Hva er bedre å bygge et bad av: fordeler og ulemper med materialer

Et privat bad i en sommerhytte eller på territoriet til et landsted er drømmen til mange eiere. Fordelene med badeprosedyrer er åpenbare – de styrker ånden, forbedrer blodsirkulasjonen, forbedrer hudtilstanden og er effektiv forebygging av forkjølelse..

I dag tilbyr byggemarkedet mange byggematerialer for bygging av et bad..

Særegenheter

Alle dampbad for privat bruk må være i samsvar med SNiP. Krav til reglene for bygging av personlige tomter er angitt i SNiP 30-02-97, kravene for å lage prosjekter for en personlig tomt-i SNiP 11-106-97. Det er nødvendig å begynne å bygge et bad nøyaktig fra kjennskapen til denne dokumentasjonen..

Det er viktig at kravene til konstruksjon av bad viser seg å være strengere enn standardstandardene for boliglokaler – dette skyldes den høye brannfaren for badebygninger på grunn av tilstedeværelsen av en komfyr i den..

Når du kjøper materialer, bør du ikke bare fokusere på personlige preferanser og kostnader, men også på at de tilbudte produktene samsvarer med forholdene inne i damprommet og i tilstøtende rom..

Materialene som brukes til bygging av anlegget må oppfylle følgende krav:

 • gi høy varmeisolasjon;
 • ha den nødvendige brannsikkerhetsgrensen;
 • vær miljøvennlig – ikke avgiv giftige forbindelser under drift og oppvarming;
 • være motstandsdyktig mot fuktighet.

Det er nesten umulig å finne et materiale som samtidig oppfyller alle de angitte kravene. Spesiell behandling eller bruk av hjelpematerialer gjør det imidlertid mulig å oppnå en balanse. For eksempel er tre et miljøvennlig og varmt materiale som er slitesterkt. For å øke fuktigheten og brannmotstanden til tre tillater impregnering med brannhemmere.

Når du planlegger bygging av et bad, bør det forstås at selv en liten struktur trenger forhåndsdesign. Tegning og beregninger garanterer en høy kvalitet og pålitelig design, så det er bedre å begynne med å lage et prosjekt.

Ikke glem at badehuset skal bygges i en avstand på 10-15 m fra boligbygg..

Hvilket materiale å velge?

Under installasjonen av badekaret blir klimatrekk, størrelse og antall etasjer tatt i betraktning. For eksempel, hvis et badehus med overnatting for eksempel skal ha en andre etasje eller et brukt loft, er det nødvendig med et solid fundament, valg av visse materialer for konstruksjon av vegger.

Veggene i strukturen er tradisjonelt lagt ut av tre eller murstein. Men i dag tilbyr byggemarkedet også nye materialer. Hver av dem har karakteristiske fordeler og ulemper, derfor bør valget av et eller annet alternativ benyttes ansvarlig..

Isolasjon er et obligatorisk element i de fleste badstuer. De eneste unntakene er dampbad i landet, som bare brukes i den varme årstiden, mens det er ønskelig at de er bygget av tre.

Den ytre dekorasjonen av badene lar deg øke beskyttelsen av veggmaterialet, gi strukturen en ekstern appell. Det anbefales å velge en enkelt finish for huset, badet og andre bygninger, noe som vil skape et enkelt eksteriør.

Tre

Trebygninger er en slags klassiker. Avhengig av tresorten som brukes, vil strukturen ha visse egenskaper. Blant de populære variantene er rasene beskrevet nedenfor..

Furu

Takket være den utstrålede harpiksen, er dette treet beskyttet mot mugg og skadedyr. Materialet er fuktresistent, behagelig i utseende og har en lav kostnad. Under oppvarmingen avgir imidlertid furu harpiks, som kan brennes..

I denne forbindelse anbefales det ikke å bruke furu i dampbadet..

Linden

Denne tresorten har god varmebestandighet. For bruk under et bad, bør lind utsettes for en spesiell behandling, siden den er preget av lav fuktmotstand. Materialet mørkner over tid.

Aspen

Ved første øyekast ser det ut til at osp er den optimale variasjonen for å organisere et dampbad. Den har slike kvaliteter som høy tetthet, som bare øker med årene, fuktmotstand, evnen til å holde på varmen og en behagelig rødlig fargetone. På grunn av den økte tettheten er materialet imidlertid vanskelig å behandle, og det har også en betydelig kostnad.. Hovedtrekk er frigjøring av stoffer som påvirker en person negativt (ved oppvarming) når det varmes opp.

Fir

Denne tresorten brukes praktisk talt ikke, siden den raskt absorberer fuktighet, noe som forårsaker råtning av materialet. I tillegg er treverket løst, har ikke tilstrekkelig styrke..

