Hvordan lage en komfyr for et bad selv?

Mange badeeiere tenker på hvordan de kan lage en komfyr på egen hånd. Denne løsningen har mange fordeler, inkludert besparelser, og muligheten til å lage et produkt med de nødvendige dimensjonene og ovnens høye kvalitet. Du bør imidlertid ta hensyn til noen få nyanser før du begynner å lage din egen..

Særegenheter

Bad og badstue er langt fra det samme, derfor vil komfyrene for dem være helt forskjellige. Hvis det er nødvendig å lage en høy temperatur i badstuen, mens varmen skal være hard og tørr, så er det motsatte i badekaret. Temperaturen forblir også høy, men på grunn av den høye luftfuktigheten viser det seg at varmen er mild og temperaturen føles praktisk talt ikke. Slike behandlinger er gunstige for både fysisk og psykisk helse..

De fleste badene er laget av tre, og typen komfyr som skal installeres der avhenger også av dette. For eksempel er eikebad designet for å skape høye temperaturer, og mursteinovner blir oftest bygget der..

Lindkonstruksjoner er ekstremt sjeldne på grunn av at lindetre er et mangelvare, og få mennesker har råd til en slik konstruksjon. Ovnene her skal ikke ha sterk kraft.. Varmen skal ikke være sterk, siden lindebad er klassifisert som lunger. Selvfølgelig er den enkleste løsningen å kjøpe en ferdig komfyr designet for et bestemt område av badekaret. Mange nekter imidlertid denne avgjørelsen..

For det første vil jeg ikke betale for mye. Faktisk koster en håndbygd ovn av høy kvalitet to til tre ganger billigere enn det samme alternativet fra en kjent produsent. For det andre lar en håndbygd ovn mesteren uttrykke seg. For det tredje kan et slikt design være laget av alle størrelser og konfigurasjoner, slik at det passer perfekt inn i badekaret ditt. Ovner laget etter personlige målinger på bestilling er veldig dyre, så det er mye lettere å lage en ovn selv.

Fordeler og ulemper med hjemmelagde design

Selvfremstilling av en ovnstruktur har både fordeler og ulemper. Det er nødvendig å ta hensyn til både de og andre for å nøkternt vurdere styrken din og forstå om det er verdt å gjennomføre en uavhengig produksjon eller det er bedre å ikke spare penger og bestille en ferdig løsning..

Så fordelene inkluderer følgende bestemmelser:

 • Attraktivt utseende, som kan varieres etter ønske. De som har erfaring med sveising, så vel som alt som er knyttet til uavhengig fremstilling av ting, kan lage et virkelig unikt design, som ikke er dårligere i skjønnhet enn fabrikkens kolleger..
 • Lønnsomhet. Hjemmelagde bad, ordnet på riktig måte, er ikke dårligere enn fabrikken når det gjelder drivstoff eller strømsparing, hvis dette alternativet er valgt.
 • Høy ytelse. En riktig designet og bygget badstueovn har en høy effektivitet, slik at ingen varme går tapt forgjeves – alt overføres til damprommet.

 • Lett å vedlikeholde. Hjemmelagde ovner er lettere å vedlikeholde, siden personen som lager dem vet hvor det er plassert, hvilke steder som må rengjøres grundigere, og som bare kan feies litt..
 • Varighet. Som fabrikker holder håndlagde ovner mer enn ett år, og hvis vi snakker om en murstein, kan den vare i flere tiår..
 • Spar plass. På grunn av variabiliteten i parametrene, blir det mulig å rasjonelt montere ovnkonstruksjonen i badekaret, uten å etterlate for store hull eller ta urimelig mye plass.

Når det gjelder manglene, er det ikke så mange av dem, men de er fortsatt:

 • Hvis en hjemmelaget ovn er laget av stein, kan det være for tungt. Dette vil kreve ytterligere styrking av fundamentet, noe som vil medføre ekstra kostnader.
 • Det er et behov for å beskytte miljøet, siden amatørovnen ikke alltid har den nødvendige kunnskapen om hvordan man reduserer temperaturen utenfor ovnen..
 • Det er nødvendig å utføre alt arbeid med en høy grad av profesjonalitet, siden en feil laget ovn ikke vil varme opp damprommet ordentlig og generelt vil bringe flere problemer enn glede..

Forskjellen mellom ovnen og kjelen

Mange tror feilaktig at komfyren og kjelen er det samme. Det er faktisk noe lettere å lage en kjele enn en ovn, men dette eliminerer ikke ulempen kjelen vil aldri skape den nødvendige temperaturen i badekaret. Hovedformålet med ovnen er å avgi varme. Den sprer varme rundt eller videresender den til et bestemt sted, men konsentrerer seg ikke inne i seg selv.

Med kjelen er alt stikk motsatt. Den pumper varme inne, og overfører den deretter gjennom rørene. Imidlertid går brorparten av varmen tapt i prosessen med å passere gjennom rørene, og derfor synker temperaturen dramatisk, slik at kjelen ikke klarer å varme opp badekaret ordentlig.

