Beskrivelse av takene på rammehus og deres enhet

Taket på et rammehus har en ganske enkel struktur, så byggeprosessen tar et minimum av tid og krefter. For å lage et slikt tak, er det nødvendig å nøye studere råd fra spesialister, mulige tegninger, velge riktig materiale, montere alle strukturelle detaljer riktig og sikre det sikkert.

Oversikt over arter

I dag, i ferd med å bygge et hus, kan du velge forskjellige typer tak som er forskjellige i funksjonalitet, pålitelighet og andre parametere..

Flat

Det flate taket er et av de mest populære og etterspurte i byggingen av enetasjes hus.. Denne typen dekning er veldig ofte foretrukket av private utviklere. En viktig fordel med et slikt tak er enkel installasjon, som kan utføres på rekordtid. Den største ulempen med et flatt tak er det hun trenger regelmessig omsorg. Selv tilstedeværelsen av en liten skråning kan forårsake stagnasjon av vann på overflaten, noe som spesielt kan påvirke husets tilstand i vintersesongen. Derfor må du være nøye med å rengjøre overflaten av belegget for å forhindre at fuktighet kommer inn i huset..

I tillegg utelukker tilstedeværelsen av et flatt tak muligheten for å skape et boareal på loftet. Et flatt tak vil være et utmerket valg i tilfeller der byggebudsjettet er svært begrenset, så du må spare penger på byggematerialer.

Med en eller flere ramper

Skur og gavltak er preget av en liten skråning, noe som forenkler driftsprosessen i stor grad. Slike tak på et rammehus er veldig populære på grunn av en rekke fordeler, blant hvilke følgende kan skilles:

  • mulighet til å skape ekstra boareal på grunn av tilstedeværelsen av ledig plass;
  • tilstedeværelsen av en liten skjevhet, som sikrer problemfri drenering av vann;
  • mangel på snømasser i vintersesongen, noe som gjør det mulig å redusere belastningen på taket betydelig og forhindre lekkasjer.

Mansard

Mansardtak kan være hofte og halvhippe. De har lenge etablert seg som noen av de beste i prosessen med å bygge en hytte. Den største fordelen med å bruke et mansardtak er at du kan skape ekstra plass under det (under boarealet). I tillegg er det mulighet for å installere vinduer, noe som gir et høyere komfortnivå når du bor på loftet. Mansardtak kjennetegnes ved et unikt utseende, som positivt påvirker husets attraktivitet og originalitet..

Et slikt tak har en liten skråning, noe som reduserer snømengden på konstruksjonen betydelig..

Den største ulempen med et mansardtak er det opprettelsen krever store økonomiske ressurser og organisering av et ekstra varmesystem. I tillegg må man passe på at det er tilstrekkelig luftsirkulasjon, ellers kan sperresystemet falle sammen. Til tross for disse manglene, fortsetter mansardtaket å være populært i prosessen med å bygge hytter på landet..

Multitang

Denne designen er ikke veldig etterspurt. Det særegne ved et slikt tak er at det er mange skråninger her, takket være at overflaten er i stand til å takle kolossale belastninger.. Vanligvis brukes flertakstak i prosessen med å lage hus med komplekse oppsett. De viktigste fordelene med et slikt tak er dets unike utseende og evnen til å tåle store belastninger..

Opprettelsen av et tak med flere gavler krever store økonomiske investeringer, bruk av en enorm mengde materialer og er preget av kompleksiteten i installasjonen, noe som vil kreve involvering av flere spesialister..

Konisk

Et konisk tak er derfor vanligvis valgt for runde hus det er nesten umulig å se slike strukturer i landet vårt. Taket har et unikt utseende og lett vedlikehold. Når det gjelder ulempene, er et slikt design preget av kompleks installasjon og krever tunge beregninger. Dette taket brukes veldig ofte i prosessen med å lage originale hus, som kjennetegnes ved sin designløsning og unike form..

Materialer

Valget av råvarer må gis nøye oppmerksomhet, siden takets pålitelighet og holdbarhet avhenger av det.. I prosessen med å velge det optimale dekkmaterialet må mange faktorer tas i betraktning, men hovedkriteriet er takets skråningsvinkel. Det avhenger av dette hvor lenge taket kan tjene, hvor lenge det vil beholde sine egenskaper og om det vil være trygt under drift.

Hvis takets hellingsvinkel er mer enn 10 grader, er det best å bruke bølgepapp, som allerede har bevist sin effektivitet, pålitelighet, men også har en rimelig pris. Med en skråning på 12 til 60 grader vil den ideelle løsningen være å legge skifer, helvetesild eller metallfliser. Eksperter merker det den optimale skråningen i dag er 30-45 grader.

En slik skråning øker takets holdbarhet betydelig, reduserer belastningen på rammen, noe som resulterer i at dette taket vil være så trygt og attraktivt som mulig fra et estetisk synspunkt..