Alder

Tre i en vakker rødaktig nyanse krymper ikke, avgir ikke giftige stoffer ved oppvarming. Bruk av spesielle impregneringer gjør det mulig å forhindre forfall av materialet. Blant manglene er det verdt å merke seg materialets evne til å mørkne etter flere års drift, i tillegg til de høye kostnadene.

Byggingen av et bad kan også utføres fra en bar – avrundet eller profilert. Den første typen regnes som miljøvennlig og attraktiv, og derfor trenger strukturen ikke utvendig og innvendig kledning. Takket være muligheten til å koble stengene i forskjellige vinkler, er det mulig å implementere en rekke designløsninger. En annen fordel er høy varmeisolasjon. Du burde vite det materialet krymper, så det er viktig å følge installasjonsteknologien og gi bygningen tid til å krympe rammen.

Profilert tømmer kan være solid og limt. I motsetning til den avrundede motparten, krymper den ikke. Takket være spesielle impregneringer (brannhemmere og antiseptika) er det mulig å øke materialets ytelse.

Utgaven i ett stykke er miljøvennlig, fordi det ikke er limkomponenter i sammensetningen, og limt tømmer har større styrke, er ikke utsatt for sprekker.

Et trebad holder godt på varmen, fjerner gasser og giftstoffer. På grunn av den lave vekten, krever den ikke ytterligere fundamentforsterkning. Det er verdt å merke seg miljøsikkerheten til tre – under oppvarmingsprosessen frigjør det nyttige elementer. Tre er i stand til å absorbere fuktighet, så veggene er “pustende”, rommet akkumulerer ikke fuktig luft, damp i badekaret er tørt og lett.

Imidlertid påvirker denne evnen negativt tilstanden til selve treet – det blir mørkere, fuktig og råtner. Å finne den “gylne middelveien” tillater bruk av en spesiell impregnering. En annen ulempe med materialet er dets økte brannmotstand. For å øke brannsikkerheten til tre tillater behandling med antipyrin. Til slutt er krympingen av treet omtrent 13%, noe som er ganske mye, så om et og et halvt år etter byggingen må badekaret tettes igjen..

For bygging av et bad er det uakseptabelt å bruke bjørk, bøk og lønn..

Et rammebad anses som et budsjettalternativ – dette skyldes den lavere kostnaden for rammen sammenlignet med murstein og tømmerbad. Imidlertid må det tas i betraktning at når du installerer rammebad, vil kostnadene for isolasjon og innvendig foring av bygningen øke, mens du må forlate bruken av mineralull og skumisoleringsmaterialer og se etter et annet materiale som ville være fuktmotstand og brannsikkerhet.

Fordelen med rammebad er den høye installasjonshastigheten (i gjennomsnitt 2-3 uker), noe som delvis skyldes materialets lave vekt. Dette lar deg forresten nekte ytterligere forsterkning av basen. Til slutt kan et slikt bad settes sammen når som helst på året, inkludert ved temperaturer ned til -15C.

Byggematerialet er miljøvennlig, “pustende”, og når det gjelder varmeisoleringsegenskapene, er rammestrukturen ikke dårligere enn analoger laget av tømmer eller murstein.

Murstein

De viktigste fordelene med slikt materiale er følgende posisjoner:

 • lang tjenestetid (gjennomsnittlig driftstid er 15-20 år, men i praksis er denne perioden 2,5-3 ganger lengre);
 • visuell appell og ikke behov for ekstern kledning;
 • brannmotstand – materialet er ikke brannfarlig;
 • lav fuktighetskoeffisient, som sikrer badets holdbarhet og fravær av mugg og mugg på veggene.

Imidlertid er mursteinen preget av betydelig vekt, derfor er det under damprommet nødvendig å lage en stripebase.

Dette bestemmer varigheten av byggeprosessen – det er nødvendig å sette opp et betongfundament og vente til det får styrke. Å legge murvegger tar også mye tid. I tillegg er materialet dyrere i sammenligning med en ramme eller blokkbad..

Teglvegger “puster ikke”, derfor bør ventilasjonsgap være igjen under byggingen. Det er bedre å isolere badekaret fra innsiden. Når du bygger en mursteinstruktur, må du huske på at den vil varme opp ganske lenge – ca 1-1,5 timer.

Den mest praktiske for arbeidet er en rød halvannen eller gass silikatstein. Keramikksteinene som brukes har spor, noe som øker materialets termiske effektivitet betydelig. I tillegg er det holdbart, attraktivt i utseende..