Dermed er valget til fordel for en ovn fremfor en kjele åpenbart, selv om det viser seg å være mange ganger vanskeligere å produsere. Det er viktig at du ikke blir lurt når du kommer over forsikringer i mange instruksjoner om at kjelen og ovnen er det samme..

Visninger

I dag er hjemmelagde ovner delt på mange måter. Disse inkluderer ikke bare materialer, men også plasseringen av brannkassen, tilstedeværelse eller fravær av drivstoff, metoden for oppvarming av ovnen. For å kunne vurdere fordelene og ulempene ved hvert av de tilgjengelige alternativene, er det nødvendig å studere dem alle..

Det er viktig at ikke alle disse typene er tilgjengelige for en nybegynnermester. De fleste krever litt erfaring og kunnskap om hvordan akkurat slike strukturer bør lages, hva de skal fokusere på. Å vite hva slags komfyr du vil se på badekaret ditt, vil hjelpe deg med å unngå at folk kaster bort tid og energi på å legge til de alternativene som ikke vil bli brukt i fremtiden. For eksempel, en dampgenerator eller en tank er ikke alltid nødvendig. Det samme gjelder dimmeren, som du kan stille temperaturen med.

Det siste alternativet er bare tilgjengelig for enten profesjonelle komfyrprodusenter eller folk som er godt bevandret i nyansene til slike teknologiske enheter og som har bestemt seg for å bygge en elektrisk komfyr..

Lukket og åpent

Inndelingen av badstuovner i lukkede og åpne er en grunnleggende faktor som grunnleggende bestemmer hvilken type varme de leverer. Så i lukkede ovner er stein dekket med et lokk. Dette gjøres slik at steinene ikke avkjøles lenger, og avgir varme kun etter behov.. Uansett temperatur, i bad med lukket ovn, vil dampen være fuktig, myk, lett.

I russiske bad kan du finne slike ovner mye oftere..

Når det gjelder åpne ovner, da de er mer typiske for en badstue enn for et bad. De gir en sterk varme, fuktigheten er praktisk talt på null. Med alt dette blir steinene oppvarmet nesten umiddelbart til høye temperaturer..

Det er lettere å bygge en slik komfyr., siden du ikke trenger å jobbe med å lage lokket, men for et bad, er dette alternativet ikke det beste på grunn av den tørre varme dampen. I badekaret er våt damp velkommen..

Etter materiale

Materialseparasjon er den mest åpenbare av alle. Det er ikke mange alternativer. Til dags dato er bare metaller og murstein tilgjengelig for egen produksjon..

Murstein

Drømmen til mange badeeiere er en mursteinovn. Dette skyldes ikke bare det tradisjonelle og solide utseendet, men også holdbarheten, evnen til å holde varmen lenge og andre positive egenskaper. For å legge ut en slik komfyr må du imidlertid jobbe hardt. Murverk tar mye tid, dessuten krever det litt erfaring. Også du må kjøpe spesielle materialer: vanlig murstein vil ikke fungere.

En viktig ulempe med ovnstrukturer i murstein er vekten. Liten en komfyr designet for å varme et gjennomsnittlig bad kan veie opptil 300 kilo, så grunnlaget under en slik ovn må styrkes. Denne ulempen løses imidlertid av det faktum at en slik komfyr er egnet for oppvarming og et to-etasjers bad, og ikke bare for å skape tilstrekkelig temperatur i damprommet. I tillegg ser estetisk ut en slik ovn den mest attraktive nettopp på grunn av det tradisjonelle utseendet..

Mange badstueeiere kan ikke forestille seg dampbadet uten et så imponerende design..

Metallisk

Metallovner er et mer vanlig alternativ på grunn av det faktum at det er mye lettere å bygge en slik struktur selv. Alt du trenger er metallplater, skjære- og limingsverktøy og sveiseferdigheter. Takket være et så enkelt sett har metallalternativer oppnådd en så vanvittig popularitet blant amatører..

Ovnen kan imidlertid ikke være laget av metall. For eksempel, aluminium, som er så lett å jobbe med, er kategorisk ikke egnet for disse formålene. Den bøyes lett selv i avkjølt tilstand, og hvis du varmer den opp, vil den bli veldig vridd og bøye. Som et resultat vil ovnen miste sin form etter den første oppvarmingen..

Kobber er ikke egnet for disse formålene.. Kobberovner er utmerket i drift, men selve dette ikke-jernholdige metallet er ganske dyrt, og det er derfor billigere å kjøpe en ferdig enhet enn å montere den for hånd..

Stål

Stålovner er enkleste å lage på grunn av at stål er et formbart materiale, men ikke også. Stålplater er enkle å håndtere, men vanskelige å bøye for hånd, så de er mer å foretrekke for å bygge ovner. Men praksis viser at stålovner har mange ulemper..

