Polykarbonat lysthus: fordeler og ulemper

Polykarbonat lysthus: fordeler og ulemper

Ulike uthus, sommerkjøkken, lysthus lar deg gjøre et forstadsområde eller hytte mer koselig og komfortabelt. Sistnevnte er i økende grad laget av et materiale som ligner glass, men mer holdbart, praktisk og rimelig. Det handler om polykarbonat.

Særegenheter

Polykarbonat er et moderne materiale for konstruksjon, inkludert lysthus. Det er et lett, mykt og fleksibelt materiale som lar deg lage uvanlige design, forenkler og reduserer kostnadene ved materialtransport og installasjon..

Polykarbonat er en type polyesterbasert plast. Funksjoner i sammensetningen og produksjonen og sikrer materialets letthet og plastisitet, samt dets gode varmeisolasjonskvaliteter.

Visuelt ligner materialet glass (gjennomsiktig, attraktivt), men det er mye lettere og sterkere. Polykarbonatark tåler påvirkningen av en stein kastet på nært hold. Gjenstander laget av den tåler selv i en vind og under et snølag. Som regel er polykarbonat kombinert med en metallramme.. Blant moderne prosjekter, oftere og oftere du kan se tre, hul stein og murstein som en base. Et slikt lysthus kan ha forskjellige dimensjoner og design..

Et trekk ved materialet er dets lystransmisjon, slik at lysthusene ikke visuelt roter opp på stedet, men ser ut til å oppløses i det.

Fordeler og ulemper

Populariteten til karbonat skyldes de mange fordelene.

De mest åpenbare er:

 • plastisitet, fleksibilitet i materialet, som lar deg få uvanlige design av forskjellige former, inkludert kuppel og buet;
 • den estetiske appellen til ferdige gjenstander – lysthusene er som luftige, tynnveggede og slipper inn lys;
 • holdbarhet og pålitelighet av strukturen, som skyldes dens motstand mot fuktighet, ekstreme temperaturer og UV -stråler;
 • lett vekt, noe som forenkler levering av materiale til byggeplassen og installasjonen – det krever ikke fundamentforberedelse;
 • enkel installasjon, også på grunn av det faktum at materialet enkelt kuttes med en sag, uten å danne en stor mengde støv, skarpe partikler;
 • rimelig pris;

 • høy lysgjennomgang, som er 80% (glass overfører en tilsvarende mengde lys), så det blir lett og koselig i lysthuset;
 • kompatibilitet med andre materialer – metallramme, tre, murstein;
 • høye varmeisolasjonskvaliteter (det er ikke for ingenting at drivhusene er bygget av cellulært polykarbonat) gjør at objektet kan opereres fra tidlig vår til sen høst, i en lukket struktur vil det være varmt og behagelig nok;
 • egnet for områder med høy luftfuktighet, kan sameksistere med trær, busker og klatreplanter, uten frykt for dugg;
 • brannmotstand – brannsikkerhetsklasse av materiale NG.

Ulempen med materialet er dets lave motstand mot ultrafiolett lys, som utjevnes ved påføring av et spesielt beskyttende belegg. Selv den minste skade på sistnevnte vil imidlertid føre til en ganske rask deformasjon av hele strukturen.. Det er umulig å gjenopprette det skadede laget, du må bare endre arket helt.

Sammenlignet med andre materialer (tre, murstein) har polykarbonat kort levetid – opptil 10 år for europeiske kvalitetsprodukter, 5-7 – for billigere kinesiske kolleger.

Prosjekter

Etter å ha bestemt deg for å bruke polykarbonat som grunnlag for lysthuset, bør du lage en foreløpig design av strukturen. På dette stadiet må du bestemme dimensjonene til objektet og tegne en tegning.

Vanligvis (for å redusere mengden avfall og forenkle installasjonen), når de velger størrelsen på lysthuset, styres de av størrelsen på karbonatet. De er forskjellige for hver art: for mobil – 210 x 600 cm, for monolitisk – 203 x 305 cm. Dimensjoner bestemmes også av antall brukere: familiens lysthus, så vel som den der store selskaper samles, skal være romslige.

