Verdifulle tips og råd for å bygge et bad

Verdifulle tips og råd for å bygge et bad

Nesten hver eier av en sommerhytte drømmer om sitt eget bad. Det kan til og med være et lite badehus, men sitt eget, der du kan dampe med en velduftende kost og deretter drikke rikelig med varm te. I den kan du slappe av og komme deg etter en slitsom uke med arbeid. Og noen bare av hensyn til ett bad og bestemmer seg for å kjøpe et forstadsområde, for i det minste å være i stand til å flykte fra byens travelhet og, sammen med familie og venner, slappe av i kropp og sjel.

Tross alt er et ekte russisk bad ikke en luksus. Bygg til og med en liten badstue på din egen tomt, mens du investerer et minimum av midler, og alle kan få maksimal fordel. Vi vil fortelle deg hvordan du korrekt utarbeider et prosjekt og bygger et badehus med egne hender i et forstadsområde.

Særegenheter

Gleden du kan få etter å ha besøkt badstuen kan ikke sammenlignes verken med en sommerdusj eller med et varmt bad..

Og badekaret har mange fordeler:

 • et besøk på dampbadet har en gunstig effekt på rensing og fornyelse av huden;
 • hjelper til med å rense kroppen for giftstoffer og giftstoffer;
 • forbedrer respirasjonssystemet;
 • bidrar til å normalisere arbeidet til indre organer;
 • hjelper til med å lindre tretthet og bli kvitt muskelsmerter;
 • et vanlig besøk på dampbadet lar deg glemme sykdommer som ARVI og ARI.

Det krever mye arbeid å bygge, men det er verdt det. Og før du starter byggingen, må du bestemme stedet for fremtidig konstruksjon. I henhold til brannsikkerhetsregler må badehuset være minst 1 meter fra gjerdet og andre bygninger..

Men det er heller ikke verdt å plassere badekaret i nærheten av en brønn, toalett eller kompostgrop, siden avrenning av vann fra badet er en forurensningskilde. Tradisjonelt ligger badehuset på en høyde eller i en liten skråning, da dette letter naturlig drenering av brukt vann..

Badehuset kan plasseres under samme tak med en boligbygning – dette alternativet er praktisk for de som planlegger å bruke dampbadet hele året. Med dette arrangementet av bygninger på stedet trenger du ikke å gå nedover gaten etter damprommet. Og enda et pluss – ingen ytterligere kommunikasjon er nødvendig gjennom hele nettstedet. Derfor vil slik konstruksjon være billigere. Men i henhold til brannsikkerhetskrav er det tillatt å bare bruke en elektrisk komfyr i et slikt bad. Og mange modeller gir som regel ikke nødvendig varme og damp..

Et annet vinnende alternativ er å plassere et badehus nær bassenget eller sommardusjen. Å kaste seg i kaldt vann etter damprommet vil være spesielt hyggelig for kjennere av kontrastprosedyrer. Og hvis det er et reservoar i nærheten av nettstedet ditt, bør du vurdere muligheten til å bygge et bad i umiddelbar nærhet.

Men hvis det ikke er noe reservoar eller basseng på stedet, kan du organisere et rekreasjonsområde med et lysthus eller hengekøyer. I et stort bad kan avslapningsområdet ligge under ett tak eller ligge på verandaen om sommeren.

For å bygge et badehus av høy kvalitet i landet må du:

 • lage et passende byggeprosjekt;
 • tenk på tilkoblingen av all nødvendig kommunikasjon – elektrisitet, kloakk og vannforsyning;
 • lage en trinnvis arbeidsplan;
 • gjøre et estimat, kjøpe nødvendige materialer og verktøy;
 • bygge et badehus og utføre all kommunikasjon;
 • utføre innredning.

Prosjekter

På byggeplanleggingsstadiet er det nødvendig å bestemme prosjektet. En detaljert tegning tegnet på papir vil bidra til å visualisere resultatet. I dag finnes mange vellykkede prosjekter på Internett. Og du kan gjøre det riktige valget på egen hånd uten hjelp av innleide spesialister. Og også på noen få gratis kvelder kan du selvstendig mestre et dataprogram og lage et prosjekt etter eget skjønn.

I det ferdige designprosjektet er det verdt å på forhånd angi hvor og hvordan all kommunikasjon vil foregå., og også forberede informasjon om innredningen og dekorasjonen som brukes. Valget av et passende prosjekt avhenger i stor grad av området på stedet og økonomiske evner. Derfor er det først og fremst viktig å bestemme arealet til bygningen. Å håndtere dette problemet er enkelt – tenk på hvor mange mennesker som vil ta et dampbad i badekaret ditt. Ta også hensyn til familieferier og fødselsdager, som mange slektninger og venner kan delta på. Det er viktig at ikke bare familiemedlemmer er fornøyd med badet, men også gjester.

Det enkleste konstruksjonsalternativet vil være anskaffelse av et rammebad.

Hun har mange fordeler..

 • Lett konstruksjon – lar deg redusere kostnader og tid for å styrke fundamentet.
 • Et viktig pluss er en rimelig pris. Et ramme av trebad vil koste betydelig mindre enn et murstein.
 • Selv en nybegynner kan sette opp en rammebygning på en måned..
 • Det er ikke nødvendig å utsette byggingen for sommerperioden – du kan bygge et rammebad i hvilken som helst sesong.

Men slike bad har også ulemper:

 • en ramme trebygning trenger ekstra isolasjon, noe som igjen vil kreve ekstra kostnader;
 • nedsenking av badehus – innen 2 år vil bygningen sitte på huk, noe som vil medføre ekstra kostnader for mulige reparasjoner og etterarbeid.

Men selv om du ikke har råd til et rammebad, er det alltid en mulighet til å gå for et triks ved å bruke et alternativt alternativ – et mobilbad på hjul. Eller bygg et dampbad fra en 20ft metalltransportbeholder eller bod.

