Fordeler og ulemper med tømmerhus

Når du velger et materiale for å bygge et hus, gir fremtidige eiere ofte preferanse til naturlige, og bygger tømmerkonstruksjoner på nettstedene. Denne løsningen har sine fordeler og ulemper, mye avhenger av typen base – den vil være limt eller vanlig, profilert, dobbel. En oversikt over egenskapene til hus fra en bar vil hjelpe deg å forstå: er det verdt å bygge dem, hvilke viktige punkter må tas i betraktning når du utfører arbeid.

Byggegenskaper

Byggingen av boligbygg utføres oftest fra en bar – et materiale som har en rimelig pris og naturlig opprinnelse. Men selv når de velger et miljøvennlig grunnlag for et fremtidig bygg, er eierne ikke immun mot feil. Det første du må tenke på når du bygger: typen tømmer. Hovedklassifiseringen ser slik ut.

 1. Vanlig firkantet eller firkantet tømmer. Har et naturlig fuktighetsinnhold i tre, oftest er det laget i størrelser 15 × 15 cm, 20 × 20 cm eller 15 × 20 cm. Materialet er stablet ende-til-ende, krever ekstra isolasjon. Under byggingen opprettholdes en viss tidsperiode for krymping.
 2. Profilert tømmer. Materialet har spesielle spor og rygger, ved hjelp av hvilke det er forbundet. Slike strukturer er varmere, enkle og raskt monterte, og gir mindre krymping. Fra materiale som er godt tørket i kamre, kan hus reises umiddelbart for etterbehandling, uten risiko for å forvride treverket.
 3. Limt laminert tømmer. Materialet er fritt for feil, knuter og andre feil. Den dannes av tørkede emner og limes sammen under en presse. Den største fordelen er bevaring av den gitte geometrien til strukturen. Etterbehandling kan starte umiddelbart etter at byggingen er fullført.

Hus fra en bar har sine egne konstruksjonsfunksjoner. Under konstruksjonen må husets bærende vegger og hjørner styrkes for å opprettholde geometrien til hele strukturen. Den generelle teknologien for bygging av prefabrikkerte hus endres ikke.

Bygninger monteres på et fundament – haug, søyle, betonglist eller plate.

Tømmer er forhåndskuttet til en gitt størrelse, festet til vertikale støtter, forsterket med diagonale bjelker, montering utføres ende-til-ende, i et spor eller en møne, avhengig av behandlingen av tømmerets sider.

Hovedfordeler

Fordelene med tømmerhus er ganske åpenbare.. Blant de mest verdifulle egenskapene til dette materialet er følgende.

 1. Redusere arbeidsintensiteten i konstruksjonen. Å brette et hus fra en bar er mye enklere og raskere enn fra en tømmer, murstein, blokker.
 2. Samlede dimensjoner. Lengde og seksjon velges under hensyntagen til formålet med strukturen, sesongmessige bruksområder, klimafaktorer.
 3. Enkel beregning. Du kan på forhånd bestemme hvor mye materialer som skal til for å bygge et hus.
 4. Bevaring av materialegenskaper. Selv ved langvarig bruk mister den dem ikke, de forblir holdbare og pålitelige.
 5. Enkel etterbehandling. Den brettede veggen viser seg å være flat, den kan lett isoleres eller dekkes med dekorative materialer.
 6. Miljøvennlighet. Materialets naturlige opprinnelse skiller det fra andre alternativer. Oftest velges lerk- eller ospetømmer, så vel som annet løvtre, til et boligbygg..
 7. Holder seg varm. I henhold til denne indikatoren er en stang med et snitt på 250 mm i stand til å sammenligne med en murvegg med en meters tykkelse..
 8. Minimum grunnbelastning. Tre er et lettere materiale, så basen for huset kan lages med minimal fordypning, noe som reduserer kostnadene ved å forberede det.
 9. Estetikk. Limet og profilert tømmer krever ikke etterbehandling. Disse materialene lar deg bevare sjarmen til en hytte på landet, gjøre huset koselig og varmt uten ekstra innsats..
 10. Styrke. Med riktig materialvalg kan du gi bygningen motstand mot seismiske, mekaniske, værbelastninger.

Fordelene er virkelig betydelige. Er det rart at hus fra en bar blir reist massivt i dag, aktivt brukes til permanent opphold eller som sesongbaserte dacha -bygninger?. Økonomiske fordeler bør heller ikke diskonteres..

Byggingen er billigere enn for monolitiske og murhus, den kan utføres uavhengig, uten involvering av tredjeparts spesialister, tungt utstyr.

Oversikt over åpenbare mangler

Et tømmerhus er en bygning av tre, som nesten alltid beholder de opprinnelige ulempene med dette materialet. Blant de mest åpenbare manglene er det vanlig å trekke frem følgende.

