Valg av tank for varmt vann i badekaret

Valg av tank for varmt vann i badekaret

Det er umulig å forestille seg et bad uten vann. Og hvis problemet med utseendet på kaldt vann er løst ved å levere en sentralisert vannforsyning, så er alt noe mer komplisert med mottak av varm væske. Bruk av lagertanker gjør det mulig å løse problemet med varmtvannsforsyning.

Avtale

Vanntanken er en tank designet for organisering av varmtvannsforsyning. Uavhengig av type og volum, har den en åpning for kaldtvannsinntak, samt avstengnings- og fordelingsventiler for varme.

Til tross for forskjellige elektriske og gassoppvarmingsenheter, gir ikke vanntanken posisjonene sine. Bruken sparer energi og gassforbruk. I tillegg er tanken den eneste enheten for oppvarming av vann hvis det er strømbrudd eller gassen i sylindrene går tom..

Varmtvannet i badekaret brukes hovedsakelig til bad etter dampbadet.. I tillegg er det nødvendig for husholdningsbehov, vask. Til slutt fungerer varmt vann i damprommet som en ekstra måte å varme opp rommet, for å få varm damp, så sunt..

Typer

Det er følgende hovedtyper av badekar.

Innebygd

I dette tilfellet er vanntanken installert på bunnen av ovnen, og ovenfra er den kombinert med brannkassen.. Et trekk ved tanken er at bunnen er i direkte kontakt med brannen, på grunn av hvilken en høy vannoppvarmingshastighet og langvarig temperaturretensjon oppnås.. Varm væske tas fra toppen av tanken eller gjennom en innebygd kran.

Tankens direkte kontakt med brann stiller spesielle krav til konstruksjonen. Den skal være varmebestandig, ikke utsatt for deformasjon, med tykke vegger. Størrelsen bestemmes av dimensjonene til varmeapparatet. Ulempen er at effektiviteten til sistnevnte reduseres, siden det meste av varmen går til oppvarming av tanken..

Fjernkontroll

Den eksterne modellen er montert utenfor damprommet – i vaskerommet, i garderoben. Slike tanker installeres vanligvis på en ovn med varmeveksler og kobles til den ved hjelp av messing- eller kobberrør..

Prinsippet for drift av strukturen er basert på det faktum at kaldt vann går ned og kommer inn i varmeveksleren, mens varmt vann tvert imot stiger og kommer inn i tanken..

Fordelen med designet er pålitelighet og langsiktig bevaring av høy vanntemperatur. Ulempen er å varme opp tankens vegger, noe som kan forårsake brannskader.

På røret

Hvis varmt vann er nødvendig gjennom dagen, vil en tank på røret være optimal. Oppvarming av vann, og ganske raskt, utføres av termisk energi. Temperaturen på røyken i skorsteinen er omtrent 500 grader C, så oppvarming skjer raskt.

Designet på skorsteinen er preget av sin størrelse og høye varmekapasitet.. Bruken forhindrer risikoen for lekkasje av karbonmonoksidgasser som frigjøres under driften av ovnen, siden vanntanken blir omringet av røret..

Den vanligste er modellen av samovar-typen, som er utstyrt med en enkel eller dobbel montering. Kan ha forskjellig kapasitet og utseende.

Tanker på røret kan i sin tur være av følgende typer.

Tank bygget inn i røret

I denne konstruksjonen er skorsteinsrøret plassert inne i tanken og er ikke-flyttbart, montert når du organiserer skorsteinen. Reservoaret er rektangulært eller sylindrisk. I dette tilfellet er det viktig at det nedre rørinntaket har en tetning av høy kvalitet. Ellers kan tankelekkasje ikke unngås. Vann i denne designen strømmer av tyngdekraften direkte inn i vaske- eller mellomskålen..

Suspensjon

Det er en type flyttbar struktur for en skorsteinssøyle, derfor kan den monteres på en allerede montert skorstein. Tanken er plassert nær røret, og fikser den sikkert. Tilstedeværelsen på bakveggen av beholderen til et trau, som gjentar skorsteinens form og diameter, vil gi bedre fiksering og tett kryss mellom beholderen og røret.