Og det er også et annet smart alternativ – å arrangere et bad i kjelleren i et privat hus..

I dette tilfellet må du være spesielt oppmerksom på flere punkter..

 • Alle elektriske ledninger må legges i første etasje for å eliminere muligheten for overoppheting av ledningene. Og også alle linjer i systemet bør legges for å beskytte kabelen.
 • Ventilasjons- og avfuktingssystem – spesielt hvis et basseng eller boblebad vil være utstyrt i kjelleren, og det ikke er mulig å plassere vinduer for naturlig ventilasjon av rommet.
 • Avløps- og varmeanlegg.

Samtidig er det verdt å umiddelbart forstå at i henhold til brannsikkerhetsregler kan bare en elektrisk ovn brukes i et slikt dampbad. Men noen produsenter tilbyr modeller som kan leveres med varmt vann for å øke fuktigheten i damprommet..

Og også noen kjennere av bad ble vant til og demonstrerte vellykkede implementerte prosjekter for å arrangere et fullverdig dampbad i en leilighet på en loggia. Og hvis området i leiligheten tillater det, kan det tildeles et boareal for badstuen. Boligstandarder forbyr ikke bygging av dampbad i en bygård. Men et slikt bad kan bare varmes opp med strøm, noe som igjen er en fordel, siden for eieren av leiligheten er det ikke nødvendig å ordne en skorstein.

Selvfølgelig er arrangementet av en badstue i en byleilighet forskjellig fra byggingen av et klassisk russisk dampbad i et forstadsområde. Men i dette tilfellet gjenstår det bare å bestemme det optimale området for damprommet. Rommet skal ikke være for stort, ellers vil det bli brukt mye tid på å varme opp damprommet.

Og dessuten, for et stort rom, vil det bli brukt mer ved.. Men samtidig er det ubehagelig å være i et for lite dampbad. Derfor er det en enkel regel – for en person i badekaret trenger du 6 m2. Og takhøyden skal være 2,1 meter.

Basert på det valgte området og et passende konstruksjonsalternativ, kan du gå videre til de neste designfasene. For eksempel er det en god idé å plassere flere rom inne i en bygning. Vurder å plassere under ett tak ikke bare et dampbad og dusjrom, men også et avslapningsrom, samt en forlengelse med et toalett.

Formålet med lokalene inne i bygningen avhenger i stor grad av badets sesongmessighet. For eksempel, hvis du planlegger å bruke badehuset bare i sommersesongen, er det ganske åpenbart at du kan ta rekreasjonsområdet ut i det fri, for eksempel på en overbygd terrasse eller veranda nær badehuset. Da vil du og din familie etter damprommet kunne drikke varm te rett under åpen himmel..

Og hvis badekaret vil bli brukt hele året, så er det klokere å utstyre et romslig og varmt rom under ett tak. Deretter får du muligheten til å slappe av og koble av etter damprommet. Vel, i dette tilfellet vil toalettet i badekaret ikke være overflødig..

Men hvis du ikke har mulighet til å tildele et stort område, bygg deretter et mini-bad med dampbad og omkledningsrom. Dette alternativet er egnet for sommerboere som bare varmer opp badet en gang i uken og bare om sommeren..

Materialer

Badet kan bygges av tre eller murstein, så vel som av moderne materialer: polystyrenbetong, trebetong, skumblokker, luftbetong og så videre. For eksempel kan en bygning bygges av store skumblokker på få dager. Og når vi sammenligner prisene på byggematerialer, kan vi komme til at et budsjettbad kan bygges av brannblokker.

Rommet vil forbli varmt, og ved oppvarming vil ikke veggene avgi giftstoffer og skadelige stoffer. I tillegg er skumblokker brannbestandig materiale. Blant de tilgjengelige materialene kan også trebetong noteres, mens badekaret viser seg å være varmt og slitesterkt..

Men til tross for at murstein og stein er mer holdbare materialer og ikke er redd for brann, brukes de ikke så ofte i konstruksjonen av et bad..

Og det er mange grunner til dette.

 • Murstein- og steinstrukturer er tunge, noe som medfører forsterkning av fundamentet.
 • Rommet vil fryse raskere, noe som betyr at det vil ta mye mer tid å varme opp badekaret..
 • I stedet for dyre murstein og stein, brukes forskjellige blokker oftere nylig. Hvis du for et bad slo deg ned på en murstein eller forskjellige blokker, så sørg for at byggematerialene har en spesiell impregnering og flerlagsbekledning..

Men det beste materialet for et bad er tre, det er et naturlig og pustende materiale, og lar deg skape det nødvendige fuktighetsnivået, og tørker også raskt. Tømmerbadet har en lav termisk konduktivitetskoeffisient, som lar deg holde varmluft oppvarmet lenge selv i vinterfrost.

Men forskjellige tresorter på sin egen måte påvirker badet, derfor er det nødvendig å velge en bestemt tresort for noen rom..

 • Linden – ideell for vegg- og takbekledning. Og også fra lind kan du lage hyller i dampbadet og benker i rekreasjonsområdet.
 • Eik regnes som det mest pålitelige og holdbare materialet. Men samtidig har eikestokker en høy pris, så det er veldig dyrt å bygge et badehus helt av eik. Ofte brukes eik kun til grunnpilarer og veggunderlag..
 • Gran og andre bartrær er et flott alternativ for å dekorere vegger og tak i et dampbad. Bartrær absorberer perfekt fuktighet, men opprettholder samtidig temperatur og fuktighet. Men det er viktig å velge brett med lav luftfuktighet, slik at de ikke frigjør harpiks ved oppvarming..
 • Bjørk og osp – etter tilleggsbehandling kan den også brukes til vegg- og takbekledning i dampbad.
 • Alder – har en behagelig rosa fargetone og har et vakkert mønster. Men det er ikke egnet for etterbehandling av dampbadet, oftest brukes or når du dekorerer yttervegger og rekreasjonsområder.

