murstein, ramme eller tømmerhytte.

Selv de samme trærne trenger ikke å bli kuttet med vilje – stammene til falne trær og avfall fra trearbeid vil gjøre det..

Siden leire og tre perfekt beholder varmen, vil det alltid være hyggelig å være i huset. Om vinteren er det behagelig i leiren, selv etter en oppvarming, men om sommeren holder veggene den nødvendige kjøligheten. Skarpe temperaturfall inne i gaten skal ikke merkes.

Det er fullt mulig å bygge en slik struktur på egen hånd, selv uten å ha spesielle ferdigheter. Det vil vise seg å være ganske brannsikkert på grunn av tilstedeværelsen av løsningen, og det uvanlige utseendet vil også tillate deg å spare på ekstern etterbehandling..

Dessverre har en slik konstruksjon også en rekke ulemper. Det vil ta lang tid å bygge strukturen og er ganske slitsomt, spesielt hvis du gjør alt selv. Treemner vil trolig være ujevne, noe som betyr at de fortsatt må justeres. Å selge en ferdig bygning vil være ganske vanskelig..

I tillegg kan et leirehus bare stige en eller to etasjer, siden ved mer alvorlige belastninger på den nedre delen av veggen begynner treverket å sprekke..

Hvilke materialer brukes?

I utgangspunktet er leirestubber satt sammen av treblokker og en leirebasert festeløsning, selv om andre blandinger kan brukes. For arbeid trenger du en beholder for et festemiddel, verktøy for å danne emner, samt hansker som beskytter hendene.

Brensel

Tre til huset kan være hvilken som helst: Selv avfall fra et sagbruk vil gjøre det. Ideelt sett bør det velges varianter av bartrær som inneholder harpiks som forhindrer utvikling av forrådnende prosesser. Bruk av sedertre, som har en behagelig lukt og utmerkede termiske konduktivitetsverdier som tilsvarer murstein, oppmuntres også. Eik er å foretrekke på grunn av sin langsomme krymping, lave råttesannsynlighet og høy varmebestandighet. Men det er bedre å ikke ta poppel for leirechuck – den tiltrekker seg insekter og er ikke spesielt motstandsdyktig mot vann. Bjørkeklumper tas bare som en siste utvei.

Det er rimelig å foretrekke materiale som ligger i nærheten av byggeplassen. Vær oppmerksom på treets isolerende egenskaper, tykkelse, holdbarhet og krympegrad. Det er bedre å velge lette barer, som tidligere ble brukt fra et år til tre under et baldakin, noe som betyr at de hadde muligheten til å tørke godt.

Eksperter anbefaler å begrense oss til en rase eller velge lignende når det gjelder termisk ekspansjonskoeffisient.

Løsning

Den klassiske sammensetningen av løsningen krever kombinasjon av to deler leire, en andel sand, 3-4 aksjer knust halm eller tørket siv. Hvis sagflis brukes i konstruksjonen, må de først dynkes. Tre deler av hovne stykker kompletteres med to deler leire og en del sand. Det er ikke forbudt å erstatte leire med sement: i dette alternativet er andelen av hovedkomponenten tatt med 3 andeler sand, samt 4-5 andeler sagflis, halm, flis eller siv. For en hardere mørtel vil andelen sement suppleres med 3 deler sand, samme mengde slagg og 0,5 deler slaked lime.

Endelig, for den øverste etasjen eller toppene på veggene kan du bruke en løsning tilberedt av en del av sementen, 4-5 deler slagg og 0,5 deler slakket kalk. Den resulterende blandingen skal forbli litt tørr, men beholde formen godt. For å forberede en klassisk løsning, blir halm eller høy først behandlet i en hakker eller hakket med en øks til den når en lengde på 3-5 centimeter. Leire kombineres med sand, knuste fragmenter tilsettes dem, og løsningen blandes til den er litt tørr.

Vannmengden bestemmes av situasjonen. Det er viktig at stoffet forblir porøst og opprettholder plastisitet..

Bygging av hus

Den enkleste måten å bygge hus med egne hender er å følge trinnvise instruksjoner..

Forberedelse

For å lage leirelera selv, bør du begynne med å blande løsningen og forberede treverket. Hakkede blokker bør blåses ut og behandles med et insektmiddel, for eksempel natriumtetraborat. Vi må heller ikke glemme fuktighetsbeskyttelsen.. En flott løsning ville være å umiddelbart markere hvor brikkene er oppe og hvor bunnen er, slik at du kan plassere bunnkanten utover i strukturen..