Massiv murstein har en stor sikkerhetsmargin, derfor anbefales det å bruke den til konstruksjon av bærende vegger og deler av bygningen som utsettes for økt belastning. Silikatstein har høy varmeisolasjonsevne, men har samtidig en demokratisk kostnad. For sementmørtel kreves sement, hvis merkevarestyrke ikke er mindre enn M200.

For konstruksjon av vegger brukes vanligvis rød murstein, for dampbadssonen – ildfast eller keramisk. Ildfaste murstein er basert på en leireblanding som utsettes for tørrpressing. Resultatet av denne teknologien er en solid murstein med feilfritt jevne former, en glatt overflate og en høy evne til å absorbere fuktighet. Bare et slikt materiale er i stand til å fjerne gassformig avfall som kommer fra forbrenningsprosessen, og samtidig ikke bli ødelagt under påvirkning av høye temperaturer. Merket til en slik murstein må være minst M200.

Keramiske murstein oppnås ved høytemperaturfyring av leireløsninger. Takket være denne teknologien oppnås hule murstein med høye varmeisoleringsverdier. Et bad i keramisk murstein varmes opp raskere enn en solid analog, som oppnås på grunn av tilstedeværelsen av hulrom i dette materialet.

Imidlertid kollapser keramiske murstein raskt under påvirkning av varm fuktighet, noe som innebærer høy kvalitet damp og vanntetting av badekaret..

Fireclay -murstein brukes til å legge badstuovnen, som er det eneste materialet som tåler effekten av åpen ild. Den er basert på leire, som tilsettes kvartskorn, grafittpulver og andre tilsetningsstoffer. Råvarer avfyres ved høye temperaturer, som når 1500C.

Fireclay-murstein av merkene ШБ-5 og ШБ-8, som tåler temperaturer opp til 1400С, er egnet for en badstueovn. Fireclay -murstein legges på ildfast leire eller spesielle blandinger. Vanlig sementmørtel vil ikke fungere – den sprekker under påvirkning av varme.

Blokker

Blokker i konstruksjonen av et bad blir stadig mer populær, noe som er forbundet med enkel installasjon av en slik struktur, den høye konstruksjonshastigheten og tilgjengeligheten av materiale.

Når du bygger et bad, brukes vanligvis gass- eller skumblokker, som regnes som en type luftbetong. De er basert på sement og kvartssand, samt skummidler. Produktet har en vanlig rektangulær form og er preget av økt styrke. Styrke oppnås ved behandling i spesielle autoklaver.

Blant materialets fordeler, skilles følgende indikatorer:

 • brannmotstand;
 • høy styrke;
 • lett vekt – takket være dette kan du nekte ytterligere styrking av fundamentet;
 • brukervennlighet – om nødvendig kan materialet enkelt kuttes i biter med en baufil, du kan lage hull i det med en drill.

Materialets åpenbare ulempe er blokkenes hygroskopisitet. For å unngå absorpsjon av fuktighet av materialet, spesialbehandling av blokker, samt bruk av et hydro- og dampsperresystem.

Varmeledningsevnen til et materiale varierer avhengig av dens tetthet: jo lavere tetthet, desto lavere varmeledningsevne, og derfor varmere bad. Dette er fordi blokker med lav tetthet inneholder en liten mengde luftbobler..

Når de varmes opp, ekspanderer de og forhindrer varme i å rømme utenfor – effekten av en “termos” oppnås. Gjennomsnittlig varmeledningsevne for blokkene er 0,072-0,141. Når fuktighet kommer inn i materialet, reduseres denne indikatoren.

For montering av blokker brukes sementlim. Bruk av sement er uakseptabelt fordi den inneholder vann.

En mer holdbar type luftbetongblokker er gassilikatanaloger. Deres økte pålitelighet skyldes tilstedeværelsen av kvartssand i sammensetningen.

Den mest tilgjengelige typen blokker er brannblokker. De inkluderer sementoppslemming og avfall fra kull og andre næringer (slagg). Dette materialet er preget av lav fuktmotstand, derfor anbefales det ikke for bruk i konstruksjonen av et bad. Fuktig, materialet blir sprøtt.

I tillegg har glassblokker lave varmeisoleringshastigheter, og derfor må du ta vare på et pålitelig varme- og vanntettingssystem når du bygger et damprom av glassblokker..

Før bruk, bør materialet oppbevares utendørs i et år – dette er nødvendig slik at skadelige damper og giftstoffer blir erodert fra blokkene..

En bedre analog av glassblokker er nesten hule leire-betongblokker. På grunn av hullene inni er materialet lettere enn andre blokker, noe som fremskynder installasjonsprosessen og ikke krever styrking av fundamentet.