Ulempen er risikoen for brannskader ved bruk av dette systemet. I tillegg, hvis tanken er liten, begynner vannet i den å koke, noe som er uakseptabelt i alle typer tanker. Koking kan forhindres ved tømming av varmt vann med jevne mellomrom og deretter påfyll av kaldt vann. Det er mer praktisk å gjøre dette hvis du har en kran for tømming av varmt vann..

Tanken kan monteres på et rør i forskjellige høyder. Den enkleste metoden anses å være metoden for å installere beholderen direkte på ovnen. Fordelen er enklere installasjon, du trenger ikke å kjøpe spesielle braketter, nesten ubegrenset valg av tankvolum. På grunn av enhetens lave posisjon kan den imidlertid ikke kombineres med dusj..

For små damprom kan du velge et hengslet hjørnealternativ, hvis bruk ikke roter opp i rommet. Som regel er slike tanker plassert horisontalt. En horisontal tank er vanligvis oval i form, som minner om et fat.

Installasjon på en skorsteinssøyle krever spesielle festemidler. Tankens volum er begrenset, men denne designen gjør det mulig å levere varmt vann til dusjen.

For store selskaper (det vil si hvis du trenger en stor mengde varmt vann), bør du tenke på å installere en tank på loftet. Takplater vil bli en pålitelig base for beholderen, så valget av volum er veldig bredt.

Det viktigste er å ta vare på pålitelig varmeisolering av loftet, ellers blir varmetapet kolossalt.

Vedlagte

Det skilles også ut en ekstra tank, som ikke krever rørføring.. Utad er det en “beholder” med kran, som ganske enkelt festes til ovnens vegg. En slik enhet ble ikke mye brukt på grunn av den lave effektiviteten. Vannet i “beholderen” varmes sakte og ujevnt opp: sterkere på steder med kontakt med ovnen.

Hvis ovnen er i hjørnet av damprommet, så er den ene siden av ovndelen, den andre forblir ledig for den vedlagte beholderen. Det viser seg at stedet der vannet kommer ut av springen er upraktisk. Det er sant at bruk av en pumpe gjør at situasjonen kan korrigeres..

Denne typen enhet er utstyrt med et avtagbart lokk eller en hals med en diameter på minst 10 cm. Det andre alternativet er mer vanlig. Til tross for at nakken gjør det vanskelig å rengjøre beholderen, er denne designen mer pålitelig.

Tankene leveres ferdige, kan ha forskjellige former og dimensjoner. Det beste alternativet er en tank i rustfritt stål. Tilgjengelig versjon – stålgalvaniserte kolleger har imidlertid en kortere levetid.

For store bad utstyrt med kraftige ovner, anbefales en ekspansjonstank. Funksjonen er muligheten til å kompensere for høyt trykk i varmesystemet, som alltid er uunngåelig når vanntemperaturen stiger. Faktisk er det en standard lagertank med stort volum med funksjonen for å opprettholde optimalt vanntrykk..

Avhengig av metoden for oppvarming av tanken, skilles følgende typer:

 • oppvarming fra ovnen;
 • bruk av varmeelementer.

Valget av et spesifikt alternativ avhenger av tankens volum og egenskapene til badeprosedyrene..

Hvis badekaret er beregnet for 1-3 personer, og tanken er følgelig av et lite volum, kan du bruke beholdere med et varmeelement. Dette vil tillate deg å unngå en situasjon når badekaret allerede er varmt og behagelig nok, men vannet ennå ikke har blitt varm, og derfor må du bruke drivstoff og vente på at vannet blir varmt..

For store selskaper, så vel som elskere av lange badprosedyrer, anbefales vanligvis beholdere oppvarmet fra ovnen. Mens du tar et dampbad, klarer hun å varme opp et stort volum vann – bare for 4-7 personer eller mer (avhengig av type enhet).