Lengden på klossene bør være i gjennomsnitt 40-60 centimeter, og i de nordlige områdene-60-90 centimeter. Den optimale diameteren på emnene overstiger ikke 15 centimeter. Flekken lar deg understreke tekstur og farge på treet, og vokser med lakk beskytter mot fuktighet. Slik behandling bør være minst ansikt til ansikt. Før byggestart frigjøres ved fra barken og slipes for å bli kvitt grater.

Fundament

For å bygge en pålitelig leireleire må den ha et godt fundament.. En grunne tape -base anses som optimal.. Båndets bredde skal være minst dobbelt så bred som de fremtidige veggene, og høyden skal være minst 500 millimeter. For konstruksjonen av fundamentet opprettes det først markeringer på stedet, hvoretter en grøft brytes. Etter å ha komprimert bunnen av sistnevnte, vil det være nødvendig å skiftevis legge inne i geotekstiler, sand sølt med vann og knust stein.

Videre er forskalingen festet i grøften, og i den er forsterkningsbeltet. Etter å ha fylt ut løsningen og ventet på at den skulle stivne, gjenstår det bare å lukke båndet med polyetylen. Etter omtrent en måned, når betongen blir solid, må fundamentet belegges med en vanntett mørtel. Forresten, det er stripefundamentet for økohuset som kan legges ikke bare rektangulært, men også rundt.

Det bør også legges til at for et rektangulært eller firkantet hus må du bruke en bæreramme av tømmer eller tømmer, som vil gi en bunt i hjørnene.

Murverk

En løsning påføres direkte på grunnlaget for bygningen, hvoretter utleggingen av klossene på tvers av veggene begynner, etter mønsteret av en vedhauge. Gapet mellom dem bør ikke gjøres for stort, så det må også fylles med en løsning. Dette laget skal gå like over trebitene, hvoretter den neste delen av emnene legges ut. Handlingssekvensen gjentas til den nødvendige høyden er nådd. Det er bedre å gjøre horisontal forsterkning hver 3-4 rad..

Når du danner en vegg, er det viktig å ikke glemme å la plass til vindu- og døråpninger, som bør tenkes gjennom selv på planleggingsstadiet av strukturen.. Det er like viktig å kontrollere, slik at kantene på treemnene strekker seg 1-2 centimeter utover kantene på leiren. Det ferdige murverket er midlertidig dekket med presenning eller polyetylen slik at det er mulighet for lufting. Strukturen vil tørke ut i omtrent 6 måneder, så det anbefales å starte byggearbeid på slutten av våren.

Etterbehandling

Det er vanlig å la leiren ligge i sin naturlige form, men om ønskelig er også treendene lakkert, beiset eller spesiell fasademaling. Leire kan hvitkalkes, dekoreres med småstein eller dekoreres med en annen teknikk..

Hvis eieren av huset ikke liker kombinasjonen av leire og utstående tre, er det fornuftig å lage en kasse med tynne lameller, langs som etter utjevning av overflatene med gips.

Takmontering

Faktisk kan du dekke et hus laget av tre og leire med det du vil, men det er nødvendig å opprettholde takfoten som henger over taket på 80 centimeter. Treplanker, halm, keramikk eller bituminøse fliser vil se bra ut på hytta..

Vekten må derfor være balansert i utformingen tungmetallbjelker og I-bjelker av tre unngås best. Det samme gjelder keramiske og metallfliser. Spærsystemet er vanligvis laget av mellomstore stenger..

Prosjekter

  • Et lite hus, laget med leire-keramikkteknikk, begynte å se enda mer behagelig ut etter at leireområdene ble hvitkalket, og treendene med flekker i forskjellige nyanser dannet mønstre på veggene. Bygningens “fabelaktighet” forsterkes av små vinduer: det ene med et lite karnappvindu, og det andre, på loftet, gjemmer seg under en baldakin. Forresten, det samme visiret dekker inngangspartiet, og i stedet for tverrstengene brukes sterke grener, fjernet av bark. De lette gavltaksteinene er malt i en nøytral mørk nyanse, mens inngangsdøren tiltrekker seg med den naturlige trefargen.

  • Et annet hus laget av leire og tømmer har en mer kompleks struktur.. For det første har den to fullverdige etasjer. For det andre, takket være bruken av ekstra bjelker, har bygningen en åpen balkong på øverste nivå. For det tredje har hytta en uvanlig rund form. Husets fasader ble praktisk talt uendret: bare kalking av leire og beis ble brukt til å dekorere dem. Taket er dekket med lyse fliser i en hyggelig grønn nyanse. Et stort antall firkantede vinduer gir nødvendig belysning for interiøret. På grunn av den praktiske beliggenheten til huset, kan du komme deg til andre etasje direkte fra gaten med trapper..