Grunnlaget for materialet er en sementblanding og ekspandert leire (fyrt fin leire). Det er preget av miljøvennlighet, lav varmeledningsevne (avhengig av brøkdelen av ekspandert leire – i gjennomsnitt 0,15-0,45) og lav fuktabsorpsjon. Dette lar deg lage et billig og varmt dampbad av utvidede leireblokker, som vil vare i flere tiår.. Det er viktig å bruke materialer av merket M100-M150 til konstruksjon. Mindre holdbare blokker er bare egnet for kledningsbygg.

Utvidede leireblokker er optimale for konstruksjon av et bad i de nordlige områdene, siden deres frostbestandighet (og dermed driftstiden) er 2 ganger høyere enn for skumblokker og 5 ganger høyere enn for luftede blokker. Basaltfiber med et foliekledd papirlag anbefales som varmeapparat. Når du installerer varmeisolasjon, er det viktig å ikke glemme å etterlate et 2-3 cm luftgap..

En annen budsjettblokk er en keramisk blokk. Den inneholder en sementblanding og keramisk pulver, som gjør det mulig å snakke om miljøvennligheten til materialet. I likhet med ekspandert leire, er dette materialet preget av lav vekt og holdbarhet. Imidlertid har keramiske blokker høy varmeledningsevne, noe som tvinger til et tykkere lag med varmeisolasjon som skal installeres..

For konstruksjon bør du bruke blokker, hvis styrke ikke er mindre enn M100.

Stein

Steinbadhuset ser monumentalt og uvanlig ut. Materialet har mange fordeler: brannsikkerhet, lav krymping, lang levetid. Steinen er generelt tilgjengelig og har en lav kostnad. Krympingen av steinbadet er bare 5%.

Men sammen med positive kvaliteter har steinen mange ulemper, og derfor har den fått liten fordeling i konstruksjonen av bad..

Kompleksiteten i konstruksjonen er en av dem. På grunn av steinenes uregelmessige form er det ikke lett å lage en bygning med riktig form. Steinen beholder ikke varmen godt, derfor krever den nøye varmeisolasjon, samt et økt forbruk av råvarer for antennelse av ovnen. I tillegg har materialet lav gassgjennomtrengelighet, derfor må det finnes et kraftig ventilasjonssystem i et steinbad for å forhindre luftstagnasjon..

Siden steinen er stor, vil tykkelsen på badets vegger være veldig stor – i gjennomsnitt er den 75 cm. Til sammenligning: tykkelsen på murverket er 51 cm, tykkelsen på treveggene er 15- 20 cm. Store dimensjoner og dermed materialets vekt krever at fundamentet styrkes.

I tillegg “puster” steinbygninger ikke; det dannes kondens på veggene. Det er mulig å utjevne denne mangelen bare ved å organisere ventilasjon og et kraftig dampsperringssystem..

Til tross for den lave kostnaden for materialet, vil byggingen av et steinbad koste mer enn å bygge et bad selv fra en dyr tresort. Dette skyldes særegenheten ved installasjonen av et steindampbad, en stor mengde varmeisolerende materiale, kompleksiteten i behandlingen og den store vekten av selve steinen..

Andre materialer

For bygging av et bad kan du bruke andre materialer, for eksempel trebetongblokker. Grunnlaget deres (opptil 90% av sammensetningen) er treavfall, ferdig knust til ønsket størrelse. De er fylt med en blanding av sement med tilsetning av vannglass eller kalsiumklorid. Sistnevnte forhindrer ødeleggelse av tre under påvirkning av harpikssyrer, og fremskynder også prosessen med betongherding.

Materialet har følgende egenskaper:

 • lav varmeledningsevne;
 • miljø sikkerhet;
 • høy hygroskopisitet, noe som krever bruk av høy kvalitet vanntetting;
 • lav pris.

I tillegg kan andre stillinger noteres:

 • Høyere varmekapasitet for materialet i forhold til varmekapasiteten til luft, noe som betyr evnen til å skape et gunstig mikroklima i badekaret. Først blir luften i rommet varmet opp, og deretter veggene. I et murbad vil alt være omvendt.
 • Lav styrke på materialet, noe som betyr manglende evne til å tåle tunge belastninger. Dette gjør trebetongblokker utelukkende egnet for lavkonstruksjon..
 • Behovet for utvendig bekledning av bygningen av trebetong. For disse formålene er det bedre å bruke fôr (det rimeligste alternativet når det gjelder pris), murstein eller tre impregnert med fuktavvisende blandinger.

I tillegg til valg og kjøp av materialer til badets vegger, kan det oppstå vanskeligheter ved valg av materialer til fundament og isolasjon.

Nedenfor er typer fundamenter som kan brukes i konstruksjon av bad.