Materialer

Slike egenskaper ved tanken som pålitelighet og holdbarhet, hastigheten på oppvarming og avkjøling av vann, skyldes i stor grad materialet for fremstilling av tanken..

Blant de mest populære er tanker laget av følgende materialer.

Rustfritt stål

Materialet er preget av styrke, motstand mot mekanisk belastning og deformasjon, høye temperaturer. Miljøvennlighet og korrosjonsbestandighet er også fordeler med tanker i rustfritt stål..

Vannet i dem varmes opp raskt, men på grunn av den høye varmeledningsevnen og avkjøles raskere.. Lignende design er laget i form av en sylinder eller et rektangel..

Denne tanken er basert på stålplate. Hvis den er forkrommet eller rustfritt stål, har den lav lysabsorpsjon. En slik tank vil reflektere lys og derved øke graden av belysning av damprommet..

Støpejern

Støpejernsprodukter kjennetegnes ved deres økte styrke og imponerende (minst 40-50 år) levetid. Materialet er preget av lav varmeledningsevne, så oppvarmet vann holder seg varmt lenge.

Støpejerntanker varmes opp litt saktere enn kolleger i rustfritt stål. Imidlertid er de i stand til å opprettholde en høy vanntemperatur nesten hele dagen. Fordelen er også fravær av deformasjon og rust.

Av minusene – den store vekten av strukturen og de tilhørende installasjonsvanskene.

Andre typer metall

Ståltanker har en mye lavere ytelse enn alternativene beskrevet ovenfor. De er utsatt for deformasjon, korrosjon og skiller seg ikke ut i holdbarhet. Selv med riktig pleie av tanken er det vanskelig å unngå korrosjon, noe som påvirker vannets renhet og tankens holdbarhet. Tøm tanken etter bruk og tørk den for å redusere sannsynligheten for at den oppstår.

Galvaniserte ståltanker har bedre korrosjonsbestandighet enn metalltanker, men de mislykkes også raskt nok.

Emaljert tanker kan også brukes til et bad, men du bør ikke stole på deres holdbarhet. Flis av emaljen blir et ganske vanlig problem, noe som får de ubeskyttede delene av tanken til å korrodere. Slike design har en mye lavere kostnad. Imidlertid kan de ikke males med varmebestandig maling, siden giftstoffer frigjøres under oppvarmingsprosessen. I nærvær av flis og sprekker er det bedre å nekte å bruke en emaljert metalltank helt..

Et rimelig alternativ for en hjemmelaget tank vil være en beholder sveiset av flere aluminiumsplater.. I nærvær av galvaniserte plater vil det være mulig å få et produkt som er beskyttet mot korrosjon..

Plast og tre

På salg i dag kan du finne plasttanker som etterligner tretønner. Naturligvis er de ikke beregnet på oppvarming av vann. Slike boller brukes til kaldt vann eller blanding av varmt og kaldt vann. I dette tilfellet, ikke glem at varmt vann helles i kaldt vann, og ikke omvendt..

Et godt alternativ for lagring av kaldt vann er en eikefat, som er miljøvennlig, holdbar og attraktiv..

Størrelser og former: optimalt volum

Du kan velge det optimale tankvolumet basert på antall brukere. I gjennomsnitt trenger en person 18-26 liter vann. Omtrent 10-12 liter er nødvendig for badeprosedyrer, ytterligere 5-7 liter-for en dusj eller en vask etter et bad. I tillegg er det alltid nødvendig å beholde en reserve i tilfelle uforutsette situasjoner..

Når man vet dette, er det enkelt å beregne at en tank med et volum på 50-60 liter er tilstrekkelig for en familie på 2 personer. Og for et selskap på 4-5 personer-ikke mindre enn en 100-liters tank.

På salg kan du finne mange modeller av strukturer i forskjellige størrelser, som regel varierer det fra 20 til 200 liter. Utvalget av elektriske analoger er litt mindre – fra 30 til 100 liter.