Så, stålet varmes opp til det punktet hvor varmen blir ubehagelig og hard, noe som gjør det ubehagelig å ta et slikt bad. Det er umulig å på en eller annen måte eliminere denne ulempen, siden dette er kostnaden for å bruke en stålkasse..

Blant annet avgir stålovnen skadelig infrarød stråling, som generelt negerer hele den gunstige effekten av badet..

Stålovner avkjøles raskt, selv om de varmes opp raskt. Du trenger konstant sminke for å holde temperaturen minst omtrent på samme nivå..

Du må også overvåke hva slags ved eller andre forbrenningskilder som brukes for å opprettholde varmen. Hvis du bruker en varmekilde som har for høy forbrenningstemperatur, kan ovnen deformeres og ikke lenger se attraktiv ut..

Støpejern

Støpejernsovner er veldig populære, siden støpejern er det mest velegnede blant alle metaller for å lage ovner. Dette skyldes noen spesifikke egenskaper som ligger i støpejern..

Så, en støpejernsovn varmes opp raskt nok. Selvfølgelig ikke så raskt som stål, men raskere enn murstein. Samtidig varmer hun også opp damprommet raskt. Sammenlignet med en ovnstruktur i murstein, “jobber” støpejern dobbelt så raskt.

Støpejernsovner holder temperaturen lenge og avgir varme som er behagelig for en person. Varmen er myk, dampen er fuktig. Samtidig er det ingen skadelig infrarød stråling, som kan påvirke helsen negativt.. Når det gjelder levetid, kan en støpejernsovn sammenlignes med en murstein.

Støpejern er ikke redd for høye temperaturer, derfor er det i teorien mulig å lage hvilken som helst temperatur i badekaret. Støpejerns konstruksjoner deformeres ikke selv som følge av påvirkninger, for ikke å snakke om eksponering for varme. I tillegg ruster ikke støpejernsenheter, noe som er et ekstra pluss.

Av energibærer

Når det gjelder hva du kan bruke til å varme opp badekaret, er det mange alternativer. Blant dem er både tradisjonelle og moderne. Det bør bemerkes på forhånd at produksjon av elektriske eller kombinerte ovner krever spesiell dyktighet. I det første tilfellet kan du trenge kunnskap om ingeniørfag, i det andre – muligheten til å kombinere flere teknikker samtidig i ett produkt.

Som regel velges slike drivstoffalternativer for badeovner i hjemmet som ikke krever mye penger i fremtiden.. Energisparende teknologier brukes eller råvarer resirkuleres. Dette gjelder spesielt vedovner..

Noen mennesker varmer badehuset med sponplater igjen etter reparasjoner, men dette frarådes sterkt, siden det fortsatt er mer gunstig for helsen å velge ekte tre (eik, bjørk).

Elektrisk

Elektriske badstueovner har dukket opp for ikke så lenge siden. Til dags dato er fabrikkmodeller utbredt. Få mennesker tør å lage en slik struktur på egen hånd, i frykt for å gjøre en feil og ødelegge dyre råvarer. men mye oftere enn elektriske ovner, kan du finne elektriske peiser. Det gir ingen mening å lage bare en elektrisk komfyr, siden det med moderat strømforbruk vil varme opp damprommet for lenge, og for rask oppvarming må du bruke for mye strøm, noe som vil påvirke strømregningene negativt.

Det er bedre å bruke den elektriske sminkefunksjonene bare for å opprettholde eksisterende romtemperatur. Da blir det ikke brukt mye strøm, og du slipper å kjempe om en fullverdig elektrisk ovn, og det vil bli mye lettere å opprettholde temperaturen på det nødvendige nivået..

Vedfyring

Et favorittalternativ som de fleste foretrekker er peisovner. De er anerkjent som det beste alternativet for et bad, siden røykene fra ekte ved er gode for helsen. Det er lettest å bygge en vedovn: det er mange ordninger og måter du kan gjøre dette på..

Vedovner i stein fungerer best., Imidlertid er støpejernsmotstander også ganske akseptable. Så, en mursteinovn på ved kjøles ikke på lenge, og hvis du bruker vedfyring lenge, da kan du opprettholde ønsket temperatur minst hele natten.

Det kan imidlertid være vanskelig å brette det riktig. Dette vil kreve hjelp fra en profesjonell komfyrprodusent, og det er svært få av dem på markedet.. Vedovnen kan være laget av stål eller støpejern. Hvis du har litt erfaring, velger du støpejern. Det er vanskeligere å jobbe med det, men ovnen vil vise seg å være mer pålitelig..

Gass

I dag er gassovner nesten like etterspurt som vedfyrte. Det blir ofte laget kombinerte alternativer, der ovnen kan drives av både tre og gass. Denne populariteten til gassbad forklares imidlertid ikke bare av deres evne til raskt og effektivt å varme luften i damprommet..

Gass er en av de billigste typer drivstoff, så du trenger ikke mye penger for å kjøpe det. Blant annet, gassovnen trenger ikke ryddes opp og rengjøres så ofte som vedovnen, fordi gassen ikke kan tette skorsteinen eller tette drivstoffkammeret.