Teip

Det er en “tape” av betong, som ligger rundt omkretsen av bygningen. Takket være dette anses stripefundamentet ikke bare som det mest holdbare og pålitelige, men også det dyreste..

Et slikt fundament er nødvendig for mur- og steinbad, samt høyhus (mer enn en etasje, bad med loft).

Søyle

Den har betongbaser, stolper som ligger med like mellomrom fra hverandre. Stolpene er forbundet med treprofiler, som veggene deretter legges på. Fordelen med basen er enkel installasjon, samt muligheten til å plassere dem på ujevne områder. Passer for små trebad i en etasje. Denne typen fundament anbefales for trebad, siden det gir mulighet for ekstra ventilasjon av rommet, noe som er viktig under forhold med høy luftfuktighet..

Bunke

Denne typen ligner noe på søyleversjonen, men i stedet for betongstolper brukes hauger som er skrudd ned i bakken. Fordelen med metoden er muligheten til å utføre konstruksjon selv i frossen grunn, det vil si om vinteren. For bad i et stort område eller antall etasjer, etter installering av hauger, utføres betonghelling, og i noen tilfeller – sveising av hauger rundt omkretsen.

Platen

Denne typen fundament er egnet for flytting av jord, inkludert nær grunnvann. Et enklere alternativ er å bruke ferdige plater. Hvis du trenger å spare penger, bruker de forsterkning av basen, hvoretter de fyller den med betong.

Råd

Etter å ha vurdert egenskapene til materialene som vanligvis brukes til konstruksjon av et bad, kan du bestemme valget av et bestemt alternativ.

Den beste kvaliteten er et trebad laget av gran og furu. Ideelt sett, hvis det er produsert i de nordlige områdene – er dette materialet preget av økt styrke og fuktmotstand. Dette alternativet lar deg opprettholde det nødvendige mikroklimaet i damprommet, gir deg hyggelige opplevelser. Ved oppvarming fyller treet luften med en skogaroma, som har en gunstig effekt på menneskets tilstand. I tillegg er trebad attraktive og holdbare..

Hvis du velger termisk modifisert tre, vil det ikke absorbere fuktighet og svelle, noe som betyr at det vil vare lenger. Det anbefales å kappe minst “våte” steder i badekaret med dette materialet. I tillegg har termisk modifisert tre lavere varmeledningsevne sammenlignet med konvensjonelle treslag. Hvis midler tillater det, kan du kappe badekaret med termisk modifisert panel – dette vil gjøre strukturen varmere og spare isolasjon.

Tre til trebad bør høstes om vinteren, siden det på denne tiden av året har en høy tetthet og derfor fuktmotstand.

Hvis det brukes tømmerstokker, bør diameteren være 18-25 cm. Hvis stokkens diameter er større, vil dette bidra til større varmetap. Tømmerstokker av samme batch må være de samme – maksimal tillatt forskjell mellom individuelle stokker bør ikke være mer enn 3 cm, ellers vil de ikke passe tett mot hverandre i et tømmerhus.

For de nedre kronene i strukturen er lerk egnet, et mer fuktresistent materiale som ikke er redd for mekanisk belastning og frost, resten av kronene er laget av furu eller gran. Unngå frigjøring av harpiks ved bartrær tillater spesiell behandling eller bruk av termisk tre. Et annet alternativ er ikke å bruke bartrær til innredning av dampbadet. Til disse formålene er sedertre (et dyrt alternativ), or, poppel og lind godt egnet – disse tresortene kjennetegnes ved økt fuktmotstand og evnen til å beholde varmen.

Stokker av høy kvalitet har ikke mørke flekker på snittet, selve snittet er solid, og kjernen tar opp en tredjedel av snittet på stokken og har en jevn mørk farge. Overflaten på tømmerstokkene er mørk eller lysegul, uten kvister, sprekker og harpikslommer. Lignende krav gjelder for tømmer.

Under konstruksjonen bør du velge en profilert bjelke som har en bedre behandling – dette er et materiale som har passert kammertørking. Hvis midler tillater det, kan du velge limt tømmer. I tillegg til et mer estetisk utseende, gir det mindre krymping, “viser seg ikke” under drift. Den limte versjonen er imidlertid ikke egnet for de som leter etter miljøvennlig materiale, så vel som for personer som lider av allergi, kroniske sykdommer i øvre luftveier..