For bygging av et bad brukes tre med forskjellige behandlinger.

 • Hakkede tømmer er et populært materiale for bygging av bygninger i et forstadsområde. Men den hakkede tømmerstokken har en høy pris, siden treverket blir behandlet for hånd, og bare en øks brukes, som lar deg få en bearbeidet stamme uten bark og knuter med minimal ødeleggelse av de indre lagene.
 • Avrundede tømmerstokker – tre bearbeides på en spesiell maskin. Dermed er utgangen en perfekt flat tømmerstokk med en jevn overflate..

 • Kantet tømmer – i motsetning til hakkede eller avrundede tømmerstokker, har den en rektangulær form. Det er lettere å jobbe med slikt materiale. For badekaret brukes oftest lerk- eller aletømmer. Etter byggingen av bygningen kan ytterveggene i tillegg revetes med dekorativ eller naturstein..
 • Limet laminert tømmer – har et åpenbart pluss, bygninger av tømmer krymper praktisk talt ikke, slik at du kan starte utvendig veggdekorasjon nesten umiddelbart etter at badet er bygget.
 • Profilert tømmer – produsert av kant og limemner. Slike bjelker har flere spor, noe som i stor grad letter byggeprosessen.

Når du velger tre for innvendig kledning, må du ta hensyn til kvaliteten på platene:

 • overflaten skal ikke ha mørkere, ormhull, blåhet eller tegn på råte;
 • brettene må tørkes godt;
 • og også brettene skal være glatte uten å falle ut knop;
 • kuttet skal ikke ha en løs struktur.

Blant annet for å bygge et bad, trenger du dampsperre og vanntettingsmateriale som er plassert mellom foringsrøret og isolasjonen:

 • takpapp – ved høye temperaturer bidrar til utseendet av ubehagelig lukt, derfor kan den ikke brukes til veggene i damprommet;
 • plastfolie – forverres ved høye temperaturer, så det anbefales ikke å bruke det når du dekker veggene i damprommet;
 • aluminiumsfolie er det mest egnede materialet;
 • folie med glassfiber – takler badets varmeisolasjon godt.

Varmeisoleringsmaterialer er nødvendige for å holde varmen inne i bygningen. Hvis en stor mengde varm luft forlater rommet, reduseres produktiviteten til damprommet, og badets drift om vinteren blir umulig. Det er nødvendig å isolere bygningen både ute og inne. Derfor er besparelser på varmeisoleringsmaterialer uakseptabelt. Brukes som varmeisolasjon: mineralull og glassfiber.

Disse materialene er flotte for å isolere en trebygning, og samtidig støtter de ikke forbrenning og er brannsikre. Noen byggherrer bruker alle tilgjengelige midler som isolasjon, for eksempel sagflis, men brannsikkerhetsstandarder godkjenner ikke denne tilnærmingen. Skumplast kan ikke brukes til isolasjon, det oppfyller heller ikke alle brannsikkerhetskrav.

For innvendig veggdekorasjon i forskjellige rom kan du bruke forskjellige materialer. For veggbekledning i dampbadet er trefôr best egnet. Og for vaskekammeret, fliser eller sandwichpaneler i plast. Veggene i rekreasjonsområdet kan dekoreres med stein eller murstein.

Det anbefales ikke å bruke plastpaneler, metall, linoleum og andre materialer i badekaret, som kan antennes eller varme opp ved forhøyede temperaturer, samt forårsake farlige situasjoner med høy luftfuktighet. Når du bygger et bad, er det nødvendig å velge materialer som er praktiske, fuktresistente, miljøvennlige og motstandsdyktige mot damp og høy luftfuktighet..

Som mange vellykkede implementerte prosjekter viser, kan du bygge et fullverdig bad fra alle tilgjengelige midler, inkludert paller, OSB, polykarbonat, sviller, SIP-paneler. Det viktigste er å ha et ønske. Og etter at du har funnet ut prosjektet og materialvalget, kan du fortsette med å lage et estimat.

Enhet

Konstruksjonsteknologien til forskjellige typer badstuer er forskjellig.

Badstuer kan deles inn i flere typer.

 • Tørt dampbad – fuktigheten i en slik badstue er på nivået 20-30%. Og samtidig kan lufttemperaturen nå +120? С. Det er umulig å bo i et slikt dampbad i lang tid. Og dessuten er bruk av en bjørkekost uakseptabelt. Kanskje det er derfor våre landsmenn foretrekker andre typer damprom..
 • Wet – denne kategorien inkluderer et klassisk russisk dampbad. Fuktigheten i en slik badstue når 100%, og samtidig er den behagelige temperaturen som regel i området fra +50? С til +90? С.
 • Vannbadstue – tyrkiske damprom tilhører denne kategorien. I en slik badstue stiger ikke lufttemperaturen over +50 ° C, og nøkkelrollen spilles direkte av damp og fuktighet..

Et lite dampbad er reservert for den finske badstuen. For på benkene i det tørre damprommet sitter folk nesten ubevegelige og beveger seg litt. Og i det russiske dampbadet er det vanlig å dampe med en duftende kost, så rommet i rommet bør være flere ganger større.

Men stadiene for å bygge en badstue er de samme:

 • installasjon av fundamentet for bygningen og separat for ovnen;
 • installasjon av rammen;
 • tak installasjon;
 • installasjon av komfyr og skorstein;
 • installasjon av vinduer og dører;
 • isolasjon av gulv, vegger og tak;
 • oppsummere kommunikasjon;
 • etterbehandling og fasadeverk;
 • installasjon av rørleggerarbeid (om nødvendig);
 • arrangement av møbler.

Hvordan varme?