Selvproduksjon av en gassovn er en ganske komplisert prosedyre, siden mange krav må tas i betraktning, men dette garanterer høy sikkerhet ved bruk av ovnen i fremtiden..

Hvis du ikke er sikker på dine evner, er det bedre å nekte fra produksjonen av en gasskomfyr, ellers kan badekaret ganske enkelt bli til et gasskammer.

Etter brannkassen

Da badstuovnene nettopp ble oppfunnet, lå brannkassen inne i ovnen og det var ingen tanke om at den kunne plasseres på annen måte. Imidlertid innså folk over tid at mindre modifikasjoner helt kunne endre selve ovnsdesignet, så vel som luftkvaliteten og varmen i damprommet. Slik dukket eksterne brannbokser opp. I dag er det bare to alternativer for plasseringen av brannboksen – innebygd og fjernkontroll.

Hvert av alternativene har sine egne fordeler og ulemper, derfor er det umulig å entydig avgjøre hvilket av alternativene som er bedre. Hver av dem er egnet i et bestemt tilfelle, og er ofte det eneste mulige.

Innebygd

Den innebygde brannboksen brukes bare når det er nødvendig å spare plass. Det hender at du må gi opp tilstedeværelsen av et omkledningsrom når det gjelder et veldig lite bad. Det er imidlertid her alle fordelene med dette alternativet slutter..

Den innebygde brannkassen har mange flere ulemper enn fordeler. Så plasseringen av brannboksen inne i damprommet bidrar til at oksygen brenner ut i rommet, som allerede er litt der.. Den eneste måten å fikse situasjonen på er å etablere et ventilasjonssystem.. Oksygenet vil faktisk øke, men dette vil føre til at temperaturen vil falle betydelig og ovnen må varmes opp mer. Som et resultat vil oksygen igjen brenne ut. Det viser seg en ond sirkel.

Det virker heller ikke fristende å kaste ved hvis ildkassen er inne i damprommet, ettersom det ved et uhell dukker ut kull kan føre til at hele badekaret vil blinke som en fyrstikk.

Bærbar

En ekstern brannkasse er mye mer funksjonell, men den krever nok plass til den. I dette tilfellet er selve kammeret, som veden kastes i, plassert i et rom ved siden av damprommet. Fordelene er åpenbare: det er ingen risiko for å brenne ut av mangel på oksygen, ved blir kastet fra et annet rom, så risikoen for brann minimeres også. Uansett temperatur i badekaret, vil mikroklimaet fortsatt være behagelig., siden dyrebart oksygen ikke vil brenne ut og varmen ikke vil virke hard.

En betydelig ulempe er bare at badet nødvendigvis må bestå av minst to rom, det vil si ha et større område. Imidlertid kan dette minuset kalles minus bare med en strekk, siden få mennesker tar et bad, som bare består av et dampbad.

En annen viktig merknad: det er bedre å plassere et brannslukningsapparat i nærheten av brannboksen for sikkerhets skyld.

Forresten varmeren er oppvarmet

Dette punktet innebærer plassering av steiner i forhold til varmekilden. Skill mellom ovner med periodisk og konstant oppvarming. I kontinuerlige varmeovner, som er mer vanlige i dag, kommer ikke stein i direkte kontakt med avgassene. De plasseres i en spesiell beholder, som ligger i selve dampbadet. Steinene i den midterste fraksjonen forblir rene, du kan helle litt vann på dem, for å gjøre dampen mer fuktig. Så den maksimale temperaturen på varmesteiner når 400 grader, dampen viser seg å være tørr og hard, mer typisk for en finsk badstue..

Den periodiske varmeren ser ganske annerledes ut. Her passerer røyken fra det brennende drivstoffet direkte gjennom steinene, og går deretter ut gjennom skorsteinen. Dette pålegger visse begrensninger: for eksempel, du kan ikke vaske i badekaret før alt drivstoffet har brent ut og alt karbondioksid er frigjort, ellers kan du bli avhengig. I dette tilfellet blir steinene oppvarmet til ekstremt høye temperaturer – 1000 grader. Damp genereres så snart du heller vann over steinene. forresten, steiner for slike ovner må være store og avrundede.

Ved tilstedeværelse av en tank

Bad er ofte utstyrt med en varmtvannsbereder på siden. Så varmen fra ovnens sidevegger går ikke til spill, men varmer opp vannet i tanken, som deretter kan brukes etter ønske. Sidetanken fungerer også som varmeveksler, takket være det optimale mikroklimaet i garderoben og dampbadet.

Et annet formål med tanken er å varme opp resten av bygningen. Det hender at badehuset ligger i kjelleretasjen i huset. Etter at ovnen er oppvarmet, varmer den opp vannbrønnen, som deretter bæres rundt i huset gjennom et rørsystem..

Slike improviserte oppvarmingsradiatorer kan lages for hånd, hvis du nærmere studerer hvordan et slikt system fungerer, hva det er basert på. Sveising av en vanlig tank på siden av ovnen eller i nærheten av pipen vil ikke være vanskelig..