Hvis det forventes et lite antall brukere, for eksempel, er dette et lysthus for en sommerbolig, for pensjonerte ektefeller, så er det sannsynligvis en liten struktur som er tilstrekkelig.

Det bør forstås hvilken form kalesjen vil være, om den vil være en åpen eller mer lukket struktur, velg materialet for basen.

På designstadiet bør du også bestemme plasseringen i gården. Vanligvis ligger bygningen i nærheten av et privat hus..

Hvis du vil lage en mer lukket struktur der du kan hvile om natten uten frykt for dugg, så vel som i regnet, anbefales det å heve strukturen over bakken..

Selvfølgelig kan du ikke klare deg uten en liten veranda i dette tilfellet. Et annet alternativ er å plassere lysthuset i nærheten av grillområdet..

Alle typer prosjekter kan betinget tilskrives en eller annen gruppe:

 • etter konstruksjonstype – åpent og lukket (førstnevnte er vanligvis et baldakin på støttesøyler, mens sistnevnte kan se ut som minihus med vegger, dører og vinduer);

 • etter installasjonsmetode – stasjonær og mobil, sammenleggbar (sistnevnte er vanligvis forstadsstrukturer som eierne demonterer for vinteren);

 • i form – i dette kriteriet er det umulig å liste alle mulige former, de vanligste firkantede, rektangulære, runde og sekskantede strukturene, samt buede gjenstander, et lysthus – et fat;
 • etter vanskelighetsgrad – denne parameteren avhenger direkte av lysthuset, funksjonstype. Lysthuset kan bare være et baldakin eller tjene som et sommerkjøkken, et lite anneks til huset, etc..

Materialer

For bygging av et lysthus kan en av typene polykarbonat brukes.

 • Monolitisk. Visuelt ligner glass, preget av høy grad av gjennomsiktighet. I motsetning til glass er det imidlertid et sterkere og lettere materiale. Produktene er glatte og perforerte, gjennomsiktige og fargede. Vanligvis brukes monolitisk polykarbonat som separate dekorative elementer på grunn av den høyere kostnaden. Imidlertid er styrken tilstrekkelig til å bygge et objekt bare fra en monolitisk modifikasjon av karbonat. Lysthuset vil vise seg å være veldig vakkert og respektabelt.

For konstruksjon bør du velge ark med en tykkelse på minst 4 mm. For tak kan materialtykkelsen økes opp til 6 mm.

 • Mobil. Hvis du ser på disse arkene fra siden, kan du se at de består av 2 eller 3 lag, sammenkoblet av særegne lag. Disse tømmerstokkene, eller overliggene, er avstivende ribber, som gir styrken til flerlagsark. Resultatet er en honningkake-lignende kake. Mobilpolykarbonat ser ikke så imponerende ut, men det har en lavere kostnad og skiller seg fra monolitisk polykarbonat med enda lavere vekt. Glass med dette materialet er laget på samme måte som med monolitisk, men samtidig er bikakeplater mye billigere, noe som påvirker kostnadene for prosjektet. Som allerede nevnt kan den bestå av 2 eller 3 lag. Forskjellen mellom produktene er i styrke og pris (trelags er mer pålitelig, men dyrere). Tykkelsen på bikakekarbonatet for lysthuset må være minst 8 mm. Avhengig av råvaren som produseres, kan cellulært polykarbonat være av primær eller sekundær opprinnelse..

For bygging av et lysthus (som ethvert gateobjekt) er det tillatt å bruke bare primært produksjonsmateriale, analoger fra resirkulerte materialer er ikke egnet.

I tillegg til polykarbonat brukes andre materialer i konstruksjonen, spesielt for produksjon av basen.

La oss vurdere de mest populære:

 • Tre. Det er preget av tilgjengelighet, lett vekt, spesielt autentisk utseende. Imidlertid bør det bemerkes at attraktiviteten til treelementer avhenger av kvaliteten på omsorgen – den bør være vanlig. Til tross for tilstedeværelsen av spesiell behandling, er tre fortsatt et brannfarlig materiale som er utsatt for forfall. Dette fører til kortere levetid..

 • Metall. Bruken av en metallprofil som grunnlag er mest utbredt. Den har en høyere kostnad sammenlignet med tre, men den er mindre finurlig å ta vare på, mer holdbar og holdbar..