Når du velger tankens volum, husk at tykkelsen på veggene avhenger av dette.. Jo større volum væske tanken holder, desto tykkere skal veggene ha. For tanker på 50 liter er den optimale tykkelsen ca 1 mm, for tanker med et volum på ca 50 liter er veggtykkelsen 1,5 mm. Med økende veggtykkelse øker produktets vekt henholdsvis..

Dimensjonene til tanken for røret avhenger ikke bare av brukernes behov i et visst volum vann, men også av selve rørets diameter. I dette tilfellet kan du bestemme det nødvendige volumet for tanken ved å kvadrere radien til rørets base, og deretter multiplisere tallet “pi” lik 3,14 med en konstant matematisk konstant. Deretter multipliserer du det resulterende tallet med sylinderens estimerte høyde (eller, hvis vi snakker om å installere tanken fra ovnen til taket, med denne avstanden).

Tankformen kan være rund, sylindrisk eller rektangulær. Når du velger en form, er det viktig å fokusere ikke bare på dine egne estetiske preferanser, men også på stedet for tanken..

Hvis tanken er montert i en ovn, bør runde enheter foretrekkes. Veggene i en slik tank tåler godt trykk, så det blir mer holdbart..

Installasjon og tilkobling

Tankens installasjons- og tilkoblingsordninger avhenger av plasseringen, badets egenskaper.

Hvis du er på byggestadiet til et badehus, anbefales det å ta vare på å øke komforten i bygningen nå. For å gjøre dette, skille damp- og vaskesonene og installere en tank av ekstern type i sistnevnte. I dette tilfellet tilføres vann under spenning, derfor kan et lukket vannforsyningssystem ikke dispenseres..

Et selvlaget system kan organiseres gjennom en ovn utstyrt med en intern spole og koblet til en tank. Et annet alternativ er å henge bollen over komfyren. For en slik ordning er en enkel tank på 50-120 liter nok, som kan sveises for hånd, noe som vil redusere kostnadene betydelig. For en liten familie er en standard tank på 80 liter nok, noe som ikke er vanskelig å kjøpe i en butikk..

Hvis alt er installert og tilkoblet riktig, stiger vannet, som varmes opp i registeret, til toppen. Etter hvert som den avkjøles, synker den igjen inn i registeret. Med andre ord realiseres prinsippet om naturlig sirkulasjon.

Installasjon i dette tilfellet utføres i flere trinn:

 • tanken er montert i taket og forbundet med rør til en spole;
 • for å sikre riktig sirkulasjon av vann, vil tilkoblingen av tankens øvre utløp til spolens øvre utløp, den nedre med den nedre (det vil si etter tilkobling, varmtvannsutløpet være ovenfra, kaldt – nedenfra);
 • ved inngangspunktet for kaldtvannsforsyning, bør de såkalte “sprengstoffene” installeres – en sikkerhetsventil, en tilbakeslagsventil er også montert her;
 • det maksimalt tillatte trykket er angitt som sikkerhetsventilen utløses (innstillingen gjøres i henhold til instruksjonene for varmetanken).

Det er viktig at lengden på kretsene ikke er mer enn 2,5 m. Fordelen med systemet er at når vannet når ønsket temperatur, kan bevegelsen gjennom rørene stoppes.

  Hvis du installerer tanken direkte på ovnen, må du sette inn et 8-10 mm asbestark mellom dem. Dette forhindrer at vannet koker. Men denne metoden er bare egnet for ovner med varmeapparat på siden. Den foretrukne formen på vanntanken er rektangulær.

  For informasjon om hvordan du installerer en vanntank i et bad, se neste video.