Med dampgenerator

Når det gjelder enheten til dampgeneratoren, lar denne løsningen deg fylle rommet med tung våt damp, som i et hamam, og uten å ty til en fullstendig endring av ovnen. Den mest interessante løsningen er å installere en mini-dampgenerator i tillegg til en hjemmelaget badstueovn, noe som vil spare plass, mens du ikke klarer oppgaven din verre.

I tillegg til det ovennevnte er det flere flere varianter av badstuovnstrukturer som ikke faller inn under noen klassifisering. En av dem kan være mobil ovn. Den har en mye mindre størrelse og vekt, på grunn av hvilken den kan flyttes relativt fritt fra rom til rom.. Mobilovner er vanligvis utstyrt med en innebygd brannkammer, siden det ville være flere problemer med en fjernovn.

Topp brennende bad eller fôring – et design der forbrenningen begynner fra den øvre delen av stablet ved og gradvis sprer seg til de nedre radene. Slike design har blitt brukt siden antikken for russiske bad, siden de lar deg unngå alvorlig varmetap helt i begynnelsen av forbrenningen..

Drivstoffet brukes gradvis opp og ulmingen oppstår allerede på det tidspunktet da damprommet er varmt nok, og alt som kreves er å opprettholde temperaturen.

Hva du skal se etter når du velger?

Før du tar det endelige valget på noen av alternativene, må du evaluere det i henhold til flere parametere. En slik nøye forberedelse er nødvendig på grunn av det faktum at det å bygge en komfyr (spesielt en murstein) er en plagsom jobb og krever økonomiske investeringer, så det er viktig å ikke ta feil.

Vurderingen er basert på de mest åpenbare og vanlige faktorene, og de påvirker både valg av materiale og design..

Oppvarmingshastighet

Hvor raskt ovnen varmes opp er avgjørende når det gjelder badstue året rundt. Hvis det om sommeren praktisk talt ikke er noen risiko for at badet ikke vil varme opp godt nok, så om vinteren er en slik sannsynlighet ekstremt høy.

Så om sommeren kan du varme opp badekaret på 3-4 timer, mens du om vinteren må bruke 8-12 timer på det..

Det er også viktig hvor godt ovnen holder seg varm. For eksempel varmer en stålkonstruksjon godt opp, men avkjøles like raskt, noe som påvirker tiden du kan vaske i badekaret negativt. Et kontroversielt spørsmål – er det verdt å varme opp badet i 3 timer for å kunne dampe i det i bare en time. For mye drivstoff vil bli brukt for å opprettholde temperaturen, som er ineffektiv fra et økonomisk synspunkt.

Oppsett

Dette innebærer tilstedeværelse av en dampgenerator, en tank, samt plasseringen av brannkassen i forhold til ovnen. Alle disse nyansene ble diskutert i detalj i delen med klassifisering..

Oppvarmingsmetode

Kontakten mellom steiner og røyk fra varmekilder spiller en viktig rolle, siden det avhenger av hvor snart det vil være mulig å vaske i badekaret. Dette påvirker temperaturen og fuktigheten i badekaret, så vel som mikroklimaet. Noen varianter er mer egnet for badstuer, andre for russiske bad, men nylig de mest populære er kombinerte alternativer, når du kan variere luftfuktigheten etter behag. Intermitterende varmeovner med miniatyrdampgenerator er best egnet for dette..

Men hvis du bare trenger å motta damp av en bestemt type (for eksempel hvis du er fan av den finske badstuen og bare henne), ville det være mer logisk å spare penger og bygge en varmeapparat uten tillegg, men bare en som vil bli utstyrt med de nødvendige parameterne.

Drivstoff brukt

Bestem deg på forhånd for hva du vil bruke på ovnen. Kompleksiteten og de høye kostnadene ved produksjon av ovnen avhenger i stor grad av dette. Så det enkleste alternativet å implementere er en vedfyrt struktur, siden du ikke trenger å ty til tekniske forbedringer her..

Den beste løsningen ville være å kombinere evnen til å mate fra flere strømkilder i en ovn. For eksempel, når den ene er over, kan du bruke den andre. Den mest populære er kombinasjonen av gass og tre sminke.

I tillegg til det ovennevnte er det flere andre faktorer som ikke er så omfattende, men også betydelige. Disse inkluderer ovnens temperatur.

Det gir ingen mening å lage en komfyr som er for kraftig for et lite bad, men for liten struktur vil ikke takle oppvarming av et stort rom. Sørg for å korrelere kvadratet i badekaret med varmeeffekten til produktet ditt..

Veggtemperaturen på ovnenheten er heller ikke den siste plassen i betydning. For ikke så lenge siden dukket de såkalte “kalde” ovner opp. De tar mye lengre tid å varme opp, men utetemperaturen overstiger aldri 60 grader, mens den kan være flere hundre grader høyere inne.