 • Stein. Med stein mener vi rammer laget av betong, stein (kunstig eller naturlig), murstein. De er det mest holdbare og holdbare materialet, men de er preget av høy vekt. Dette nødvendiggjør etableringen av et mer holdbart begravet fundament, øker kostnadene og arbeidsintensiteten til prosessen. For et lysthus basert på en metallramme med en “topp” av polykarbonat, er det bedre å bruke firkantede rør som en base.

Bruk av et formet rør med et rektangulært tverrsnitt er bare tillatt på punkter med liten belastning (for eksempel rundt lysthusets omkrets).

Montering

På grunn av sin letthet krever polykarbonat ikke grunnforberedelse. Det er nok å grave metallsøyler i bakken. For å gjøre dette må du grave en brønn på 40 cm dyp, installere en søyle i den og observere dens vertikalitet. Etter det fyller du brønnen halvveis med betongmørtel, og resten fyller du med pukk.

Valget av fundament avhenger av lysthusets dimensjoner og materialene som brukes. Hvis bare metallprofiler og karbonat (muligens tre) brukes, er fundamentet i henhold til teknologien ovenfor tilstrekkelig.

For gjenstander med tyngre overflater (betong, stein, murstein), reises det en stripe eller en grunne grunnflate. Den andre brukes vanligvis på ustabil jord i bevegelse, så vel som til gulv. I dette tilfellet blir grunnplaten et gulv, som det er nok å fikse flisene på..

Det neste trinnet er å montere metallbasen i henhold til prosjektet. Det er bedre å bruke sveising for å feste elementene. – det blir sterkere og mer pålitelig. Men hvis et sammenleggbart lysthus er planlagt, festes metallelementene med bolter..

Hvis en buet struktur eller et teltformet lysthus bygges, bør de tilsvarende metallelementene gis en buet form. Dette gjøres ved hjelp av en rørbøyer. Det neste trinnet er å “glasere” den ferdige metallstrukturen. Bekledning med polykarbonatplater er laget med selvskruende skruer med termiske skiver. Materialet påføres profilen, hvoretter selvskruende skruer skrus inn.

Når du bruker metallprofiler, kan du gjøre dem til buer ved hjelp av en skrustikke. For å eliminere deformasjonen av profilen, vil åpningene i hyllene på forhånd tillate. Avstanden mellom sporene er noen få centimeter.

Legging skal starte fra taket. Avhengig av prosjektet, kan det være buet, enkelt eller gavl, og også være preget av kompleksiteten i formen. Merking bør påføres på polykarbonatark, om nødvendig, kutt dem, bor hull for selvskærende skruer.

Hvis du forsømmer å forbore hull for selvskruende skruer, samt å bruke spiker, vil det føre til sprekker i materialet. Når du monterer ark, er det viktig å sikre at avstiverne er vertikale. Ellers vil fukt samle seg i karbonatarkene..

Når du installerer, er det viktig å ta hensyn til at polykarbonat har en tendens til å ekspandere og trekke seg sammen avhengig av værforholdene. I denne forbindelse bør det være et gap på flere millimeter mellom hodene på festene og polykarbonatarket..

Gulvet i lysthuset i polykarbonat kan gjøres betong og revetes. Noen ganger legges et tregulv, som er installert på tømmerstokker. Naturlig, ved bruk av tre, bør det forhåndsbehandles med antiseptika og antipyrin, å forlenge gulvets levetid.

Betong bør selvfølgelig utføres før montering av rammen og mantelen. Det øverste vegetative laget av jorda skal fjernes under betonggulvet, jorden skal jevnes og tampes. Deretter legges et 10 cm lag med grus, på toppen av det er et lag med betongmørtel av samme tykkelse.

Hvis belysning av lysthuset er planlagt, bør kablene legges på grus og omsluttes i spesielle beskyttende plastrør.

Siden alle trinn under installasjonen må fases, når du støper et betonggulv, vil arbeidsprosedyren være som følger:

 • klargjøring og merking av stedet for lysthuset;
 • fjerning av det øverste jordlaget, utjevning og tamping av det resulterende stedet;
 • fylling av grus “pute”;
 • installasjon av støttesøyler rundt omkretsen av stedet under lysthuset (antall støtter bestemmes av objektets dimensjoner, i alle fall bør en søyle installeres i hjørnene av strukturen);
 • feste horisontale og vertikale bjelker til støtter;
 • belegg av den resulterende rammen med polykarbonatark.