  Nyttige tips

  • Hvis du bestemmer deg for å installere tanken i brannboksen med egne hender, velg en enhet som er motstandsdyktig mot varme og temperaturfall og en veggtykkelse på minst 1 mm. Det beste alternativet er en bolle i rustfritt stål. Grunnlaget for denne designen kan være rustfritt stål AISI 304 i matkvalitet, som er preget av høye kostnader. Bruken av AISI 430 -sorten gjør det mulig å redusere prisen med omtrent en og en halv gang. Sistnevnte er ikke dårligere enn matanalogen i sine tekniske egenskaper..
  • Støpejerntanker over ovnen må festes godt til taket på en metallramme og kroker. Når du bruker den eksterne tanken, ikke glem å tømme det gjenværende vannet i tanken i den kalde årstiden. Dette vil forhindre at vannet i rørene fryser..

  • Ved å øke oppvarmingshastigheten og sikre ensartetheten i tanken på røret, kan den plasseres fra ovnen til selve taket. Dette vil sikre maksimal utnyttelse av varmeelementet og dermed øke hastigheten på oppvarmingsprosessen..
  • Hvis det er nødvendig å varme opp store mengder vann (opptil 200 liter eller mer), er det bedre å velge produkter med varmeveksler. Hvis du installerer en stor tank på et rør, må du kontrollere at vekten faller på støtteelementene (veggene), og ikke på ovnen og røret..
  • Selve tanken kan være laget av emalje eller rustfritt stål. Det andre alternativet er selvfølgelig å foretrekke.

  Vær oppmerksom på at vannvarmere fra rør må være belagt med fabrikkens varmebestandige emalje. Galvaniserte og malte analoger har ikke nødvendig varmebestandighet.

  • Det er viktig at skorsteinssøylen har god varmeledningsevne, og derfor installeres det ikke tanker på murstein og asbestrør. Et rør av metall, bedre enn rustfritt stål, er det beste alternativet. Imidlertid er det bedre å nekte å bruke jern – det brenner ut for fort. Den mest holdbare er en keramisk skorstein, men ikke alle har råd til det på grunn av de høye kostnadene..
  • Hvis du lager en metalltank med egne hender, er det nødvendig med korrosjonsbehandling. For å gjøre dette, bør det males innvendig og utvendig med spesielle forbindelser. Sistnevnte brukes bare på en grundig rengjort og avfettet overflate..

  • Hvis badekaret har flere dusjhoder eller et dusjpanel med hydromassasjemuligheter og flere former for vannsprøyting, er det nødvendig å installere en pumpe. Dens oppgave er å sørge for det nødvendige vanntrykket. Det er viktig at den fungerer stille. Dette demonstreres best av plastrør og beslag..

  Det er viktig at plastrørene som brukes er varmebestandige. Når du velger metallrør, er ½ ”eller ¼” stål tilstrekkelig. Selve pumpen er plassert utenfor badekaret, for eksempel i et vaskerom eller rørleggerluke.

  • Når du velger type tankinstallasjon, bør dampromets område, varmeeffektiviteten til ovnen og volumet i tanken tas i betraktning. Hvis ovnen er liten, som selve damprommet, er det bedre å ikke redusere ytelsen til den første og ikke å rote opp plassen til den andre, men å flytte tanken utenfor damprommet..
  • Ubehag kan også oppstå med en høy effektivitet av ovnen, som ligger i et lite dampbad. I dette tilfellet vil vannet i tanken raskt varme opp og deretter koke av. Atmosfæren i damprommet vil varme opp og bli ubehagelig. Rommet vil bli fylt med overdreven varm fuktig luft. Brukere tvinges rett og slett til å åpne døren til garderoben for å slippe ut damp. Og dette er en direkte vei til trekk og forkjølelse. I dette tilfellet er det bedre å velge en liten tank. Hvis dette ikke er mulig, monter systemet med en varmeveksler og ta tanken ut til vasken.

  • Det er viktig at beholderen har et praktisk inntak av varmt vann. Når du bruker en samovar eller bærbar enhet, er det bedre at de har kraner. Det er ikke trygt å ta vann ovenfra fra dem..

  Det er best hvis badetanken er valgt allerede på planleggingsstadiet. I dette tilfellet vil det være mulig å implementere et enkelt vannforsyningssystem, sørge for damputløpspunkter, funksjoner i badarrangementet.