Blåkopier

Å tegne en tegning er et viktig og ansvarlig trinn. Uten riktig utdannelse er det nesten umulig å tegne en kompetent tegning, og uten en korrekt tegning er det umulig å bygge en god ovn. Heldigvis er det en enkel løsning – bruk en ferdig plan. De er fritt tilgjengelige i overflod, så du kan velge den som passer best.

Et annet alternativ er å bestille produksjon av en tegning i henhold til dine egne mål.. Denne løsningen har flere fordeler:

 • en slik enhet vil ideelt sett passe inn i badenisjen som du tok under den;
 • det vil være alle nødvendige tillegg (for eksempel en tank);
 • koblingsskjemaet for delene, som regel, er umiddelbart angitt på tegningen, så du vil unngå vanskeligheter.

Kostnaden for et slikt tilpasset alternativ er ikke så høyt, så du har lett råd til det. Pengene som brukes på kjøp av kretsen lar deg spare mye krefter, tid og nerver i fremtiden..

Materialer

Som nevnt ovenfor er det i dag bare et lite antall materialer som er laget av badevarmestrukturer..

Dette skyldes de spesifikke kravene som stilles til dem:

 • evne til å tåle høye temperaturer;
 • ikke utsatt for korrosjon, forfall;
 • brennbarhet;
 • akseptabel pris;
 • holdbarhet og andre.

På grunn av dette ble listen redusert til bare to elementer: murstein og metall. Steinovner var og forblir det mest foretrukne alternativet for russiske bad, men metall er mye billigere og lettere å jobbe med. Dette førte til at metallstrukturer gradvis erstatter murstein. For egenproduksjon er det også bedre å foretrekke en metallenhet, siden det er lettere å lage det selv, enn å legge ut en klassisk mursteindesign.

Mursteinovner er vakre, med høy varmeoverføring. På grunn av det faktum at det er vanskelig å lage dem selv, nekter mange å bygge dem, men med tilstrekkelig erfaring kan en slik struktur lages av deg selv.

Enkle ovner ser slik ut:

 • En enkel ovn uten dikkedarer ser verdig og interessant ut, til tross for at det ble brukt mye tid og krefter på konstruksjonen. Selv en nybegynner kan gjøre slik legging..
 • En mer kompleks versjon, lagt ut av en profesjonell håndverker. Slik skjønnhet krever profesjonalitet, men resultatet er verdt det. Det viste seg å være en fullverdig russisk komfyr.

Som du kan se, er mursteinen estetisk attraktiv, men det krever en viss ferdighet å jobbe med den. Enkle metall enheter er laget av hjemmelagde håndverkere i hele Russland, mens ovnene ikke er verre enn fabrikkene. Det er både produkter så enkle som mulig, og med smidde elementer..

Metallkonstruksjoner laget for hånd har omtrent samme utseende. Den mest enkle enheten med varmeapparat og alt du trenger tar ikke mye plass. Denne komfyren har en innebygd brannkammer, så den er designet for installasjon i det minste badekaret. Hjemmelaget komfyrkonstruksjon med smidde elementer og vannvarmetank vil passe perfekt inn i ethvert bad.

Å lage smidde deler vil kreve smedekunnskaper eller kan skreddersys. Det er opp til deg å velge hvilket materiale som passer deg best..

Instrumenter

For å lage en metallovn trenger du følgende verktøy:

 • sveisemaskin for hermetisk sammenføyning av deler;
 • kvern med diamantskive for kutting av metallplater;
 • drill for å lage små hull;
 • bygningsnivå, festebånd, vinkelmåler og markør for merking;
 • plate for sliping av metall.

Et mer mangfoldig verktøykasse brukes til en mursteinovn:

 • forskjellige trowels og spatler for påføring av mørtel som holder mursteinene sammen;
 • en hakke for å gi mursteinene den nødvendige formen og bryte av overflødige biter;
 • laserbyggingsnivå for vurdering av konturer;
 • lodd for vurdering av vertikaler;
 • konstruksjon “trekant” med dimensjoner 40x40x57 cm;
 • en regel for fjerning av overflødig mørtel og utjevning av murstein;
 • bøtter og paller der mørtler for liming av murstein vil bli fortynnet.

Design

Hjemmelagde ovner kommer i en rekke utførelser som definerer deres utseende. Alt avhenger imidlertid ikke bare av dette. Først og fremst bestemmes skjønnheten og den estetiske appellen av nøyaktigheten som alt arbeidet utføres med..

Det mest interessante kan være følgende selvlagde alternativer som presenteres:

Som du kan se, er det ingen metallprodukter blant dem, siden mursteinene ser mye mer fordelaktige ut..

Hvor du skal installere?

Svaret på dette spørsmålet er åpenbart: i dampbadet. Men i virkeligheten viser alt seg å ikke være så enkelt. Hvis en enhet med en innebygd brannkasse bare må installeres i et dampbad, så med en fjernkontroll – bare ved veggen ved siden av rommet som brannkassen skal gå inn i. I tillegg kan brannboksen ha tilgang til gaten.. Da er det viktig å vurdere hvor du vil se utgangen, og installere ovnen akkurat der..