 1. Krympestyrke. Selv i laminert finertømmer ser det ut, om enn litt. I et materiale med naturlig fuktighet når krympingen 12-20% av det totale volumet. Følgelig, når strukturen tørker, kan det oppstå forvrengning, sprekker og forvrengning av konstruksjonsdeler. Problemer kan oppstå med vindu- og døråpninger, takelementer.
 2. Behovet for beskyttelse mot brann. I et trehus er det høyere enn i en stein eller murstein. Veggene må dekkes med brannhemmende impregnering. Et unntak er limt tømmer, der slike stoffer er inneholdt i hele tykkelsen.
 3. Lav biologisk resistens. Materialet forringes lett under påvirkning av sopp, mugg på grunn av dårlig organisert ventilasjon. Den kan bli truet av treormsbiller, gnagere og andre skadedyr. Ytterligere midler må også brukes på beskyttelse mot biologisk skade..
 4. Harpiksisolasjon. Det er bare typisk for bartre. Det er de som, når de blir oppvarmet, begynner å skille ut spesielle stoffer. Et slikt problem kan føre til skade på dyre overflater og andre ubehagelige konsekvenser. Problemet løses ved å bytte barrved med løvtre selv på byggetrinn.
 5. Vanskeligheter med arrangementet av “våtsoner”. I dette tilfellet krever kjøkkenet, badet og andre rom med høy luftfuktighet mer alvorlig vanntetting. Kostnadene øker markant i forhold til arrangementet av slike lokaler i mur- og steinbygninger.
 6. Utseendet på sprekker. Når de bygger ende-til-ende, vil de dukke opp selv i et hus laget av laminert finertømmer. Riller og rygger reduserer risikoen for hull. Men isolasjonen av leddene, deres forsegling, i alle fall må du være mer oppmerksom..
 7. Behovet for ekstra varmeisolasjon. Delvis oppstår det fra sprekker, men i de fleste tilfeller er det forbundet med forsøk på å spare på materiale. Veggtykkelsen på 15 cm er tydeligvis ikke nok til problemfri drift av huset året rundt. Det må i tillegg isoleres eller øke oppvarmingskostnadene.

Det er også verdt å vurdere det lakkerte eller malte trevegger passer ikke harmonisk inn i alle designstiler.

Ytterligere ekstern og intern etterbehandling øker kostnadene ved å bygge et bygg betydelig.

Samtidig mister et hus fra en bar noen av fordelene, inkludert det optimale mikroklimaet i lokalene..

Fordeler og ulemper med hus fra forskjellige typer tømmer

Hoved sammenligningen er alltid gjort mellom limt og massivt tømmer av naturlig fuktighet. Og det er definitivt ikke til fordel for det andre alternativet.. Det er nok å vurdere de grunnleggende parametrene.

 1. Miljøvennlighet. Det er ingen ekstra stoffer, kjemiske forbindelser i naturlig tømmer. Hus laget av det er helt trygt. Limt laminert tømmer er laget ved hjelp av spesielle fugeforbindelser. Under visse forhold kan de fordampe og frigjøre giftige forbindelser i atmosfæren..
 2. Brannsikkerhet. Det er høyere nær det laminerte finertømret. Hus laget av vanlige materialer må i tillegg behandles med brannhemmere for å redusere brannfaren.
 3. Fuktabsorbering. For limte materialer er det lavt på grunn av en spesiell behandlingsteknologi. En bar naturlig fuktighet absorberer vann intensivt og endrer de geometriske parameterne.
 4. Ensartet sammensetning. Det er alltid det samme for et solid materiale. Limet tømmer er laget av 2 eller flere forskjellige tresorter. Dette påvirker egenskapene og egenskapene til det ferdige materialet, noe som gjør det mer motstandsdyktig mot deformasjon..
 5. Behovet for ytterligere behandling. Det vil definitivt være nødvendig når du bruker en bar med naturlig fuktighet. Den limte sorten behandles under produksjonsprosessen.
 6. Luftgjennomtrengelighet. I henhold til denne parameteren er den klare lederen det vanlige tømmeret, som bevarer det naturlige mikroklimaet inne i strukturen, som trehus er så verdsatt for. I bygninger som er laget av limt materiale, er det nødvendig å ordne ekstra ventilasjon.
 7. Konstruksjonshastighet. Den høyeste er ved de limte bjelkene, om 3-4 måneder kan huset klargjøres for innflytting eller dekorasjon. Med vanlig ikke-profilert materiale vil denne perioden øke med 12-18 måneder. I dette tilfellet må veggene i tillegg kjede seg, isoleres, forberedes for etterbehandling.
 8. Materialkostnad. Det rimeligste alternativet er kantet tømmer, prisen på profilert er 2-4 ganger høyere. Limt materiale koster 25-30 000 rubler per 1 m3.

Når man sammenligner forskjellige typer tømmer, bør man ikke glemme den profilerte versjonen. Det gjør det mulig å tette skjøter under konstruksjonen, forenkler installasjonsprosessen sterkt, har en flat og glatt overflate. Det vanlige profilerte tømmeret skiller seg fra den limte analogen ved bevaring av alle trefeil, samt behovet for krymping.

Når du tar den endelige avgjørelsen om å bygge et hus fra en bar, er det verdt å vurdere og sesongmessige drift, krav til sikkerhetsnivå.

For permanent opphold i en bygning, hvis det er barn i familien, mennesker med lungesykdommer eller eldre, vil en naturlig profilert stråle være den beste løsningen..

Han har alle nødvendige dyder, men forstyrrer ikke den naturlige luftutvekslingen, den er lett isolert, krever ikke kompleks etterbehandling. Hvis huset bygges for sesongbasert liv, eller kravene til materialets miljøvennlighet ikke er så høye, er det bedre å velge laminert finertømmer av høy kvalitet..