Den billigste tømmermassen regnes som en uplanet versjon. Reduksjonen i kostnaden skyldes det faktum at den tørkes ikke i spesielle kamre, men i frisk luft. Imidlertid betyr den lave kostnaden for materialet ikke alltid kostnadseffektiviteten til byggeprosessen. Ved bruk av ikke-høvlet tømmer kreves varmeisolasjon av høy kvalitet, utvendig og innvendig etterbehandling. I tillegg, materialet krymper, derfor, etter at du har reist badekarets base, anbefales det å vente et år før du fortsetter med konstruksjonen.

Før bruk må treet behandles med en impregnering som øker vanntettingsevnen, brann og biologisk motstand. Det anbefales å gjenta en lignende behandling annethvert år under operasjonen..

Hvis du trenger en billigere bygning, bør du være oppmerksom på ekspandert leirebetong. Det vil være mulig å bygge en struktur raskt på grunn av den praktiske størrelsen på blokkene. Videre kan den ha en hvilken som helst størrelse: 2 eller 3 etasjer. Materialet har lav varmeledningsevne og holdbarhet.

I et forsøk på å bygge et budsjettdampbad trenger du ikke velge de billigste materialene – skum- og flaskeblokker eller osp. Et slikt bad vil bare vare omtrent 10-12 år, og under drift vil det forårsake mye trøbbel..

Hvis vi analyserer kostnaden for materialet, anses tre som det dyreste for bygging av et dampbad. Hvis vi utfører beregninger i terninger, er det 2 ganger dyrere enn murstein og blokker. Ved analyse av de totale byggekostnadene er imidlertid bruken av tre billigere. Dette skyldes mangelen på store utgifter til fundamentet (noen typer bad, for eksempel et montert fatbad, krever ikke det vanlige fundamentet), varmeisolering, utvendig og innvendig dekorasjon.

Et dyrt tremateriale for bygging av et bad er en tømmerstokk, et tømmer har en litt lavere kostnad (kostnaden varierer avhengig av typen). Bak ham til prisen er en vogn, som er en tømmer hugget fra motsatte sider (spesielt populær i de skandinaviske landene), og en dobbel stang (består av to plater med spor – isolasjon er innelukket mellom dem, vanligvis mineralull).

Det er viktig å velge riktig isolasjon. Noen bad krever bedre varmeisolasjon, mens andre alternativer innebærer bare isolasjon mellom krone. Uansett materiale som brukes, krever imidlertid ethvert bad isolasjon av taket – dette skyldes det faktum at varm luft alltid har en tendens oppover.

For å isolere taket i et badehus, der loftet ikke skal opereres, kan masseisolasjon (ekspandert leire, sagflis) brukes eller et leiretak lages. Når du organiserer et loft, anbefales det å bruke flislagte materialer eller å organisere et gulvbelegg i et loftrom med tillegg av komponenter som gir termisk isolasjon til betongsammensetningen for avrettingsmasse. Klar blanding finnes i butikkene. For bad med loft er isolasjon av takskråningene med mineralull eller skummaterialer nødvendig.

Alle badstuer krever veggisolering, med unntak av tømmerstokker. Dette gjelder spesielt damprom med blokk og murstein. Rammestrukturer forutsetter tilstedeværelse av et “vanlig” varmeisolerende materiale inne i rammen. Men hvis du planlegger å varme badehuset om vinteren og samtidig lever i et ganske tøft klima, er det fornuftig å ta vare på ekstra veggisolasjon.

De mest brannsikre isolatorene er mineral- og basaltull. Slike materialer tåler oppvarming opp til 800 C, noe som skyldes særegenheter ved produksjon av materialer – bergarter oppvarmes til 1500 C.

Hvis badekaret skal brukes året rundt, vil det også være nødvendig med varmeisolering av gulvet. Valg av materiale avhenger av type fundament og egenskapene til gulvinstallasjonen. For skruebad kreves et grovt og etterbehandlingsgulv, mellom hvilket et lag med mineralull, ekstrudert polystyrenskum eller skum legges.

Ekspandert leire er egnet for haugfundamentet. Det er viktig at den har forskjellige størrelser: den større beholder varmen, den mindre fyller mellomrommet mellom de utvidede leirkulene. Siden ekspandert leire er hygroskopisk, og når den blir våt, mister den varmeisolerende egenskaper, er det viktig å utføre hydro- og dampsperre av høy kvalitet..

Innvendig isolasjon lar deg skape en behagelig atmosfære i damprommet og beskytte veggene mot virkningen av høye temperaturer. Ved å beskytte veggene med et lag isolasjon og vanntetting, beskytter eieren dem mot fuktighet og forlenger dermed badets levetid. For større termisk effektivitet av dampområdet, når det dekoreres, er det fornuftig å bruke et dobbelt lag isolasjon. Området rundt komfyren – vegger og gulv – er i tillegg isolert med beskyttende skjermer. Hvis vi snakker om en trebygning, er det nødvendig med et ildfast lag, laget av asbestplater dekket med jern.