Beslutningen om hvor installasjonen skal utføres må tas selv på grunnlaget for grunnleggingen. Dette tiltaket skyldes det faktum at grunnlaget på dette stedet må styrkes godt, ellers vil gulvet rett og slett ikke støtte vekten av ovnstrukturen og vil falle fra hverandre. Det vil også være nødvendig i planen å legge et installasjonshull for ovnen, hvis den har en ekstern brannkasse. Ellers vil det være alvorlige problemer med installasjonen..

Forberedende arbeid

På forberedelsesstadiet er det nødvendig å forberede ikke bare materialene som ovnen skal bygges direkte fra, men også badehuset selv. Hvis du ikke gjør alt dette med tilstrekkelig kvalitet, er det stor sannsynlighet for at ovnen ikke fungerer som den skal. For eksempel kan det hende at varme ikke tilføres riktig sted, eller det kan være problemer med røykutslipp, som kan være helsefarlig..

Det første trinnet er å søke etter eller bestille en tegning (muligens selvlaget). Tegningen skal inneholde all nødvendig informasjon om ovnen..

Det anbefales også å umiddelbart angi hvilken maksimal temperatur metallet du ønsker kan varmes opp. Vanligvis kan disse dataene spesifiseres på samme sted som du kjøper..

Metallforberedelse

Denne prosedyren utføres etter at alle delene er kuttet til de riktige dimensjonene.. Det er nødvendig å frigjøre de elementene i den fremtidige enheten som varmes opp mest. Disse inkluderer sidene, toppen og døren til brannboksen.. Det er de som kommer i kontakt med brennende drivstoff..

Utgivelsen gjøres som følger. Først er platene rødglødende, hvoretter de ikke skal avkjøles raskt.. Det er best å la metallplatene avkjøle sakte.. De trenger ikke å senkes i kaldt vann. Etter å ha utført disse manipulasjonene, kan du legge merke til at delene skjeve, mistet sin opprinnelige form. For å få dem til å se nærmere på originalen, bruk en hammer og slå ut delene til ønsket form. Hvis hammeren ikke hjelper eller delene blir større, så bare sag av de utstående delene.

Dette forebyggende tiltaket forhindrer at ovnen vrir seg under første gangs bruk..

Beregninger

Alle verdiene til ovnen skal vises på tegningene. Det handler om hvilket område av fundamentet som må styrkes og hvor mye av veggenes område som må beskyttes. Basert på dimensjonene til ovnen kan vi si det stedet for å styrke fundamentet skal strekke seg utover ovnens kanter med 30 cm. For eksempel, for å lage en firkantet metallenhet med dimensjoner på 60×60 cm, må du styrke et sted på 120×120 cm (30 + 60 + 30 cm på hver side).

Veggen skal isoleres 50 cm over og utover ovnen. For eksempel, med en komfyrhøyde på 80 cm, må du lage 1,3 m høy isolasjon fra gulvet. Det vil også være nødvendig å legge et metallplate på stedet der ovnen skal installeres. Dette gjøres slik at hvis noe skjer, forårsaker ikke gløden som har falt ut brann. Metallaget skal stikke ut 1 m utover dørens plan.

Markup

Før du begynner arbeidet med metallskjæring, må alle komponentene merkes. For dette, igjen, brukes dataene på tegningen..

Noen ganger gjøres merkingene i farten, når enheten består av rektangulære og firkantede elementer, men selv i dette tilfellet det er bedre å tegne grenser med en markør. I fremtiden vil det være lettere for deg å kutte ut de nødvendige delene, etter de skisserte linjene..

Forberedelse av rommet

Dette refererer til legging av metallplater på gulv og vegger, hvis beregning ble gitt i et av de foregående avsnittene. Det er best å velge rustfritt stål til disse formålene.. Til tross for at den selger under ovnens vekt, er det en verdighet som fullstendig utligner dette – du vil ikke støte på metallet med rust, noe som kan forverre utseendet og tilstanden..

Styrkelse av fundamentet

Det ville være mer logisk å plassere dette stadiet i begynnelsen av listen, siden styrking bør gjøres selv på grunnlaget. Men hvis dette ikke ble gjort, vil du ha en vanskelig fase med å demontere gulvet..

Det er også en alternativ måte: Velg en elektrisk komfyr, som på grunn av mangel på drivstoff ikke vil veie like mye som gass- eller vedfyringsalternativer. Dette kommer imidlertid også med noen kostnader..

Produksjon

Enheten i en metallovn forårsaker ikke slike vanskeligheter som en murstein, så det er logisk å starte beskrivelsen med et enklere alternativ.