Et viktig tema på designstadiet er stedet for ovnen og valg av forbrenningsmetode. Når det gjelder installasjonsstedet – komfyren skal være plassert i badekaret på en slik måte at alle rom inne blir oppvarmet samtidig. Det vil si at varmen må opprettholdes både i vaskerommet og i garderoben og rekreasjonsområdet, men samtidig må all varmen være i damprommet. Hovedkravet ved valg av ovn er at dampen fra ovnen ikke brenner mennesker i nærheten.

I et klassisk russisk bad er en hjemmelaget metallkjele som regel installert., i tillegg foret med murstein eller stein. En slik komfyrvarmer varmes opp raskt og kan holde temperaturen lenge. Men mursteinsovnen regnes fortsatt som den beste, selv om det tar lengre tid å varme opp, gir den en lett, ideell våt damp. Men en murstein eller steinovn bør installeres på et forberedt fundament. Et slikt bad kan varmes opp med tre, kull eller trepiller..

Røykbad var populære for bare noen få tiår siden. Og de skilte seg fra de såkalte hvite, ikke bare i fargen på veggene. Hovedtrekk ved det russiske røykdampbadet er fraværet av en skorstein. Røyken fra ovnen passerer gjennom steinene og forblir i damprommet, varmer rommet inne og legger seg deretter på overflatene og gir dem en svart farge. Moderne produsenter tilbyr å installere gasskjeler, de krever ikke nøye vedlikehold og rengjøring av skorsteinen. Og også eliminere behovet for å tilberede ved.

Elektriske kjeler er et annet alternativ til den klassiske komfyren. De er et utmerket alternativ for å arrangere både russiske og finske tørre damprom. Men de er fortsatt dårligere i sine egenskaper enn klassiske vedovner. Den elektriske kjelen gir ikke nødvendig fuktighetsnivå og damp. Og de som liker å dampe med en kost, vil foretrekke en eksklusiv vedfyringsmodell fremfor en hvilken som helst elektrisk kjele..

Dimensjonene til alle kjeler, uavhengig av hvilken ovnstype du velger, forblir praktisk talt de samme. Men når du vurderer plassering i dampbadet, må det huskes at avstanden fra ovnen til vegger og treflater må være minst 20 cm fri..

Plansone

Riktig sonering er allerede halve kampen. Plasseringen av individuelle soner i badekaret bestemmes av bygningens totale areal. Det antas at størrelsen på badekaret bestemmes ut fra antall personer som vil være i badekaret samtidig. Så for 5 personer trenger du omtrent 10 m2 i dampbadet.

Som regel er det verdt å plassere flere soner i badekaret..

 • Damprommet er sjelen til ethvert bad. Erfarne badevakter vil si at damprommet skal varme opp raskt og holde damp så lenge som mulig..
 • Dusj eller vaskeavdeling – i moderne badstuer i disse sonene er det tenkt ut et fullverdig kloakkanlegg.
 • Rekreasjonsområde – i dette tilfellet avhenger alt av evnene og fantasien til eieren av nettstedet.
 • Garderobe – betraktes som et valgfritt rom, spesielt hvis badekaret er under samme tak som huset. Funksjonene i garderoben kan utføres av alle andre rom i badekaret, for eksempel en vestibyl eller et rekreasjonsområde.

 • Omkledningsrommet – forbeholdt lagring av ved og kosten, du kan også legge igjen yttertøy og sko her før du går til badehuset.
 • Tambour – er et obligatorisk rom i enhver hovedstruktur, det er nødvendig slik at kald gateluft ikke trenger inn i rekreasjonsområdet.
 • Toalett – krever kloakk.

Med denne fordelingen av plass vil flere mennesker kunne bruke badekaret samtidig. Men et slikt oppsett krever et stort område. Den optimale størrelsen på damprommet er fra 6 til 10 m2. Med et slikt område kan du plassere to eller tre nivåer av hyller 150-200 cm lange. De to nedre nivåene er vanligvis små i størrelse og brukes til å sitte på dem. Og den øvre tredje hyllen anbefales å gjøres bredere slik at du kan ligge stille på den. Dette området vil være nok til samtidig tilstedeværelse av 3-5 personer. Men hvis du foretrekker å bruke en kost, trenger baderen mer plass..

Den samme plassen bør tildeles vasken. Garderoben og omkledningsrommet kan plasseres i samme rom, i så fall bør minimumsområdet være minst 6 m2. Men likevel er det lurt å la stedet i omkledningsrommet stå fritt for oppbevaring av kost og ved.

I et lite bad kan du også kombinere et damprom og et vaskerom, men det vil være nødvendig å slippe ut damp fra badet før vask, siden forskjellige temperaturforhold er nødvendig for et behagelig opphold i disse rommene..

Det er flere punkter du må ta hensyn til når du soner et bad..

 • Når du organiserer det indre rommet, tenk over alt til minste detalj. Det er viktig å forstå på planleggingsstadiet hvordan ulike kommunikasjoner vil bli koblet til for å lage et koblings- og vanntilførselsdiagram.
 • Velg frostede og ugjennomsiktige vinduer.
 • Damprommet bør være så langt som mulig fra inngangsdøren for å minimere varmetap og eliminere sannsynligheten for trekk.
 • Minimumet som er nødvendig for en god hvile i badet: dampbad, vaskeområde og vestibyl. Du kan klare deg uten resten av lokalene hvis det ikke er mulig å tildele et stort område til bygging. I en liten vestibyl installerer du en benk og små kroker på veggene for klær og håndklær.

Fundament

Valget av fundament avhenger direkte av jordtypen på stedet og størrelsen på bygningen.

 • Flislagt fundament – egnet for små bygninger.
 • Kolonnefundament – kan utelukkende brukes til konstruksjon av vegger laget av lette materialer. Men et slikt fundament er uakseptabelt for leire og sumpete områder..
 • Betongstrimmelfundament er det mest populære alternativet for å bygge et bad. Og samtidig er denne typen fundament det mest pålitelige, spesielt hvis bygningens struktur i tillegg er forsterket med forsterkning.
 • Haugefundament – brukes i sjeldne tilfeller hvis det er problemjord på stedet.