Endene på lysthuset bør forsegles med en passende forbindelse. Bare de nedre delene av de faste fragmentene skal ikke dekkes med tetningsmasse – de resulterende hullene er nødvendige for å fjerne fuktighet.

  Ved konstruksjon av en lukket stasjonær struktur vindusåpninger er best laget av monolitiske ark, har en stor likhet med glass. Du kan velge fargede materialer for takvinduer.

  Installasjon av et lysthus i polykarbonat kan ikke kalles vanskelig, du kan håndtere det selv og til og med utføre arbeidet alene.

  Det må huskes at når du bygger objekter med komplekse former, trenger du fortsatt en assistent for å bøye, holde arkene i en gitt posisjon, etc..

  Tips og triks

  Til tross for at det er ganske enkelt å jobbe med polykarbonat, har det sine egne egenskaper, hvis uvitenhet kan komplisere installasjonsprosessen. Så for eksempel i vinden begynner materialet å oppføre seg som et seil, så det er bedre å først gjøre deg kjent med værmeldingen og planlegge installasjonen på en vindstille dag..

  Ved bruk av bikakekarbonat etter boring, saging forblir sponene i den, som bør fjernes umiddelbart etter at arkene er installert. Ellers vil de fly inn i lysthuset i lang tid, forstyrre hvile, og også ødelegge utseendet til objektet..

  Det er viktig å bore cellulært polykarbonat mellom ribbeina, minst 4 cm fra kanten av arket.

  Vanligvis antas det benker i lysthuset, det er også mer praktisk å lage dem på en metallbase, som er sveiset til rammen på stadiet av monteringen. Etter at lysthuset er satt sammen, er metallbunnen på benken kledd med en skinne eller foring, malt, lakkert.

  Peiser og griller bør også settes sammen før lysthuset er innhyllet.. Dessuten, hvis vi snakker om tunge ovner og peiser, lages et individuelt fundament for dem (plate eller tape).

  Det er også viktig å ta vare på utsiden – praktiske stier bør føre til lysthuset, er det lurt å installere lys rundt det, velg passende blomsterbed, returner plenen tatt ut under byggingen eller sår en ny.

  Når du velger møbler og dekor til lysthuset, er det viktig å huske at materialet de er laget av må være beregnet for utendørs bruk..

  De deklarerte fordelene besitter kun polykarbonat av høy kvalitet fra en pålitelig produsent. Eksperter anbefaler ikke å kjøpe et produkt hvis produsenten spesialiserer seg på å produsere karbonat i mindre enn 5-7 år. Produkter av slike merker som Borax, Polygal, Makrolon nyter forbrukernes tillit..

  Før du kjøper, må du se på arkets snitt. Hvis den har en blåaktig fargetone, betyr det at materialet er dekket med et lag som beskytter mot ultrafiolett stråling. I mangel av dette skiltet, bør du avstå fra å kjøpe. Overflaten på arket skal være glatt, uten henging og flekker.

  Sistnevnte indikerer at produktet er basert på resirkulerte råvarer, og dette påvirker bæreevnen og holdbarheten..

  Ofte kan kjøpere ikke bestemme om de skal velge fargede eller gjennomsiktige ark. Anmeldelser lar oss konkludere med at fargede lysthus, selv om de ser mer attraktive ut, varmes opp mer enn vanlig. De anbefales ikke til bruk for lysthus som ligger på åser, sørlige og østlige sider, samt som en takkonstruksjon.. Interessante prosjekter oppnås der transparente og fargede ark kombineres. Dermed kan en balanse oppnås mellom praktisk og estetikk..

  Du bør ikke velge for oppvarmede soner for lysthuset, så vel som områder hvor vinden alltid går. Nabolaget med store trær, samt busker med et kraftig forgrenet rotsystem, kan ikke kalles nyttig for dem. Trerøtter som vokser, kan skade betonggulvet eller bunnen av lysthuset.

