Încălzirea lemnului: un trend real sau un mod?

Nu o știm neapărat, dar Franța este una dintre țările europene în care încălzirea cu biomasă (bușteni și pelete) este cea mai populară. Consumul de lemn pentru încălzirea casnică este, de asemenea, în top 3 în Europa, chiar în spatele Italiei.

Potrivit institutului MSIReports, în 2005 au fost vândute mai puțin de 400.000 de încălzitoare cu lemne vândute în Franța, în timp ce în 2017 s-au vândut peste 500.000. Această popularitate, care nu a explodat, nu a fost niciodată negată, cunoscând însă o progresie lentă, dar constantă de aproape 20 de ani.

Cu toate acestea, obiceiurile din acest domeniu se schimbă și vedem popularitatea produselor care erau încă necunoscute publicului larg cu doar 15 ani în urmă. Acesta este cazul încălzitoarelor de peleți (cazane și sobe) ale căror vânzări au crescut semnificativ, cu peste 20% în medie din 2015, potrivit unui raport al Observ’ER..

În același timp, metodele foarte clasice de încălzire a lemnului în țara noastră sunt în declin accentuat, de exemplu în cazul șemineelor ​​închise și a inserțiilor..

Domeniul încălzirii cu biomasă este în prezent foarte concentrat pe pelete, din motive pe care le vom discuta..

aragaz cu lemne, ce tip de încălzire consumă cel mai puțin, living cu un perete roșu, pardoseală din gresie ceramică

Care sunt avantajele încălzirii lemnului ?

6% dintre francezi se încălzesc cu lemn sau cu derivatele sale, cifră care poate părea scăzută, dar care nu este surprinzătoare într-o țară în care încălzirea cu gaz a fost larg promovată de autoritățile publice.

Dacă mentalitățile se schimbă, într-un context atât de favorabil combustibililor fosili, nu este o coincidență: încălzirea lemnului are avantaje foarte clare față de concurenții săi.

Economii de combustibil

Deoarece încălzirea reprezintă aproximativ 68% din factura de energie a gospodăriilor franceze, înțelegem că un combustibil foarte ieftin are argumente puternice.

Lemnul, indiferent dacă este în bușteni sau pelete, este în prezent cel mai ieftin combustibil de pe piață. Electricitatea a crescut de la 24 la 34% în 20 de ani, gazul continuă să fluctueze, iar păcura este supraevaluată.

Cu o izolație egală, spațiul de locuit necesită un cost de:

  • 6 € pentru lemn.
  • 12 € pentru benzină.
  • 15 € pentru păcură.
  • 16 € pentru electricitate.

Dacă doriți să economisiți bani, instalați un cazan pe peleți înlocuirea unui cazan pe gaz vă poate reduce semnificativ cheltuielile lunare odată ce echipamentul se plătește pentru sine.

Estetică

Încălzirea lemnului își recâștigă treptat locul în centrul caselor noastre, ca element estetic care participă activ la atmosfera și stilul unui interior.

În prezent există multe stiluri și modele pentru încălzitoarele pe lemne, ceea ce le permite să completeze stări foarte diferite..

O sobă tradițională, de exemplu, se potrivește perfect într-un interior scandinav sau clasic, în timp ce o sobă modernă poate spori minimalismul unui șemineu foarte modern..

În orice caz, arderea lemnului oferă o atmosferă și un spectacol care atrage absolut toată lumea. Dacă optați pentru încălzirea lemnului, aspectul estetic nu va înceta să vă fermece.

Aspectul ecologic

Dacă sună ciudat, lemnul este un combustibil ecologic. Într-adevăr, buștenii provin aproape întotdeauna din păduri gestionate în mod responsabil, iar peletele sunt preluate din deșeurile industriei forestiere..

Datorită acestor combustibili, suntem capabili să susținem o industrie ecologică și să refolosim deșeurile.

Dacă CO2 produs prin arderea lemnului există, acesta este produs în cantități foarte reduse comparativ cu alte sectoare.

În cele din urmă, încălzirea lemnului este una dintre metodele de încălzire ecologică, marcată de inițiative de tranziție energetică și, prin urmare, de autoritățile publice..

gazon verde cu o vedere frumoasă, nori în albastru deschis și alb, turbine eoliene instalate pe un gazon mare

Încălzirea lemnului: ce posibilități

Veți înțelege, încălzirea lemnului poate folosi două tipuri de combustibil: bușteni și pelete. Cele două posibilități au argumente diferite care vor atrage profiluri diferite.

Încălzirea buștenilor

Cea mai tradițională soluție este arderea buștenilor de lemn. Acest sistem simplu, care este relativ bine cunoscut, oferă o ardere foarte estetică, ușurință în întreținere și depozitare ușoară.

Pe de altă parte, aparatele pentru bușteni sunt mai puțin costisitoare decât omologii lor pentru pelete.

Dezavantajele sunt un preț pe kW puțin mai mare, o eficiență limitată și o autonomie mai mică decât cea a peletelor..

Încălzitoarele pentru bușteni au fost mai orientate spre cei care doresc un încălzitor auxiliar tradițional.

busteni de lemn situati in curte, copaci mari in spate

Soluția de granule

Încălzitoarele de pelete au cunoscut o creștere enormă în ultimii ani. Trebuie spus că avantajele lor sunt numeroase: prețul pe kW este foarte mic, aprinderea focului este foarte ușoară, iar eficiența poate depăși 90%.

Pe de altă parte, peletele nu oferă o combustie la fel de estetică ca cea a buștenilor, pot necesita reîncărcări frecvente și, mai presus de toate, trebuie creat un spațiu de depozitare pentru a le menține uscate..

Incalzitoare pe pelete, care tip de încălzire consumă cel mai puțin

Încălzire suplimentară sau totală ?

Pentru a face alegerea potrivită pentru casa și stilul dvs. de viață, este imperativ să luați în considerare diferențele dintre sobele cu biomasă și cazanele pe biomasă. Compararea acestor două sisteme vă poate ajuta să înțelegeți mai bine rolul încălzirii lemnului..

Tigaile: Perfect ca complement

Soba este în prezent cea mai populară încălzire a lemnului din Franța, potrivit unui studiu Observ’ER, cu aproape 300.000 de unități vândute în 2018.

Soba este un echipament care ocupă puțin spațiu și poate fi instalat în camerele comune ale casei, în general în camera de zi..

Aceste încălzitoare sunt foarte estetice, ceea ce le permite să aibă loc în spațiul de cazare, fără a fi nevoie să fie retrogradate în camera cazanului.

Sobe, fie pe lemne, fie pe combustibil pe pelete, în general nu pot fi metode de încălzire care asigură încălzire confortabilă pentru o casă mare pe mai multe etaje. Acestea sunt rezervate pentru încălzirea unui anumit etaj sau chiar a 2 sau 3 camere.

Pe de altă parte, aceste sobe în general nu vă pot încălzi apa sanitară și nu pot fi echipate cu o soluție de reîncărcare automată..

Cazane, soluția totală

Cazanele pe biomasă sunt în general masive și neatractive, deoarece sunt tăiate pentru performanță, nu pentru stil. Acestea sunt astfel instalate într-o cameră de cazan, departe de sufragerie.

Eficiența acestor unități de încălzire este foarte mare, făcând posibilă producerea de apă caldă menajeră și circulația apei de încălzire în toate radiatoarele din casă.

Este cu adevărat un sistem de încălzire complet care poate înlocui direct un cazan pe gaz sau pe motorină.

Cel mai adesea cu peleți, aceste cazane pot fi asociate cu un sistem automat de reumplere a peleților, pentru a vă ușura viața..