Vurder, ved hjelp av et eksempel, trinnvise instruksjoner for å lage et betonglistefundament for et bad fra bunnen av.

For arbeid trenger du:

 • sement;
 • sand;
 • grus;
 • beslag;
 • forskaling;
 • takmateriale;
 • metalltråd;
 • betongblander;
 • turné;
 • innsatser;
 • spader;
 • konstruksjonsverktøy som tang, hammer, målebånd, nivå.

Merk først området for fremtidig bygging og forbered en grøft. For et lite en-etasjers bad laget av tre eller murstein, er en grøft på omtrent 40 cm bred, og dybden bør være minst en halv meter. Etter det, tamp bunnen og fyll den med vann for å krympe jorda. Dekk deretter bunnen av grøften med et vanntett materiale som tjærepapir. Fyll deretter opp med sand, grus eller fin pukk. Det er nødvendig å fylle opp sanden i etapper og forsiktig tampe.

Installer forskalingen på alle sider, og forbered forsterkningen av fundamentet. For å gjøre dette, koble armeringsstengene med wire og installer strukturen i forskalingen. Forbered fugemassen.

Bland kjelleren i badekaret, bland like mengder sement og sand, og tilsett to deler grus. Og hell mørtelen mellom forskalingselementene. Etter at sementen er helt tørr, kan treforskalingen demonteres.

Ramme

Det er ingen forskjell på hvordan man bygger et stort eller lite bad. Og på hvert trinn i byggingen av en bygning må du følge visse regler og følge guiden. Badevegger bør bygges av tre, murstein, flisblokk, luftbetong og så videre. Men det mest vellykkede prosjektet vil være en kombinasjon av materialer, eller konstruksjon av et bad utelukkende av tre. Som et eksempel, kan du vurdere trinn-for-trinn-instruksjonene for bygging av et trebad..

For konstruksjonen trenger du:

 • trebjelker 15×15 cm, 5×10 cm;
 • tømmerstokker;
 • fôr;
 • metallplater og hjørner;
 • nivå;
 • flytende bitumen;
 • takpapp.

Før du fortsetter med konstruksjonen av rammen, er det nødvendig å utføre vanntetting. På toppen av det forberedte fundamentet er det nødvendig å påføre flytende bitumen og dekke med takmateriale. Denne prosedyren må gjentas..

Mens bitumenlaget tørker, forbereder du bunnskinnen med trebjelker. For å gjøre dette er det nødvendig å behandle det første laget av treplater med antiseptiske midler for å beskytte mot effekten av sopp og forfall. Denne delen av bygningen må tåle maksimal belastning, så for dette er det nødvendig å bruke 15×15 cm bjelker.

Etter det kan du fortsette til installasjonen av vertikale stativer.. Kontroller festene for et nivå før du fester stativene. For dette anbefales det å bruke trebjelker i størrelsen 5×10 cm. Vertikale stativer bør installeres i en avstand på 50 cm fra hverandre, for pålitelighet, fest dem med midlertidige horisontale strimler. Forsterk hjørnene med diagonale stolper. Og samtidig forlate ledige områder for påfølgende installasjon av vinduer og dører. Etter at veggerammen er klar, kan du gå videre til produksjonen av taklamper og veggbekledning.

Tak

Reglene og stadiene for å bygge et tak avhenger direkte av den valgte konstruksjonstypen..

Det er tre typer tak for et bad:

 • enkel skråning;
 • gavl;
 • kompleks.

Taktype velges ut fra formålet med takrommet. For eksempel, hvis du planlegger å bruke plassen under taket som et hvilerom, er det klokere å velge en kompleks struktur med to eller flere ramper. I dette tilfellet har du muligheten til å utstyre et loft eller en hel andre etasje. Og hvis du, i henhold til prosjektet ditt, vil installere en vanntønne på taket, bør du stoppe ved det klassiske, skrånende taket.

Og ofte ved oppføring av tak, foretrekker eierne et gaveltak. La oss ta et eksempel på nettopp et slikt prosjekt..

For å jobbe trenger du:

 • bar for Mauerlat 10×15 cm;
 • takplater 10×20 cm;
 • bjelke for avrettingsmasse 10×10 cm;
 • støtte for stativer 10×20 cm;
 • stativer 15×15 cm;
 • plankebrett 2×15 cm;
 • vanntetting;
 • metall hjørner;
 • murstein;
 • skorsteinsrør;
 • bolter.

Arbeidet begynner med installasjonen av en Mauerlat – dette elementet fortsetter rammens vegger. Deretter kan du fortsette med installasjonen av vertikale stativer, et løp for påliteligheten av festene. Og deretter fortsetter du med å feste takbjelken, de er festet i en avstand på 50 cm fra hverandre.

Hvis du skal bruke plassen under taket, må du ta vare på isolasjon og ekstra damp og vanntetting. Selv taket på sommerbadet må isoleres med et lag mineralull, siden varm luft vil gå ut i gaten gjennom toppen..

Installasjon av dampsperre og vanntett lag tar ikke lang tid. Og bare etter installasjon med isolerende materiale kan du gå videre til taket.

Dekningen avhenger av takkonstruksjon, klima og økonomiske kostnader.

 • Takstål – tilhører kategorien dyre materialer. Levetiden til et tak i galvanisert stål vil i gjennomsnitt være 27 år. Av fordelene kan det noteres brannsikkerhet, letthet i konstruksjonen og optimal beskyttelse mot lekkasjer. Men i mangel av konstant vedlikehold kan metalltak ruste..
 • Rulletak – ofte brukt på skjulte tak i sesongbebyggelse. Denne typen tak regnes som den rimeligste. Det krever ingen spesiell omsorg og vil vare i ca 10 år. Men rullbelegg har en åpenbar ulempe – de tenner raskt..
 • Skifer – er fortsatt populær, til tross for utseendet på metallfliser på markedet. Skiferbelegget vil vare i ca 35 år. Av de åpenbare fordelene kan det bemerkes: takets lave vekt, enkel installasjon og driftssikkerhet.