  Riktig vedlikehold vil bidra til å opprettholde bygningens attraktive utseende. Etter hvert som overflaten blir skitten, vaskes lysthusene med vann fra en slange. Ved sta skitt kan du bruke såpevann og skylle det rent. Det er forbudt å bruke vaskemidler som inneholder slipemidler, alkali, klor, salter. De påvirker det beskyttende laget av polykarbonat negativt, noe som gjør det motstandsdyktig mot ultrafiolett stråling. Metallbørster og skuresvamp skal ikke brukes.

  Vakre eksempler

    Den enkleste og mest praktiske versjonen av lysthuset er et objekt laget av gjennomsiktig cellulært polykarbonat på en metallramme.

    Selv en slik lakonisk design kan imidlertid gjøres om til et koselig sted ved hjelp av klatreplanter, hengende potter, tekstiler.

    Lysthus med smidde elementer ser mer elegant ut, selv om tilstedeværelsen av sistnevnte øker kostnadene for prosjektet betydelig.

    Budsjettalternativet er et åpent lysthus med baldakin på 4 søyler, ved siden av hovedbygningen. Som yttervegg brukes et trenett. Du kan legge druer eller andre klatreplanter langs den, noe som gjør lysthuset mer behagelig..

    Et flott alternativ for et landsted på et fundament. Det er bedre å bygge et slikt lysthus nær sommerkjøkkenet eller ved siden av huset i delen der kjøkkenet ligger. Det er ønskelig at sistnevnte har en egen utgang direkte til lysthuset. I tillegg til spisemøbler kan du installere hagesvinger og kurvmøbler her. Som baldakin bør du bruke spesielle stoffer med fuktresistent impregnering eller mesh, og samle dem i vakre folder.

    Lysthuset kan se ut som et ekte hjem. I dette eksemplet har den en steinbunn, en uvanlig sekskantet form og et teltformet tak. Konstruksjonen av et slikt objekt krever kunnskap om anvendt geometri og utarbeidelse av et mer solid fundament..

    Som regel er lysthus som er lukket og mer komplekse i design, utstyrt med peiser eller griller, noe som gjør det til et sommerkjøkken. Dette er veldig praktisk, siden eierne har muligheten til å steke kjøtt selv i regnvær..

    For å forhindre at røyk samler seg inne i lysthuset under driften av grillen, bør skyvekraften beregnes nøye. Røyken som kommer ut av skorsteinen er veldig varm. For å forhindre smelting av polykarbonat tillater det å vende pusteboksen med murstein, samt bruk av et spesielt varmebestandig tetningsmiddel ved leddene av polykarbonat og grillelementer.

    Polycarbonate lysthus kan lages i hvilken som helst stil. De ser mest harmonisk ut i de såkalte rustikke stilene – land, russisk stil, hytte, dekorasjon i amerikansk ranchstil. Slike gjenstander er preget av en overflod av grøntområder og blomster, lyse tekstiler, lette raffinerte møbler, enkle i formen..

    Minimalisme iboende i orientalske stiler og uvanlig form realiseres i dette prosjektet. Det er ikke tilfeldig at det ligger i nærheten av et reservoar – på et slikt sted kan du slappe av, være alene med deg selv. Av innredningen er det nok lave benker, små puter. Benken kan erstattes av et lavt pallplass.

    Et lite baldakin lysthus i klassisk stil, som er preget av elegant konsistens, enkelhet og klarhet i former, bruk av naturlige dyre materialer. Strukturens letthet og vektløshet sikrer minimalisme i utførelsen. En gipsvegg sammenflettet med eføy, som lysthuset grenser til, lar deg unngå kulde.

    Et høyteknologisk lysthus er en original struktur, vanligvis rektangulær i form med tonede innsatser, original flertrinnsbelysning og moderne møbler. En utmerket “fylling” vil være en peis, en bardisk og høye stoler.

    Lysthuset laget av polykarbonat, på grunn av fuktighetsbestandigheten, kan plasseres ved bassenget eller dammen. I dette tilfellet kan den utstyres med solsenger, en hengekøye, et bord for drinker. Det er bedre å dekke gulvet med fliser..

    For installasjon av et lysthus i polykarbonat, se følgende video.