I prosessen med å velge det optimale materialet for taket, må følgende anbefalinger tas i betraktning:

  • materialet må stemme helt overens med taket, ellers vil den ikke kunne takle belastningene og blir ubrukelig i nær fremtid;
  • materialet bør velges på denne måten, slik at levetiden og selve sperresystemets holdbarhet sammenfaller;
  • når du velger et materiale, er det nødvendig å ikke bare ta hensyn til dets attraktivitet, men også tekniske egenskaper, evnen til å takle klimatiske trekk i regionen og eierens økonomiske evner.

Til tross for det store materialutvalget som finnes på markedet, er fleksibel helvetesild og metallshingel det mest populære i dag. En så høy etterspørsel skyldes deres lave vekt, motstand mot ytre faktorer, enkel installasjon og holdbarhet. Med riktig installasjon kan et slikt tak vare i flere tiår, noe som gir en høy grad av boligsikkerhet fra eksterne faktorer..

Forberedende arbeid

Taket på et rammehus er bra fordi du kan bygge det selv. Selvfølgelig kan ganske komplekse prosjekter ikke gjøres alene, men du kan klare deg med hjelp fra slektninger og ikke involvere flere spesialister. For at prosessen med å installere taket skal gå så effektivt og raskt som mulig, er det nødvendig å være nøye med det forberedende arbeidet. Når du designer et hus, er det ekstremt viktig å tenke over formen som taket vil ha og bakkene som er nødvendige for bakkene..

Også, best av alt bestem deg på forhånd hva slags takmateriale mesteren vil bruke når du lager et tak, siden det er på dette at strukturen til sperresystemet i fremtiden avhenger. For å sikre maksimal sikkerhet, under utviklingen av prosjektet, er det nødvendig å tenke på avstanden mellom sperrene og deres tverrsnitt, samt være nøye med belegget. På det siste stadiet er materialer allerede forberedt for isolasjonsarbeid, samt organisering av damp og vanntetting.

Hvordan gjøre det selv?

Å lage et tak for et rammehus med egne hender er ikke så vanskelig med en kompetent tilnærming. I arbeidet med å utføre arbeidet, er det viktig å ta hensyn til strukturen til sperresystemet, følge oppsettet av elementene og bruke utelukkende materialer av høy kvalitet.

Rafter system

For at alt arbeid skal kunne utføres på et høyt nivå, det er nødvendig å beregne sperresystemet riktig. Styrken til den endelige strukturen avhenger av en rekke parametere, inkludert: skråningens skråning, klimaforholdene i regionen, materialets masse, dens lengde og andre indikatorer som må tas i betraktning når du oppretter et sperresystem.

For å sikre maksimal holdbarhet på taket på et rammehus, er det best å bruke en bjelke med et tverrsnitt på minst 150 mm..

Før du starter arbeidet, vil det være nødvendig å forberede maler, hvoretter det allerede er mulig å koble flere par sperrer sammen. Festing må utføres på hver side for å oppnå maksimal styrke og pålitelighet. Tykke bolter kan brukes hvis dokking er nødvendig. Dette alternativet er preget av sikkerheten, spesielt sammenlignet med negler. Kassenes størrelse og tonehøyde kan beregnes på egen hånd ved hjelp av konstruksjonskalkulatorer. I dette tilfellet er det viktig å ta hensyn til skråningen til et bestemt materiale..

Taktekking

Legging av takmateriale er et av de viktigste trinnene i å lage taket på et rammehus.. Først og fremst vil det være nødvendig å montere taklisten, som du kan bruke vanlige selvskruende skruer til. Først da kan metallflisen løftes opp på taket. Hvis ett ark ikke er nok til å dekke taket, kan lengden økes. Overlappende oppbygging er den ideelle løsningen. Ved å legge takmateriale ved hjelp av denne teknologien kan du få et pålitelig og høy kvalitet tak ved utgangen, som vil vare i mange år og vil kunne gi pålitelig beskyttelse av boliger mot eksterne faktorer.

For å sikre bevaring av varme på loftet og i hele huset, vil det være nødvendig å utføre isolasjonsarbeid. Først legges et lag dampsperremateriale som er designet for å beskytte isolasjonen mot varme luftdamper.

Festing kan utføres på innsiden av sperrene med en vanlig stiftemaskin.

For å forhindre at nedbør fra atmosfæren kommer på isolasjonen, er det nødvendig tenk på plasseringen av et lag med vanntett materiale. Det optimale råstoffet i dag er en diffusjonsmembran, som er i stand til å skape en uoverstigelig barriere mellom isolasjonen og taket og gi pålitelig beskyttelse mot fuktighet..

Således, når du installerer taket på et rammehus, er det viktig du må ta hensyn til særegenhetene i byggesystemet, klimatiske forhold og andre faktorer.

For installasjon av fagverkssystemet til et rammehus, se følgende video.