En skorstein må også passere gjennom takkonstruksjonen. I dette tilfellet bør ikke skorsteinens vegger komme i kontakt med trerammen. Derfor bør kanalen for røret mures..

Vegger

Først og fremst er mantling av den ytre gatesiden laget. Når det gjelder tre, er plater på 2×15 cm bedre egnet for dette.I dette tilfellet kan platene spikres horisontalt og med overlapping. Hvis du har erfaring med tre, kan du prøve å skildre en tegning eller et mønster på veggen. Og installer også vindusbakker på ytterveggen. Hvis du ikke har kapasitet, tid eller lyst til å dekke ytterveggene med treplanker, kan du bruke utendørs fasader eller dekorative paneler. Dette vil øke hastigheten og forenkle veggbekledningsprosessen..

Etter at du har fullført maling av gateveggen, kan du fortsette til isolasjonen av strukturen og ledningen av elektrisitet. Det neste laget er dampsperre, det må gjøres slik at fuktighet ikke forlater badet. Ved badekar kan du bruke åpne ledninger, i tillegg beskytte kabelen med elektriske systemer. Og etter det kan du gå videre til kledningen av de indre veggene. Avhengig av typen rom for veggene, kan du velge fôr, plastpaneler eller fliser..

Gulv

I forskjellige rom i badekaret er gulvet i forskjellige strukturer utstyrt. Derfor må du vite formålet med alle rom før du installerer gulv og tak. Et tregulv bør legges i rekreasjonsområdet.

I dampbadet og vaskerommet er strukturen mer kompleks og har to lag:

 • bunnlaget er betong, som helles i en vinkel for naturlig drenering av vann;
 • et andre lag med treplanker, festet med små hull slik at vann kan renne mellom plankene.

Nylig foretrekker noen eiere fliser i vaskeområdet. I dette tilfellet legges flisene på betongoverflaten med en helling mot dreneringshullet. Dette stadiet av arbeidet utføres samtidig med hellingen av hovedfundamentet..

La oss se på et eksempel på hvordan du lager et flislagt gulv i et dusjrom.

 • Før avrettingsmasse, bestem hvor dreneringshullet skal være.
 • For en naturlig drenering av vann er det nødvendig å utstyre en liten skråning av gulvbelegget: 1 cm per 1 løpemeter. For å gjøre dette må du markere på veggene og fylle ut grov avrettingsmasse, med tanke på skråningen.
 • Etter at løsningen har tørket helt, kan du fortsette med å lage et vanntett lag. Tetningsmasse påføres over betongen med en tykk børste i flere lag. Den optimale tykkelsen på vanntettingslaget er 3 cm.
 • Etter det blir et avløpsrør ført til stedet for vanndrenering, og ved hjelp av tilkoblingselementer er det koblet til avløpsrøret..
 • Den siste fasen er den siste avrettingsmassen. Etter fullstendig tørking kan du installere avløpet på stedet for avløpet og legge flisene på gulvet..

I andre rom kan tunge-og-notplater med en tykkelse på 3,5-4 cm brukes på gulvet.De er ypperlige for våtrom, dessuten glir overflaten ikke selv i kontakt med vann. Det er viktig å huske at det ikke anbefales å bruke linoleum i rom med høy luftfuktighet og skarpe temperaturfall..

Ventilasjon

Et vindu i rekreasjonsområdet kan brukes som ventilasjonssystem. Du kan også åpne dørene for å ventilere rommet. Likevel er det verdt å vurdere på forhånd ventilasjons- og varmesystemene til alle rom i badekaret, for ikke å avkjøle rommet igjen. Og det er også nødvendig å tenke over ventilasjonssystemet i damprommet. Tilførselsvinduet er som regel plassert i bunnen nær inngangen til damprommet. Et slikt vindu må nødvendigvis ha dører og låser for å kunne regulere luftstrømmen. I utgangspunktet, når badet er oppvarmet, må ventilene lukkes slik at rommet i dampbadet blir oppvarmet til ønsket temperatur..

Hvis du forsømmer reglene for ventilasjon i badekaret, eller glemmer å åpne ventilene i tide, er det fare for overoppheting og mister bevisstheten i damprommet. Derfor er kostnaden for å overholde alle regler og forskrifter veldig høy. Den andre årsaken til behovet for å installere ventilasjon er forfall av tre. I tillegg, hvis badet ligger under samme tak som et boligbygg, kan dårlig tenkt ventilasjon forårsake ubehagelig lukt og fuktighet. Derfor er ventilasjon nødvendig ikke bare for å bevare damprommets opprinnelige utseende, men også for helsen din..

Ekstern etterbehandling

Badehuset skal ikke skille seg ut på stedet. Og det er ønskelig at alle bygninger er laget i samme fargevalg. Veggene i badekaret kan møtes med murstein eller stein, dette er spesielt nødvendig hvis rammen er reist av tømmer eller blokker. Stygge mørke trebjelker kan også gjemmes med et nytt clapboard. I tillegg løser utvendig kledning isolasjonsproblemer.

For å slippe å gjøre kledningen på nytt etter noen måneder, følg noen enkle regler:

 • Sørg for at det ikke er sprekker på overflaten av veggene før du begynner arbeidet, siden selv de minste uregelmessigheter kan føre til varmetap;
 • det nye badekaret kan krympe, så du bør vente et par måneder før du starter arbeidet.
 • et utmerket alternativ for å fullføre et badehus i en moderne stil er sidespor – det er forskjellig i tekstur, farge og kan etterligne forskjellige overflater, som lar deg gi en vanlig bar bygning unikhet og stil;
 • dekorative paneler med kunststein er et godt alternativ for å gi badekaret et mer attraktivt utseende for optimale penger.