Minste tykkelse på isolasjon for mursteinbad som opereres om vinteren må være minst 10 cm.

Når du velger isolasjon og gulv, er det viktig å kjøpe et alternativ som ikke avgir skadelige komponenter ved oppvarming. Fra dette synspunktet er bruk av linoleum uakseptabelt..

Det anbefales ikke å bruke mineralull i dampbadområdet, som skyldes frigjøring av fenol-formaldehydharpikser fra det, som er en bindende komponent i isolasjonen, når det varmes opp. Ecowool er også uegnet for bruk i dampbad, da det har høy hygroskopisitet. I dampbadområdet anbefales det ikke å bruke foliekledd polyuretanskum, samt ekspandert polystyren og polystyren, som ved oppvarming over 60 C avgir giftige stoffer. Imidlertid kan de installeres i vaskeområdet og omkledningsrommet – det vil si at temperaturen ikke når de angitte verdiene.

Sett fra miljøvennlighet er bruk av basaltull å foretrekke. Ulempen med materialet er tendensen til krymping, noe som betyr tynning av isolasjonslaget under drift.

Skumglass brukes på vegger som tåler store belastninger, for eksempel murvegger. Det er den optimale varmeovnen for et bad – den beholder varmen, brenner ikke, krymper ikke, er biostabil og miljøvennlig. Ulempen er bare de høye kostnadene og behovet for å følge installasjonsteknologien strengt.

Ekstern varmeisolasjon kombineres vanligvis med dekorativ kledning, og velger passende materialer for dette. Mursteinblokker trenger ikke utvendig isolasjon hvis de skal brukes sesongmessig.

Tømmerbad er alltid isolert utenfra. Til dette kan naturlige eller syntetiske isolasjonsmaterialer brukes. Den vanligste naturlige isolasjonen er jute, samt lin, deres kombinerte versjoner og mose. Deres største fordel er absolutt miljøvennlighet, og ulempen er arbeidskraften i isolasjonsprosessen..

Syntetiske ovner representeres av varmeisolerende bånd og kombinerte materialer.

Hver for seg er det nødvendig å markere isolasjonen basert på saueull, som regnes som det beste alternativet for et bad fra en profilert bar. Materialet er praktisk, siden det utfører funksjonene til ikke bare isolasjon, men også fuktighet og vindtett materiale. Det er viktig at materialet ikke blir tynnere under bruk av badekaret. Blant manglene er det verdt å merke seg den høye prisen, samt risikoen for at møll oppstår i isolasjonen.

Eksperter anbefaler å bruke vegetabilske varmeovner for tømmerstokker og syntetiske for tømmer.

De mest utbredte for å lage en dør i et badehus er tremodeller. Du bør umiddelbart slutte å bruke panelet – det vrir seg under påvirkning av fuktighet. Det beste alternativet er en massiv tredør.

Det representerer plater eller limte plater opp til 5 cm tykke. Et billigere alternativ er en rammestruktur – en ramme laget av stenger, belagt med sponplater på begge sider. Om nødvendig kan isolasjon legges mellom rammen og foringen. Den beste tresorten i dette tilfellet er lind..

Plastdører kan også brukes i badstuen – det eneste unntaket er døråpningen til damprommet. Metall, på grunn av dets oppvarmingsevne, kan bare brukes som en ytterkant av en inngangsdør.

For badstuer kan en dør med herdet glass av høy temperatur brukes. Vanligvis er det et glassark, innrammet i et aluminiumsbad og har et lite hull i bunnen for ventilasjon..

Det er en myte at glasset kan sprekke fra varme, men herdet glass med en dørtykkelse på 8 mm brukes til bad..

Materialet har store varmetap i forhold til ved, så ovnen må varmes opp mer intensivt. En annen ulempe er de høye kostnadene, samt produksjon av produkter i standardstørrelser. Du kan imidlertid alltid lage en glassdør for å bestille de ønskede parameterne. I motsetning til tre, tørker ikke en slik dør ut og ser veldig attraktiv ut..

Vakre eksempler på bygninger

I dag har bad opphørt å være et sted utelukkende for implementering av hygieneprosedyrer. Moderne bad er ekte spa -komplekser, steder for avslapning med kropp og sjel, vennlige og familiemøter. Dette stiller krav ikke bare til størrelsen på damprommet, dets interne og tekniske innhold, men også til designet..

Hvis de økonomiske mulighetene og området på stedet tillater det, er det mulig å bygge et stort bad, inkludert ikke bare et dampbad, et vaskerom og et omkledningsrom, men også romslige salonger, et biljardrom, en liten soverom og et mobilt kjøkken.