Bruk en trinnvis veiledning for å lage en enkel skorsteinsovn:

 • Den enkleste måten er å lage en enhet fra en tømmerstokk. For å gjøre dette trenger du et rørstykke på minst 50 cm i diameter. Lengden på kuttet avhenger av hvor høy du vil at ovnen skal være..
 • Klipp ut en vifte i røret med dimensjoner på 0,05×0,2 m.
 • Skjær en åpning for ildkassen med dimensjoner på 25×20 cm.
 • Sveis deretter festene til stengene som utgjør varmeren. For dette er beslag med en diameter på 1 cm egnet..

 • Fest varmeapparatet av kvister.
 • Skjær et nytt damphull foran varmeren.
 • Fyll ovnen med steiner. Det er forbudt å bruke granitt eller steiner som inneholder glimmer til disse formålene. Talcochlorite er perfekt.
 • Sveis hetten på toppen av røret langs diameteren.
 • Skjær et hull i lokket til pipen. Diameteren på skorsteinsrøret skal være omtrent 15 cm.
 • Sveis pipa.

Installasjon av en mursteinovn vil kreve mye mer materialer, krefter og tid. Avhengig av alternativet du velger, trenger du en viss mengde murstein. Sørg for at mursteinen er brannfast.

Vær oppmerksom på følgende diagram. Det angir rekkefølgen på mursteinene. Følg den for å bygge ovnen riktig. En murstein kan også brukes til å dekke en metallstruktur. Dette gir den effekten at en mursteinovn er installert i badekaret ditt, og ikke en metall..

Varmeisolasjon

Varmeisolering av selve ovnen er nødvendig, bare fordi det under forbrenningsprosessen forsvinner mye termisk energi i det omkringliggende rommet. Eierne av badene prøver av all makt å nøytralisere denne ulempen for å bruke all tilgjengelig varme rasjonelt..

Varmeisolasjon kan utføres på flere måter:

 • Ved å installere beskyttende veggmetallskjermer. De vil reflektere varme. Det er fornuftig å plassere en slik skjerm rundt varmeapparatet i damprommet. Da vil all varmen ikke forsvinne noen steder, men pumpes opp i damprommet..
 • Mursteinskjerming. I dette tilfellet bør tykkelsen på mursteinen være lik halve standarden, det vil si at det er optimalt å bruke et murverk av halve murstein.

Beskyttelse for vegger og gulv, som er laget av metallplater og ble beskrevet ovenfor, fungerer også som et slags termisk isolasjonsmål..

Sikkerhetsteknikk

Når du er i badekaret, er det to virkelige farer: å bli brent eller få akne. For å forhindre brannskader kom de med et spesielt materiale – basaltpapp. Den legges rundt komfyrene slik at den vanskelige bevegelsen ikke fører til alvorlig brenning, for i en atmosfære av varm luft kan berøring av overflaten med samme temperatur som luften forårsake alvorlig andre graders forbrenning.

For å unngå fare for avfall, anbefales det å ikke lage en slik komfyr, hvis vifte går direkte inn i damprommet. Det er best å ta det med til et tilstøtende rom eller utenfor..

Også det er nødvendig å sjekke om asken er fjernet før “mating”, siden forbrenningsprodukter er i stand til å avgi karbonmonoksid, som er luktfritt. Det viser seg å være vanskelig å forstå at du kveles av det.

Tips og triks

Eksperter deler noen triks som vil gjøre prosessen med å lage en ovn mye enklere:

 • Ikke forsøm tegningen. Uten den er det stor sannsynlighet for å gjøre en feil og bygge en stygg og ineffektiv komfyrstruktur..
 • Sørg for å fullføre alt forberedelsesarbeid, da dette reduserer risikoen for brann..
 • Reparasjon av ovnen må utføres i tide for å unngå behovet for å snart bytte den eksisterende ovnen på grunn av umuligheten av feilsøking.
 • Hvis du planlegger å bruke ovnen ikke bare til et bad, men også til oppvarming, bør du vurdere et rørsystem.
 • Hvis du ikke er sikker på at du kan bygge en ovn av god kvalitet, gi opp denne satsingen. En nøktern vurdering av dine evner kan spare deg for energi, tid og penger og bevare din selvfølelse..

Vakre eksempler

 • Den selvlagde enheten laget av svart metall med en vridd ovn ser interessant og uvanlig ut. Denne designen kan dekorere ethvert dampbad, uansett størrelse..
 • Hvis ovnen ikke ser veldig attraktiv ut, betyr det ikke at den tjener dårlig. Dette bildet viser klart alternativet som er tilgjengelig i de fleste bad. Eierne brukte ikke mye tid på etterbehandling, og konsentrerte seg om ovnens funksjon..

 • En metallovn i mursteinskledning ser tradisjonell ut, men det er ikke så vanskelig å lage den. I dette tilfellet fungerer mursteinsrammen som et varmeisolerende skjold, slik at temperaturen kan forbli på det opprinnelige nivået lenger..
 • Hvis en person har nok tid og tålmodighet, samt ferdigheter i den vanskelige oppgaven med å legge murstein, kan han få en så vakker struktur. Klossene har fått ønsket rund form ved sliping..

For informasjon om hvordan du lager en komfyr for et bad fra et rør, se neste video.