Ytterveggdekorasjon har mange fordeler. I tillegg til å skjule uattraktive bare eller eldre vegger, forlenger det også badets levetid..

Interiørdesign

Å skape et komfortabelt interiør i et bad er ikke mindre viktig oppgave enn konstruksjon. Interiøret må stemme overens med stemningen og tilfredsstille eiernes ønsker.

Tenk på hva du skal se etter når du skal dekorere et interiør i et bad.

 • Ikke bland forskjellige stiler når du skal dekorere dampbadet, avslapningsområdet og omkledningsrommet. Velg en stil, og prøv å skape et lakonisk, ensartet og komfortabelt interiør.
 • Ikke overbelast damprommet med dekorative elementer – dette er et sted hvor du må slappe av og la negative tanker stå utenfor rommet. Det mest passende etterbehandlingsalternativet er arrangementet av interiøret i lyse og rolige farger. Som du vet, lar pastellfarger deg slappe av og stille inn harmoni..

 • Den valgte stilen må samsvare med materialene som badet er bygget av. For eksempel er det ganske åpenbart at den orientalske stilen ikke kan gjenskapes i et badehus fra en treramme..

Hoveddekorasjonen i interiøret kan være bjørkekoster, servanter, samovar, hatter og annet tilbehør til badeprosedyrer. Og bare vegger kan dekoreres med malerier eller dine egne suvenirer..

Når du dekorerer rom, prøv å følge en ensartet stil for å skape et harmonisk og enhetlig rom. Ikke overbelast plassen med forskjellige elementer, dekor eller tekstiler. Alle materialer som brukes til å lage interiøret må oppfylle brannsikkerhetskravene, være motstandsdyktige mot høy temperatur og fuktighet.

Stil

Du kan dekorere badekaret i hvilken som helst interiørstil. Og dette er en spennende aktivitet. Du kan nærme deg dette problemet kreativt og prøve å implementere dine dristige designbeslutninger, samt tillate deg selv å eksperimentere. Det viktigste er ikke å overbelaste interiøret, ikke å gjøre det til et amatørmuseum..

Den rustikke stilen er fortsatt et universelt alternativ for alle typer bad.. For et slikt interiør er det verdt å velge naturlige tremøbler, store stoler eller benker for et rekreasjonsområde. Men også som dekor kan du legge en malt duk på bordet, og dekorere vinduene med lyse gardiner. Du kan fullføre interiøret med tepper eller lyse tepper på gulvet. Et slikt interiør ser fargerikt og interessant ut..

For et landbad er stilen til alpinfjellene perfekt – en hytte. Han er frekk og brutal på sin egen måte, men samtidig mild. Denne stilen er preget av naturlige materialer: tre og stein. Høye tømmervegger og massive bjelker i taket ser bra ut i et romslig rom.

I dag er minimalismestilen populær, og den kan brukes ikke bare i metropolen, men også i forstaden. Dette er en flott stil, spesielt for et lite bad. Det kjennetegnes ved konsisthet, funksjonalitet, mangel på lyse aksenter. På grunn av den lille mengden detaljer og lyse nyanser av tre, vil plassen visuelt utvide seg og fylle med luft.

Et uvanlig alternativ i dag er bad i landlig stil eller i Provence -stil. Men moderne designere oppfordrer til å forlate stereotyper og prøve å skape en unik og uforlignelig stil i badekaret..

Du kan også kombinere tyrkiske og russiske badetradisjoner. Keramiske mosaikkfliser, lyse puter, silketøy på vinduene, lyse farger og eksotiske dekorelementer er hoveddetaljene som bør vektlegges når du skal dekorere et interiør i orientalsk stil. Og ikke glem å bytte ut klassiske tekopper med små boller eller tyrkiske glass – så kan du gjenskape det originale og unike interiøret med egne hender..

Møbler

Bademøbler er et viktig stadium i arrangementet. Det er ikke nødvendig å installere tekstilmøbler med dekorative puter i rekreasjonsområdet. På grunn av høy luftfuktighet vil stoffet raskt forringes og miste sitt opprinnelige utseende. Et lite bord med komfortable benker eller trestoler vil være tilstrekkelig. De mest komfortable i rekreasjonsområdet er de brede benkene, fordi du kan ligge på dem og slappe av etter damprommet. Avhengig av dine preferanser og ønsker, kan benkene ha en rygg og ha forskjellige lengder.

Det viktigste er at overflaten på tremøbler er glatt og ikke forårsaker splinter under huden. Hvis du er ukomfortabel med å sitte på møbler i heltre, kan du plassere myke puter med vanntett materiale på setet..

Størrelsen på møblene avhenger direkte av størrelsen på rommet. Jo mindre badekaret er, desto mindre bør møblene være. En annen hovedregel når du skal velge møbler til et bad er at gjenstander ikke skal ha skarpe hjørner. Og også gi opp møbler med metallelementer. Hele plassen rundt skal være beroligende og avslappende..

I tillegg til møbler, i dampbadet og avslapningsområdet, ikke glem å ta vare på kleshengere og skostativ i omkledningsrommet. Også kleshengere for håndklær og badekåper vil være nyttige..

Tips og triks

Du kan også bestille bygging av et bad fra fagfolk. Men en slik konstruksjon vil koste ganske mye, selv om den vil spare kunden for mange spørsmål. Men hvis du bestemmer deg for å ta konstruksjonen i egne hender, så husk at badehuset ikke bare er et vaskerom, det er et viktig element i sommerhushvile.

For å bygge et varmt og behagelig bad må du følge de grunnleggende reglene og anbefalingene fra spesialister.