Det er mer riktig å kalle en slik bygning et badkompleks. Vanligvis er den reist i en karakteristisk russisk stil: fra en tykk tømmerstokk, med vinger på taket, utskårne platebånd

Den fasjonable trenden er å lage flate tak på luksuriøse badstuer, hvor du kan sole deg eller bare nyte utsikten eller organisere en minihage.

Et praktisk alternativ er å plassere et utendørsbasseng i gangavstand fra badehuset. En baldakin av polykarbonat på utsøkte smidde støtter beskytter skriften mot søppel og den brennende solen. Bassenget kan ha forskjellige størrelser og former. Bakgrunnsbelyste fonter ser originale ut. Solsenger og lave bord er vanligvis plassert i nærheten av bassenget

Slike komplekser ser mest organisk ut hvis de er laget i russisk stil. Som allerede nevnt innebærer dette bruk av stokker, enkle former, lyse nyanser. Et obligatorisk element er pyntene på vinduene, en veranda, et verksted er treskjæring velkommen.

Motsatte alternativer er dampbadene i minimalistisk stil. De kjennetegnes ved sin funksjonalitet og kompakte størrelse. Det indre av rommet er vanligvis delt inn i 3 soner: et dampbad, et vaskerom og et avslapningsrom..

Den siste komponenten i rommet er som regel multifunksjonell, og kombinerer en liten spisestue, sofaer og et biljardrom..

Slike bad ser spesielt stilige ut når du bruker peiser. Brannkassen til disse enhetene blir tatt ut til rekreasjonsområdet og dekorert med en peisportal..

Et lite badehus med tilhørende terrasse eller veranda med glassvinduer og dører ser spektakulært ut. Terrassen har utsikt over en dam eller annen vannfunksjon.

Et annet alternativ er en badstue med veranda. Den kan være liten eller ganske romslig. Uansett krever organisasjonen ikke mye innsats og penger. I den resulterende plassen kan du arrangere kurvmøbler og et rundt bord, og organisere et koselig hjørne for vennlige og familiefester.

Elskere av privatliv kan sette en voluminøs lenestol og en hylle med bøker på verandaen, og elskere av aktiv tidsfordriv kan organisere et dansegulv. I sistnevnte tilfelle trenger du utstyr og en diskokule. En liten bar ville også være passende

Hvis vi gjør verandaen mer lukket (på fundamentet) og isolert, blir det til en terrasse. Det er en god idé å organisere et grillområde her ved å installere en grill eller en miniovn, bord og benker, lenestoler. Funksjonell og stilig på terrassen ser ut som et basseng eller boblebad, samt et hjemmespa. Hvis du gjør terrassen lys nok, er det ingenting som hindrer deg i å organisere et drivhus her.

En to-etasjers badstue er også økonomisk. Den viktigste utgiftsposten for bygging av slike anlegg er arrangementet av stripefundamentet. Byggingen av andre etasje krever merkelig nok ikke store økonomiske investeringer. I første etasje er det et dampbad og et vaskeområde, i den andre er det et soverom eller en mini-stue.

I stedet for en andre etasje kan du utstyre et loft. Det er mange alternativer for dets funksjon – i tillegg til et avslapningsområde med polstrede møbler og et biljardrom, her kan du utstyre et hjemmespa, et bibliotek eller en koselig kino

For elskere av høyteknologiske urbane stiler, vil høyteknologiske badstuer passe. Som regel er dette rektangulære strukturer eller andre enkle lakoniske former for murstein eller blokker. Foretrukket finish – Fasader

Den indre fyllingen av et slikt bad imponerer vanligvis med sin produserbarhet – multifunksjonelle elektriske ovner, dampgeneratorer, dusjpaneler. Alt dette lar deg få spabehandlinger på et begrenset sted..

For høyteknologiske bad velger de grå, beige, stålfarger, tonede glassflater. På hvilerommet ser vegger med etterligning av murverk, høye bardisker, originale øypeiser godt ut.

   Interiøret er tradisjonelt laget av tre. Ved å velge lette tresorter kan du visuelt forstørre badets plass. Mørkere, med en rødlig fargetone, alternativene ser elegante ut, gir en spesiell atmosfære av komfort, hjemmevarme. For vaskeområdet, samt rommet for bassenget, kan fliser eller mosaikk brukes.

   Samtidig er det viktig at materialene som brukes er i samme stil. For eksempel, for et dampbad, kan du bruke tre og en steinovn, og deretter gjenta denne finishen i avslapningsområdet. På vaskerommet kan du bruke fliser som også etterligner steinoverflater.

   Se nedenfor for mer informasjon.