 • Det er ikke verdt å investere mye krefter og penger for å bygge et badehus for en familie på tre. Bygningens totale areal bør ikke overstige 10 m2 – dette er de optimale dimensjonene for et godt varmt bad.
 • Alle trematerialer under konstruksjonen må behandles med en antiseptisk sammensetning for å beskytte mot råtning og sopp.
 • Taket i damprommet skal ikke være for høyt, men samtidig tilstrekkelig til at du kan sitte på den øvre hyllen uten å berøre taket med hodet.
 • For å redusere varmetapet i damprommet, installer du en dør med høy terskel og lav ramme. Av sikkerhetshensyn må døren fra damprommet åpne seg selv.

 • Ytterveggen bør ikke være mindre enn 30 cm, ellers vil varm luft raskt forlate rommet, og damprommet blir raskt avkjølt.
 • Vinduer er et must i badstuen. Vinduåpninger kan være fraværende i damprommet, men de må være i andre rom, siden de er ekstra brannutganger. Og det er mest rimelig å bringe vinduene til vestsiden, fordi badet som regel blir oppvarmet om kvelden, og på dette tidspunktet vil maksimalt sollys komme inn i rommet..
 • Dørene til badehuset bør installeres på sørsiden, i så fall vil snødriftene ikke blokkere inngangen, og snøen vil smelte mye raskere.
 • Det skal ikke være trekk i badekaret. En så dårlig gjennomtenkt detalj kan ødelegge hele inntrykket av badekaret. Derfor må du ikke plassere dører vinkelrett i alle gjennomgående rom..
 • Du kan spare en betydelig mengde tid og penger hvis du bestiller et ferdig rammebad. Eksperter vil lage et prosjekt som passer for deg eller tilby en ferdig standard løsning.

I henhold til det valgte designprosjektet, vil badehuset bli laget i produsentens lokaler og levert til deg i demontert form. Du må bare samle alle elementene, som en konstruktør.

 • Hvis du vil få mest mulig ut av badstuen, må du installere et saltpanel på en av veggene i damprommet. Som du vet, har havsalt mange nyttige elementer som er så nødvendige for mennesker som bor langt fra sjøkysten. Og ved å besøke damprommet med et saltpanel, vil du gradvis kompensere for mangelen på nyttige mikroelementer. Og dessuten ser denne situasjonen litt magisk ut og absolutt uvanlig..
 • Når du bygger et trebad, husk at tre er et lunefullt materiale som krever periodisk vedlikehold. For at badekaret ikke skal miste sine opprinnelige kvaliteter og ikke miste utseendet, må treoverflaten behandles med spesielle løsninger, brannhemmere og dekket med maling og lakk. Og beskyttelseslagene krever periodisk fornyelse.
 • Et budsjettbad er bare mulig hvis det fullverdige avløps- og vannforsyningssystemet er forlatt. Derfor, hvis du vil spare penger, bør du vurdere systemet for å levere vann til badet gjennom en slange, og la gulvet strømme.

Vakre eksempler

Et vakkert badehus i en sommerhytte kan ikke bli en enkel grå bygning, men et funksjonelt og luksuriøst element i landskapsdesign.

Oftest er en komfyr med komfyr i et damprom installert i en i hjørnet.. Men hvis du planlegger å bygge et badehus for et stort selskap, kan du vurdere å installere en kjele i den sentrale delen av damprommet. Denne versjonen av ovnen er ikke egnet for bad med våt damp, der det er vanlig å legge varmt vann på steiner for å øke dampnivået og fuktigheten. Og for brannsikkerhetsformål er det verdt å i tillegg beskytte kjelen mot treelementer med en beskyttende ramme. Det vil også beskytte deg og dine gjester mot å berøre varme steiner ved et uhell..

Hvis du planlegger å bygge et badehus i en klassisk rustikk stil, men ikke vet hvordan du skal passe en moderne dusjkabinett inn i interiøret, kan du vurdere dette alternativet for å arrangere et dusjrom i et trekabinett.

Eiere av små sommerhytter har også råd til et fullverdig bad. Og et mobilt dampbad kan være et utmerket alternativ. Den har en liten design, og det indre rommet er ikke annerledes enn et fullverdig stasjonært bad. Inne er det bare et dampbad og et dusjområde. Men et slikt bad vil være uunnværlig, ikke bare i et lite forstadsområde. Den kan også brukes hvor som helst: på reise, ekspedisjoner eller på byggeplasser..

Vaskene på vasken kan dekoreres med dekorativ eller naturstein.

Nylig er et bad med basseng ikke en luksusartikkel. Du kan utstyre et fullverdig basseng både i et åpent område og under samme tak med en badstue. I jernvarebutikker kan du kjøpe ferdige boller på 1 meter dyp – et slikt basseng vil være ganske nok selv for et stort selskap. Og for å gi den ferdige strukturen et mer attraktivt utseende, kan de indre veggene i bollen foretes med keramiske fliser..

Ekstra belysning vil skape en spesiell stemning.

Hvis rommet med bassenget ligger under samme tak som badstuen, er det bedre å gjøre dette området til et gjennomgangsområde. I dette tilfellet kan du få tilgang til bassenget fra tre rom: fra rekreasjonsområdet, fra dampbadet og fra dusjen..

Men hvis det ikke er mulig å tildele ekstra plass til et fullverdig basseng, kan du installere et lite boblebad med kaldt vann eller et boblebad med hydromassasje.

I tillegg til bassenget kan det være en terrasse med grill eller peis under samme tak som badstuen – dette er et flott alternativ for gjestfrie verter. I dette tilfellet trenger du ikke tenke på å arrangere et avslapningsrom inne i badekaret. Og den åpne terrassen nær badehuset vil erstatte hagestua. I det fri kan du ikke bare lage en grill, men også nyte varm te og duftende vannpipe, sole deg i en hengekøye eller spille biljard. Dine venner og familie vil alltid komme tilbake til et slikt bad..

I den neste videoen finner du en oversikt over en mobil badehus-forgjengelig park, bygget med egne hender for en krone.